Екскурзиите - втора заплата?

• 21 347
  • 497
  •   1
Отговори
# 195
Пепеляши-по тези точки мнението ми е,че е недопустимо да е така.
Никой няма право да тероризира деца или родители за нещо,което е заложено като незадължително и по-желателно. Отвратена съм да помисля,че едно дете ще е подложено на тормоз и подигравки с подхвърляния ,че не ходи на поредното горско училище. Бих си преместила детето/децата без много разговори ,защото няма да имат смисъл щом един учител си е позволил да прави това вече и има подкрепата на директори и колеги  Sick
Относно колко вземат учителите за командировки и извън длъжностните им задължения ясно показах позиция, че не ми е работа и бих се радвала само децата ми да са обгрижени, обезопасени и щастливи ако и когато са на мероприятия извън дома. Бих даже платила регламентирано за моите си деца някаква сума за дете на учителя за да имам тази застраховка и успокоение,че един мотивиран учител си върши добре работата и като благодарност,че е поел екстрата отговорност за да могат децата да са с класа си на зелено училище или т.н.
 Peace

# 196
  • Ямбол
Ако някой шофьор кара пиян, не означава, че всички шофьори карат пияни.
Екскурзиите не са начин на доход за учителите. Това, че има такива, то са единични случаи, в които е възможно да са нарушени правила и закони. И е редно да бъдат сигнализирани съответните органи така, както, ако видиш пиян шофьор.

# 197
- има различен аршин - допълнително тайно заплащане получават онези, на които им стиска, останалите - не (те са съвестните балами);

Е, сега вече знам каква съм  newsm12....................

# 198
  • София
Лиляна, по подразбиране е ясно, че не са всички и че най-вероятно са малцинство - има го написано черно на бяло 2 поста по-рано. Но ти явно не си обърнала внимание.

Дъждовно време, смятам, че си интелигентен човек...

# 199
  • Ямбол
Пепеляши, видях го написано на много места. Но продължава да ме дразни темата така зададена. Затова пуснах мнение, което не е в отговор на последните, а като цяло за темата. От заглавието и от първите ти постове е видно, че ти слагаш екскурзиите към доходите на учителите.
Ако си възмутена или обезпокоена от натиска на някой учител или от неговото нерегламентирано изнудване, то не така би изглеждала темата ти.
Просто се разминават твоите твърдения и ми е неприятно, като представител на тази професия, да продължава така зададена дискусия.

# 200
  • София
Лиляна, за заглавието поисках и твоето мнение (никой не се отзова, освен една учителка, която обаче потвърждава основната теза в темата). Чаках още някой да се включи
Каня те (както и другите) още веднъж да дадеш идея за заглавие, което кратко и справедливо да отразява темата.

Да, права си - не тръгнах с идеята за тормоза върху децата. Той лъсна в течение на темата, а освен това и в нашия клас заповедта за "задължителните екскурзии от тук нататък" бе дадена съвсем наскоро. Преди това класната просто беше "много убеждаваща".

# 201
  • Ямбол
Нямам предложение за заглавие. Темата се е развила достатъчно много, че да подменяме основното в нея.

# 202
Изчетох от край до край темата и ми се струва ,че убягват от вниманието някои много важни моменти.
1. Когато говорим за организирани мероприятия с деца верояността да не получат предварително договореното и заплатено(база,храна,екстри) е смущаващо голяма.
2.Възможността за реакция(КОГАТО Е ГОЛЯМА ГРУПА ДЕЦА) е почти символична. Много  хотели,ресторанти превозвачи добре го знаят и доста безсъвестно се възползват като поставят групата пред свършен факт(база,меню,в най-добрия случай занижени критерии).
3.Особено ме смущава въпросът с отговорността на придружаващите групата учители.
Чисто физически няма как един възрастен да се погрижи за 15-20 деца.Тогава за каква отговорност говорим?В училище са под наблюдение, външни лица не се допускат а има и охрана.В друг град в хотел  просто всичко може да се случи и няма как някой да гарантира безопасност.
Времената не са спокойни, както когато ние сме били деца нека не се заблуждаваме!
4.Разбира се има и финансова страна,но (според мен) здравето и безопасността на НАШИТЕ деца са далеч по-важни.За това моето лично мнение е ,че такива ''организирани'' уж мероприятия са простете голяма  безмислица.Само рискове,негативи ,а ползи не виждам.
Къде къде по добре може да бъде организирано посещение на какъвто и да е обект на семейно ниво или поне броят възрастни със собствен транспорт да е 1:3 спрямо броя на децата.Естествено всеки родител има правото на преценка,а всеки учител може да поема отговорност,която няма как да гарантира.
АЗ самата като тръгна да организирам екскурзия или почивка за семейството си често се сблъсквам с да ги наречем разминавания между обявеното и това което заваря на място .И докато мога на момента да се кача в колата и да потърся друго в последния момент и без финансови ограничения ,една голяма група деца трябва да бъде настанена задължително.Колкото и да е добър учителя е ограничен от варианти и решения точно заради голямата група деца.

# 203
3.Особено ме смущава въпросът с отговорността на придружаващите групата учители.
Чисто физически няма как един възрастен да се погрижи за 15-20 деца.Тогава за каква отговорност говорим?В училище са под наблюдение, външни лица не се допускат а има и охрана.В друг град в хотел  просто всичко може да се случи и няма как някой да гарантира безопасност.
Времената не са спокойни, както когато ние сме били деца нека не се заблуждаваме!

И какво предлагаш?

За това моето лично мнение е ,че такива ''организирани'' уж мероприятия са простете голяма  безмислица.Само рискове,негативи ,а ползи не виждам.

С това не съм съгласна. Децата не могат да израснат под ключ. Не може да ги държим изолирани от света, родителите да ги водят за ръка и да им разкриват света. Има неща, през които трябва да мине всяко дете, да стане самостоятелно и да изгради своята индивидуалност.

# 204
Според мен най-безопасно е екскурзиите свързани с нощувки в хотели и посещения на басейни да се организират на семейно ниво или поне малка група в съотношение 1:3 възрастен и деца собствения транспорт е задължителен.

По въпроса за изграждането на индивидуалност и опознаването на света съм за с две ръце.Но ежедневно и  постепенно по малко и задължително под наблюдение(не е нужно детето  винаги да го знае) и намеса когато се налага. Варианта да ги пратим в друг град и в хотел ,без постоянно наблюдение са мо ги прави лесни мишени и потърпевши. Не виждам нищо възпитателно в това да бъдат принуждавани да правят компромиси ,защото не им е оставен почти никакъв избор.Точно обратното бих искала детето ми да отстоява правата си и да избягва да се набутва в ситуации без право на избор.
Ако храната не е добра ,да има възможност да смени ресторанта,ако басейна е студен или мръсен да потърсиме друг хотел.Съгласете се че това няма как да се случи  ако групата е 30-40 деца само с джобни пари и общ транспорт.

# 205
  • Ямбол
....Съгласете се че това няма как да се случи  ако групата е 30-40 деца само с джобни пари и общ транспорт.
Не се съгласявам.
Не ми се е случвало. Но ако ми се случи била съм подготвена за реакция.
При екскурзиите учителите са според брой деца - на най-много 10 деца - един учител.

# 206
....Съгласете се че това няма как да се случи  ако групата е 30-40 деца само с джобни пари и общ транспорт.
Не се съгласявам.
Не ми се е случвало. Но ако ми се случи била съм подготвена за реакция.
При екскурзиите учителите са според брой деца - на най-много 10 деца - един учител.
Напускането на хотел (ресторант)заради лоши условия на такава голяма група предполага в съседство да има друг ,който на момента да има капацитета да ги поеме и да ги обслужи на ниво.Едно е да търсите 1  свободен апартамент ,а съвсем друго 20 двойни стаи и то на един етаж, да не отваряме темата за доплащане.
Това предполага възможността част от ДЕЦАТА да са в контакт с други посетители на хотела защото максималния капацитет на апартамент е две спални.Другия вариант е по-няколко деца в легло  Thinking или стаите да са в един коридор ,а учителя да нощува в коридора.
Деца до 13г и до 1,50 м трябва да пътуват в специални столчета.Това също е проблем при големи групи ,а се касае за безопасност.

# 207

Деца до 13г и до 1,50 м трябва да пътуват в специални столчета.Това също е проблем при големи групи ,а се касае за безопасност.

Въпрос на цена е. На първата страница още съм направила една разбивка за автобус с 53 места - наемът на автобус с работещи колани за превоз на деца, е с около 200 лв на ден по-скъп от наемът на такъв без.

Апропо, големи глупости чета... Какви няколко деца в легло, какви други посетители ви  гонят, не знам  Mr. Green 
Ясно е, че човек винаги може да намери "доказателства" и в едната, и в другата посока, но е добре преди това да излезе от тесничкия си личен опит, да поразпита, да се поинтересува, и тогава да вади глобални заключения.

И пак ще повторя - добрите туроператорски фирми ПОЗНАВАТ хотелите, с които работят, и избират такива места и маршрути, в които няма гафове. И пак е въпрос на избор дали ще се избере сериозна фирма с професионален подход, или някоя ЕТ "Пенка", която ще резервира по телефона в първия намерен в интернет евтин хотел, и ще пусне група натам, без да и е стъпвал крака на място и без да познава лично собственика и да има сключен договор с него.

Абсолютно всяко едно нещо може да се направи по два начина - както трябва, и както дойде. Но едва ли е само въпрос на късмет, че попадам и контактувам предимно с хора, които държат на името си и вършат нещата така, че на края да остават само добри впечатления и прекрасни спомени  Peace

# 208
Възможността за контакт на деца с други гости на хотела извън погледа на възпитател не е глупост,а факт който не бива да се подценява когато говорим за  ДЕЦА. Не всички възрастни са добронамерени към децата и не е решение да се правим че няма такива работи особено около басейни.

Що се отнася до автобуса и коланите.Коланите са пригодени за височината на възрастен да минават през гърдите.Те не са пригодени за деца.Столчето е съвсем различно нещо.То повдига детето и подвежда колана през гърдите.
Както казах всеки родител е в правото си да решава ,а всеки учител в правото си да поема отговорност,която не може да гарантира.
Хубав ден на всички!

# 209
Възможността за контакт на деца с други гости на хотела извън погледа на възпитател не е глупост,а факт който не бива да се подценява когато говорим за  ДЕЦА. Не всички възрастни са добронамерени към децата и не е решение да се правим че няма такива работи особено около басейни.

Що се отнася до автобуса и коланите.Коланите са пригодени за височината на възрастен да минават през гърдите.Те не са пригодени за деца.Столчето е съвсем различно нещо.То повдига детето и подвежда колана през гърдите.Както казах всеки родител е в правото си да решава ,а всеки учител в правото си да поема отговорност,която не може да гарантира.
Хубав ден на всички!

Коланите за деца са съвсем различни от това. Добрите автобуси или тези, които са предназначени за деца имат или детски колани или такива, които са специални(имат механизъм, позволяващ корекция) - това е според Закона за превоз на пътници

Общи условия

Активация на акаунт