101 заблуди за България

• 40 947
  • 1 369
  •   1
Отговори
# 45

Моята най голяма е, че дори след много години ще мога да се върна в БГ. Примерно като се пенсионирам.

И аз мога да кажа същото. Все повече се замислям обаче дали ще ми стигне живота да дочакам тази възможност.

# 46
това е по-скоро една приятна илюзия
първо, ще работим до сто години ..
второ, човек като е на сто иска да е по-близо до децата, внуците - знае къде му е къщата, къде е магазина, лекаря, болницата, аптеката и такива едни важни за възрастните хора неща, които ги застопоряват за познатото, с което са свикнали, където намират близки хора и прилични услуги

# 47
И аз си мечтая да се върна, но след последните събития там, май няма да е никак скоро. Sad

# 48
Също е мит за мен, че сме топли, общителни и гостоприемни
Трябва да замръкнеш в Родопите, за да видиш, че все още има такива българи. Обикновени хорица, селяни. Топли, истински човеци. Посрещат те с усмивка, отварят дома си за теб, подреждат софра и кършат възлестите си пръсти, задето хлябът е вчерашен.

Гражданите са друга стока...

# 49
  • в сърцето на един мъж...
О, Фея, Родопите са съвсем друга България Heart Eyes

# 50
Залипсваха ми Родопите...

# 51
  • USA
Мит е, че българското здравеопазване е лошо. След сблъсък с тукашното, успях да го оценя подобаващо.

# 52
Мит е, че българското здравеопазване е лошо. След сблъсък с тукашното, успях да го оценя подобаващо.
уточни кое, това което се покрива от здравната каса или платеното 

# 53
уточни кое, това което се покрива от здравната каса или платеното 

... и с кои години сравняваме  Grinning

До колкото разбирам сега в Б-я здравеопазването е на много ниско ниво.

# 54
Много широко разпространен мит е, че на баба доматите от едно време са били най-екологични, най-чисти, най-близо до природата, био, органик, нам си кво си, пък сега, вижте ги как пръскат и ни тровят, аууу ужас. Търсете бабичките по пазарите, не ги гледайте в другите държави как се тровят, и искат и нас да изтровят  ooooh! И проповядват органичната проповед с пяна на уста. Чудя се колко от тези хора всъщност са имали баба на село и са виждали как се гледат тези прословути чисти здравословни български плодове и зеленчуци. Аз съм. Пръскаше се безразборно още в детството ми, в големи количества, с всякакви химикали, от бабички и дядовци които не разбират от такива неща но са безпомощни и притиснати от болести и насекоми които нападат единствения им източник на препитание. Да не говорим пък за тоновете химикали пръскани и ръсени по домовете в борбата с бълхи, комари, мухи и т.н. неизтребима напаст на селата. Въобще не знам къде е това чисто идилистично българско зарзаватчийско минало, може би в младините на баба ми, някога. Та като ми запее някой органичната песен за бабините домати, ми идва да му връча мотиката и да го натиря в някое село да види откъде изгрява слънцето.

# 55
Изобщо не е мит.

Последна редакция: сб, 23 фев 2013, 15:09 от Фея Кръстница

# 56
Българското "здравеопазване" е под всякаква критика. Толкова пъти съм се сблъсквала, но въобще не ми се влиза в подробности, включително и с частното. Да сега ще кажат някои, че понеже не съм се лекувала в чужбина и нямам право на мнение Whistling

# 57
Много широко разпространен мит е, че на баба доматите от едно време са били най-екологични, най-чисти, най-близо до природата, био, органик, нам си кво си, пък сега, вижте ги как пръскат и ни тровят, аууу ужас.
С това съм абсолютно съгласна:) И все се чудя не са ли чували хората за син камък най малкото, не помнят ли онези метални пръскачки, които се носят като раница.
Мит е също, че чистотата на продукцията ти зависи само от теб- достатъчно е да си в район със септични ями ( а такива са много от крайградските) и земята вече е поела цялата битова химия на съседите, плюс твоята лична.

# 58
Независимо, че и аз мога да дам примери за добър опит с бг здравеопазване, общата картина на системата и реалността е, че е лошо здравопазването и това не е мит.
като се започне от мега-корупцията, през боксувания на системата, кофти управление и организация, липса на контрол и най-вече нисък морал на притеснително много хора с 'медицинско образование' - сестри и лекари. Всичко това според мен не подхранва мит.

Рокси, какво му е на синия камък?

# 59
Нищо, предполагам, просто се използва(ше) от всеки, наред с *купроцин* ( редактирах) и сигурно още много други. Та в този смисъл за мен е мит, че се е садял сам разсад лично производство, поливано е с бистра водица и нищо друго, а накрая ядеш едни голееми червени и вкусни домати.

Темата за здравеопазването е много обширна и в общи линии повечето си я пречупват през личната призма- на един му пречи чакането, на друг плащането, на трети друго. За мен е много показателно някой да обяви американската система за добра, все пак това е признатата за негативен образец система в световен мащаб.

Последна редакция: сб, 23 фев 2013, 10:05 от Рокси

Общи условия

Активация на акаунт