101 заблуди за България

• 40 953
  • 1 369
  •   1
Отговори
# 1 365

Да, това го има и в моята работа. Балансираме желанието да е перфектно с нуждата да работиш ефективно. Тънък баланс е, има си книги изписани по въпроса. Въпросът е да го има това желание за перфекност. В България много неща са недомислени и неизпипани и то не от желание за ефективност.

# 1 366
инфраструктурата и благата са достъпни за всички без значение от приноса им.

Да, но благата не са нищо особено. Примерно едни 35 лева детски, но се дават на много хора. Същото е и с други блага, дори и да не са в кеш.

Нямах предвид детските, поне не и конкретно, а неща като здравеопазване, образование, степента, до която всичко е регулирано със закон.
Давам пример- всички са осигурени здравно, и здравното обслужване е в по голямата си част еднакво. Допълнителни здравни застраховки има, но те покриват по скоро 'екстри' от рода на самостоятелна стая в болница. Т.е. няма значение кой ти е работодател, дори дали имаш работодател или по някаква причина те осигурява родител, съпруг(а), университет или социална система- влезеш ли през прага на болница/кабинет ще получиш същото като всеки друг. Образованието е в голямата си част безплатно, особено висшето. В много обществени сфери има строги регулации, много от услугите се вършат от общински фирми, а не от частни.
Това го пиша общо за Европа, макар че и в България е така. Естествено, колкото по бедна страната- толкова по малко има да се преразпределя, така че наистина 35 лв детски и лошо здравно обслужване не изглеждат кой знае каква сделка. Но все пак, да си кажа пак, се изкуших да пиша защото според мен иде реч за разлика в нагласите на хората, във вижданията им по какъв начин е редно да се случват нещата.

# 1 367
Според мен солидарната обществена структура  е правилната  ( знам, че ще наскачете за проблемите които води солидарността, но все пак аз смятам, че няма нужда да се изхвърля бебето заедно с мръсната вода) И честно да си призная 'професионалния успех' не е фактор за личното ми щастие и усещане за успешност, изобщо даже. Преживяла и премислила съм  този етап.  И съм готова да не драпам за по-висок стандарт, за да имам време за семейството си, или да имам някое хоби, например. Материалното отдавна не ме вълнува така, както на 20. Гледам да си опростявам живота ...
Няма нужда да пестя за колеж на евентуално дете, нито има смисъл от частни училища - има достатъчно възможности едно дете, което върви добре в ( безплатното) училище да вземе стипендия, да кандидатства където си пожелае, ако не, тукашното общество не е презряло хората без 'висше', има куп занимания, които осигуряват не малък стандарт - от фризьори , през готвачи и пастичери до плочкаджии. Няма да изпадне от борда, ако има занаят и не е 'професионално реализирано" Simple Smile

# 1 368
Ама това дали да учиш или не ти го разгледаш като лично желание.
Аз съм съгласна принципно с теб, по скоро мисълта ми беше че е едно образованието да е централизирано и спонсорирано от държавата и теоретично всеки желаещ да има достъп до него без значение от финансовия и социалния си статус. И друго е да се финансира на пазарен принцип, да е скъпо, да има разлика в цените за по добър и по лош университет и т.н.
Освен това ти преди няколко дни в друга тема ( май) писа за човека на вашия пазар, глобен защото синът му помагал в работата без да е регистриран. Та ето това според мен е кристален пример за двете страни на монетата.
Не казвам кое е по добре или по зле, защото и двете си имат плюсове и минуси.

# 1 369
  • The QC to be!!!
Смятате ли, че начина на плащане на минимилни средства на лекарите всеки месец само защото има записани Х пациенти с списък, в Бг. би могло да доведе до промени в по добра насока за пациентите? Това са милиони всеки месец платени за нищо дет има дума. Тези милиони мога да бъдат изразходени за консумативни, за елементарни неща като почистване на болници и поддръжка, за покупки на нова апаратура... и какво ли още не което би се ползвало от обществото, а не от лекарите щото имат дълъг списък с пациенти които не виждат всеки месец... А това е една много, много малка капка в морето наречено Бг. държава.

В Бг. има управление на $$ в насока необлагодетсваща обществото, а определени групи и личности. Това и е проблема на Бг. в макро поглед. В микро - много трески за дялане, но маркото е което съсипа и продължава да затрива държавата.

Общи условия

Активация на акаунт