Признаха вегетарианството за психично заболяване

  • 82 012
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 2 310
  • София
  • Мнения: 62 595
и аз нещо подобно щях да напиша. Контакт с природата, ама колкото да смениш градския живот, като турист, дето да копне малко на вилата, един-два часа, и после да се опъне на шезлонга насред райграса.

# 2 311
  • Мнения: X
Явно повечето и понятие си нЕмат от селска работа....     Laughing
Наистина ли мислите, че на село се работи от тъмно до тъмно?И за да се изхраниш, ти е необходимо да има по 20 крави, 20 кози, 100 кокошки и прочие?
Баба ми и дядо ми, лека им пръст, гледаха само 1 прасе в годината и около 15-20 кокошки.
Двора им беше около 1,5 декара, от който половин декар лозе.На останалото място си сееха зеленчуци.
Не рипваха да кОпат още в 4 сутринта, а към 7 часа.Хората в града, ходещи на работа, стават доста по рано, за да разведат децата по градини/училища, а и да стигнат навреме на работа.    Laughing
Всеки следобед си полягваха поне за час-два, особено лятото , в жегите.
А, и бостан си взимаха всяка година, и него успяваха да засеят....    Laughing.

Така че, преди да се изказвате неподготвени, поне имайте предвид, че не става въпрос някой да се забие на село и да трябва да изхранва цялото село. Grinning

# 2 312
  • София
  • Мнения: 62 595
о, хич нямам понятие, само дето почти всяка седмица ходехме на село!  Българско село съм виждала само на рекламни клипчета! Баба ти и дядо ти нищо не са гледали, ще извиняваш! Като си спомням, моите имаха стопанство, което дори се смяташе за съвсем скромно в сравнение с други хора в селото и в по-богатите и големи села - всякакви пернати (кокошки, патки, пуйки), като винаги мътеха собствени яйца, никога не са се купували наготово пиленца и патенца, а пуйчетата са толкова капризни на гледане и лесно мрат, че трябва да ги отделиш и да им слагаш в човките на два часа; овце; прасе; пчели, магаре, което беше женско и дори раждаше на няколко години; кучето и котката няма да ги броя. ОТделно този добитък трябваше да яде, та градината с доматите беше занимавка, а отделно ливада за фураж (ммм, много обичах аромата на люцерната и като се зазеленеше, невероятна гледка), въпреки че отделно пак купуваха фураж, че и едно малко лозе, колкото за домашно вино. Като започнаха много да остаряват и да не могат, с триста зора се отказаха от повечето животни и кърска работа. И то говоря за бедно и малко село, те бяха от сравнително бедните. Обикновени селяни. Та, говорете ми за кърския труд, много ми е хубаво да го слушам описан от хора, дето са хващали мотика пет пъти в живота си!

# 2 313
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Много е важна мярката. И от най-полезнит хляб, ако ядеш по 5 филии на ядене, пак ще ти се отрази зле.

От най-полезния хляб не е възможно да изядеш 5 филии, защото добре засища.

Напълно си е възможно даже.  Laughing
Много неща засищат, обаче човек често преяжда. От чиста лакомия. После се жалва, че му станало тежко. При меките хлябове тип "ръчни" хората се нахвърлят като невиждали и отхапват голеееми залци, щото, нали, ох, мекичък, ох, пухкав, ох, ама той като душичка. Другите, т.нар. полезни хлябове, пък често се гледат скептично "баааа, ако не омаам 4-5 филии не мога да се наям с това".
Има една  приказка - "да станеш от масата, когато ти е най-сладко". Тогава всъщност вече си се наял и организмът няма нужда от повече. но пък кой си прекъсва кефа, когато му е най-хубаво?
Каквото и да си говорим, малко са хората, които реално си знаят мярката. 

# 2 314
  • Мнения: X
Баба ти и дядо ти нищо не са гледали................
Малко, много, това е положението.    Laughing
Както писах, не им е било цел да изхранват селото, а за тях си им стигаше.Да не говоря, че прасето го деляха на три-за тях, за нас,  и за леля ми, дъщеря им.    Grinning
Купуваха си хляб, олио, чат пат сирене и кисело мляко.Но не ядяха много млечни....
И баба ми нямаше ни склероза, ни остеопороза.До последно си припкаше по двора....
А свекърва ми не сяда без сирене или мляко на масата, а вече си чупи крак, ръка, и все я болят краката, като върви.
Това последното, във връзка с "ползата" от млечните.

# 2 315
  • Мнения: 2 837
Селската работа е обвързваща - това е факт. Не може да пътуваш, да ходиш на море, ако няма кой да ти полива междувременно градината. Но на мен ми липсва. Баща ми се пенсионира отдавна, по същото време майка ми почина и той се върна на село. Никога не е гледал много земя, но си я обгрижваше с любов и внимание и от три реда засадени картофи имахме достатъчно, че да не купуваме цяла зима. От две години обаче се върна в града, доста остаря (на 80 е),  в селото не остана почти никой, измряха хората, повечето бяха по-стари от него, а и обхват на телефоните няма. За мен е неудобство, че селото е доста далече и високо в планината, реално ползваме вилата там за седмица през лятото.
Ако имах избор, бих живяла в някое село, близо до града, бих си ходила на работа в града и бих гледала градинка отделно - този тип работа в малки количества винаги ми е харесвала. И понеже работното място на мъжа ми е в едно такова селце, не спирам да се интересувам дали няма да излезе нещо подходящо.

# 2 316
  • Мнения: X
Ох, колко ми втръснало да слушам как хлябът е вреден. За България е традиционно да се яде хляб, винаги се е ядял и хляб, и много зърнени, същото се отнася и за млякото. Не може години наред хората да се препитавали по един начин и да са доживявали дълбоки старини с хляб и кисело мляко и изведнъж идва някоя веганка да обясни колко е вредно млякото или фенка на Милко спайдъра, за да хвали тлъстата сьомга, понеже в Искъра сьомга връз сьомга се прескачат. Първо си намерете здравия разум, а после си търсете изначалната храна.

понеже май мен имаш предвид само да те светна, че съм фен нан ВМ НВХ много преди да чуя за Милко

и явно за да ти се угоди, трябва човек с глутенова непоносимост или силна зависимост от тестено да се тъпче с хляб, пък няма значение, че кр. му захар после скача до почти 20 и че от 2 филии дневно само след месец качва поне 5кг сланина на корема

е спокойно
правя домашен хляб за синчето
въпреки че на нас с баща му не ни понася, това не ме спира да меся и пека
на ръка, въпреки наличието на домашна пекарна

ама ти продължавай да съскаш по темата, без да знаеш какво е да имаш подобен проблем

и последно:
живея на място, където сьомгите наистина се прескачат
но пък в Искъра, цитиран от теб, има пастърва, което е почти същото

# 2 317
  • София
  • Мнения: 62 595
краси, то не е да изхраниш селото, а просто така са живяли цял живот, това им е било в кръвта, това им е била "кариерата" - да са добри стопани.

# 2 318
  • Мнения: 14 651
понеже май мен имаш предвид само да те светна,

Не теб конкретно, в темата видях поне още 2-3 потребителки, които без казват, че са на тази диета, то си личи по безумията, които пишат и тъпите въпроси, които задават.

# 2 319
  • Мнения: X


за теб безумия, за други истина

моля те все пак да ми отговориш защо човек с глутенова непоносимост трябва задължително да се тъпче с хляб, само защото това било традиционна храна
или човек, който дига кр. захар до небесата от хляба и само за месец прави бременен корем тип 7 месец?

благодаря

# 2 320
  • Мнения: 8 999
Абе цяло село не е необходимо да изхранваш от стопанството си, ама все трябва да имаш малко поне над това, което консумираш, за да го реализираш на пазара и да получиш пари в брой. Щото даже и гумените ботуши струват кинти. Никой няма да приеме яйца.

А моята баба пък доживя до 92 без остеопороза, но ядеше основно мляко, айца, пържени колачета, баници и добре запържени яхнии. Хайде наистина да не си мерим бабите.

# 2 321
  • Мнения: 62
Смислено и красиво може да живее човек и на село, и в града, и ако е на диета, и ако  добре си похапва, и ако е мързелив, и ако е трудолюбив...Хубавият живот зависи от други неща... Tired

# 2 322
  • Мнения: 2 761
Купуваха си хляб, олио, чат пат сирене и кисело мляко.Но не ядяха много млечни....

Kато са нямали крави и овце няма да ядат мляко.
Имаш крава пиеш мляко  Laughing :
http://vbox7.com/play:072e7747db

Та, говорете ми за кърския труд, много ми е хубаво да го слушам описан от хора, дето са хващали мотика пет пъти в живота си!

То не е сигурно,че изобщо някога са хващали,защото като чета тука хората само с гледане знаят как се произвежда храна за сaмоизхранване. Simple Smile

# 2 323
  • Мнения: 682
Явно повечето и понятие си нЕмат от селска работа....     Laughing
Наистина ли мислите, че на село се работи от тъмно до тъмно?И за да се изхраниш, ти е необходимо да има по 20 крави, 20 кози, 100 кокошки и прочие?

Където ни е вилата имаме съседка, която отглежда 8 - 10 кокошки. Наскоро каза, че носят по около 10 яйца на ден, че и бизнес си прави с тези 10 кокошки на кръст. За два дни пълни по една кора яйца.

# 2 324
  • Мнения: 682
о, хич нямам понятие, само дето почти всяка седмица ходехме на село!  Българско село съм виждала само на рекламни клипчета! Баба ти и дядо ти нищо не са гледали, ще извиняваш! Като си спомням, моите имаха стопанство, което дори се смяташе за съвсем скромно в сравнение с други хора в селото и в по-богатите и големи села - всякакви пернати (кокошки, патки, пуйки), като винаги мътеха собствени яйца, никога не са се купували наготово пиленца и патенца, а пуйчетата са толкова капризни на гледане и лесно мрат, че трябва да ги отделиш и да им слагаш в човките на два часа; овце; прасе; пчели, магаре, което беше женско и дори раждаше на няколко години; кучето и котката няма да ги броя. ОТделно този добитък трябваше да яде, та градината с доматите беше занимавка, а отделно ливада за фураж (ммм, много обичах аромата на люцерната и като се зазеленеше, невероятна гледка), въпреки че отделно пак купуваха фураж, че и едно малко лозе, колкото за домашно вино. Като започнаха много да остаряват и да не могат, с триста зора се отказаха от повечето животни и кърска работа. И то говоря за бедно и малко село, те бяха от сравнително бедните. Обикновени селяни. Та, говорете ми за кърския труд, много ми е хубаво да го слушам описан от хора, дето са хващали мотика пет пъти в живота си!

И това всичкото стопанство само, за да се изхранват? Да, да! Моите баба и дядо с няколкото си декара продаваха дини от бостана.

Общи условия

Активация на акаунт