Предимства и недостатъци на голямата разлика между децата

• 30 107
  • 166
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Според мен, голямата разлика е удобна за родителите, малката е добра за децата. Предполагам има и изключения. Simple Smile
Не бих могла да го кажа по-добре.
Плюсовете - ясни, минус - волю-неволю и каката е въвлечена в разправиите с малкия, той понякога е такова диване, че нищо чудно да я обезсърчи по отношение на свои деца  Laughing. Не й го оставям да го гледа продължително, достатъчна помощ е да мога, докато спи на обед, да й го оставя за 2 часа или да го нахрани, ако аз готвя например.

Аз имам своето обяснение за разликата - първото беше непланирано, ако не бяха нашите да ме навият да раждам и впоследствие да помагат, щеше да ми бъде много трудно и едва ли щях и да помисля за второ. По-късно имах и други съображения да се туткам , но дори и без тях, разликата щеше да бъде минимум 9 години.

Допускам до 10 години разлика, повече не е най-доброто решение, освен ако не става дума за деца от предишен брак. Разбира се, стига да няма физически проблеми.

Как` Сийка, помагане и отглеждане не са едно и също. Не всички сме такива майки-героини да гледаме породени деца.

# 31
  • София
Аз също не съм планирала стратегически разлики.
Не съм планирала и възпроизводство - единично или множествено.
И имах известни притеснения относно разликата на децата ми. За сега виждам, че са неоснователни.
Като се замисля при нас си е семейна черта. Майка ми и леля ми са с 10 години разлика и са прекрасни приятелки. Аз и брат ми сме с 8 години разлика и много се обичаме. Дано и моите деца да запазят традицията.
Ако можех да избирам разлика, щеше да е 6-7 години и не заради тънки сметки, а за да мога да съм пълноценен родител и на двете.
Големия си син родих на 21, бъркаха ни с братче и сестричка. Имах страшно много енергия, но пък и аз си бях дете и общо взето си растяхме заедно.
Малкия родих на 30, имам много повече спокойствие и търпение, но енергията сякаш ми е кът  Laughing

# 32
Аз и сестра ми сме с почти 14г разлика. Вярно нямали сме общи интереси по едно и също време, но моите спомени са, че ми беше много забавно с нея, да ме гъделичка, гушка, водеше ме да гледаме Ну Погоди на кино, на дневен Бал(разбирай бар  Mr. Green), къпала ме е и т.н и т.н. Не живее в БГ , но се чуваме поне през ден по телефона, споделяла съм и в тиййн възрастта любовни трепети, тя ми е давала съвети, учила ме е да се гримирам Grinning  Въобще много сме си близки.
Мога да я питам за нейната версия дали много и е тежало когато ме е гледала понякога.

# 33
  • Бургас
Сама-можеш-да-видиш-разликата-между-моите-19,13-години-съответно.
Гледаме-се-прекрасно.Децата-се-обичат-и-много-си-помагат,но-все-си-мисля,че-е-до-семейството-и-децата.като.минус-си-признавам,че-малката-липсва-на-батко-си,който-е-в-Германия,но-си-компенсират-като-си-дойде-и-тя-не-го.забравя.
Положителните-страни-са-много.наработих-се-и-се-находих-по-широкия-свят.

# 34
  • София
Ще следя темата.И моите деца най-вероятно ще са с голяма разлика.Дъщеря ми сега  е на 4,а в близките години май няма да има второ

# 35
Интересно ми е да разбера с какво най-вече помага по-голямото дете при отглеждането на по-малкото? Моля, не го приемайте като заяждане, наистина бих искала да знам. Аз съм единствено дете и нямам близки с подобна семейна ситуация, така че нямам преки наблюдения върху това как точно се отразява по-голямата разлика между децата.

# 36
  • с/у ОколоМръсТното
Интересно ми е да разбера с какво най-вече помага по-голямото дете при отглеждането на по-малкото?

За всичко (образно) от къпането, водичка, храна, водене-вземане и подобни... донеси ми... подай ми... виж бебчо как е... Заиграй го... Обясни му...  Joy

Алексче - това при твоите няма как да се получи. По-скоро трябва да си внимателна, какво може да стори голямото дете на бебето, тъй като те на практика са си 2 бебета.

# 37
Шани, благодаря за отговора; при моите ми е ясно, че няма да се получи и въобще никога не ми е минавала подобна мисъл през главата.  Wink

# 38
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Интересно ми е да разбера с какво най-вече помага по-голямото дете при отглеждането на по-малкото? Моля, не го приемайте като заяждане, наистина бих искала да знам. Аз съм единствено дете и нямам близки с подобна семейна ситуация, така че нямам преки наблюдения върху това как точно се отразява по-голямата разлика между децата.
Както вече писах разликата м/у нашите щерки е 12 години ... Сега каката е на 15, а дребната на 3 Simple Smile Голямата е "студентската ни грешка", а малката я чакахме да се появи цели 5 години след като решихме ,че искаме да имаме и второ дете ...
Без каката наистина не знам дали щях да се справя: помага ми в чистенето, изхвърлянето на боклука, сгъването на прането, играе с малката, когато отивам до магазина - или тя ходи да понапазарува; в момента й разказва приказка; гъделичкат се и си говорят; когато се е налагало баба й да гледа малката - споделяла ми е (бабата), че е само присъствие - малката иска всичко за нея да прави кака й - да отиде с нея до тоалетната, да я нахрани, да легне с нея да спи ... Рядко се е налагало да се гледат с бабата - гледам да го избягвам ,защото в края на краищата каката не е майка Simple Smile Та, така ... Всички неща с голямата съм ги вършила сама, а сега имам една голяма прекрасна помощ в лицето на голямата Simple Smile

# 39
Авторката , ти разликата по-малка не можеш да я направиш.  Laughing

За мен също е кофти  това,  голямото да отглежда малкото. Но това не зависи от разликата, а от родителите.  Детето си е дете и трябва да си има детството.

# 40
Помагането е във взимане от училище,
водене на школа и когато се налага да
бъде у дома с него.Радвам се,че той с удоволствие го прави,
но това се налага 4/5 пъти месечно.
Помагал е за час да бъде при бебето, за да напазарувам.
Мисля,че не се е преуморил !

# 41
Май е по-добре да попиташ в тийн форум.
Аз съм чувала израза - детството ми свърши, когато ти се роди. Голяма сестра от двойка, които са много близки и много се обичат.

# 42

Как` Сийка, помагане и отглеждане не са едно и също. Не всички сме такива майки-героини да гледаме породени деца.

Разбира се, че не са. Но за жалост, много родители не правят разликата между двете. Даже напротив, това, което се приема обикновено като помощ, много често се вменява и като задължение на по-голямото дете.
Който е чел преди време една тема в Деца в училищна възраст, ще се сети какво имам предвид - 15-годишната кака, която беше задължена да чисти, да къпе по-малката си сестра (във втори клас!) и като капак на всичко майката се тръшкаше, че се опъвала и не искала да готви.
А има и много по-брутални случаи.
Разликата между помощ и експлоатация е доброто желание. Ако по-голямото доброволно и с удоволствие помага, прекрасно. Но ако прави нещата против волята си... Ами, гадничко е.

# 43
  • София
През последните 1-2 години ми писна да ме питат кога ще родя второ дете, айде било време, айде синът ми нямало да расте сам, айде ...дрън дрън...
Що за простотии???
Аз не живея нечий живот, нито ме интересува, нито искам чуждо мнение, нито бих родила второ дете поради това, че някой си няма работа и си бута носа, където не му е работата. Нито пък ще родя второ дете, щото единственото дете да не растяло само. Глупостиииии, глупостиииии...Ама големи глупости.
Ако ще пет деца да има едно семейство, няма никаква гаранция, че ще са близки и че като евентуално някой ден умра, ще са близки и ще си помагат. Точно обратното може да стане.
С брат ми имаме пет години разлика, в моя полза. Обичам го, брат ми е, но сме различни като деня и нощта. И колкото мога да разчитам на него, толкова мога и разчитам на кумата ми, която ми е като сестра. Така че кръвната връзка не винаги е гаранция за близост.

# 44
  • Бургас
Алексче,имам-две-момчета,но-само-на-големия-мога-да-поверя-някои-неща-и-знам,че-ги-прави-като-възрастен.Не-го-използвам,той-учи-и-живее-в-чужбина-и-му-е-приятно-да-помага-за-сестра-си,когато-е-тук.Направо-я-обожава.
Другият-син-е-дете-все-още-за-мен-и-помага-колкото-да-донесе-нещо.Тук-ми-се-струва,че-се-търси-под-вола-теле.
Много-дълго-сте-живяли-в-Клиукарника.Извинете,но-нямам-иу. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт