Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 87 583
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 495
Янечек, според мен е важно да се установи именно какви са нужните нива от дадената компонента за човека при неговия начин на живот и до какво водят липсата или занижените дози. Защото няма да е за първи път, ако един ден се установи, че няма връзка ниското ниво с дадена болест. А към момента сме на ниво хипотези.

Да, и аз смятам, че за хемоглобина е отдавна ясно, че не е нужно да мааме карантия, за да го имаме в нужното количество.  Grinning Обаче има лекари, които и сега го твърдят. "Хапвайте си дробче.". Нивата на хемоглобина са и генетечино обусловени. Като с кръвното е. Затова и нормата варира в по- широки граници.

Ом, за веганството му в статията намерих само това- "Люси е имал периоди на веганство, не се е връщал към месото, но е водил и по-нездравословен живот.". Разбирам, че към момента той не е такъв /веган/. Пък какво има предвид по- "по- нездравословен живот" и колко време е карал на него- също е неясно.
Затова няма как да коментираме неговото заболяване. Те дори лекарите му не са наясно, доколкото разбрах.

Между впрочем вманиачаването в даден вид спорт също често води до проблеми. Като маратонът, напр.- износва ставите бързо. Аз съм си докарвала фасциит на крака с бягане. Знам ли и неговите занимания с йога какви са, по колко време.

# 496
Между впрочем вманиачаването в даден вид спорт също често води до проблеми. Като маратонът, напр.- износва ставите бързо. Аз съм си докарвала фасциит на крака с бягане. Знам ли и неговите занимания с йога какви са, по колко време.

Cъгласна съм-за всичко трябва мярка.
Йогата не е само стойки и чупки,но и прекаляване с другите практики води до ментални увреждания.

# 497
Така е, може да няма връзка, но ето че 10'с знае за разни поразии, до които може да води недостигът на Б12. Сега е модерно и едно друго - да не се яде хляб и зърнени, както и редица плодове. Маслото да се маже на пържола, а не на хляб и ми е чудно до какво ще доведе тази диета в дългосрочен план.

# 498

Сега на кой кое колко му е скъпо не обсъждам. Лично за мен безмесната диета е дори по- евтина, да не говоря, че ми е по- здравословна. 

Наскоро имах изключително безумен спор с една кака, която се опита да ме убеди, че да НЕ ядеш месо е много скъпо и не всеки може да си го позволи. Защо твърдеше така, при условие, че аз ям същото като нея, само че без месо, така и не ми стана ясно  Thinking Може би е по-евтино да сготвиш пържоли, вместо елда със зеленчуци, или пиле с картофи, вместо само картофи  Laughing

# 499
  • София
И според мен е по-скъпо и изисква много повече усилия да се поддържа едно наистина хубаво и пълноценно безмесно меню!

# 500
При толкова билкови добавки, микроворасли...http://www.recipemagician.com/polezno/b12-vitamin-mitove-legendi-istina/

# 501
И според мен е по-скъпо и изисква много повече усилия да се поддържа едно наистина хубаво и пълноценно безмесно меню!

За повечето усилия съм напълно съгласна. По-трудно е да се сготви вкусна и полезна храна без месо, отколкото да метнеш кюфтета на скарата.
За по-скъпото, обаче, никак не съм съгласна  и ми е странно от къде идва това заблуждение у хората Simple Smile

# 502
  • София

За повечето усилия съм напълно съгласна. По-трудно е да се сготви вкусна и полезна храна без месо, отколкото да метнеш кюфтета на скарата.
За по-скъпото, обаче, никак не съм съгласна  и ми е странно от къде идва това заблуждение у хората Simple Smile

Може и да не съм права. Ама тука, в нашия супермаркет, такива цени обаждат на вегетарианските продукти /елда, кълнове, масла и пр/, че направо се плаша!

# 503
  • Linz
Б12 се синтезира от организма.

Месно или безмесно- хубавото винаги е по-скъпо. За усилието може да се спори. Аз съм на мнение, че колкото по-малко е преработена една храна и в колкото по-естествен вид е, е толкова по-здравословна.

# 504
  • Някъде на път....
.......
О, нисък хемоглобин имат и доволно ядящи месо всеки ден. Въпрос на обработка на веществата от организма е. А моят, напр., бива, макар и да е в долни граници, по- висок не ми трябва. ......
Факт!
Хемоглобинът на съпруга ми е нисък въпреки доволното похапване на месо поне 3-4 пъти седмично....

# 505
Не винаги ниският хемоглобин се дължи на ниски нива на желязо, т.е. не винаги, когато чуеш копита, трябва да мислиш за коне  Laughing
Като си спомня що коприви съм изпила като малка- от тогава намразих всичко зелено и едва в последните години се осмелих да хапна спанак, лапад и сие. А що дробове съм изяла... Crazy
В крайна сметка проблемът изобщо не е бил в желязото, а в компетенцията на доФтора, разчитащ резултата от лабораторията.

# 506
По-скъпо ще е, ако се хвърляш на скъпи, чуждоземски храни и продукти.
Ама хич не е задължително.
Съвсем спокойно можеш да се храниш балансирано и с местни, сезонни продукти.
Нашите родители, особено пък баби и дядовци са виждали разните му водорасли и подобни през крив макарон....    Laughing   и пак са доживявали поне до 90 години.
Проблемът в днешния начин на хранене не е в яденето или не на месо.А в прекаляването.
И с месото, и с брашното, и със захарта, и с хилядите добавки, вложени във всевъзможни храни и продукти.

Помня, че в една тема се води спор за днешните пълни деца.Няпълнявали от баничките, кексовете, тостерите....затова ги изхранват с месо и картофи, та на 12-13 вече вдигат кръвно.
Ами, аз като злоядо дете, се изхранвах основно с милинки, домашни пици, хляб с лютеница, сандвичи, тутманици, кексчета и т.н., все вредна и отричана храна.А бях слаба като скакалец....не обичах и спорта, така че и това не е причината.
Само че, преди 30 години и хлябът, и тестата, и всичко беше със съвсем друго качество.И нямаше вътре по 100-на Е-та:набухватели, избелители, оцветители, натриев глутамат.....и всякакви подобни.
Близо до нас имаше фурна, с пещ.Вечно имаше опашка, чакаха хората да излезе пресиня хляб от пещта, бял, мек, горещ селски тип хляб-кръгъл.Само от брашно, мая, сол и вода, хлебарите го месеха на едни големи маси, пред пещта.
Като ме пратеха мен за хляб, винаги взимах поне два, половината от единия свършваше докато се прибера.    Laughing
Ако сега децата ядат днешен хляб в такова количество на ден, точно за месец вече ще се търкалят.А тогава дебелите деца бяха някаква екзотична рядкост....пък постоянно бяхме с филиите в ръка.

# 507
Б12 се синтезира от организма.

Повечето витамини се синтезират от организма,вкл. и вит.Ц,но ако нямаш проблеми с храносмилането,нещо което в днешно време почти всеки има,дори да няма ясно изразена картина.

За месото предполагам-излиза по-евтино,защото повече засища.

Преди 30 г. Катрин си била дете и си играела на улицата,т.е. имала си друга енергетика.В днешно време децата не се движат достатъчно и затова затлъстяват,стават хиперактивни,липсва им концентрация.
И не е важно кой колко е слаб/дебел,а каква е пропорцията на тялото,защото тя определя здравето.

# 508
По-скъпо ще е, ако се хвърляш на скъпи, чуждоземски храни и продукти.
Ама хич не е задължително.
Съвсем спокойно можеш да се храниш балансирано и с местни, сезонни продукти.
Нашите родители, особено пък баби и дядовци са виждали разните му водорасли и подобни през крив макарон....    Laughing   и пак са доживявали поне до 90 години.

Точно така е. Ако се купуват разни екзотики ще ви дойде по- скъпо, разбира се, независимо какви са. Имаме си доволно количество и разнообразие на продукти- местно производство. Ние се насочихме към директни производители за доста неща. Безмесното меню често си е пълноценно, затова по- горе питах кое в месото е незаменимо и нужно за човека.
Ако си купите кайма за 5.00 лв. килото /не я знам точно колко е, примерно пиша/, не очаквайте да е нещо свястно. За ниско качество се плащат винаги по- малко пари, за високо- повече.
Усилията също не са повече, напротив, според моята гл.т. най- полезна е най- малко обработената храна, сиреч усилията са и по- малко.

# 509
Хората  не могат да синтезират витамин С. Могат някои животни.
Витамини (някои) могат да се синтезират от чревните бактерии (вит К), но са нужни провитамини.
Честно казано не знам кои витамини могат да се синтезират, но Ц не може, мисля,ч е и  Б12.
Ако ми покажеш сериозен източник, който да обяснява как се синтезира В12 в организма, ще се радвам да прочета. И за другите също.

Общи условия

Активация на акаунт