Екскурзиите - втора заплата?

• 21 356
  • 497
  •   1
Отговори
# 225
Огромно благодаря за поста на Мирослав !
Съвсем точно описа половината от доводите ми .Мога да допълня,че някои деца са водени много от родителите си и са приели безупречното за обичайно.Те тръгват с определени очаквания  и няма как да мине номера със занижените критерии незабелязано.
Другото е за заплащането ''бавачки'' .Вярвам,че е в интерес и на родители и на учители то да е регламентирано и под формата на договор.Поста на narduca само потвърди убеждението ми че няма как един възрастен да упражни отговорно и качествено контрол над повече от 2-3 малчугани.Няма как да отдели 80% от времето си за един (например)без през това време другите 10-15 деца да са уязвими за евентуални опасности.
Същото се отнася до качеството на автобуса и коланите.Аз като родител не бих приела никакъв евтин компромис, с което да рискувам безопасността или комфорта на детето си Когато говорим за безопасност парите остават на заден план!
  Все пак учители и директори трябва да имат в предвид ,че някои суми не са по джоба на всеки родител и да не упражняват натиск и тормоз над децата.Такова поведение е неморално , недостойно и  внимание подсъдно е !

# 226
Мисля,че господина,който се включи точно и ясно обясни това,което аз и няколко други майки се опитахме да кажем. Има нерегламентирани плащания и това,че някои,за съжаление малко на брой,учители не взимат,не значи,че явлението не е доста разпространено.Споменах сумата 800лв. Ами 20-25 деца по около 40лв. рушвет на дете не прави ли толкова. Това не е командировачно,това са допълнително и нерегламентирано взети пари и естествено,че всяка фирма ще гледа да ги избие-или ще увеличи цената или нещо ще е за сметка на качеството.
narduca,пак пишеш глупости както за отпуските така и за документите. Как си мислиш,че госпожата ще ти покаже документ,където пише,че е взела такава сума извън официалното командировачно? Да не е луда?

# 227
  • Пловдив
Добре де, този господин написа, че дават пари на учителите, ама те не искали да им ги плащат с документ. То според мен нежеланието е еднакво и от двете страни, понеже ако се плати чисто 100 лв хонорар, изплащащата страна трябва да се бръкне с още 40 лв поне /може изчисленията да не са ми точни/, за осигуровки, данъци и подобни. А и как да им мине за разход, като много често получените от децата пари не влизат като легален приход в съответната агенция. Само не започвайте да ми обяснявате, че няма черна каса.  Outta Joint

Тези пари не са рушвет, това не е подкуп, а заплащане на труд, комисионна, хонорар, както искате, така го наречете. В крайна сметка как се плащат тези пари, легално или не, е от компетенцията на данъчните.
За учителите няма забрана да работят на второ място или на граждански договор. Та в този ред на мисли - Кое не е регламентираното, че не разбрах? Това, че на листовката, която родителите получават, не пише 20 лв за учителя ли? Хайде стига, това е смешно, ами да ви напишат отделно и цената на нощувката и процента на отстъпка, която операторът ползва...

Рушвет е, ако пъхнеш в ръката на учителя 20 лв., за да пише 6 на детето ти за годината...

Последна редакция: чт, 28 фев 2013, 16:02 от dundi73

# 228
Нали беше казано-не желаят да се оформи като граждански договор,защото после трябва да се декларира в НАП,искат се данъци и осигуровки. Плаща се под масата и естествено,че учителят ще гледа да "вербува" повече деца. А за твърдението,че може еднакво добре да обгрижи  и 15 25 деца ще кажа,че е пълна глупост.

# 229
  • Пловдив
Нали беше казано-не желаят да се оформи като граждански договор,защото после трябва да се декларира в НАП,искат се данъци и осигуровки. Плаща се под масата и естествено,че учителят ще гледа да "вербува" повече деца. А за твърдението,че може еднакво добре да обгрижи  и 15 25 деца ще кажа,че е пълна глупост.

Само че данъците и осигуровките ги внася туристическата агенция в случая на граждански договор, не учителят. Декларацията е една формалност. Аз като искам да получа чиста сума, дали ще е с граждански договор или без документ, ми е все едно. Ама на агенцията не й е все едно...
А за лекотата на обгрижване - този процес е двустранен, зависи от уменията на учителя и до голяма степен от възпитанието на децата.

# 230
  • София
Нямам против, на кого плащате за екскурзии, но бъдете информирани, искайте вашата учителка да ви представя няколко фирми за организиране на отдиха и туризма на учениците, от които вие да имате реално право да изберете по качество, по цена, по хубост Simple Smile)))

Ето това е ключът.

Благодаря Ви, господин Луканов, че писахте в темата! Ще Ви помоля да не я напускате, защото може да се появят допълнителни въпроси...

# 231
ева17, ти от тия, дето вземат по 800 лв. ли си?

# 232
  • София
Дъждовно време, а какъв е твоят коментар на написаното от туроператора?

# 233
 Мисля, че никой в темата не отрече възможността да има подобни случаи. И е видно от тази тема и от това, което е написал  господин Луканов, че има.
Цялата тази схема е станала възможност, защото за туроператорите също е добре да има повече деца или греша? Не мисля, че единствените виновни са тези учители.
Има нещо сбъркано в това, конфликт на интереси- за туроператорите колкото по-малко пари се взимат от учителите (или никакви), толкова по-добре. Не разглеждайте коментарите само от една страна.

Подобни схеми могат да бъдат ''бойкотирани'', чрез повече активност от родителите, повече оферти и разглеждане на плюсове и минуси. И мисля, че всички сме единодушно против ''вербуването'' на деца.

Пепеляши, когато вземеш решение как да процедираш при твоя случаи и имаш резултат, ако може да споделиш. Със сигурност ще е полезно. Peace

# 234
Дъждовно време, а какъв е твоят коментар на написаното от туроператора?

Първо, не смятам за случайно появата на туроператора тук. Но това е друг въпрос. Аз писах и по-напред - във всяко стадо има мърша. Не мога да отговарям за последната. Но не искам да се слага етикет на болшинството учители, които не са се овълчили. Никога не съм водила подобни преговори и не мога да си го представя. Плащам си във фирмата и насреща ми се подава сума, съответстваща на 15 лв. дневно. Това е. Не съм съгласна всички учители да се слагат под общ знаменател, както говори и заглавието на темата. Не е честно спрямо всички коректни и съвестни хора, които са болшинство.

# 235
[ Не съм съгласна всички учители да се слагат под общ знаменател...
Ще се радвам, ако това мнение важи и когато се коментират родители и ученици.  Wink

# 236

Не съм от тези. Писах по-горе,че не желая да водя деца никъде. Споменах също,че пиша тук като родител.

# 237

Не съм от тези. Писах по-горе,че не желая да водя деца никъде. Споменах също,че пиша тук като родител.

Всички сме и родители. Но останах с впечатлението, че имаш лични наблюдения.

# 238
Дъждовно време, не е случайна появата, но му прави чест. И не е случайна, защото пишат още от миналото лято. Даваха информация за летните лагери.
Предполагам, че от професионален интерес четат форума.  Peace
И дано пише пак. Лято идва! Grinning

На много лагери са ходили моите деца, особено едното.
Никога не са били по-скъпи от предлаганите ни "зелени училища". Никога! За съотношение - цена-качество няма и смисъл да говоря.

Цялата работа с тези зелени училища е да запълним една хотелска база извън сезона.

В училището, за което беше темата, класът на сина ми за малко да се върне в по-малък състав от едно пътуване, защото си имахме един .. как да го нарека ... ,който е щял да удави друго дете. Благодаря ви за незаменимото изкарване, което не мога да им осигуря, защото са с "приятели". Stop

Последна редакция: пт, 01 мар 2013, 01:27 от Люлин

# 239
Аз нещо се обърках- темата против екскурзиите ли е или против ''втората заплата''?  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт