СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 30 889
  • 754
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Имам един въпрос за нещо странно, което моя близка забеляза - защо и може ли в една ДГ едно дете да е в списъка за деца по социални критерии и в списъка за деца по общи критерии? Забелязахме, че едно детенце е и в двете опашки...
Благодаря предварително за отговора!  
Hug

# 256
  • София
Да, може. Децата от социалната опашка се редят и на общата, но без социалните си точки.

# 257
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Katencetoo, прехвърлянето е равносилно на ново кандидатстване, така че отговорът е: може, ако ви класират отново. Но не забравяй, че в същата учебна година няма да можеш да ползваш наново 3т за 1во желание (ако са ви приели на 1во, както обикновено става).

Изключително ти благодаря за бързия отговор  Hug Значи с две думи - трудно си е и не си заслужава.

# 258
Аз смятам, че отдавна таксите трябваше да са не 60лв, а поне 160лв...като горницата от 100лв отиваше за инвестиции. (за сравнение - частна градина под 400лв не знам да има) - стига глупости, че сме плащали данъци и не знам какво си.....очевидно е, че държавата не се справя.... и родителите на децата в частните градини плащат данъци - всеки е отговорен за избора си.

Сметката е проста - от една градина със 100 деца могат да се събират годишно към 110 хил.лв. От всички градини мин. 11 милиона (ако приемем, че са 100) - за 5 години това са минимум 55 млн. лв (приемаме, че лихвите на банките горе-долу преборват инфлацията и обезценяването на парите).....

Е досега половината градини да бяха станали двойни.....Но, ни занимават с псевдо-социални политики ...и децата се тъпчат по 30 в група с по един и половина възпитател (който се сърди, ако детето стои до 19ч)...и ние сме благодарни, че сме изкарали късмет, че детето ни е прието........

# 259
  • Beyond the Frontiers
не искам да съм груба и знам, че ще ме нападнете, но защо като виждате че нямате шанс там където искате да влезете не се огледате в съседните квартали? или в кварталите които са ви на път за работа? както казах в началото на темата ние две години обикаламе софия и правим трафик  Joy
първата година поради факта, че седях 3 месеца да разучавам системата и видях че нямаме шанс да влезем някъде наблизо, кандидатствахме в нови искър и една година ходихме там... втората дойдохме по близо - от тази страна на околовръстното - до гара север... тази - третата година - имаме шанс да влезем в квартала (което до последния момент не се знае)  Praynig
просто огледайте... не всеки може да си позволи да пътува до другия край на софия, но винаги може да са пробвате след това в другата тема да си размените детските градини   bouquet

Ами трудно става и това - в другите квартали няма точка за адрес в района, ако не работиш там няма точка и за месторабота - съответно директно изпадаш от граничната група....

Не знам, до колко е по-справедлива, но в ремонтирана и огромна сграда, да намаляваш бройката на приеманите деца точно в момента, когато всички са пропищели е абсолютно безочие.
Говориш за директорката на яслата, в която искаш да си запишеш децата, нали?
Съгласна съм с теб. Стана ли ясно с какви мотиви го е направила?

Не е ясно, чакам доводи и отговори от общината, ама надали ще дочакам.

# 260

Само исках да обясня на разгневената майка по-горе, че самотните майки трябва да са наистина самотни и че не всички майки без брак, са непременно с предимство.
Изпревари ме  Laughing Самотна майка е само ако в акта за раждането на детето не фигурира баща! И ако не се лъжа даже пише: баща- неизвестен.

# 261
  • София
Да, може. Децата от социалната опашка се редят и на общата, но без социалните си точки.

Благодаря!

И още един въпрос - в градината, която съм поставила на 1во място пише, че доп. критерии са - -Детето има брат/сестра, които са записани в детската градина и не тръгват на училище от септември
Семейството живее на територията на административния район на детската градина

И двата ги имам, но в системата стоим с 9.1 точки, а не с 9.2, както си мисля, че трябва да е???

# 262
  • София
gia_fire , пиши в обратна връзка и ги помоли да проверят.
Историята познава подобни случаи на неотчитане на ДК - нещо някъде не е много ок.

# 263
Присъединявам се към мнението, че 60 лв такса е твърде ниска при днешните условия. Нашата ясла в момента е чудесна, бих давала повече, за да я поддържат. Децата ни ще са отглеждани при по-добри условия и от по-доволни преподаватели. Но от друга страна, условията в частна градина ще са ми абсолютно непосилни на този етап.
От трета страна обаче, не трябва да се съгласяваме държавата да абдикира от задълженията си. Все пак, щом така или иначе икономическото положение хич не е цъфнало и вързало, трябва да има някакви инструменти за стимулиране на раждаемостта. Или поне за осигуряване на някакви минимални условия за отглеждане на децата. НО - наистина не е справедливо само някои да се класират, трябва абсолютно ВСЯКО едно дете да намери своето място в яслата или градината. Ако държавата не може да осигури място в държавната градина, според мен е редно да има някъв ваучер за такова дете. Защото сега излиза, че на едни деца държавата реално отпуска месечна издръжка, а на други не.

Извинявайте, увлякох се, но просто се бяха натрупали разни мисли...
ps на половината места май трябваше да пиша не държавата, а общината, но мисля, че и така се разбира...

# 264
  • София
gia_fire , пиши в обратна връзка и ги помоли да проверят.
Историята познава подобни случаи на неотчитане на ДК - нещо някъде не е много ок.

Писах, ама това е много странно!!! Чакам с нетърпение какво ще ми кажат!

А по повод по-високи такси - в някои градини се събира така нареченото спонсорство - еднократно някаква сума за подобряване на условията - и какво - 90% от родителите не дават!!!!

# 265
Аз смятам, че отдавна таксите трябваше да са не 60лв, а поне 160лв...като горницата от 100лв отиваше за инвестиции. (за сравнение - частна градина под 400лв не знам да има) - стига глупости, че сме плащали данъци и не знам какво си.....очевидно е, че държавата не се справя.... и родителите на децата в частните градини плащат данъци - всеки е отговорен за избора си.

Да де, но повечето родители нямат право на избор - ако не са приети в държавно учреждение плащат за частна ясла/градина, независимо дали искат или не. Ние можем да отделим 60 или 160 лв, но за да отделим 500 лв за частна ясла ще се лишим от някои неща. Да я гледам аз не мога - просто работодателят ми няма е съгласен, баби - няма.

# 266
Само да обновя една цифра, която даже не е и на 100% финална - раждаемост 2012 София - 14,078 - източник тук - http://offnews.bg/index.php/139433/sriv-na-razhdaemostta-prez-20 … s-nad-10-po-malko

благодаря за статията   bouquet
ще проверя в НСИ по години как а за 2012 ще ползвам тази информация!

# 267
  • София
Само да обновя една цифра, която даже не е и на 100% финална - раждаемост 2012 София - 14,078 - източник тук - http://offnews.bg/index.php/139433/sriv-na-razhdaemostta-prez-20 … s-nad-10-po-malko

благодаря за статията   bouquet
ще проверя в НСИ по години как а за 2012 ще ползвам тази информация!

По-добре ползвайте базата на Министерство на здравеопазването - там родените в Сф деца през 2012 г. са 14 478  Peace

# 268
  • София
здравейте Simple Smile

Да ви разкажа моята драма със системата и по-скоро с дразнещо безличните отговори на тези от обратна връзка. Моят син е набор 2010 и посещава ясла от 05.11.2012 и сега много се притеснявам , че незнам ще признаят ли тази 1т.по К5 или не, защото 6 месеца стават на 05.05.2013, което е след датата на класирането и ще е преди записването на детето. Зададох три пъти въпроса и получавам отговор "Изчакайте , точките ще се начислят преди класирането". И сега съм в голяма чуденка ще стане ли или не ?

# 269
здравейте Simple Smile

Да ви разкажа моята драма със системата и по-скоро с дразнещо безличните отговори на тези от обратна връзка. Моят син е набор 2010 и посещава ясла от 05.11.2012 и сега много се притеснявам , че незнам ще признаят ли тази 1т.по К5 или не, защото 6 месеца стават на 05.05.2013, което е след датата на класирането и ще е преди записването на детето. Зададох три пъти въпроса и получавам отговор "Изчакайте , точките ще се начислят преди класирането". И сега съм в голяма чуденка ще стане ли или не ?

Не че искам да те стресирам, но няма да се начислят точките за първо класиране.
За второ, обаче, ще си имате точка в повече, на която да разчитате, ако не сте успели да се класирате.

Общи условия

Активация на акаунт