Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 87 633
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 510
Цитат
В днешно време децата не се движат достатъчно и затова затлъстяват,стават хиперактивни,липсва им концентрация.
Относно хиперактивността, липсата на концентрация , алергии, вече има доста доказателства, че причина пак са химиите в храната.

Цитат
За месото предполагам-излиза по-евтино,защото повече засища.
А някой замисля ли се защо засища повече?И за повече часове?   Laughing

А и ако все пак човек иска да извлече максимума от месото, то трябва да е качествено.
Кайма за 5 лв/кг, или свински бут с кост за 6 лв/кг е всичко друго , но не и месо, което трябва да се яде.

# 511
  • София
И според мен е по-скъпо и изисква много повече усилия да се поддържа едно наистина хубаво и пълноценно безмесно меню!
По-скъпо ще е, ако се хвърляш на скъпи, чуждоземски храни и продукти.
Ама хич не е задължително.
Съвсем спокойно можеш да се храниш балансирано и с местни, сезонни продукти.
Нашите родители, особено пък баби и дядовци са виждали разните му водорасли и подобни през крив макарон....    Laughing   и пак са доживявали поне до 90 години.
подобни.

А, Катрин, точно пък твойте рецепти колко "не са скъпи" Whistling

# 512
  • София
Аз съм вегетарианка от три години. (Всъщност съм почти веган - много рядко ям млечни продукти и яйца).
Преди това ядях Много месо. А желязото ми все беше ниско. Дори съм имала критични стойности от 3,8 единия път, и 2,9 другия, като знаем, че границите са от 9 до 30. Разбира се, за това допринасяха и някои особености на месечния ми цикъл, но е факт, че съм изяждала по 300 г месо на ден (че и повече) и пак бях с ниски стойности.

Когато реших да спра месото, се притесних да не би съвсем да ми падне желязото. Тогава обаче започнах да консумирам много пресни плодове и зеленчуци, да ям по-прости комбинации от храни и когато след няколко седмици притеснена изтичах в лабораторията да видя колко е това желязо, бях изненадана да видя, че то всъщност се е повишило. Тъй като съм мнителна, реших, че има вероятност  да е станала грешка и продължих всеки месец да следя кръвната картина и желязото. Правих го в продължение на 8 месеца. Накрая, когато желязото стана 29, се отказах да го следя. Simple Smile

Що се отнася до цените на здравословните и вегетариански продукти - трябва да ви кажа, че аз избягвам да се храня модно. И бездруго киноа много дразни стомаха ми. Смятам, че имаме прекрасни местни продукти, като леща, чушки, моркови, боб, домати, марули, спанак... Приготвям си сама разнообразни пълнозърнести хлябове с ядки и това ми е достатъчно. Simple Smile

Желая здраве и успех на всички!

# 513
И според мен е по-скъпо и изисква много повече усилия да се поддържа едно наистина хубаво и пълноценно безмесно меню!
По-скъпо ще е, ако се хвърляш на скъпи, чуждоземски храни и продукти.
Ама хич не е задължително.
Съвсем спокойно можеш да се храниш балансирано и с местни, сезонни продукти.
Нашите родители, особено пък баби и дядовци са виждали разните му водорасли и подобни през крив макарон....    Laughing   и пак са доживявали поне до 90 години.
подобни.

А, Катрин, точно пък твойте рецепти колко "не са скъпи" Whistling
Не писах, че моите са евтини, а че не е задължително да използваш скъпи продукти.

Аз в кухнята съм експериментатор.    Laughing И се чувствам длъжна    Mr. Green да опитам всичко ново, което видя.Може да е по веднъж, но .....

# 514
Усилията също не са повече, напротив, според моята гл.т. най- полезна е най- малко обработената храна, сиреч усилията са и по- малко.

И за мен е така-най-малко обработена,докато се отглежда.И после докато си я сготвя-също така просто.

Катаринке,ти си като кон с капаци-вземи си разшири малко кръгозора-не всичко е храна.При кой ходиш на йога-да не е при Рашко?

10 c's  ,избягвам да давам линкове,защoто никога не могат да задоволят високите изисквания на някой.Но затова пък мисля можеш сама да си потърсиш  в нет-а-такъв какъвто да те задоволи.

# 515
Желая здраве и успех на всички!

Аз също от известно време се храня умерено, и си разрешавам по малко всички групи храни, изключвайки количества големи на млечни и местни, въглехидрати . В резултат освен, че се храним по-здравословно ( при мен това е свързано и с отслабване успоредно), спестявам 40 процента от седмичния пазар, което вече е официално засечено в семейните тефтери. Опитах да се пусна по модата на киноата,накупих и сто вида зърна и тн, които така си стоят - не мога не ми е привично, не ми е вусно. Ям това което познавам ( с малки изключения), неща които растат по тукашните географски ширини и категорично не е по-скъпо.

Последна редакция: вт, 19 мар 2013, 13:37 от 10 c's

# 516
Когато човек промени нещо в живота си,в случая с храната,неминуемо следват промени.След време обаче организма му се опитва да върне старото състояние,с което е свикнал.

# 517
Проблемът в днешния начин на хранене не е в яденето или не на месо.А в прекаляването.
И с месото, и с брашното, и със захарта, и с хилядите добавки, вложени във всевъзможни храни и продукти.
Напълно съгласна! Това е и моето мнение. Само в добавка, освен че се прекалява с рафинирани и концентрирани с калории храни е силно занижена консумацията на плодове и зеленчуци. Познавам много дечица, които почти никаки сурови плодове и зеленчуци не хапват, но пък зрънчовци, гризинки, бонбонки, сладкишчета.... И като им предложа нарязани краставички, ябълки или грозде на детската площадка и ме гледат  Shocked а майката казва "аааа, тя това няма да го яде".  Sad
А тези, които си купуваме от пазара е силно съмнително до колко и какво полезно можем да усвоим от тях. Според много изследвания усвоимите витамини и микроелементи са в пъти по-ниски в сравнение с преди 50-70 години.  Sad
Ама то пък не може и на принципа "тамън се научи магарето да не яде и взе, че ...." Все нещо трябва да се яде. Каквото може директно от някой селски произвдител, ама каквото не може опираме до пазарите и магазините. При всички положения предпочитам сезонните за нашите географски ширини пред разни чудеса докарани от другия край на света. Само дето пролетно време ми  най-трудно. И аз и щерката не тачим зелениите (освен зелената салата), плодовете пък съвсем не са пресни и ми е най-сложно.  Whistling

# 518

И аз така мисля. За да се нахраня без месо, трябва да има няколко по вид и наистина вкусни безмесни неща и излиза доста по-скъпо, отделно и трудоемко. Който може с елда, боб и картофена манджа ОК, но то яденето не е само да се заситиш. Поне при мене. Аз честно казано се затруднявам да измисля дори едно безмесно ядене, което да се хареса в къщи, камо ли всеки ден да е така. Колкото до дядовците - моят пържолите ги ядеше без гарнитура и по две. После сухо мезе. Мъжът ми и той така. Аз всъщност гарнитури правя само за гости. В къщи за 4 човека 6 пържоли стигат точно и това средно два пъти седмично. През останалото време риба и друго месо. Ако има достатъчно и навсякъде прясна риба само на това ще я караме. През лятото почти го постигаме.

Катарин, все ме сърби клавиатурата да те питам за сушито в сайта ти, но хайде.  Sunglasses

Последна редакция: вт, 19 мар 2013, 13:37 от Анонимен

# 519
Начинът по който се е хранила Краси мен ме е съсипвал още през 80тте. Още тогава в Китен имаше лагер за пълни деца и тн, програми, училищния лекар се намесваше ( сега май нямат децата), изследвания се правеха и тн, затлъстяването ( акцелерацията) вече беше ясна тенденция. Говоря за баниците, филиите, маслото, тутманиците, милинките , скаличките и тн. така че не, не е въпрос на тип хранене напротив през 80тте имаше предостатъчно и торове и тн и 'качеството' не беше кой знае колко по-високо, разликата е в може би в движението................
Аз умишлено писах, че винаги съм била скарана със спорта.И движението.   Laughing По физическо клинчех винаги, когато можех.Когато сме се събирали деца да играем на улицата, те играят на народна топка,тъърчат насам-натам, аз си седя на тротоара и рисувам с тебешири.
И понеже не обичах плодове, зеленчуци, месо , сирена, кашкавали, основната ми храна беше описаната в предния пост.Винаги съм яла хляб, тестени, малко плодове, зеленчуци (зеленчуците, които изядох последната година, преди сигурно биха ми стигнали поне за 10 години).И винаги съм била с нормални кг, допреди 7-8 години.Качването на кг го отдавам донякъде на забавянето на метаболизма с годините, но основната причина, поне за мен, е повечето фабрична, много обработена и химизирана храна, която започна да влиза у дома.
От една година,откакто отстраних пакетираната, химизирана храна, нещата започнаха плавно да се връщат в нормално положение.

За мен спорта е мръсна дума.     Laughing
Затова и "спортувам" йога. (Ом, не ходя на масови занимания, имам книги, комплекси , а и по Fiesta има по половин час три пъти на ден.)Само да му се занимава на човек.
От около седмица си танцувам и по половин/един час зумба на ден.

Не знам, всеки си има свое виждане за нещата.

Последна редакция: вт, 19 мар 2013, 13:21 от Анонимен

# 520
Не исках да кажа, че не си права Simple Smile, а че това, че една тенденция те е отминала не значи че и другите  ги е отминала. Сега даже е още по-страшно, но тенденцията при децата към повишени килограми не е изобщо от последните 20ина години, откакто откриха 'Зрънчо" и Макдоналдс. А у нас още от 70тте години се почва  в общи линии което общество е прегърнало 'изобилието', като начин на мислене си води и тези проблеми.

Гледах един много интересен филм документален където се изследваше начина на хранене преди 3-4 поколения в места, незасегнати от индустриализацията. Ами не е трудно да разберем кой е правилният начин на хранене - достатъчно е да се обърнем 3-4 поколения назад и нещата стават ясни.

# 521
  • София
Като гледам повечето затлъстели деца имат затлъстели родители, така че тенденцията определено не е отскоро!

# 522
По принцип когато хорта разбират че могат да ядат повече от по-малко и се почва битката за свръхдобивите с/у намаляващата цена на хран. продукти това довежда мн бързо до промяна на хранителните навици и нататък знаем.

Във филма за най-добрия суши мастер в света, който е на около 90 и още работи той на едно място казва точно това - че сушито 'едно време' е било нещо което само богатите са яли и много лимитирано е всичко *въпреки, че сушито по принцип се появява като храна на рибари - сега на всеки ъгъл се предлага суши, всичко живо яде , цената е приемвлива защото и риболова е променен и съответно по японските брегове почти не е останала риба. и тн.

Така че ние като цивилизация страдаме от това че искаме всичко да изядем Simple Smile

# 523
Aми всеки иска най доброто за себе си. Никой не ще да живее зле. Проблемът иде първо от разбирането кое е наистина добро ( положението е трагично при някои, незнание, фанатизъм ), второ от финансовата страна на нещата, и в по широк смисъл- време, достъпност.

# 524
И аз така мисля. За да се нахраня без месо................
 Аз чесно казано се затруднявам да измисля дори едно безмесно ядене................
Катарин, все ме сърби клавиатурата да те питам за сушито в сайта ти, но хайде.  Sunglasses
Ами , ето днешния ми обяд:купичка супа с киселец, ризото с чушка и морков-около 5-6 с л , 1 домат, 1 филийка домашен пълнозърнест хляб, парче сирене.Поне до 16-17 ч няма да огладнея.
Аз пък имам тоооолкова дълъг списък с безмесни ястия, обаче.....нямаме по 5 стомаха.   Mr. Green
С риск да досадя с поредния списък..... Laughing
супа от аспержи
супа от тиквички
супа от грах
супа.....от всякакви зеленчуци
киш , пак с всякакви зеленчуци
зеленчукова мусака
зеленчукови кюфтенца-пак от всякакви зеленчуци
терин от гриловани зеленчуци
паста, тук вариантите са направо милиони   Laughing
рататуй
тарте татин, зеленчуков, пак с различни зеленчуци
фритати, най-разнообразни
огретени
дипове, пастети
ориз-в момента имам поне 5-6 вида , съчетани с различни зеленчуци, ето разнообразие за поне седмица
пълнени зеленчуци-тиквички, патладжани, артишок, плънките винаги различни
Стигат ли?   Laughing

Какво за сушито?Изключително лесно е.   Grinning

Така че ние като цивилизация страдаме от това че искаме всичко да изядем Simple Smile
Именно!    Peace

Общи условия

Активация на акаунт