(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 288
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
Мисля си, че няма какво да те притеснява в точка 2 Wink Все пак точно така се сеят малини-или разделяш старото коренище, или вземаш млади издънки, каквито в момента вадиш. Имат голям шанс да се захванат. Дори и да не се прихване някое коренче, за другата пролет ще имаш достатъчно "майчини" растения, от които да си вземеш материал.

# 196
Мисля си, че няма какво да те притеснява в точка 2 Wink Все пак точно така се сеят малини-или разделяш старото коренище, или вземаш млади издънки, каквито в момента вадиш. Имат голям шанс да се захванат. Дори и да не се прихване някое коренче, за другата пролет ще имаш достатъчно "майчини" растения, от които да си вземеш материал.

Мерси! Ами добре щом е така. Дано да успеят да се хванат. Пък аз и не извадих всичките малини, а оставих една част тук и за в бъдеще може пак да си взимаме някои корени.

# 197
Бихте ли споделили опит, за тези, които имат - с помпите за напояване? На едното място имаме наблизо река и искам да поливам от нея. На другото място пък има кладенец. Трябва да избера помпа, която да може да върши работа  и на двете места?

# 198
  • на пъпа на Златията
Колко е дълбок кладенеца?

# 199
Ами то не е кладенец, а тръба, набита в земята и в нея се пъха маркуча. Не ми е ясна схемата - трябва да разпитам.  Не знам колко е дълбоко...

# 200
  • на брега на Дунава
И аз  поливам от сонда .Има помпа вътре и поливам с маркуч,но ми се ще капково ,а на ММ не му се иска да се занимава.За съжаление съм абсолютно технически неграмотна.Така че още не съм измислила решение.

# 201
Баща ми днес е насял грах, бакла и моркови. Засадил е и две кайсии и една мушмула.
Дуварът се е срутил, като питах колко се е срутил - много.
Имаме 10дка нива до пътя, на която преди 15-тина години баща ми и леля ми направиха ябълкова градина, но някой масово оряза или изкорени дърветата още първата година. Оттогава я даваме под наем, с уговорката всяка година да си берем ябълките от останалите 20-тина дървета.
Баща ми каза, че днес като минавал с колата погледнал и видял нивата абсолютно равна и изорана - не забелязал дървета, а те са големи ябълки, виждат се.
Аз си спомних, че миналата есен имаше 2-3 изкоренени ябълки, ама бях с друго ангажирана и не го мислих много. Сега свързах нещата - вероятно хората, на които даваме нивата, са изкоренили вече всички дървета, за да може по-лесно да минава тракторът. Баща ми каза, че не бил абсолютно сигурен, понеже нямал време да спре, а по някаква негова странна логика предпочитал да се чуди, понеже така все още има шанс да са там. Дано да се е объркал, но преди дърветата се чернееха отдалече...
На мен винаги ми е било мъчно, че я даваме под наем и не мога аз да я работя, а да не ви казвам сега как се чувствам. И за дувара, и за ябълките роних сълзи и като се познавам, това е само репетиция за когато ги видя на живо. Не разбирам как може да изкорениш нечий чужд труд, толкова ми е мъчно, защото знам за баща ми колко означават тези дървета. Мъчно ми е и защото все съм свикнала да давам добро и очаквам добро в замяна, а сега се чувствам като наивна, прецакана и безпомощна.
Най-вече безпомощна, толкова неща ми се иска да променя, а няма как. Мен обикновено много ме бива да виждам всичко идилично, ама понякога направо ме удря в лицето... и ми се иска да не съм сама и да има на кого да се опра, но ще приема, че има на какво още да се уча, докато дойде и този момент Simple Smile. Е, това е само една битка от със сигурност още много, просто ми се искаше да споделя с някого, на който няма да са му далечни моите чувства. Аз пак съм благодарна, понеже това да са ми проблемите, наистина съм благодарна и вярвам, че не се случват случайно нещата, така че мога единствено да се уча.
Добре, че компенсирам некомпетентност, безпаричие и строителни умения с вяра в безметежни количества Simple Smile.

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 08:53 от avocett

# 202
avocett, съжалявам за дувара и ябълките. Тук(имам предвид цяла България и в частност Велико Търново) вчера имаше такъв вятър, че щетите тепърва ще се броят - счупени стъкла, клони, обърнати контейнери, ламарини, керемиди, затиснати растения. Набързо огледах през прозореца тази сутрин и около нас май няма нищо непоправим (съседите вече си оправят покрива гледам/чувам). Даже и къщичката и хранилката ни за птици са оцелели. Добре, че изчаках малко с разсада и не го сложих тези дни. При вас как е, момичета?

Иначе малко извън темата, но страшно ти се възхищавам avocett. Умна, млада, амбициозна, компетентна и забавна. Чета блога ти с удоволствие. Не спирай да пишеш и успех!   bouquet

# 203
avocett, Hug-разбирам напълно чувствата ти  Cry
Много по-лесно е да рушиш и изкореняваш от колкото да съграждаш.Човек трябва,задължително е да посее още в младежка възраст поне едно дърво-да го вижда как расте,да се грижи за него.Тогава може би ще станем по-добри...
Мартеничка,при нас в Севлиево имаше проблеми с тока,но иначе е сравнително добре.За разлика от Габрово където е било апокалиптично  Cry

# 204
    Здравейте, записвам се да следя вашата чудна тема.
    Дано в Габровско и другите засегнати райони да няма такива поражения като миналогодишния октомврийски сняг, който бе изпотрошил половината гора в Балкана...
    Не съм имала време да изчета всички теми, та ако сте писали по този въпрос, простете, но сега е сезонът за дръвчетата. Много ми се иска да намеря една бяла слива - като кюстендилската е, но по-ситна и зеленикава, много сладка. Поне знаете ли името й, че ми предлагат какви ли не ренглоти /с какъв ли не правопис/, но не е това, което търся.

# 205
  • на пъпа на Златията
Мммм даа,
А пък в Резервата прехвърча сняг. Посятите разсади в студена леха изпитват стрес.Моят  не е сят. Така че , тези , които не са сяли да не се притесняват. Случвало се е и до 5 април да прехвърча.
Знам си аз . Пак ще трябва да стимулирам другата седмица.
1. - Веднага хвърляне на найлона върху лехата.
2. - Овлажняване , и "стерилизарене " на тор/ внимавайте да не я опечете/, омесена с пръст,  в печката.Сваряване на жито, объркване със захар, малко мед , с Би 58.
3.- Оформяне на лехата- издърпване на пръстта от лехата и притъпкване на поразвалените тирове. Вар ,син камък,комбинарана тор,  топлата стерилизарана смес  в лехата, скопаване. Изравняване с дъската, притъпкване  с широкото. Леко поръсване с вряла вода. Завиване само с един ! найлон върху самата леха , изпънат върху тира , за да се топли въздуха под него, за да топли земята. Залагане на свирещите бутилки, че имам къртици в лехата.
3.Пресяване на семената през приспособената цедка. Накисване , на всеки сорт в отделна чашка, надписванене на  семената  в топла водичка / 1 капачка листен  тор , на 1 литър вода/ и държане на топло. Накисване на тютюн/угарки/ за поливане.
4.Докато чакам да се топли лехата,  садене на  грах, лук, къдрава салатка, балучка, домати под бутилка,...
5. Рязане на дръвчета, асми, къпини , малини ,
6.След поне 2 дни , оформяне на лехичките на разсада , сеене  по 2 семенца през 2 пръсти, покриване поне 3 см с овлажнена, стерилизирана смес , притъпкване добре. Поливане внимателно с топла вода .Залагане на житото  по лъжичка на метър по-височко отстрани на лехата в тира.  Веднага завиване с едно найлонче докато има слънце  да се стопли. Поставяне на железата .Привечер завиване с  горния найлон , да пази топлината през нощта. Така до след 15 дни, когато трябва да никнат.

Patricia Low - старата беловица ли търсиш?  

# 206
      Не съм имала време да изчета всички теми, та ако сте писали по този въпрос, простете, но сега е сезонът за дръвчетата. Много ми се иска да намеря една бяла слива - като кюстендилската е, но по-ситна и зеленикава, много сладка. Поне знаете ли името й, че ми предлагат какви ли не ренглоти /с какъв ли не правопис/, но не е това, което търся.
Сорта слива се казва Мирабела - дребна като джанка, много висока захарност май над 20% . склоност към алтернативно плододаване  и много голям прираст на клоните (направо дръвчето си ми "мяза" на джанка, но са супер плодчетата и  на сладко и сушени)

# 207
  • София

Мартеничка,при нас в Севлиево имаше проблеми с тока,но иначе е сравнително добре.За разлика от Габрово където е било апокалиптично  Cry
Аз съм до Севлиево и за късмет, дори тока не спря- разминах се само с две паднали керемиди и
аретири от покрива на плевнята.
Притеснявам се само за морковите, които засях онзи ден- да не изстинат във фитарията....
Баклата, граха и магданоза, ако правилно съм ви разбрала, държат на застудяване.
Засях в кофички краставици, айсберг, салвия, тиквички, петунии и разни други цветенца, а довечера ще накисна семената на домати "Фантазия" и " Рила Ф1!", за да ги засея и тях.
До тук има ли нещо, което съм сбъркала? newsm78

# 208
absurt ,морковите също не мръзнат,спокойно  Laughing
Ако приемаш съвет-за Рила е вече късно.По-добре сложи някаква розова магия,биволско сърце или червен гигант.
Рила-та е добра като ранен сорт-по това време трябва вече да е на 5-6 листо и да се готви да цъфти,а до няколко седмици да е в земята.В такъв случай ще почнеш да береш окло 10-15 юни.А от едрите,месести и вкусни  сортове  изсяни от семка сега ще почнеш да късаш в началото на юли /същото ще е и ако сега сложиш Рила/.Но вкуса на Рила по никакъв начин не може да се сравни с другите-ципата му е плътна,воднист е,леко киселее.

# 209
Авосет наистина да те заболи сърцето от такава случка,но нали знаеш "всяко зло за добро"
А дали този който го е направил някога ще разбере за какво иде реч,според мен едва ли....

Вили снаха ми е от Севлиево Simple Smile ама тя хич ама хич не е по зарзавата.Сега ще и кажа за теб Simple Smile
Каза ми ,че е по яденето на зеленчуците LaughingАма аз за това сея повече ,че да има за три къщи Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт