Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 86 906
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 150
  • в рока
Зина Роза ,заради такива изказвания като твоето,хората мислят ,че вегетарианците са склонни към крайности,проповеди и т.н.

Цитат
Яденето на месо също е крайно убеждение  

Това,че през твоята бременност не се е получила анемия,не значи ,че при всички вегетарианци е така.
Имам 2 приятелки,които получиха анемия.

# 151
ако децата приемат риба, пиле, яйца, млечни не е проблем, че не ядат месо
но да се заместват всички животински протеини и мазнини със соя и подобни отрови, тогава е проблем, да
и именно тогава става опасно за живота им такъв тип "родителство"

# 152
Само да копна това за вегетарианците, макар че те сигурно ги знаят. Simple Smilehttp://www.vodorasli.com/afa.htm

# 153
ако децата приемат риба, пиле, яйца, млечни не е проблем, че не ядат месо

Големият ми син от малък отказва яйца, риба, пиле и всякакво месо, различно от кайма - просто го е гнус и получава позиви да повръща даже само от миризмата. Сирене и извара също не яде. От млечните - само кисело мляко в овесените ядки и кашкавал върху сандвича. Добре си е детето.

# 154
  • София - Рим и обратно
Ами първоначално се зарадвах на статията, защото искрено ненавиждам всякакви крайни убеждения.

Яденето на месо също е крайно убеждение  Wink

И защо да е крайно? Аз да не би да ям само и единствено месо? И салатка, и броколи, и спанак не отказвам. Пишеш си ей така, да не заспиш.

Колкото до сватбите - престанете вече да критикувате домакините, не е тяхна вината, че не са успели да уважат хранителната религия на приятелите си вегетарианци. Вината е на цялата тъпа система с утвърдените менюта по нашенските сватби. Никак не бих си позволила да досаждам на приятелите си да не забравят моето специално меню, като знам как се организира цялото това нещо. Виж, В Италия поне това им е хубаво на сватбите, че цялото ядене е на шведска маса и има от всичко и за всички. Е, там вече се отива за наяждане на сватба определено, и всеки може да си яде каквото му душа иска.

# 155
  • Linz

Това,че през твоята бременност не се е получила анемия,не значи ,че при всички вегетарианци е така.
Имам 2 приятелки,които получиха анемия.

Аз познавам повече месоядни с анемия.
Анемията е заболяване, при което желязото не се усвоява (в най-общия случай). Но желязото като елемент присъства в почти всички храни.
Моят хемоглобин е минавал горната горната граница или често се върти около нея, от къде ли като не ям месо?!

Класическото вегетарианство изключва риба и пиле.

# 156
  • София
Надявам се да не прозвуча агресивно пак, но кои са те?
Най-лесният пример- фенилаланин. Освен в животинските продукти го има само в соята, но в изключително малки концентрации. Някои от сярасъдържащите също се откриват главно в месото.
(допълних си и предния пост, не ти бях видяла въпроса  Peace)
Незаменимо, но не и толкова полезно. Не е нужно за оцеляването ни. А, ако получа недостиг, ще хапна дъвка с аспартам. Почвам да чета сега и други статии за това нещо.
Ти разлика межди белтък и въглехидрат правиш ли? Аспартамът е заместител на захарите, няма как да ти помогне в синтеза на телесните протеини.

Едно време се чудех защо на Запад социалните служби постоянно се врат в ежедневието на нормалните семейства, ама да, понякога децата трябва да бъдат спасени от собствените си родители Tired

Сега чета за така незаменимия фенилаланин. Той е една от съставките на аспартама: Аспартамът е съставен от фенилаланин /50%/, аспергинова киселина /40% и метанол /10%/.
Мисля, че се заяждаш. За моите деца ли става въпрос?

И да допълня:
Фенилаланин — съдържа се в говеждото и пилешко месо, рибата, соята, яйцата, изварата, млякото.

Та, не си права, вегетарианците не страдат от недостиг на фенилаланин.

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 10:51 от Грета Ей

# 157
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Аз знам какво се съдържа в аспартама, и за разлика от теб знам и как метаболизира. Не, няма да ти помогне дъвката, нито на теб, нито на децата ти, ако ги имаш и ги тъпчеш със соя и дъвки Simple Smile

В този списък освен соята друг неживотински продукт не виждам. Или греша newsm78?

# 158
Цитат на:  link=topic=708654.msg24623051#msg24623051 date=1363271130

Залитанията по даден режим се дължат точно на тези причини-някой не се чувства добре в собствената си кожа и се чуди как да се подмладява със сурови храни или като изключи "токсичните" животински храни...в началото има прогрес,после бавно и неусетно следва регреса.

Да. При някои хора този регрес, обаче, се бави много- към 20-50 години, да речем...
Но ще регресерат те, ще видят!  Crossing Arms

Верно ли?Не познавам такива дето да са издържали толкова дълго,а ти?

Да, пенсионери, хора на средна възраст, а и себе си, например. Laughing
А ти? И твоите вегетарианци- суровоядци с цел подмладяване ли го правят наистина? Понеже онези, които знам аз, за които съм чела и аз самата- изобщо не целим това.
Но човек, който не е наистина запознат с принципите на нещо, когато го обсъжда е нормално да допусне такива съществени грешки.
Не разбрах причините за равнене на вегетарианците и суровоядците. Да вметна за нечелите- това не е едно и също.
http://dietichno.com/%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80% … 0%B5%D1%82%D0%B0/

Че е смешно тръдението, че СЗО била обявила такива свои изводи- така е, смешно ми е от самото налачо.
Сега темата ще си продължи в своето специфично клюкарско русло, с информация на клюкарско ниво и умопомрачителни заключения, които също са полезни- успяват да поразтушат четящите в един такъв мрачен следапокалиптичен ден, като днешния.

# 159
  • Варна
Само веганите не ядат яйца, сирене, мляко...
Редовият вегетарианец си ги консумира.

# 160
  • София
Е, хубава работа.

Ето ти още: овесени ядки, елда, грис, ориз, пшеница, ечемик, грах, макарони, хляб, бисквити,... Източник: wikipedia

Значи може и да не ги тъпча с дъвка. Но аз май споменах, че моите ядат месо, не ги "лишавам" от нищо.

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 11:14 от Грета Ей

# 161
A, ето и другия аспект на дискусията, вегетарианството е не само начин на хранене, а е цяла философия, която хората хранещи се по този начин споделят и изповядват. Затова е редно ядящите месо да се съобразят с това, а обратното не е задължително, особено, ако е в разрез с принципите на даден човек и с неговата философия и виждане за живота. Преди доста време бях развила тази теория в една друга тема и сега не ми се приповтаря всичко, но предполагам разбирате идеята ми и какво искам да кажа.

За хората избрали да са вегетарианци начина им на хранене е житейски възглед, а не просто вид хранене.

ПП За протокола не съм вегетарианка, нито веган, нито суровоядец.

Hug

Именно житейски възглед е, поне за мен. Другите екстри, които го съпътстват, са странични ефекти. При моя организъм страничните ефекти се проявиха като безболезнена менструация, чиста кожа и липса на стомашен дискомфорт. Хемоглобинът ми не е показател, защото съм с таласемия.
И никога не съм опитвала да променям нечие меню, нито да се опитвам да правя хората като мен...трябва сам да достигнеш до идеята да не ядеш животни, именно защото това не е диета, а възглед.
Месо готвя, ако го купи някой друг и ме помоли. Ако каня гости по повод, месо не сервирам, защото намирам за лицемерно да не консумирам месо, а да черпя с такова- никой не се е оплакал. Ако каня гости в ресторант, нямам против да поръчват месни ястия (т.е. "основни", защото във всяко стандартно ресторантско меню е немислимо да има основно ястие без месо).

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 11:58 от Елиас

# 162
  • в рока
Въобще,за мен спорът е излишен.Темата е полезна,за да се разбият някои митове за вегетарианството.Толерантност и от двете страни Peace

# 163
Джой, а какво ще кажеш за аминокиселините в микроводораслите, специално кламатските? newsm78 По-горе копнах линк. Има я и споменатата от теб. Не питам да се заяждам, интересно ми е мнението на някой запознат. А иначе всеки знае, че не е важно само какво внася човек в организма си, а как тези неща се усвояват...

# 164
Въобще,за мен спорът е излишен.Темата е полезна,за да се разбият някои митове за вегетарианството.Толерантност и от двете страни Peace

Смисълът от спор "за" и "против" вегетарианския начин на живот и хранене е нула.

Влязох в темата само за да видя дали наистина СЗО са изпаднали чак до толкоз, че да плещят подобни глупости. Явно не са. Поредната "новина", съчинена от незнайно от кого и разпространявана из нета.
Останалото са общи приказки, които се пишат по такива теми в годините с тонове. Полезни са само точно в тази насока- да се развенчаят някои митове за вегетарианството и да се уточнят някои погрешно ползвани понятия.

Общи условия

Активация на акаунт