Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 87 713
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 375
Драги вегани и вегетарианци, никой не ви навира пържолата в устата.
Моля, не проповядвайте вашите собствени вярвания на другите и оставете всеки да живее, както иска.   Peace
На фанатиците никъде не се гледа с добро око.

# 376
Аз много пъти съм си признавала, че ако трябва сама да заколя животното, да му източа кръвта и да го ощавя, със сигурност ще стана вегетарианец. Но с каймата за мусака нямам проблеми.
На 11  години присъствах на заколването на прасе и теле. От тогава до забременяването ми 17 години по късно не хапнах месо,а съм обичала печено пиле, печена риба, луканка, кайма и т.н. като дете преди това. станах веган за един миг,а вегетарианец за 16 години.
До ден днешен ,вече всеядна , пак си харесвам същите меса, но никога не съм опитвала агнешко, ярешко, овче, заешко и свинско (освен на кайма смес с пуешка такава ).Мъжът ми е месояден ,децата са всеядни ,станах всеядна ,защото не исках да се лишавам от нищо важно по време на първата ми  бременност и продължих, като реално вкусовете ми не са мръднали кой знае колко.
 Дали е психично заболяване или не ,не знам ,но знам,че не сме хищници и никога няма да бъдем в пълния смисъл на думата. Българите традиционно постят през по-голямата част от годината и месо се яде по празници и след пост ,но сегашното е лакомия и алчност да се притежава ,да се консумира и да се има ....

# 377
  • гр. София
Напълно съм наясно с теорията, че яденето на месо е направило от човека човек. Няма да развивам теории колко е здравословно да си веги, не и аз. Интересува ме етичната страна, а кой с какво се тъпче си е лично негов избор.

Само че сега не ни се налага да гладуваме и не се нуждаем от голямо количество бързи калории, за да оцелеем. Налага ни се, обаче, да се замислим с каква скорост прегазваме планетата, за да си задоволим прищевките. Е, няма да приема, че за да се наплюскат хамериканците с хамбургери, се унищожава Амазония и околностите.

Отделно, малкото снимки, които съм видяла от атмосферата в кланиците ми стигат за цял живот. Чудя се, дали някога ще събера кураж да изгледам "Земляни"? Май не.

Подкрепям.  Peace
Колкото до "Земляни" - именно заради него отказах месото преди години. Гледах го, но без звук - нямах смелост да се изправя пред звуците на неистова болка и агония, които издаваха животните. Трябва да нямаш сърце, за да гледаш този филм и да не си промениш хранителните навици.

Ама какви яйца, молим ви се? Не само е от животински произход, ами е зародиш, има душа и не може да се яде.

Яйцето е яйцеклетката на птиците (и останалите видове, които снасят яйца). Ако не е било оплодено като го ядеш не убиваш нищо. Можеш да си гледаш кокошки и те ще ти снасят яйца и без да има петел наоколо. От тях обаче няма да се излюпят никога пиленца, защото няма да са били оплодени. Та няма никаква душа, както казваш ти.

Вегетарианците имат намален тестостерон, ерго - много им е зле либидото.
Което си е значителен минус!
 Laughing

Я пак  Sunglasses

Последна редакция: нд, 17 мар 2013, 08:52 от Зимна роза

# 378
...Веднага мога да ти "хвърля" ей сега 1-2-3 примера с месоядни, умрели от рак/инфаркт на 40 години..
...

да, моля те
много искам да видя тези проучвания как се умира на 40, ако ядеш само месо

# 379
На 11  години присъствах на заколването на прасе и теле. От тогава до...

Чак на 11 си е шок.
В миналото от бебета са гледали и са израствали с мисълта, че е нещо нормално  Peace

# 380
ОМ, ако единствената ти защита на претенцията за висша мозъчна дейност е този пост те съветвам да не излизаш на улицата за да не те изяде някой.
И за не да не ти се претоварят синапсите да ти кажа че бозайниците ИМАТ висша мозъчна дейност. Не се хаби да ми отговаряш.
Писна ми да чета първосигнални упражнения по повърхностна обща култура и наченки на логика.

Благодаря за съвета за улицата,но по нея не виждам хищници,така че продължавам да се разхождам необезпокоявана.
Относно останалото наистина не заслужаваш да ти отговарям. Peace

От консумация на сурово зеле, кълнове, ябълки и ряпа си докара язва. Казаха й да спре, не спря, един ден я хванаха страшни болки в корема и до сутринта умря.
E, това вече е прекалено. Баба ти няма как да е умряла от язва заради ядене на сурово зеле, по простата причина, че именно сокът от сурово зеле лекува язва. Не съм привърженик на крайните убеждения на някои вегета, както споменах по-рано, но горното са вече откровени глупости от противниковия лагер Laughing. Язва не се хваща заради ядене на сурови зеленчуци hahaha.

Не е моята баба, но както и да е. Сокът не знам какво лекува, но няколко пъти лекари й казаха да спре да се тъпче със сурово зеле, ряпа и подобни, тя обаче беше сигурна (като тебе), че те лекуват и лекарите нищо не разбират. И пак казвам, че дълги години беше вегетарианка и зарината с книги за вегетарианство, суровоядство, самолечение и подобни. 

Не знам от какво се хваща язва, но защо сурови зеленчуци са забранени при диети за язва и гастрит? Аз съм имала гастрит и знам как действат. Лекуват друг път.

Сока от зеле може да лекува язва,но сурово зеле и др. суровщини,богати на целулоза в такова състояние(и не само) са съвсем друга работа и влошават картината.

За "душата" на яйцата Зимна роза го е изяснила много добре.
Лошото на вегетариaнските книжки е,че внушават някакви идеи и притъпяват самостоятелното мислене,затова по-добре е човек да ги избягва.

# 381
  • София

Ама какви яйца, молим ви се? Не само е от животински произход, ами е зародиш, има душа и не може да се яде.

Яйцето е яйцеклетката на птиците (и останалите видове, които снасят яйца). Ако не е било оплодено като го ядеш не убиваш нищо. Можеш да си гледаш кокошки и те ще ти снасят яйца и без да има петел наоколо. От тях обаче няма да се излюпят никога пиленца, защото няма да са били оплодени. Та няма никаква душа, както казваш ти.

Е, има култури, които и яйца не консумират заради морални и религиозни съображения.
На тях трябва да обясниш, аз проблеми нямам.

# 382
Вегетарианците имат намален тестостерон, ерго - много им е зле либидото.
Което си е значителен минус!
 Laughing

Значителен минус ще бъде ако имаш такъв мъж в къщи. Laughing

Е, има култури, които и яйца не консумират заради морални и религиозни съображения.

Същите култури обаче консумират млечни продукти,така че не са им проблем яйцата.

# 383
На 11 години присъствах на заколването на прасе и теле. От тогава до...

Чак на 11 си е шок.
В миналото от бебета са гледали и са израствали с мисълта, че е нещо нормално Peace
Като градско чедо не съм била все около животни,но бабите ми гледаха доста крави, овце ,пилета, прасета и съм играла с агънца и яренца,също както с котките и пиленцата. И аз съм присъствала всяка година на типична "Коледа "/колене на прасе ,но не знам защо тази година толкова ме потресе . Преди може и да не съм виждала самото колене,защото майка ми държеше да не присъстваме ,но тогава видях и чух обезумялото мучене на телето и на майка му,която все едно предусеща , и виенето на прасето  CryПодействаха ми много лошо.

# 384
Че вегетариантството, веганството, суровоядството и консумацията на месо не са повод за медицински диагнози май всички сме съгласни.  Grinning А това кой и поради какви причини смята, че яденето на месо е погрешно вече е съвсем различно нещо и въпрос на лично светоусещане.
В Средновековието е било съвсем нормално нещо децата да присъстват на площада при всякакви екзекуции и тогава към онзи момент си е било съвсем нормално нещо. Сега аз дори и на филм не мога да го гледам това чудо, еле пък да заведа децата си на подобна сценка на живо. Познавам хора, които от деца са свикнали с гледката на клане на животни и по никакъв начин не се впечатляват от това. Много от нас не бихме могли лично да заколяме животинка и да я хапнем, но нямаме проблем да си купуваме месо от магазина. Други пък приемат яденето на месо като убийскво, обаче приемат убиването на марулките и зародишите на зърнените, бобовите, ядките за нормално. Трети пък смятат, че в яденето на млечни продукти няма нищо лошо, но не казват какво да правим с десетките хиляди телета, агнета и ярета, които ще се раждат всяка година за да може ние да доим майките им.
Така че светът е шарен и всеки живее според начина, по който е възпитан от семейството и обществото, в което живее и според своето лично светоусещане формирано с времето. За да живеят жиотните обаче (в т. ч. и човека) просто трябва да убиват някакви други живи същества и без значение дали това са растения или животни все си е убийсво.
Свръхконсумацията на каквото и да било и прекаляването вече е една съвсем друга тема.

# 385

Ако яде само месо ще умре бьрзо от всякакьв недостиг.Това показва,че месото като източник на монохрана е неподходящ за човека.

Колко скоро? Наполеон Бонапарт е заточен 1815 година на о-в света Елена,а умира 6 години по-късно.През което врeме го хранят само с агнешко и се чудят що не умира по-бързо.Работата е там,че той всеки път избира да яде различна част от животното.

Така или иначе монохраните не се препоръчват в дългосрочен план,независимо от групата им.

# 386
Не успях да прочета всичко написано, че много дълга темата и ще споделя само моя опит покрай вегетарианството и веганството. Не ме интересува етичната страна на въпроса, а само здравословната. Синът ми реши преди 5-6 години да стане вегетарианец, после мина направо на веганство. Непрекъснато има здравословни проблеми от това-излизат му афти в устата, кожата му се бели. И лекари, и зъболекари го предупреждават, че липсата на жизненоважни да организма вещества ще му докара нещо по-сериозно, но не взима от дума и продължава. Sad Мисля, че има нещо вярно в това, че е психически проблем, не точно заболяване, но проблем. Някои хора са малко по-особени, спомням си, че когато беше на 5 -6 годинки отказа да яде агнешко на Великден и плака за заколеното агънце. Сега е на 22 и продължава да мисли, че веге е най-добрия избор, без да се погледне на какво прилича. ooooh!
От 5 години съм почти на веганска диета по здравословни причини. Ям все пак понякога риба, понякога пилешко, както и няколко млечни продукта. Кожата ми се лющи, развих и анемия. Мисля, че е противоестествено лишаването от протеини и мазнини, както и от витамини, набавяни от някои храни. Плодовете не решават въпроса, никой да не се заблуждава. Това е основното ми меню, заедно със зеленчуците, но не е достатъчно.

# 387
  • гр. София

Ели, кои култури, че ми стана интересно?

# 388

Ако яде само месо ще умре бьрзо от всякакьв недостиг.Това показва,че месото като източник на монохрана е неподходящ за човека.

Колко скоро? Наполеон Бонапарт е заточен 1815 година на о-в света Елена,а умира 6 години по-късно.През което врeме го хранят само с агнешко и се чудят що не умира по-бързо.Работата е там,че той всеки път избира да яде различна част от животното.

Така или иначе монохраните не се препоръчват в дългосрочен план,независимо от групата им.

И ти даваш примери като онази с баба си.... Whistling
Да давам ли пример сьс себе си или той не важи защото е от другата страна?
15 години суровоядец,без месо,мляко,яйца и масло.
И най хубавото от всичко е,че такава позитивна промяна в организма И психиката си не сьм изпитвал никога,когато сьм бил всеяден.

Какво ще стане ако не сме открили огьнят?
Закодирано е било да го открием  или защото сме "срьхи интелигентни" животни ?
Знае се много добре какво "животно" е човек,но днешната цивилизация не се справя с биологията и затова човек страда.
Колкото по далеч от природата,толкова повече проблеми.

# 389
  • в рока
Ето една статия за храните табу http://www.1001recepti.com/article/?txt_id=376-hranite-tabu

Общи условия

Активация на акаунт