Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 82 886
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 675
Много лесно са отглеждали преди -премита се курника и обора и "боклука" се хвърля  в градината да подхранва зеленчуците-съвсем био.Което предполага,че се гледат и животни-за мляко,яйца,месо,вълна.

Споделям изцяло мненията на Зимна роза.

Пари и печалба се прави от наивни душици-промиват първо мозъци,че еди каква си храна е суперхрана и народа обезумял се нахвърля на нея.
Ако косовото масло е разпространено в Шри Ланка дето няма крави,то в Индия има гхи,в Бг мас и масло.Ако еди къде си има кленов сироп,в Бг има мед-вземам примерите от веганския сладкиш,който и да е той.

# 676
Аз все се чудя - не би ли трябвало да е по-евтина био храната? Все пак в нея се предполага, че са вложени по-малко средства - не е торена с хим. торове, не е пръскана с нищо, животните не са хранени с хормони и антибиотици....сама си се е отгледала, така да се каже?

На пръв поглед има логика, но пазарната логика според мен е да се печели колкото може повече от възможно най-малко.  Ако един декар изкарва тон нещо с химия и тн, а без нея изкарва 100 кг+ рисковете за реколтата ( калкулирани) +  няколко закачени по веригата цената е много по-висока.
Имаме приятел тук, който има много лозя и тн и една част от тях са био-( изпълняват поръчки и от Белия дом  Flutter) - та той ни е разказвал, че това е изцяло от кеф и за опита, никаква печалба няма от него , има хиляди изисквания които трябва да се покрият накрая резултатът е негарантиран.  

Така че био- според мен няма как да е по-евтино. Аз имам био-градинка, разбирай мързи ме да торя, копая каквото посадя чакам да порасне Grinning  и резултатите са мижави.

# 677
Отговори на питането на Кафе с мед има във филма "Храна" ООД, към който съм препращала и в други теми- много полезно "гледиво". Ще видите какво са пилетата и телетата за монополистите- производители и какво съдържа "мръвката" им. Същото важи и за огромните посеви с царевица, соя и т.н. в САЩ, предназначени за общия пазар.
Има и за био продуктите.
Филмът е полезен за хора, които наистина се интересуват от въпроса.  Peace
Няма как да не е евтина една храна, дето основно името й е храна. За съдържанието- това е съвсем друг въпрос.

Аз тук не се вълнувам ни от "био", ни от "еко", защото и да ме интересува се съмнявам, че мога да разчитам на нашенския контрол. Разчитам на производителите, от които купуваме директно и които що- годе познаваме само.

# 678
Пo въпросите,късаещи американците ,нямам никакви интереси. Simple Smile

# 679
Няма такива въпроси, които да касаят "само" американците. Надявам се е излишно да пояснявам защо.  Wink

# 680
  • София - Рим и обратно
Judy, би ли споделила как намерихте производители, от които купувате храна? Мъжът ми от много време ме кара да намерим хора, от които да купуваме поне пилета, защото тези в супера смърдят ужасно, независимо от марката. Отдавна престанах да купувам.

# 681
Kакво ме късае мен отглеждането на СС продукция в Америка,хранителните навици и живота им? Ако отида да живея там сигурно-реалиите в Бг са други.

# 682
  • София
О, аз и домашните производители ги наблюдавах миналото лято как тичаха до селскостопанската аптека да пръснат с нещо доматите, че се "маносали"... Rolling Eyes

# 683
Judy, би ли споделила как намерихте производители, от които купувате храна? Мъжът ми от много време ме кара да намерим хора, от които да купуваме поне пилета, защото тези в супера смърдят ужасно, независимо от марката. Отдавна престанах да купувам.

Първо- аз не живея в София. Край нас има доста селца, гледат се животни, има парници. Конкретен пример- това лято колеги на мъжа ми го свързаха с производител на зеленчуци- ходим в двора /всъщност е като нива, бая голям/, директно си берем ние, те ни теглят на кантара и плащаме. Пълним багажника на колата /лятото ядем основно плодове, зеленчуци и сирене, почти нищо друго, та багажника си е баш таман  Laughing/ и- до следващия път. Пак колеги на мъжа ми ни свързаха с производители на краве мляко. Брат ми ми носи овче и сирене такова /последното за мен деликатес № 1, заедно с козето сирене/. Медари имаме доста познати. На една такава й даваме празни буркани редовно от какво ли не и вземаме мед. Кошерите й не са до магистралата, все пак. Знам ги къде са. Регионът е планински. 
Ах, пилета като каза- мой бивш студент се оказа че гледа такива на едно село. Взимам за децата. Малкият обожава крилца, на големия- кълки /като филм стана/. Рядко купувам, но и той носи на няколко месеца- като зареди една партида, докато поотраснат минават няколко месеца. Не ги гледа едно върху друго, като във филма, към който препращам. Яйца- от на мъжа ми баба му /пак от село/, както и по някой зеленчук още оттам.
Различни са "пътищата Божии"... Simple Smile
Излишно иде, но ще спомена, че качествата и вкуса на тези продукти са коренно различни от биладжийските и всякакви разни магазински. Особено млечните продукти, плодовете и зеленчука. Сиренето е просто друга планета.

Ом, може би си мислиш, че това, което става в САЩ си остава само там?  Laughing Или че тяхната продукция си я папат само хамериканците?  Laughing Блажена си, тогава... Няма да преча на верващите.

Пък който смята, че покупката от директен производител е по- опасна от магазинската е улеснен- магазините са на всяка крачка и пращят по шевовете от стока.
Насила в кошара никой никого не вкарва.

Последна редакция: чт, 21 мар 2013, 12:30 от Judy

# 684
О, аз и домашните производители ги наблюдавах миналото лято как тичаха до селскостопанската аптека да пръснат с нещо доматите, че се "маносали"... Rolling Eyes

Пръснали малко меден сулфат,не е болка за умиране-всички си пръскат и от времето,когато никой не се интересуваше от "химии".

Judy ,не е важно аз какво си мисля,а какво си мислиш ти.Ако ще ми говориш за Монсанто,ГМО и т.н. знам за това от пряк опит.

# 685

Селският стопанин, онзи с личната продукция може и да е доста неграмотен.
Може да ръси с какво ли не, абсолютно неконтролирано от никого.
Нямаш никаква гаранция как си отглежда кравата, пилетата и тн.
Кафе, мой съсед отглежда пилета едно такова 'био' пиле, което го храни с манна небесна струва 30 евро. Не са глупави и няма да излиза по-евтино, а в пъти по-скъпо без насрещна гаранция, че животното е живяло биосъобразен живот:) В едно такова пиле има инвестирани страшни пари. Той за да изкара нещо от 10 такива пилета трябва да качи цената ( сега ако едно пиле е 6 евро в супера, неговото ще е поне 5х по-скъпо) Щъпуркало свободно с месеци, хранено с хубава храна, кълвяло червейчета и расло щастливо до секирата:) Аз съм намерила някакво решение на този проблем/ако искаш мога да ти напиша на лично какво е

# 686
  • гр. София
Свекър ми ми е разказвал как в гоцеделчевско се произвеждат зеленчуци за продан от самия производител. Не в големи количества на полето, а в двора. Лехите за собствена консумация са отделно от лехите за продан, под които пръстта е тебеширенобяла от препаратите за торене и пръскане. Някаква жена не могла да пласира чувал краставици на един малък местен изкупчик - той вече бил взел много краставици и повече не искал. Жената се затюхкала какво да ги прави толкова много и той й казал да ги даде на кравата. А тя отговорила "Яааа! Та да си отровя кравта! Ще ги правя на салата за ракията на мъжа ми".
С горното искам да кажа, че понякога и от производител да взимаш, пак няма гаранция.

Колкото до производството на соя и царевица в САЩ - засяга всички ни, защото те се влагат във фуражи и фуражни добавки, с които се хранят дори и животните, които някои хора сами си отглеждат.

# 687
Ох Зимна роза, твоят подпис ме кара да забия ръце  в монитора и да мачкам, гъделичкам, и да издавам нечленоразделни напевни звуци:))

# 688
  • гр. София
 Laughing

# 689
Бг си гледа царевица за фураж и си има бг сортове.Имаме и институт по царевицата.
За соята не знам със сигурност,но навремето не се използваше масово.

Рибите в живарници навремето хранеха с костно брашно,сега с модерни гранули от Гърция и Холандия.

Общи условия

Активация на акаунт