Идеи за стартиране и развитие на бизнес 20

• 140 209
  • 748
  •   1
Отговори
# 375
Това е неточно , от  създадена фирма до фирма със започнала  дейност има голяма разлика. Фирмата може да стои създадена без да подава декларации години.
Скоро чух подобно инфо за нова фирма без дейност и данъчни декларации , така се беше подвел човека , че сега и дейност няма  но подава данъчни декларации и отчети.

Изобщо не е неточно. Независимо дали си имал дейност или не се подават декларации я НАП и отчети в търговския регистър. Тя самата годишна декларация си се казва за 'фирми без дейност'- образец 1010а ако те интересува конкретиката. А в ТР никой не ги интересува имал ли си или не дейност- освен ако фирмата не е ЕТ си подаваш отчета като поп, дори и в него всичко да е само нули. Че те таксуват и 50 лв. за 'услугата'.
Вече от години няма декларация за спиране и започване на дейността на фирма и понятието 'замразяване на фирма' всъщност на практика го няма.

# 376
  • Балчик
Това е неточно , от  създадена фирма до фирма със започнала  дейност има голяма разлика. Фирмата може да стои създадена без да подава декларации години.
Скоро чух подобно инфо за нова фирма без дейност и данъчни декларации , така се беше подвел човека , че сега и дейност няма  но подава данъчни декларации и отчети.

Изобщо не е неточно. Независимо дали си имал дейност или не се подават декларации я НАП и отчети в търговския регистър. Тя самата годишна декларация си се казва за 'фирми без дейност'- образец 1010а ако те интересува конкретиката. А в ТР никой не ги интересува имал ли си или не дейност- освен ако фирмата не е ЕТ си подаваш отчета като поп, дори и в него всичко да е само нули. Че те таксуват и 50 лв. за 'услугата'.
Вече от години няма декларация за спиране и започване на дейността на фирма и понятието 'замразяване на фирма' всъщност на практика го няма.
няма да навлизам в полемика , но е явно , че използваш думи на които не знаеш значението , разбира се , че има започване и спиране на дейност на фирма. Когато фирма замрази своята дейност , тя продължава да подава отчети и декларации. Когато фирмата е само регистрирана в ТР и не е обявила започване на дейност пред НАП  не е нужно да подава и декларации даже. За справка - ЗС , ЗТР , ДПК и др., всичко друго , което се прави не означава , че е правилно , а разбира се имал пари - дал пари. То затова е хубаво да не се доверяваш на хвърлени приказки в нета , а да си направиш консултация където трябва.

# 377
Не съм запозната, но при свободните професии след регистрация трябва да се подаде декларация за започване на дейността в рамките на една седмица, ако не следва глоба. За фирмите по различно ли е?

# 378

няма да навлизам в полемика , но е явно , че използваш думи на които не знаеш значението , разбира се , че има започване и спиране на дейност на фирма. Когато фирма замрази своята дейност , тя продължава да подава отчети и декларации. Когато фирмата е само регистрирана в ТР и не е обявила започване на дейност пред НАП  не е нужно да подава и декларации даже. За справка - ЗС , ЗТР , ДПК и др., всичко друго , което се прави не означава , че е правилно , а разбира се имал пари - дал пари. То затова е хубаво да не се доверяваш на хвърлени приказки в нета , а да си направиш консултация където трябва.

Съвсем случайно не се доверявам на хвърлени приказки, а на собствените си професионални умения. Ще ми е много интересно да пуснеш тук линк към така наречената декларация за започване и спиране на дейност и по възможност да не е 'декларация за самоосигуряването', защото тя няма нищо общо с дейността на фирмата и може никога да не бъде подадена (ако управителите са на ДУК или ТД например не са длъжни да подават декларация за самоосигуряването). 

# 379
 С риск да стана досадна  , според вас какви са причините да фалират заведенията(нямам предвид ресторанти, а кафетата?). Българите обичаме да се застояваме по заведения и  дори липсата на пари , все остават за кафе .

# 380
С риск да стана досадна  , според вас какви са причините да фалират заведенията(нямам предвид ресторанти, а кафетата?). Българите обичаме да се застояваме по заведения и  дори липсата на пари , все остават за кафе .

Защото оборотът, който имат кафетата не е достатъчен да покрие разходите. В повечето случаи в кафетата седят хора, които не бързат и имат или нямат пари, консумират малко и евтини неща. Колкото и висока надценка да имат, сама сметни каква печалба имат при продажба на 10 кафета и 10 сока (ако цената на кафето е 1 лв., печалбата е около 0,80 лв., а за сок - около 1 лв.). Значи, седят си група от 4 весели лели в продължение на 3 часа и изпиват 4 кафета и 4 сока...и ако в кафенето си имаш 3 маси и едната е заета от тези лели, а на другата напр. са заседнали 7 тийнейджъра, които общо консумират 2 сока и 3 кафета за 4 часа... И оттук смятай: наем, заплата на продавачка, осигуровки за себе си и за продавачка, ток, вода, телефон, дератизация, вентилация....колко кафета и сокове трябва да продадеш, за да покриеш разходите? На много места пробват да продават странични неща, като вестници  напр., само и само да завъртят още клиенти, но печалбата от вестниците е доста по-ниска от тази на кафето.

# 381
babaadi, ако нямаш наем и нямаш продавачка? То, за това тук, след като си поръчал, след около 20 мин минава персонал и те пита как си(демек , айде, следващите чакат).Има много промоции, смисъл купуваш кафе, получаваш торта;-). В Бг има ли ги?  Или слагат машини за кафе,( но не като едно време нашите,кафето беше ужасно) и  в цената на сандвича е кафето.
  А какво мислите за фитнес залите? (А пак да питам за бензиностанции,ако някой знае форуми и ми прати линк, ще съм супер благодарна ).

# 382
Защото карат по инерция — "още от същото", а света се променя. Отделно, че не си познават клиентите (това, че  знаят по име половината, и са на "здравей — здрасти" с другата половина не е "познаване на клиента") и не знаят какво, как, кога и колко да им предложат. Абе, правят точно обратното на китайските ресторанти, и после се чудят как онези просперират на същото място, дето преди тях е фалирало кафене (това пак риалити от квартала)...

# 383

[/quote]

[/quote]

Thinking Какво?

Аз имам регистрирана фирма (от 2009г), за която никога не подавана декларация за започване на дейност и никога не е работила, само е регистрирана и вписана в ТР, но всяка година подавам декларация в НАП, че фирмата не работи, декларация в Статистиката със същото и обявявам нулевите счетоводни отчети в АП, за което плащам такса от 50 лв? Искаш да ми кажеш, че това е било излишно?

# 384
Цитат
Аз имам регистрирана фирма (от 2009г), за която никога не подавана декларация за започване на дейност и никога не е работила, само е регистрирана и вписана в ТР, но всяка година подавам декларация в НАП, че фирмата не работи, декларация в Статистиката със същото и обявявам нулевите счетоводни отчети в АП, за което плащам такса от 50 лв? Искаш да ми кажеш, че това е било излишно?

Moя опит с НАП сочи, че те глобяват ако не подаваш Mr. Green  valeri08 , аз мога да ти кажа за бензиностанциите от наблюденията на мой познат който се занимава с това. Първо оборото е малък, веригите предлагат отстъпки, които той не може да си позволи.Отделно мин година държавата ги задължи да слагат електронни нивомери, което струваше някакви суми от порядъка на 20, 30 хил лв. Вързани са към НАП, което означава че не може да се правят старите игри. Разходите за осигуровки и подръжка също никак не са малки.Общо взето вади по-малко от една баничарница и то при положение че на 20 км около него няма друга и има и колонка за газ и място за битови бутилки. От кафета и ресторанти не се вади и за вода, това от личен опит, да не говорим че ако успееш да попълниш всеки ден дневниците изисквани по HACCP и ти остане време да работиш и да накараш персонала да работи ( който вече не се намира), значи си факир. Има и изключения, но вече оборотните заведения се броят на пръсти. Хората харчат все по-малко ,а ходенето по-кафета и ресторанти все пак е вид лукс.

# 385
  • София /Абсурдистан
И аз да се запиша при вас  Peace След дълго прекъсване на бизнеса сега пак се замислям за връщане, но не точно в същата сфера. Още го умувам.

# 386
  • Бургас
babaadi, ако нямаш наем и нямаш продавачка? То, за това тук, след като си поръчал, след около 20 мин минава персонал и те пита как си(демек , айде, следващите чакат).Има много промоции, смисъл купуваш кафе, получаваш торта;-). В Бг има ли ги?  Или слагат машини за кафе,( но не като едно време нашите,кафето беше ужасно) и  в цената на сандвича е кафето.
  А какво мислите за фитнес залите? (А пак да питам за бензиностанции,ако някой знае форуми и ми прати линк, ще съм супер благодарна ).

Чета темата, но никога не съм писала. Сега заради бензиностанциите се намесвам. Ако решиш да купуваш, много е важно да бъдат оборудвани с нивомерни системи, за да не се окаже "скрит" разход. Част от малките бензиностанции бяха затворени именно заради невъзможността да се избие инвестицията от 15-20 хиляди лева за въпросните задължителни нивомери.

Иначе, момичета, поздравявам ви за темата, изчела съм кажи- речи всичко до момента! Много ми е приятно да виждам, че хората действат Simple Smile

Едит: А, то се оказа, че малко по-надолу са ти обяснили за нивомерите. Извинявам се Simple Smile

# 387
Здравейте! Реших и аз да се включа в темата, като споделя част от своите планове.
Баща ми е пчелар и произвежда качествен и чист мед от Сакар планина. Понеже продължи бизнеса на дядо ми, освен с производството, почти не се занимава с търсене на клиенти. Понеже имам свободно време, реших аз да се заема с тази задача. С приятеля ми мислим да обикаляме из различни обекти в страната и да предлагаме меда на едро и дребно. В момента изработвам нови, по-атрактивни етикети, правя брошури с полезна информация за нашия мед и свойствата му като цяло. Силно се надявам, че с повече старание и изпипване на дребни детайли около предлагането на продукта ще привлека поне някакви нови клиенти. Пролемът е обаче, че баща ми има регистрация като пчелар с всички свидетелства за качество, но няма регистрация като земеделски производител и не може да издава фактури. Проучих въпроса и доста хора споделят, че не искат фактури, работят си "на черно", но все пак се тревожа дали все пак доста хора няма да ми откажат покупка по тази причина. Ако видя, че тази схема би могла да свърши работа, бих убедила баща си да направи нужната регистрация, но за момента нямаме излишни средства за това. Това е идеята ми за момента. Ще се радвам на препоръки и съвети по въпроса, ако някой има наблюдения в тази област. Simple Smile

# 388
  • София
Здравейте! Реших и аз да се включа в темата, като споделя част от своите планове.
Баща ми е пчелар и произвежда качествен и чист мед от Сакар планина. Понеже продължи бизнеса на дядо ми, освен с производството, почти не се занимава с търсене на клиенти. Понеже имам свободно време, реших аз да се заема с тази задача. С приятеля ми мислим да обикаляме из различни обекти в страната и да предлагаме меда на едро и дребно. В момента изработвам нови, по-атрактивни етикети, правя брошури с полезна информация за нашия мед и свойствата му като цяло. Силно се надявам, че с повече старание и изпипване на дребни детайли около предлагането на продукта ще привлека поне някакви нови клиенти. Пролемът е обаче, че баща ми има регистрация като пчелар с всички свидетелства за качество, но няма регистрация като земеделски производител и не може да издава фактури. Проучих въпроса и доста хора споделят, че не искат фактури, работят си "на черно", но все пак се тревожа дали все пак доста хора няма да ми откажат покупка по тази причина. Ако видя, че тази схема би могла да свърши работа, бих убедила баща си да направи нужната регистрация, но за момента нямаме излишни средства за това. Това е идеята ми за момента. Ще се радвам на препоръки и съвети по въпроса, ако някой има наблюдения в тази област. Simple Smile

Ако си набави нужните документи и за земеделски производутел, можа да си откриете магазин и да предлагате собствено производство.

# 389
  • София
Момичета, не знам дали ми е за тука питането, но ще се пробвам.

Може ли някой с вътрешна информация да ми обясни какви са изискванията за да регистрирам склад за производство на храни? Притеснявам се, да не си наема помещение, да купя туй онуй и да ми кажат, че въобще не отговарям на изискванията. Ходих днес до агенцията по безопастност на храните, но те там си мислят, че говорят с някой като тях. Прочетете си наредба номер 5 и като имате наето помещение елате пак. Да, ама не е толкова лесно, когато тръгваш от нулата.

Общи условия

Активация на акаунт