СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 30 799
  • 754
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Днес минавайки покрай една детска градина до нас забелязах, че има 4-5 китайчета, те по същите критерии ли влизат в държавните детски градини  newsm78
Независимо от каква националност са би трябвало да кандидатстват по същия начин. Все пак ако живеят в София, значи тук си плащат и данъците.

# 541
  • София
Момичета, имам въпрос?
Имаме постоянен адрес в София, но мога ли без да променям нашите адреси да си направя временен настоящ адрес в друг квартал, в който съм харесала градина и да го използвам него, за да използвам точка за малкия?
Блгаодаря предварително!

# 542
  • СОФИЯ
И един въпрос малко извън класирането - ако голямото дете на есен е на училище, за второто дете каква такса ще плащаме - пълната или 50%  newsm78
Би трябвало да плащате пълна такса. 1вото ви дете няма да посещава въпросното детско заведение, т.е. води се "отписано".
Мисля, че това няма значение при многодетни семейства.

Уредено е в Наредбата за таксите, к събира СО.../не е цялото наименование/. Има я на сайта на СОС, но сега нямам време да ровя.

# 543
  • Ку-куландия
И един въпрос малко извън класирането - ако голямото дете на есен е на училище, за второто дете каква такса ще плащаме - пълната или 50%  newsm78
До сега каква такса сте плащали? Когато се роди малката от градината ми се обадиха и ми казаха, че имама право на намаление на таксата - за първото дете 50%, за второто 75%, а когато тръгне третото намалениено е 100%. За целта занасяш копие от акта за раждане и на място попълваш декларация. Тази години големият е първокласник плащаме таксата със 75% намаление. Доколкото знам това намаление на таксите важи и ако децата са в различни градини и докато са в ученическа възраст.

# 544
  • София, България
До сега каква такса сте плащали? Когато се роди малката от градината ми се обадиха и ми казаха, че имама право на намаление на таксата - за първото дете 50%, за второто 75%, а когато тръгне третото намалениено е 100%. За целта занасяш копие от акта за раждане и на място попълваш декларация. Тази години големият е първокласник плащаме таксата със 75% намаление. Доколкото знам това намаление на таксите важи и ако децата са в различни градини и докато са в ученическа възраст.

Ами сега големия е на преучилищна, но в училище. А малката се роди преди месец. Затова се чудя ако приемат №2 наесен за него каква такса ще плащаме  newsm78

Мама Саня, четох наредбата, но нещо не го разбрах тоя момент.

# 545
При многодетни е така.Ние плащаме за първо 50%,за второ75% и третото е безплатно Peace

# 546
  • София, България
И един въпрос малко извън класирането - ако голямото дете на есен е на училище, за второто дете каква такса ще плащаме - пълната или 50%  newsm78

При многодетни е така.Ние плащаме за първо 50%,за второ75% и третото е безплатно Peace

дори и ако първото е отписано вече, така ли?

# 547
Да  ,до края е все така:bouquet:
Вас поне са ви уведомили, нас докато малкия не тръгна на градина си плащахме за първо цялата такса , а за второто половин

# 548
  • София
Момичета, това че живееш в определен квартал задължително ли ти дава 0.1 точка за ДЯ?
Т.Е. местожителството в определен квартал задължителен или допълнителен критерии е?

# 549
  • СОФИЯ

Ами сега големия е на преучилищна, но в училище. А малката се роди преди месец. Затова се чудя ако приемат №2 наесен за него каква такса ще плащаме  newsm78

Мама Саня, четох наредбата, но нещо не го разбрах тоя момент.

От подписа виждам, че си с три деца

Чл. 39. (1) Не се заплаща такса за:
...т.3. третото и следващи деца на многодетни родители.

Чл. 41. (1) Таксата се заплаща с 50 на сто намаление за:
...(2) За деца на многодетни родители таксата се заплаща с 50 на  сто намаление за първото и със 75 на сто за второто дете.

т.е. основанието за намалението на таксата е качеството многодетни родители

иначе при две деца

(3) Когато две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения, таксата за второто дете се заплаща с 50 на сто намаление.

тук вече и двете деца тр да са в ДЗ

# 550
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Момичета, имам въпрос?
Имаме постоянен адрес в София, но мога ли без да променям нашите адреси да си направя временен настоящ адрес в друг квартал, в който съм харесала градина и да го използвам него, за да използвам точка за малкия?
Блгаодаря предварително!

После как ще докажеш местожителството си? Личната карта ли ще си смениш  Rolling Eyes

# 551
  • София, България
Ще го докаже с удостоверението от общината, което ще и издадът при регистрацията. Друг е въпросът, че при регистрация искат нотариален акт, ако си собственик на жилището и декларация от собственика, ако не си такъв.

Иначе по моя въпрос за таксата - много ви благодаря. За многодетни има намаление 50% и за детската кухня, но то е САМО за третото дете. Може би затова се подведох  Blush

# 552
  • Beyond the Frontiers
иначе при две деца

(3) Когато две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения, таксата за второто дете се заплаща с 50 на сто намаление.

[/quote]

Това важи ли, ако едното е в ДГ а другото СЯ.

# 553
  • София
Момичета, това че живееш в определен квартал задължително ли ти дава 0.1 точка за ДЯ?
Т.Е. местожителството в определен квартал задължителен или допълнителен критерии е?
Няма задължителни критерии. Допълнителен критерий е.
Критериите са: Общи критерии; Социални критерии; Допълнителни критерии; СОП; Допълнителни критерии за СДЯ.
Допълнителните критерии дават по 0,1 т.

# 554
  • СОФИЯ
иначе при две деца

Това важи ли, ако едното е в ДГ а другото СЯ.
[/quote]

Да.
Чл. 38. За ползване на детски ясли и детски градини от родителите или настойниците се събират месечни такси, съгласно Приложение № 2. Пак от същата НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И АДМИНИСТРИРАНЕ НА МЕСТНИ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Общи условия

Активация на акаунт