Идеи за стартиране и развитие на бизнес 20

• 140 207
  • 748
  •   1
Отговори
# 465
гост22, аз честно казано се изумявам как се включваш с коментари по всякакви теми.  Tired
Може би съм бил агент провокатор Sly в предишният си живот.  Всъщност, ако нещо е проработило някъде, защо да не го обмислят и в друга област? Ако им се получи или покрай обмислянето се сетят за нещо по-добро — хубаво, ще имат да черпят, ако не пасне идеята продължават от същото място. Кое му е лошото?
Да си предлагала на фирма, да преравяш нета (с твоя език) по зададена тема. Има доста малки фирми, които биха се възползвали, някой (който знае езика перфектно) да проучи пазара и конкурентите в съответната държава срещу хонорар.

На това ще се изсмея снизходително...
Радвам се, че съм те развеселил. Още по-смешно четиво е, форум преведен с гугъл-преводача. Толкова смях падна, че накрая намерих човек със съответния език, който да ги прегледа.

# 466
Леле на какво ме е направила тая "Mystery woman" . Много е идейна няма що! Съжалявам, че сега трябва да занимавам хората да и отговарям, но как да си мълча при това безобразие?!
Аз за това призовавам всеки да се занимава с това, от което разбира поне малко. Наистина ли мислиш, че работата на преподавателя е "само" да дойде, да седне, да преподава и да излезе? Ако ти работиш така или си назначила такива хора, това не значи, че така трябва да бъде. А може би не знаеш какво е да преподаваш, то не е като да изкопаеш нивата. Wink
Аз лично се раздавам на макс. 

Палмичка, няма как да вземеш 50% от печалбата/ и изобщо наясно ли си колко изобщо е печалбата в твоята ситуация/! По-скоро ти бъркаш печалбата със сумата от таксите,които внасят записалите се да учат в школата. Само си помисли- при 100 записани курсисти,които са платили по 200 лева/примерно/ за годишен курс имаме 20 000 лева. Приемаме ,че има четири курса -английски,немски,френски,италиански, за които са нужни 4 преподаватели със заплата- да речем, около 500лв бруто,основна заплата.2000за заплати х 9 месеца/обикновено толкова продължава един годишен езиков курс-от октомври до юни.После добави осигуровките,които ще се внасят за с/ка на работодателя,за разходите по поддръжката на школата-ток,вода,интернет,чистачки,материали и др., и т. н. и т. н.Ако не ти е станало ясно мога да ти опиша в детайли разходите,защото чак след тях остава нещото,което е печалбата. И не виждам причина/това,което си описала не е причина/,ако аз съм собственика на школата да си деля с теб печалбата,при условие,че ти само идваш,преподаваш и си отиваш, без да има нужда да мислиш как да се задържиш и да оцелее бизнеса ти...

п.п. сега видях в поста ти,че наистина ти се размиват понятията приходи и печалба. И смятам, че е много нагло ,ти ,като преподавател да искаш 50% от внесените суми. Просто думи нямам, как ги измисляш тези неща! Ами като е толкова лесно и се чувстваш недооценена, започни свой бизнес, приложи там всичко за което имаш претенции, че си квалифицирана и тогава ела пак да си говорим.
 От месеци все се жалваш,че няма работа за теб, че не те оценяват, а колко хора ти предложиха помощ и ти все на по-знаеща от тях се правиш ! Бъди по-критична към себе си,прецени си плюсовете и минусите,напиши си обективно СВ и ще намериш твоята работа! Успех ти желая!

Наистина ли мислиш, че годишен курс струва 200 лв и че всички преподаватели са с договори с осигуровки?!? В школите на договор са най-често шефът, секретарката и най-много още един съдружник.
И пак повтарям в моя случай не само няма да взема половината или по-голямата част от парите дадени за курса, който водя, ами сигурно дори няма да ми платят нищо. А реално школата сама по себе си без учител, който да става не представлява нищо, който иска да ми вярва. Жалко, че още има хора, които разсъждават така феодално като теб. "За чорбоджията всичко, за врабците трохите". Съответно този манталитет е причина в България да има страшно много бедни хора и други не желаещи да работят. Но те и за това хората се юрнаха да учат езици, та да бягат от тук. Нали на запад пода да бършеш можеш да печелиш повече от някой професор или преподавател в България.
Как можеш да твърдиш следното "колко хора ти предложиха помощ и ти все на по-знаеща от тях се правиш"?! Нито ме познаваш, а ако си от Бургас пък съвсем, нито някой ми е помогнал. Ако има хора, които са ми предложили помощ, а аз съм се направила на умна моля да ми припомнят и да пишат! Една жена ми предложи на лични да въртя каталожна търговия, но аз отказах, защото нямам на кого да продавам продуктите. Това ли разбираш под помощ?
"започни свой бизнес, приложи там всичко за което имаш претенции, че си квалифицирана и тогава ела пак да си говорим."
Да това и мисля да направя или да замина в чужбина или и двете, но не мисля някога да дойда да си говоря с теб! Не ми пиши, няма да получиш отговор, а и не мисля да влизам повече в темата, за да не се натоварвам от лъжите и безумията, които пишеш.

Последна редакция: нд, 11 авг 2013, 13:16 от Палмичка

# 467
Палмичка, малко си далече от истината, наистина Simple Smile
Така както го представяш - защо не водиш частни уроци / курсове - тогава всичко ще си е за теб Simple Smile

Майка ми е професор и преподава освен в университета, където работи, така и като хоноруван преподавател на много места. Бала ми също е преподавател. Знам разликата в заплащането на двамата, както и разликата от учебно заведение до колеж, курс или подобие на курс... защото вярвай ми е голяма.

Не си ли подписала договор с въпросната школа какво и кога ще ти бъде заплащането? Щом си се захванала, значи ти е било известно предполагам какво ще получиш - съгласила си се, а сега не ти е достатъчно?
Нещо не мога да разбера съвсем, но ти като преподавател там си "работник". Не си съсобственик, за да си разпределя някой с теб каквото и да е било. Колкото и да ти се струва нечестно, няма как да бъде по друг начин. Ако не ти отърва - защо си започнала изобщо отношения с тях?

# 468
Палмичка, абсолютно споделям мнението на Duhi-Puhi - от преподаване до преподаване разликата е огромна. Ако наистина смяташ, че имаш капацитета и уменията, оттам и доволните обучавани - защо не работиш за себе си??? А Myster woman детайлно ти е разказала за разликата между печалба и приход. Не се хващай за конкретните цифири, а осмисли същината на поста й. Нищо лично, но хората отделят от времето си, за да съдействат. Това, че мнението им се различава от твоето, може да ти донесе само ползи.

Сега и аз с питане. Ще участвам в едно изложение - за първи път ми е Simple Smile)) Приемам всякакви идеи за интересни носители на информация, които да раздавам на посетителите. Аудиторията са родители и деца.

# 469
Shamsina , направи си нещо като "Карта на съкровище", в която да покажеш къде е твоят щанд сред другите , като отделиш повече място за "Съкровището" - твоя продукт. Отпечатай на вестникарска хартия, за по-автентичен вид, навий като свитък и завържи с панделка.

В интерес на истината, първото, което ми дойде на ума е да даваш малки бурканчета / от типа на горчиците и лютивките на Олинеза/ или чашки с капачета, в които , вътре да има късче от твоя продукт, а отвън да е написано името на фирмата и на това ,което се предлага.Мисля,че се занимаваше с шоколадови неща, затова пиша така. А и имам едно такова бурканче с бонбони от една изложба на бонбони-там бяха използвали каквито имат бурканчета подръка  и бяха ги нарисували отвън  на ръка с маркер за рисуване по стъкло- много красиво се беше получило, но зависи все пак за какви количества става въпрос.

# 470
Тя пита за носители на информация, а не идеи за дегустиране. С второто предполагам, че ще се справи след като това й е работата. Wink

# 471
Ами тогава да заложи на стандартните неща- химикали с надписи,реклама върху учебни програми за децата-ученици, стикери в различни размери, ключодържатели, тефтерчета с лого, малки чинийки с лого/ нещо като на Кока-кола/, хартиени реклами...Зависи колко информация ще носи този носител Simple Smile

# 472
...
Сега и аз с питане. Ще участвам в едно изложение - за първи път ми е Simple Smile)) Приемам всякакви идеи за интересни носители на информация, които да раздавам на посетителите. Аудиторията са родители и деца.
Самозалепващи стикери по твоята тема и със снимки на твоите продукти (аромат няма да слагаш, че току виж някой ги захапал и разбира се албумче с много празни позиции. Покупка-стикер, много покупки — попълнен албум, което дава право на някакво намаление... за още покупки. Размяната на стикери, също е реклама и то безплатна (ако не вярваш питай в Била). Друг, вариант е, носител на информация приличащ на шоколад. Всяко парченце от него, води до определена отстъпка за някой артикул, за някаква сума, за някакво количество (... каквото те посъветва калкулатора) и така парче по парче докато свърши "школадчето", което ще е достатъчно да те запомнят.

# 473
Палмичка, тези учебни центрове имат определени изисквания на които трябва да отговарят и трябва да си платиш лицензите за това към Национална агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), за да можеш да издаваш сертификат. Аз също съм правила такива сметки за учебен център, но нещата са много на кантар. В момента се пръкнаха много такива, защото им дават право да кандидатстват към бюрата по труда по европейски програми, но пък от там парите, които получават като финансиране са толкова ниски, че е трудно да намериш преподавател, който да се навие за такъв хонорар. След това в БТ някой служители препоръчват определени учебни центрове, от които явно получават пари под масата. И за да си конкурентен една задушна стая както си писала ти, в никакъв случай няма да ти е от полза. В нашия град успешните центрове са доста уютно и модерно направени, т.е хвърлени са средства. След това групите им са малки, максимум от трима- четирима, което означава, че печалбата им не е чак толкова, колкото от страни се вижда. Пиша ти го тези неща, защото преди година и половина наистина исках да правя такъв център и то не само по чужди езици, а и за други квалификации и се отказах, защото а този етап не мога да рискувам. Да не говорим, че имаш наеми, ток, консумативи, данъци, счетоводители, компютри, бюра и т.н
Ако владееш език и си добра в преподаването, наистина по-добре давай частни уроци. Е, там ти е чиста печалбата, защото от вкъщи никой не може да те хване ни за данък, ни за наем. Ако си добра и сами ще започнат да те препоръчват и да те търсят.

Заплащането на лекторите в този тип учебни центрове е регламентирано с наредба в момента не мога да се сетя кой номер беше, но заплащането е около 4 лв/ час и се сключва граждански договор. Ако я намеря ще ти я пратя, за да я прочетеш, а и ти можеш да си я намериш в интернет. Трябвало е преди да се хванеш да се запознаеш с това.
Извинявай, но никой интелигентен човек няма да се хване без договор да работи каквото и да било. И в елитните центрове има наистина много добри преподаватели, които работят постоянно там.

Последна редакция: пн, 12 авг 2013, 02:12 от Red_Hot

# 474
  • Балчик
Добро утро ,
аз пък си мисля , че ви убягна основната мисъл на Палмичка
никой не отрича, че създаването и поддържането на езикова школа
е скъпо начинание. Но в началото , както тя иска не е нужно изобщо
да се наема персонал, щом като тя знае език и може да преподава -
ето го преподавателя. Намира се съдружник, който пък да е в час
с нормативната част- администриране , счетоводство и т.н.
Такава симбиоза би била успешна. В началото може и офис да не е
необходим , а само помещение за преподаване. Такова се намира -
хотели, учебни центрове, които развиват търг.дейности и наема е
достъпен, особено ако се сключи договор.

# 475
Наистина ли мислиш, че годишен курс струва 200 лв и че всички преподаватели са с договори с осигуровки?!? В школите на договор са най-често шефът, секретарката и най-много още един съдружник.
Тук не става дума за годишен курс, а за 100 плащания по 200 лв. Примерно от 33 души три пъти в годината. Аз така го разбрах.
Щом си споменала шеф, секретарка и съдружник, значи тези хора също имат годишни заплати. Разходи за реклама, режийни, наем, учебни пособия и материали и т.н.
От друга страна, ако смяташ че те обират, направи си ти фирма или давай частни уроци, както ти споменаха. Между другото за фирмата също има разходи, не знам какви точно изисквания има в бранша, но си има текущи разходи към държавата, нужда да се плаща на счетоводител и пр.

# 476
Има доста малки фирми, които биха се възползвали, някой (който знае езика перфектно) да проучи пазара и конкурентите в съответната държава срещу хонорар.
Интересно, за пръв път чувам за това. Аз бих могла да върша такава работа. Имаш ли повече информация, може и на лични.

# 477
Mystery_woman, Октопод, Гост, благодаря ви за идеите.
Почти съм готова с концепцията, единственото лошо е, че бюджетът е доста оскъден, ама иначе няма да е весело Simple Smile

# 478
Ето две предложения за опаковане на дискове с презентация:

Скрит текст:

Цялата статия с няколко простички истини за това как да правиш добро впечатление с малък бюджет - http://digital-photography-school.com/prints-vs-cds-when-busines … trategies-collide

# 479
запис да ви чета....... Много полезна тема, която бях загубила.

Общи условия

Активация на акаунт