Предимства и недостатъци на голямата разлика между децата

• 30 102
  • 166
  •   1
Отговори
# 105
Аз, като по-голяма, не съм се чувствала ощетена по никакъв начин от това, че имам сестра с 18 години по-малка. Дори при нас фактът, че като бебе съм я гледала за по ден-два много помогна да се сближа с нея и да приема мисълта, че наистина имам сестра. Аз цял живот бях искала, но сещате се, на 18 някак вече нямаш такива надежди  Laughing

Това, което се опитвам да кажа е, че е много индивидуално и зависи от родителите и от темперамента на децата, дали ще са близки и дали ще се разбират. Можем да изброим още безброй случаи и ситуации, които са ЗА и ПРОТИВ, но нищо няма да избистрим.

И все пак за себе си съм решила, че искам малка разлика между децата си, за да са си компания. Това, за което аз съм мечтала през цялото си детство  Heart Eyes

# 106
  • Sofia
Голямата разлика дава и друго предимство - родителите отдават цялото си внимание на едно дете именно когато то има най-голяма нужда. Защото след седмата година децата сами започват да се дразнят от прекомерното внимание и да искат да са по-самостоятелни. При малката разлика е неизбежно, дори на 2-3 години, детето да стане кака/батко...
Минусите на голямата разлика - от гледна точка на детето: по-стари родители, от гледна точка на родителите: вместо да си отгледал децата си и да се радваш на живота пак ще трябва да се сменят памперси...

# 107
Минусите на голямата разлика - от гледна точка на детето: по-стари родители, от гледна точка на родителите: вместо да си отгледал децата си и да се радваш на живота пак ще трябва да се сменят памперси...

Каква по-голяма радост на живота от това да сменяш памперси? Simple Smile

Ако си толкова млада и зелена че ти се струва че в живота има по-хубави и по-приятни неща, не раждай изобщо! Няма нужда да се създават нещастни деца.

# 108
  • Sofia

Ако си толкова млада и зелена че ти се струва че в живота има по-хубави и по-приятни неща, не раждай изобщо! Няма нужда да се създават нещастни деца.
За щастие моите деца са отминали памперсната възраст и съм преминала от младостта в зрялата възраст, но пък смея да твърдя, че животът не се изчерпва само до сменянето на памперси.

# 109

За щастие моите деца са отминали памперсната възраст и съм преминала от младостта в зрялата възраст, но пък смея да твърдя, че животът не се изчерпва само до сменянето на памперси.

Не разбира се. Но това е най-приятната му част.

# 110
  • Пловдив
Оооо, как съм я пропуснала тази тема толкова време...  Laughing
Ето ни и нас. Голямата ни дъщеря родих на 25г. После, с ясното съзнание, че няма да останем с едно дете, все отлагахме... Малка била..., да тръгне на училище..., смених си работата.... и нааай-накрая се наканихме, когато станах на 35г. За наша огромна радост и изненада, бебчетата се оказаха двечки. Дъщеря ми желаеше братче или сестриче много силно, още от мъничка, та докато се родят Simple Smile Обожава ги малките, както и те нея! Занимава се с тях и ги обгрижва от новородени (разбира се, когато има време за това!). Не я насилвам, не я задължавам, но те толкова много се обичат, че е удоволствие да ги гледам отсрани! Ревност не е имало никога! Само радост и щастие! За нас това се оказа много удачна разлика (11г.)
Както съм писала преди, с едно дете е лесно, но скучно! С три деца е малко по-трудно, но много, много весело и прекрасно Heart Eyes

# 111
Живи и здрави да са ти ilik123!  Heart Eyes Трички-това е чудесно.

Когато е едно му е скучно на самото дете, но на родителите никак защото то си го изкарва точно на тях. Laughing

Според мен с повече деца е по-лесно.

# 112
  • Пловдив
Живи и здрави да са ти ilik123!  Heart Eyes Трички-това е чудесно.

Когато е едно му е скучно на самото дете, но на родителите никак защото то си го изкарва точно на тях. Laughing

Според мен с повече деца е по-лесно.
Благодаря   bouquet!
Бе, най-малкото финансово е по-трудно с повече деца, но... си заслужава! Защото е мнооого, мнооого хубаво! Животът ни се промени! Сега сме в пъти по-щастливи Heart Eyes!

# 113
  • в едно миланско село
Голямата разлика дава и друго предимство - родителите отдават цялото си внимание на едно дете именно когато то има най-голяма нужда. Защото след седмата година децата сами започват да се дразнят от прекомерното внимание и да искат да са по-самостоятелни. При малката разлика е неизбежно, дори на 2-3 години, детето да стане кака/батко...

споделям това мнение, синтетично и точно и от детска, и от родителска гледна точка. единствен риск : пренебрегване (поради незабелязване) на ранен пубертет на голямото дете и съответно подценяване на проблематиката. но при внимателни родители и с това има оправия.
ако можех да се върна назад, пак с такава разлика щяха да са, обаче бих родила голямата по-рано.

# 114
Аз искам само да се запиша в темата, защото имаме момиченце на 8 години и чакаме още едно през януари, така че разликата им ще бъде 8 години и половина. Второто стана без да сме го планирали.
Засега голямата ми много се вълнува, радва се и обещава, че много ще помага.
Дано и занапред да е толкова ентусиазирана  Grinning

# 115
  • София - Рим и обратно
И между моите дъщери разликата е точно 8 г. и половина Simple Smile

# 116
Имам дъщеря на 16 и близнаци на 6м - плюсовете са, че каката се гледа сама Laughing

# 117
  • Под гъбата
Децата ми са със 7,5 години разлика.
Племенничките ми са със 11 години разлика.
Предимства:
1.не гледаш едновременно две бебета.
2.голямото доста помага
3.имаш възможност да се насладиш и на двете майчинства пълноценно
4.нито едно дете не страда от липса на внимание, когато е мъничко
5.не боледуват по едно и също време
6.не ти се натрупват едно след друго кандидатстване след 7 клас, абитуриентски, абсолвентски, сватби и т.н.
7.липсва чувството на ревност от страна на голямото дете, защото то вижда, че бебето не може да се оправя само

недостатък:
1.нямат много общи интереси, т.е. не могат да си играят двамата
но това се компенсира от факта, че така пък създават доста приятелства
Напълно съм съгласна с теб, без т.7. Разликата на моите деца е 9 години,но ревността между двете деца си я има и сега. Иначе имат си своите разправии помежду си, но пък са толкова мила картинка като се занимават двамата по свой си начин. Направо ми разтапят сърцето като ги видя така, даже лятото преди заминаването на синът ми като студент в друга държава ,намери време да и обяснява задачи по математика, за думички по английски и как да си пуска антивирусната програма на компютъра. Търся си се по скайп и си говорят, а сега с трепет очаква батко си да се прибере за Коледа с подаръци Laughing
Не сме избирали голяма възрастова разлика умишлено, през годините се борих с един вторичен стерилитет, но не съжалявам от резултата. Бях изумена как едно малко 9 годишно дете вечер ми помага в къпането на бебе. Ама като казвам помага, означава всичко от събличането, къпането, масажа , слагането на памперса и обличането на дрехи.

# 118
"Брат брата нехрани, ала тежко му който го няма!"
с брат ми имаме 4 год разлика и нито е много нито е малко...пораснахме си индивидуално ...той  играеше много футбол и ходеше на риба, а аз бях кротичко дете...  в пуберитета той замина да учи в друг град, после студент и пътищата съвсем се разделиха...виждахме се по празници само...имаме весели спомени, макар и малко...
Сега картинката особенно не се е променила...Семейни сме и двамата, рядко се виждаме, рядко си звъним...
Чувствам понякога, че ми липсват тези топли отношения между сестри и братя...
НО макар и не толкова близки, АЗ ЗНАМ - ВИНАГИ МОГА ДА РАЗЧИТАМ НА ПОДКРЕПАТА МУ, Уважавам го и го ценя изключително много като човек. Знам, че го имам. Съответно аз също безрезервно съм готова да отвърна на същото.
От брат ми - наследих прекрасния хумор  gydi
да обличам маратонки и да ловя риба също с такова удоволствие както и да нося токчета и да  4470 jump
Благодарна съм, че го имам този  bowuu идеален образ в моя живот!  Истински джентълмен  newsm74
+1 за да имаме поне 2 деца в семействата !!!
"Брат брата нехрани, ала тежко му който го няма!"  Peace

# 119
  • София
 Разликата на моя съпруг и сестра му е 9 години.
Никога не са били близки и последните 10 години не са се виждали даже. Тя е починала вече,за което разбрахме в последствие.
 Мъж ми е правил многократни опити за сближаване,аз също,но не....

Общи условия

Активация на акаунт