СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 30 722
  • 754
  •   1
Отговори
# 675
  • СОФИЯ
Не знам къде го пише това за над 3г. възраст, но е факт че се приемат деца в яслена група с хронични заболявания и никой не твърди, че здравите деца нямат нужда да бъдат приети, просто са приети някакви правила, а не се спазват.

Не помня вече колко пъти съм копирала разпоредбите от ЗНП. Независимо от действащите законови разпоредби, нещата се случват по друг начин и приемат деца под 3 г. възраст с ХЗ на място

Аз продължавам да не съм съгласна с това ви твърдение, защото в наредбата са упоменати само децата със СОП и/или ХЗ, за тези с протокол от ЛКК и ТЕЛК и дума не се чува. Освен това яслите и ДК не са изобщо включени към ЗНП те мисля бяха към МЗ и са описани с отделна наредба "НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ КУХНИ И ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ" Wink

Цитат
2.2.4

Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в ..................

Когато добавят към т.2.2.4 над 3 годишна възраст веднага се съгласявам с вас.
И нещо друго спомням си преди известно време имаше проверки на 5-6 ОДЗ-та, като във всичките имаше ясленчета по тази точка, пък не бяха констатирани нередности е как става тоя номер, ако действително това е в разрез с наредбата както се пише тук. newsm78

Но както й да е. Вече изяснихме, че независимо дали е в "разрез" с наредбата или не има прием на такива деца в яслени групи, което между другото ме навежда на мисълта че няма как да има нарушение в 70% от ОДЗ-тата и в 100% от СДЯ-ятата, без никой да ги сезира.

Напълно съм съгласна с Ev_e наистина има проблем да подадеш документи за детенце с реален проблем. Аз вече почти месец всяка седмица ходя по 2 пъти до градината и директорката или е отпуска или нещо от сорта. Силно се надявам това да е просто съвпадение, но честно казано вече започвам да се съмнявам.

Моят съвет пък е да пуснеш жалба ако действително навсякъде ти отказват прием.
Ако ти върнат отговор, че не може да приемат детето, защото е под 3 год. възраст, винаги можеш да ги контрираш със жалба, че има приети деца в яслени групи под 3 г. по т.2.2.4 в ОДЗ-то в което кандидатствате, но на теб ти отказват прием под предтекст, че нормативната уредба не го позволява.
Борете се, не оставяйте нещата така иначе, вовеки веков тази точка ще си остане за парашутисти.

Успех ти желая. Hug

ПС: И забравих да добавя. Пускайте всички сигнали от свое име, защото и да са анонимни накрая така или иначе ще се разбере кой го е пуснал Wink

ЗНП е закон, т.е. акт от по-висока степен. Не следва наредба, да не говорим за Правилата на СОС, да му противоречат. Ако има противоречие - ал. 3. Проблем е, че в РБ действащото законодателство често се спазва само след необжалваеми актове на съдебната власт.

ЗНА
Чл. 15. (1) Нормативният акт трябва да съответствува на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен.

(2) (Нова - ДВ, бр. 46 от 2007 г.) Ако нормативен акт противоречи на регламент на Европейския съюз, прилага се регламентът.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 46 от 2007 г.) Ако постановление, правилник, наредба или инструкция противоречат на нормативен акт от по-висока степен, правораздавателните органи прилагат по-високия по степен акт.

# 676
  • София
Спящата, бяхме на нефролог, след 20 дена му е следващия преглед. Ще помоля педиатърката да ми даде направление и за невролог.

Ще чета, и ще ровя.

мама САННЯ, лягам след малко. Ще ти звънна като си намеря телефона, или като се прибере щерката от у-ще. Алекс ми затри поредния телефон, у дома, с паднала батерия. Само на щерката телефона бачка.

# 677
  • СОФИЯ
Знам, че училищата нямат условия.
Дъщеря ми казваше, че имат малко дете в училището. Били са заедно в занималнята. Та слагали хлапето да спи следобед на дюшек на пода.
Моя син не мога да си го представя в училище.
Сега го разхождам по нефролози, може би трябва консултация и с невролог да направя. С неустановена енуреза е. Изследванията са му идеални, на ехограф няма нищо с бъбреци и пикочен мехур. Ще питам за консултация с невролог.
Нито за градина, нито за училище е. В момента пие 3 вида лекарства, пишка през 2-2:30 часа. Не ми се вярва някой да му обръща внимание.

AnMary, ЗНП съм го чела бая отдавна, но в новия закон м/у първо и вт. четене се прие малка, но съществена поправка, к. разрешаваше обучението на 4-годишните вкъщи. Според мене можеш да подадеш молба до инспектората за нещо като "индивидуално" обучение и да тръгнете на предучилищна догодина или направо в първи кл. (дано дотогава всичко е наред с детенцето ти  Praynig ). Най-мн. да трябва да се яви на теста за училищна готовност, к. не мисля, че ще е някакъв проблем. Междудругото майката на едно от децата в класа на Ади, с к. бяха и в една ясла, е нефролог в Токуда, аз съм с мн. добри впечатления от нея. Ако те интересува контакт, драсни на лични  Peace

Към момента действа това, няма изм и доп. Нямам време да ровя в правилника.
Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г., в сила от 2003/2004 учебна година, изм. - ДВ, бр. 78 от 2010 г., в сила от 05.10.2010 г.) (1) Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст.

(2) Предучилищната подготовка на децата по ал. 1 се осъществява в подготвителни групи в детските градини или подготвителни групи в училищата, като родителите и настойниците не заплащат такса за обучението.

(3) Предучилищната подготовка на децата по ал. 1 се осъществява при спазване на следните изисквания:

1. осигурена среда, съобразена с възрастовите особености на децата, която създава гаранции за опазване на физическото и психическото им здраве и благополучие;

2. осигуреност с учители и помощник-възпитатели, отговарящи на изискванията за заемане на длъжността, определени в този закон и подзаконовите актове по прилагането му;

3. целодневна или полудневна организация на предучилищната подготовка, която включва и условия за отдих на децата;

4. осигурено столово хранене, организирано в съответствие с изискванията, определени в наредби на министъра на здравеопазването - при целодневна организация на предучилищната подготовка;

5. осигурен безплатен транспорт, в случаите по чл. 26, ал. 3.

(4) Предучилищната подготовка по ал. 1 се извършва при условия и по ред, определени в този закон, правилника за прилагането му и в държавното образователно изискване по чл. 16, т. 1.

(5) За деца, които не владеят добре български език, освен подготовката по ал. 1 се осигурява и обучение по български език по специализирана методика за усвояване на български език.

# 678
  • София
Спящата, бяхме на нефролог, след 20 дена му е следващия преглед. Ще помоля педиатърката да ми даде направление и за невролог.

Ще чета, и ще ровя.
An Mary, съжалявам да прочета, че малкият има проблем Sad
Надявам се в най-кратки срокове да бъде разрешен  Hug

# 679
Искам да попитам има ли сред вас случай на прием на текущо класиране след Първа група. До тук две години не се вредяваме, вече е за прием за втора група - текущи.
И понеже ми се струва крайно невероятно да се случи, искам да проуча колко са тия случаи в историята.

# 680
Искам да попитам има ли сред вас случай на прием на текущо класиране след Първа група. До тук две години не се вредяваме, вече е за прием за втора група - текущи.
И понеже ми се струва крайно невероятно да се случи, искам да проуча колко са тия случаи в историята.

Моят син беше приет втора група на текущи класирания през октомври 2011. Дано да имате късмет!

# 681
  • София
pavleto, признавам си, че не съм следила свободните места в системата при щерката (2-ра група). Та тя ми каза някъде около Коледа, че в групата имат едно ново момче и едно ново момиче. Но не мога да твърдя как са приети - през системата или по друг начин...

# 682
Отговорите, които получавам в обратна връзка, са просто...Пуснах поредно писмо до Общината.

# 683
  • София, Люлин-8
ЗНП е закон, т.е. акт от по-висока степен. Не следва наредба, да не говорим за Правилата на СОС, да му противоречат. Ако има противоречие - ал. 3. Проблем е, че в РБ действащото законодателство често се спазва само след необжалваеми актове на съдебната власт.

ЗНА
Чл. 15. (1) Нормативният акт трябва да съответствува на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен.

(2) (Нова - ДВ, бр. 46 от 2007 г.) Ако нормативен акт противоречи на регламент на Европейския съюз, прилага се регламентът.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 46 от 2007 г.) Ако постановление, правилник, наредба или инструкция противоречат на нормативен акт от по-висока степен, правораздавателните органи прилагат по-високия по степен акт.

Тук не става въпрос за противоречие м/у наредбата и ЗНП, а за това че градинските групи се разглеждат от ЗНП (което е напълно логично защото образувателните програми започват в градинските групи), а яслените са уредени с наредба 26. Wink

И както е написано в заветната т.2.2.4 "съгласно действащата нормативна уредба.", а не съгласно ЗНП.

И все пак не получих отговор, защо като този прием е в разрез с нормативната уредба, при проверките не са констатирани нарушения. Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 мар 2013, 14:42 от romanol

# 684
  • СОФИЯ
ЗНП е част от нормативната уредба. Ясно е написано от 3 г. възраст. Не съм чула някой засегнат от такова нарушение родител да води съдебно производство с/у ДЗто.
За проверките.....то нито една проверка до сега не е констатирала нарушение.....доста показателно.

# 685
Здравейте!
Имам следното чудене:
Тази година кандидатстваме за детска ясла.Живея в Лозенец, яслите са само три, съответно шанс нямаме.Има обаче някаква минимална възможност да ни приемат в ОДЗ, в квартал Искър, където работи мъжът ми.Това е много далеч и затова следващата година искам да кандидатствам в ЦДГ в нашия район.Дали ще мога или ще трябва да останаем в ОДЗ-то до 1 клас?И дали ще ми начислят 1 точка по К5?
И още, за да имаме предимство по К5, трябва да сме посещавали ясла 6 месеца от предходната година или последните 6 месеца преди записването?
Може би повтарям някои минал въпрос, но от известно време чета и все повече се обърквам... Cry

# 686
hell,
сама си си отговорила - точка се получава само при посещение 6 месеца на ясла - СДЯ, а не на ОДЗ!

# 687
Може ли малко помощ при попълване на профилните данни.

Значи, по лична карта мъжа ми е в Надежда.
По лична карта и аз съм в Надежда, по настоящ адрес Връбница.Кандидатстваме за ОДЗ Връбница.

На неговия адрес навсякъде си попълвам Надежда.

За моя профил ми е неясно, на адрес на семейството попълвам адрес Връбница ( настоящ, не по лична карта ), район на семейството Връбница, адресна регистрация Настоящ адрес София, така ли  newsm78 ?

# 688
Привет,
това ми е трета поред година кандидатстване с малката, преди това три години кандидатствахме и с голямата, но пак има неща, които не са ми съвсем ясни по регламента. Това като един вид извинение в аванс за може би глупавия въпрос, просто досега кандидатствахме все за една и съща градина и не са ми много ясни финтовете при приоритизиране на желанията.
Конкретно - на първо място съм писала една ЦДГ, в която, към момента кандидатстват 59 деца за 50 места общо. На 13 от децата с точки, по-високи или равни на нашите, това не им е първо желание. Смятам, че с техните си точки биха били класирани безпроблемно там, където са кандидатствали. Ето и въпросът - ако ги приемат по първо желание, класират ли ги и по второ или те директно отпадат от списъка, в който са класирани по второ желание? Разигравам си в главата някаква теория на вероятностите и се опитвам да си изясна шансовете, които имаме за момента.
Предварително благодаря за всеки отговор!

# 689
мартеа,въпроса е дискутиран многоо пъти напред из цялата тема!
Автоматично деца приети по първо желание отпадат от красиране на същото дете по второто му и следващи желания!
Така че ако си пресметнала, че теоритично децата на опашката преди вас имат по голям шанс да бъдат приети в друго ДЗ, а в това което кандидатствате са посочили желание различно от първо, следователно те няма да бъдат приети във "вашето" ДЗ. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт