Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 87 709
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 360
Дребна подробност - ескимосите хапват месцето сурово, за да се възползват от полезните му съставки (които се унищожават при готвене). Naughty Хайде да не ги намесваме, а?

Аз писах за пустинята и топлинната обработка на месото.

# 361
  • Costa Rica
Дребна подробност - ескимосите хапват месцето сурово, за да се възползват от полезните му съставки (които се унищожават при готвене). Naughty Хайде да не ги намесваме, а?

Аз писах за пустинята и топлинната обработка на месото.
Забележката не беше към теб, а към използващите ескимосите като аргумент. Сори за объркването Peace

# 362
Тогава за какво го даваш този неадекватен пример с баба си?
Никьде не казах,че човек е тревопасно. Mr. Green

Кой пример с баба ми е неадекватен, неадекватни чичко? За бабата на мъжа ми, която на човек не приличаше ядейки дълги години боклуци, упс ... растения и накрая се умори от това или за моите две баби, които пет пари не даваха за теории като твоите и блажено доживяха дълбока старост? Или за дебелите ми приятели вегетарианци? Толкоз са ми примерите, какво да правя.

Амо щом толкова са примерите,аз нямам повече какво да споделя с теб Grinning

# 363
Амо щом толкова са примерите,аз нямам повече какво да споделя с теб Grinning

Голяма загуба.  Sad

# 364
Обаче е нормална за тях храна и успяват да усвоят полезни неща от него, нали? А и не само сурово го хапват, имат си и термично обработени варианти. И определено месото съществено надвишава растителна храна в менюто им. Което просто потвъжрадава, че то не е толкова нетипична и ненормална съставка в менюто на човека...поред причини. Което не означава, че свръхконсумацията му не носи проблеми. Те рядко страдат от инфаркти и сърдечно-съдови проблеми заради голямото количество морска храна, нооооо....пък силно се нарушава кръвосъсирването и всяка рана (дори и малка) може да доведе до съществени кръвозагуби.
Не знам защо приемаш написаното от мен като твърда невъзможност да се живее без месо. Твърдя, че то просто е една от многото съставки на човешкото меню... което не изключва хората в други райони (където има по-обилна и разнообразна растителност) спокойно да живеят и без месо. Или това някак си ти е угодно да го пропуснеш?
Според някои изследвания...(не значи, че са достоверни на 100%, но все пак са теории навяващи на някои размисли)
"Контролът върху огъня е бил повратна точка в човешката еволюция и поради друга причина. Според антрополога от Харвардския университет Ричард Ранъм овладяването на огнената стихия и последвалото сготвяне на месото е повлияло пряко върху еволюцията на човешкия мозък. Ученият предполага, че хората са започнали да пекат плячката си още преди 1,9 милиона години с появата на прароднините ни Homo erectus. Тогава човешкият вид претърпява значително разрастване на мозъка и Ранъм смята, че готвенето и по-лесното храносмилане са позволили на предците ни да развият по-големи, енергоразходващи и гладни за калории мозъци и тела и по-малка храносмилателна система, пригодна за по-лесно смилаема храна"...
Което не означава, че в резултат на еволюционни промени не може да се превърнем в типично месоядни или типично растителноядни животни. С промяната факторите на средата и човешкият организъм се променя...но не става от сега за след малко. Повечко време е нужно.
И не само ескимосите хапват сурово месце. Кървавица, луканка и разни други типични за нашите ширини също се приготвят от сурово месо и се сушат на проветриво място за някакво там количество време.
А качестово на съвременната храна и растителна и животинска е една съвсем друга тема  Sad, както и по-напред писах.

# 365
  • Costa Rica
Напълно съм наясно с теорията, че яденето на месо е направило от човека човек. Няма да развивам теории колко е здравословно да си веги, не и аз. Интересува ме етичната страна, а кой с какво се тъпче си е лично негов избор.

Само че сега не ни се налага да гладуваме и не се нуждаем от голямо количество бързи калории, за да оцелеем. Налага ни се, обаче, да се замислим с каква скорост прегазваме планетата, за да си задоволим прищевките. Е, няма да приема, че за да се наплюскат хамериканците с хамбургери, се унищожава Амазония и околностите.

Отделно, малкото снимки, които съм видяла от атмосферата в кланиците ми стигат за цял живот. Чудя се, дали някога ще събера кураж да изгледам "Земляни"? Май не.

# 366
Само че сега не ни се налага да гладуваме и не се нуждаем от голямо количество бързи калории, за да оцелеем. Налага ни се, обаче, да се замислим с каква скорост прегазваме планетата, за да си задоволим прищевките. Е, няма да приема, че за да се наплюскат хамериканците с хамбургери, се унищожава Амазония и околностите.
Тук съм напълно съгласна, с някои нюанси.  Peace Голяма част от хората сме такива свръхконсуматори, че не знам дали изобщо го осъзнаваме (кой на тема храна, кой на тема дрехи, книги, имоти, техника....всеки със своята си индивидуалност).
Имаше обаче периоди,в които мъжът ми работеше с часове навън през зимата. И като се прибереше премръзнал не можеше да се стопли по половин час под душа...а после за мой ужас изяждаше по 3 филии дебееееееело намазани с масло  Shocked (както вече писах не сме от кой знае колко ядящите месо). В началото му мрънках, че не е нормално да яде толкова масло. После смени работата с немръзнеща такава....и след време осъзнах, че консумира може би 3 пъти по-малко масло.
Преди като ходехме на планина на палатки за по 1 седмица бяхме решили да експериментираме за закуска мюсли със сухо мляко за да избегнем "здравословните" салами. Еми не става. Поне не и при нашия метаболизъм. Закусвам, чуствам се напълно заситена....и след един час по баира с раница на гръб направо ми прималявше от глад и се уморявах. А иначе мюслито си ми е вкусно и си го харесвам като храна. Ама за на баир с 12 килца на гърба не дава достатъчно енергия. С 2 или 3 филии със салам и топене сирене (такива продукти у дома по принцип не се консумират, само за планина и палатки се купуват) спокойно мога и 4 часа да вървя с раницата и да обирам по 1000 м денивелация без да изпадам в това положение. А когато вече се чустваш съвсем капнал след 8 часа и те е застигнал дъжда нищо не спасява положението така както тунквани вафли "Марица".  Mr. Green Винаги мъкна такива на планина, зедно с републики, шоколад и някакви бисквити. Имам две приятелки със сходни габарити. Едната сутрин на планина закусва с вафли и ябълки и твърди, че не може да носи раница над 40 л защото й е твърде тежка. Другата като мен подлага въпросните филии с топено сирене и салам и си ходи спокойно с 60 литрова раница.
Та май все още в някои определени условия си имаме нужда от повче белтъци, мазнини или бързи въглехидрати. Честно...не си го представям един каменоделец, миньор или активен спортист само на коприва, кълнове, фасул и яйца. Но пък аз като "активно" седяща пред компютъра спокойно мога да си обядвам само с картофена и морковена салата или да вечерям с две купички таратор.  На планина обаче апетитът ми е съвсем друг. И като слезаме към Мелник от Пирин още по пътя си представям свинската пържола с шопска салата (у дома пържоли се готвят 2-3 пъти годишно)Peace

# 367
  • София
Ама какви яйца, молим ви се? Не само е от животински произход, ами е зародиш, има душа и не може да се яде.

Не съм чела научния труд на Zvezdichkova, само мернах 'яйца'.

# 368
  • Costa Rica
Ама какви яйца, молим ви се? Не само е от животински произход, ами е зародиш, има душа и не може да се яде.

Защо, боли ли те от четене? Или те е страх да не научи нещо умно, не дай Боже да ти прегрее мястото между ушите?
Казах вече, не си интересна. Иди да си злобееш сред себеподобни.

# 369
  • в рока
За мен проблема не е ни във вегетарианците,ни в месоядните.Няма умереност.Само свръхконсумация.

# 370
  • София

Защо, боли ли те от четене? Или те е страх да не научи нещо умно, не дай Боже да ти прегрее мястото между ушите?
Казах вече, не си интересна. Иди да си злобееш сред себеподобни.
Иди ти, госпожа. Flutter

# 371
  • София - Рим и обратно
От консумация на сурово зеле, кълнове, ябълки и ряпа си докара язва. Казаха й да спре, не спря, един ден я хванаха страшни болки в корема и до сутринта умря.
E, това вече е прекалено. Баба ти няма как да е умряла от язва заради ядене на сурово зеле, по простата причина, че именно сокът от сурово зеле лекува язва. Не съм привърженик на крайните убеждения на някои вегета, както споменах по-рано, но горното са вече откровени глупости от противниковия лагер Laughing. Язва не се хваща заради ядене на сурови зеленчуци hahaha.

# 372
Тя темата отдавна е излезнала от първоначалния си вид - дали вегетарианството е диагноза или не.Просто е поредната тема вегетарианци срещу месоядни.
Моето виждане по въпроса е ,че душата е водещото нещо ,което определя от какъв вид храна имаш нужда.Споделям напълно вижданията на Пънки,че всяка храна има различна вибрация и спрямо това,какъв тип си ,се нуждаеш от храна със съответната вибрация(казвала го е по друг повод и в друга тема ).Признавам си,че съм вегетарианка,което не означава ,че съм фанатичка на тази тема.Толерантна съм към всеки вид хранене.При мен вегетарианството не е здравословна диета,водещо при мен е етичната страна на въпроса.
Точно преди три години и половина,малко след смъртта на мама,видях в един магазин розово прасенце,бебенце,едно такова чистичко,малко,с отворени очи..но изкормено.И друг път съм виждала подобни гледки,но не са ми въздействали така.Не знам защо се разревах и излязох от магазина.До там бях с месото.Никога не ми е било гадно да гледам животинска плът,професията ми е свързана донякъде с това,но просто от този момент аз станах вегетарианка.
Да не чуе дяволът,здравословно съм ок,изглеждам много по-добре от месоядния си период и не съм дебела  Flutter.Не отричам,че има хора,които се чувстват така от ядене на месо,просто си е до човек.Лично за себе си съм направила своя избор и не смятам,че СЗО-то има право да ме вкарва в диагноза Grinning.

# 373
Вегетарианците имат намален тестостерон, ерго - много им е зле либидото.
Което си е значителен минус!
 Laughing

# 374
От консумация на сурово зеле, кълнове, ябълки и ряпа си докара язва. Казаха й да спре, не спря, един ден я хванаха страшни болки в корема и до сутринта умря.
E, това вече е прекалено. Баба ти няма как да е умряла от язва заради ядене на сурово зеле, по простата причина, че именно сокът от сурово зеле лекува язва. Не съм привърженик на крайните убеждения на някои вегета, както споменах по-рано, но горното са вече откровени глупости от противниковия лагер Laughing. Язва не се хваща заради ядене на сурови зеленчуци hahaha.

Не е моята баба, но както и да е. Сокът не знам какво лекува, но няколко пъти лекари й казаха да спре да се тъпче със сурово зеле, ряпа и подобни, тя обаче беше сигурна (като тебе), че те лекуват и лекарите нищо не разбират. И пак казвам, че дълги години беше вегетарианка и зарината с книги за вегетарианство, суровоядство, самолечение и подобни.  

Не знам от какво се хваща язва, но защо сурови зеленчуци са забранени при диети за язва и гастрит? Аз съм имала гастрит и знам как действат. Лекуват друг път.

И извинявай, но ти коя беше че да ми казваш от какво е умряла моя близка?

Последна редакция: сб, 16 мар 2013, 23:23 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт