Екскурзиите - втора заплата?

• 21 229
  • 497
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Темата възникна заради съмненията, които поведението на класната ни предизвика у мен, комбинирани с информации за налични работещи схеми на корупция сред учителските среди.

Включиха се учители и туроператор, които потвърдиха съмненията в наличието на такива казуси.

Дали съм сгрешила в съмненията си конкретно спрямо нашата класна - нямам данни все още.
Приемам, че е възможно да е така.
При все това, частният случай в никакъв случай не променя цялостната картина.

Очевидно до ръководството отпреди достигат информации в този дух, защото когато днес разбрах за плановете им, част от тях вече се оказа, че са в действие.

# 391
едно от най-енергичните занимания на класните е да ни намират екскурзии - от важни, до критично важни. Да обясняват как разбирали родителите с малки средства, но все пак трябвало и за децата си да помислят...
И накрая: защо днес в час по литература, са правили заря проверка кой ще ходи на екскурзия и кой няма... вместо да се занимават с тъпата литература.
Да бъдем безпристрастни!
Часът по литература си е време за занимания от съвсем друг характер.
Показното уточняване на списъка от желаеши си е доста неуместно меко казано.
Без да пренебрегваме,че действията на госпожата на практика са напълно противопоказни на декларираното пред родителите ''разбиране на родителите с ограничени средства'',тя изобщо даде ли си сметка колко зле изглежда това?
Дава ли си тази дама сметка как се е почувствала тази част от децата ,чиито семейства по едни или други съображения са отказали ?Какво според нея е наложило това да бъде оповестено публично пред целия клас ако не упражняването на натиск върху тези деца ?

Човек който мисли за децата, както се твърди никога не би постъпил така!

Последна редакция: пн, 04 мар 2013, 21:04 от mamamari

# 392
...
Кристално ясно ми стана защо от първи клас, едно от най-енергичните занимания на класните е да ни намират екскурзии - от важни, до критично важни. Да обясняват как разбирали родителите с малки средства, но все пак трябвало и за децата си да помислят...
И накрая: защо днес в час по литература, са правили заря проверка кой ще ходи на екскурзия и кой няма... вместо да се занимават с тъпата литература.

Мога ли да те попитам спокойно след това писание,колко екскурзии годишно ви предлагат и нима са толкова невъзможно и безобразно скъпи,че се налага да се дискутират тук?
Другото вече го обсъдихме ,но това ме заинтересува след прочита на първия ти пост ..

# 393
Не е важна бройката на екскурзиите,нито цената.
Важни са децата!
В случай ,че на някои не е известно в подготовката за учители заляга и не малка част детка психология.
Всеки учител е напълно наясно какъв ефект ще има тази показност и много умело я употребява.
Обаче не му прави чест .

# 394
  • София
Не дискутираме цени на екскурзии.

# 395
Не дискутираме цени на екскурзии.
Чета темата от началото ,но това се подразбира  като основен мотив.
Никой не оправдава такова поведение от учители ,но пак питам колко екскурзии годишно са заложени по план ?И ако това се знае от началото ,как накърнява нечии интереси? И защо да няма екстра възнаграждение за положен ,трудоемък и извънреден труд на учителя?  Peace

# 396
По назад коментирахме възнаграждението да е легално и регламентирано,но оказа се учителите отказват.Доколкото разбрах проблема е ,че трябва да се обяви в декларация и да се внесе съответния процент данък (в случаите когато размера на взетата сума е над определена стойност-по-конкретно да каже някой счетоводител) Май беше процент от сумите над 1300 лв годишно като преди това се приспадат суми за признати разходи и осигуровки.
Няма нищо нередно  всеки труд да бъде възнаграден достойно и на дали има родител който да е против това.
Обаче практиката с комисионни за сметка размера на порциите на децата и публичното пред целия клас притесняване на деца са си за ....

# 397
По назад коментирахме възнаграждението да е легално и регламентирано,но оказа се учителите отказват.Доколкото разбрах проблема е ,че трябва да се обяви в декларация и да се внесе съответния процент данък (в случаите когато размера на взетата сума е над определена стойност-по-конкретно да каже някой счетоводител)
Няма нищо нередно  всеки труд да бъде възнаграден достойно и на дали има родител който да е против това.
Обаче практиката с комисионни за сметка размера на порциите на децата и публичното пред целия клас притесняване на деца са си за ....
Ох,колко учители отказаха ? Защо така се подхожда все?
Нека е легално, нека се плаща екстра, нека има избор, нека има отношение към децата и яснота за извънредни занимания от началото на годината. Ние поединично се включихме в родителския комитет на училището на децата ни, направихме си комитет за всякакви въпроси свързани с обедите, игрището, униформите, седмичните/месечните  излети и чрез гласуване се вземат решенията по ефективно,отколкото само да се пише наизуст.  Peace

# 398
  • София
Християния, на въпросите ти съм дала отговор по-напред в темата, но ще ти отговоря и тук:

- екскурзиите са поне 2, което е страхотно;
- знанието на броя екскурзии, не виждам как решава проблема с некоректните практики;
- справедливо е да има екстра възнаграждение - официално.

# 399
Християния, на въпросите ти съм дала отговор по-напред в темата, но ще ти отговоря и тук:

- знанието на броя екскурзии, не виждам как решава проблема с некоректните практики;
Значи сме съгласни мнозинството. При наличие на предварително знание за на поне 2 екскурзии годишно,при желание, преспокойно може да се отделят пари от бюджета в семействата и да не се налага да са правят агитки за ходенето на децата и преговори с децата от учителите. Когато нещата са ясни ,е в пъти по-лесно за всички.
  А борбата с корумпираните учители ,които упражняват натиск  и не декларират доходи чрез такива практики пак не е за тук. Аз лично изразих мнение,че при повторен инцидент като описания горе с коментарите на учителката пред детето и родителите ,бих си отписала децата оттам ако мерки не са взети своевременно след сигналите по инстанции.

# 400
  • Ямбол
За какво доказване и какви декларации става дума. учителят води едни деца и пари може да получава само като командировъчни от работодателя си, който му е разрешил екскурзията. иначе няма как да бъде регламентирано. В КТ няма горна граница на командировъчните, само долна. Но това пък трябва да се отпусне от бюджета на училището. Изобщо не трябва да има никакви други взаимоотношения с фирмите или поне не могат да бъдат легализирани. Екскурзиите са училищни мероприятия и не може друг да възнаграждава този труд.
Аз така си мисля, просто не виждам друг начин, ако някой ме разбира.
Моля цитирайте след като твърдите, че:
По назад коментирахме възнаграждението да е легално и регламентирано,но оказа се учителите отказват.. ....
Кои учители тук отказват да подават декларации?

...
....
Знаеш ли на колко време обикновено се получава заплата? Ако твърдиш, че от две екскурзии имаме втора заплата, то представям си числото на сумата за екскурзия, която да осигури половин годишна заплата.

# 401
Хриси, на стр 15 от темата има едн пост на Мирослав Луканов ,в който има доста и интересни факти.

# 402

Значи сме съгласни мнозинството. При наличие на предварително знание за на поне 2 екскурзии годишно,при желание, преспокойно може да се отделят пари от бюджета в семействата и да не се налага да са правят агитки за ходенето на децата и преговори с децата от учителите. Когато нещата са ясни ,е в пъти по-лесно за всички.
  А борбата с корумпираните учители ,които упражняват натиск  и не декларират доходи чрез такива практики пак не е за тук. Аз лично изразих мнение,че при повторен инцидент като описания горе с коментарите на учителката пред детето и родителите ,бих си отписала децата оттам ако мерки не са взети своевременно след сигналите по инстанции.

Аха, а който няма хляб- да яде пасти.
Какво означава "преспокойно", преспокойно за мен е едно, за друг - друго. Има хора, на които им е трудно да отделят пари за помагала, а има и такива, които едва купуват химикалки.
Цинично е малко това разполагане с чуждия бюджет.

# 403
Върха на цинизма е учителката дето обяснява как видите ли влиза в положение и уж мисли за децата,ама жертва часа за да да ги накара публично пред всичките си другарчета да се чувтват гадно.
Ама пък болшинството от форума се втурна да упреква майка дето си позволила да коментира постъпката на учителката. Shocked
Ей одъртях ,а още има на какво да се изненадам.

# 404
  • София
Лиляна, твърдя, че не е справедливо да има нерегламентирани практики в отношенията учители - фирми. Как по-ясно да го кажа?

Общи условия

Активация на акаунт