Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 86 974
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Надявам се да не прозвуча агресивно пак, но кои са те?

# 136
  • Sofia
Яжте каквото ви е вкусно и ви се яде, но с мярка. Не изпадайте в крайности. Не надничайте в другарската съдинка. Не канете приятели у дома си, а ходете с тях на заведения, така ще си спестите дилемата пържола или зеленчуков шницел.

Така е. Аз също съм против крайностите, разбира се тук изключвам ограниченията, наложени поради различни заболявания.

# 137
  • В Космоса
Не прочетох темата, понеже напразно обсъждаме някаква несъществуваща новина.
Глупост някаква, пързалка, която радва месолюбителите у нас.
Проверих сайта на СЗО, google-нах новината, нищо.
Да я харчим тази енергия за по-смислени теми, а?

П.С. Прочетох и се редактирам, за да стисна ръката на Алиса (нещо, което по принцип имам желание да правя след всеки неин пост) и на Devorah.

След като толкова загрижено подканяш нас, ти самата що си изхаби енергията напразно в четене и коментиране на глупости?
Ако има написано правило да се коментират само 100%-ови истини, ще помоля да изтрият темата. Във всяка лъжа има по малко истина. Crazy Пък дори слух да е, на мен ми беше полезно да прочета някои коментари, да си взема бележка, пък макар и поднесена по невъзпитан начин и да се поразровя за повече информация.

# 138
ще си позволя да се самоцитирам по темата:

Скрит текст:

За двуличието на веганите разбрах първо от тази книга:

http://www.amazon.com/Vegetarian-Myth-Food-Justice-Sustainability/dp/1604860804

излиза, че въпреки техните напъни да спасяват природата и да не ядат трупове, зад ядките и семената в чиниите им стоят доста трупове

но явно за тях е достатъчно да не ги виждат и да се правят, че не съществуват, нещо като щрауси с глави в пясъка

а тази статия ме потресе:
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article12807647.ab
http://hunter-gatherer.com/blog/vegan-baby-dies-because-mothers- … vitamin-deficient
набързо ще преведа: Франция, починало
бебче на 11 месеца
причина: кърмено от майка веганка, установен дефицит на витамини В12 и А, тегло на 11 месеца 5.7 кг
родителите рискуват затвор до 30год

чела съм и за други подобни случай в АНглия
там на няколко такива отговорни двойки родители социалните взеха децата

още един пример:
http://www.expressen.se/nyheter/1.672885/veganer-svalte-sitt-barn-till-dods
http://www.nytimes.com/2007/05/21/opinion/21planck.html?_r=1

хранили новороденото със соево мляко, за да било веганче и да не било на човешко мляко
ми ... умряло детето на 6 седмици

та кое е психоза и диагноза не знам, но тези примери са доста красноречиви, даже и ако инфото в първия пост да е грешно

# 139
Да  Laughing От няколко дена тази и подобни статии се носят из фейсбук. Очаквам сега руският патриарх да обави постите за ерес.
Не отричам, че има идиоти, които пренасят идиотизма си И в храненето, но не може да се каже, че всеки вегетарианец е потенциален пациент на психиатрията и непременно ще умори децата си от глад. Имам много приятели вегетарианци, даже повечето са такива, а които не са, са на път да станат. Родителите ми от почи 20 години са вегетарианци.
Заради заболяване (не психично), изискващо определени ограничения, аз също извънредно рядко вече готвя месо.

# 140
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Най-лесният пример- фенилаланин. Освен в животинските продукти го има само в соята, но в изключително малки концентрации. Някои от сярасъдържащите също се откриват главно в месото.
(допълних си и предния пост, не ти бях видяла въпроса  Peace)

# 141
  • София
Е, аз знам за бебета на вегани, които са си здрави. Обаче знам и за деца, месоядни, но  с проблеми. Несериозно е да се обобщава така. Родителите са отговорни за децата си и имат право да решат дали ще им дадат месо, зрънчо или трева.

W'A'S'P' , от този случай с това бебе, би си осъдила как си гледам децата? Защото 33% от децата ми не ядат месо, просто не го харесват.

# 142
  • гр. София
Ами първоначално се зарадвах на статията, защото искрено ненавиждам всякакви крайни убеждения.

Яденето на месо също е крайно убеждение  Wink

Все ми е тая кой от какво си лишава организма. Толерантна съм. Всеки да яде/не яде каквото сметне за добре.

Вегетарианството НЕ лишава от нищо организма. Да се смята обратното е липса на достатъчно добра осведоменост.

Залитанията по даден режим се дължат точно на тези причини-някой не се чувства добре в собствената си кожа и се чуди как да се подмладява със сурови храни или като изключи "токсичните" животински храни...в началото има прогрес,после бавно и неусетно следва регреса.

Не става изобщо въпрос за това дали се чувстваш добре в кожата си и дали искаш да се подмладяваш!  ooooh!
Човек може просто да е загрижен за здравето си и да не възприема устата и стомаха си като кофа за боклук, в която бута всичко, което реши, щото, нали, да не се лишава, веднъж се живее.
Знам ТОЧНО КАК се обработват месото и месните продукти, които са по магазините, та предпочитам да си лиша организма от тях.
Кренвиршите например се НАЛИВАТ в найлоновите опаковки, тъй като първоначално са в течна форма като боза. Месото се изкисва в огромни вани, пълни с половината Менделеева таблица, за да е по-дълго розово на вид и да изглежда прясно, както и за да има по-дълга трайност и да не се вмирисва по магазините. Кое му е полезното? Като се сетя един колега от НСБОП какво ми разказа за една проверка в месопреработвателно предприятие и  Sick Sick Sick
И пак за подмладяването - като не си тровиш организма или поне се стараеш да сведеш тровенето до минимум (защото и останалите храни за жалост не са съвсем чисти), това неминуемо се отразява и на външния ти вид без да е било първоначалната ти цел. Peace

Ако вегетарианството ви кара да се чувствате перфектно – ОК, но не порицавайте и не съдете тези, които не мислят като вас.

И обратното е валидно, нали? Като не ям месо съм си била лишавала организма от нещо си там. Глупости. Месото не дава нищо, което да не може да се набави от другаде. Хората го ядат, защото им е вкусно на езика, а не заради друго.
----------------

Миналата година докато бях бременна всички ми чертаеха черни прогнози как ще си докарам анемия и не знам си какво още. През цялата ми бременност кръвната ми картина беше като на спортист и не ми изписаха никакви добавки, за разлика от всички в отчетната ми тема, които ядяха месо и на които масово изписваха желязо. И поблем със стегнат стомаха нямах, а е почти задължителен при бременност. В момента имам кърма за две цигански махали.

Та да не заклеймяваме вегетарианството като вредно само защото не сме достатъчно добре осведомени за него и защото ни се струва абсурдно как може някой да издържи без вратни пържолки, кюфтенца и печено пиленце.  Peace

# 143
W'A'S'P' , от този случай с това бебе, би си осъдила как си гледам децата? Защото 33% от децата ми не ядат месо, просто не го харесват.

Никога не ми е хрумвало да проверявам за такава статистика, обаче е вярно, че децата не обичат месо на парчета, но виж кюфтета са им любима храна, наред с мусаката.

# 144
  • София
Най-лесният пример- фенилаланин. Освен в животинските продукти го има само в соята, но в изключително малки концентрации. Някои от сярасъдържащите също се откриват главно в месото.
(допълних си и предния пост, не ти бях видяла въпроса  Peace)

Незаменимо, но не и толкова полезно. Не е нужно за оцеляването ни. А, ако получа недостиг, ще хапна дъвка с аспартам. Почвам да чета сега и други статии за това нещо.

# 145
  • София

Никога не ми е хрумвало да проверявам за такава статистика, обаче е вярно, че децата не обичат месо на парчета, но виж кюфтета са им любима храна, наред с мусаката.

Е, то аз така притиквам месото, на кайма или на риба.

# 146
Цитат на:  link=topic=708654.msg24623051#msg24623051 date=1363271130

Залитанията по даден режим се дължат точно на тези причини-някой не се чувства добре в собствената си кожа и се чуди как да се подмладява със сурови храни или като изключи "токсичните" животински храни...в началото има прогрес,после бавно и неусетно следва регреса.

Да. При някои хора този регрес, обаче, се бави много- към 20-50 години, да речем...
Но ще регресерат те, ще видят!  Crossing Arms

Верно ли?Не познавам такива дето да са издържали толкова дълго,а ти?

# 147
  • вятър в маслините, вятър над хребета
(допълних си и предния пост, не ти бях видяла въпроса  Peace)
Незаменимо, но не и толкова полезно. Не е нужно за оцеляването ни. А, ако получа недостиг, ще хапна дъвка с аспартам. Почвам да чета сега и други статии за това нещо.
Ти разлика межди белтък и въглехидрат правиш ли? Аспартамът е заместител на захарите, няма как да ти помогне в синтеза на телесните протеини.

Едно време се чудех защо на Запад социалните служби постоянно се врат в ежедневието на нормалните семейства, ама да, понякога децата трябва да бъдат спасени от собствените си родители Tired

# 148
  • Linz
Това е толкова дъвкана и предъвквана тема, а още има хора, които смятат, че вегетарианството е крайност и лишение на организма. И още се спрягат анемии и липса на протеини ooooh!

# 149
Добре де, ами ако децата не обичат месо и го отказват - тогава какво? Брои ли се за неглижиране или не?

Общи условия

Активация на акаунт