Признаха вегетарианството за психично заболяване

  • 82 896
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 1 263
Когато аз открих био света преди няколко години (не бях в България), сметката ни за храна драстично намаля, точно по причините описани от Кристиян. След първоначалното ми втрещяване от някои цени, пробване на това-онова, постепенно минахме почти изцяло на такива продукти. Но се пазарува по-внимателно, към храната се отнасяш като към ценност, много по-малко се изхвърля. Просто преоткрихме вкуса на млякото и яйцата от детството; открих и кълновете. Оказа се, че с едно истинско яйце и чаша мляко на закуска, си доста сит за дълго време. Кълновете пък изобщо не са скъпи, но дават много енергия. Започнахме да ядем по-малко, но по-качествено и се чувствахме по-добре всички. Мисълта ми е, че, да, продуктите са скъпи, но ако си сравним сметката със семейство, което пазарува в огромни количества от Метро, защото там било по-евтино, ще се окаже, че харчим по-малко. В нормалните супермаркети мяташ в количката много по-големи глупости; доста от тях изхвърляш. Промоции, глупости, голяма опаковка, че било по-евтино... И накрая куп ненужни неща.

Опитвам се да кажа, че мен пазаруването в специален био магазин ме научи на повече самодисциплина и планиране. Определено предпочитам да пазарувам внимателно качествени неща и да не изхвърлям. Прави ми впечатление, че в Европа, хората, които срещаш в био магазините най-често са майки с малки деца и изобщо не приличат на хора с много пари.

В България ситуацията е друга; нямам доверие на нищо вече, за съжаление. Скоро готвих черна леща (много я обичам), био, немска, около 5-6 кинта пакета. Знам я фирмата, обикновено е страхотна. За мое учудване водата в тенджерата стана тъмносиня, а отдолу се показа една много дребна кафява леща. Казах си какво толкова, всякаква леща обичам, хапнах малко и после имах страшни киселини. Оригиналната и след като се сготви, стои черна и лъскава. Първоначално изобщо не ми хрумна, че някой може да купи най-скапаната възможна леща и да я боядиса. Пълно безобразие е точно хората, които са готови да плащат повече, за да избегнат химиите, (някои от тях може да имат и сериозна здравословна причина), да се сдобият с бог-знае-как боядисан и пакетиран продукт. Ама тук съм виждала и кафява захар на чиято опаковка пише "захар на кристали, оцветител...". Изобщо, с липсата на държава и контрол върху производителите, пазаруването на качествени продукти става все по-трудно.

# 646
  • Мнения: X
за мен една от най-странните черти на веганството е парадоксът уж да търсим чисти храни и после да храним децата си с разни ядки, които трябва да киснем поне 12ч, за да извлечем поне малка част от раст. отрови в тях
да не споменавам как тези ядки в такива количества нарушават крехкия нбаланс между омега3 и омега6

Пробвахме ги всичките модерни фуражи. Една педиатърка точно така беше казала - това не е храна, това е фураж. Ама какво ли разбират те. Накрая се оказа, че обикновените неща най-добре понасят на внучката.
именно фуражи, да
то и затова някои тук се опитват да убедят останалите, че хората сме крави/кози/овце
 Joy

# 647
  • Мнения: 62
Споко де, веганството не е задължително! Wink

# 648
  • Мнения: 14 651
Кинче, изобщо не си права за по-евтиното био. Вие може да сте купували повече от нужното, а също и неща, които после сте решили, че няма да консумирате, но за много хора това изобщо не е така. За семейството си пазарувам точно определени продукти, от които количествата за месец са постоянни, няма нищо излишно, ако трябва всичко това да е 3, 4 и 5 пъти по-скъпо, според стоката, сумата за храна ще стане огромна. Да не купувам част от храните, които сега ядем, за да купувам само био, ще е вече лишение. Някои стоки, които взимам, наистина са био, но това е защото ги няма не био.

# 649
  • Мнения: 241
... Прави ми впечатление, че в Европа, хората, които срещаш в био магазините най-често са майки с малки деца и изобщо не приличат на хора с много пари.
...
Ами да. На тях най-лесно им пробутват идеите за "скъпо и качествено ЕКО... за детето". Ако не вярваш, провери, кое "продава" най-много след "секса" (става дума за  рекламните похвати).

# 650
  • Мнения: 14 651
Вместо да е био със сертификат, предпочитам селска продукция от малък производител без сертификат, но тези хора са задължени да продават всичко на прекупвачи и не е толкова лесно да се снабдиш.

# 651
  • Мнения: X
Цитат
И въобще повечето храни са вкусни и полезни, стига да са с пресни продукти.
Това е така.Обаче:ако изядеш хляба сутринта, картофките на обяд, а пилешкото вечерта.Т.е. , разделени.В комбинацията хляб с пилешко и пържени картофки няма нищо полезно, дори и с лист зеле.

Цитат
аз исках да допълня нещо, което казвах назад, че спестявам от продукти ( което е така), хранейки се балансирано. Но днес си дадох сметка, че не е съвсем така.......
Но ето, че не мога да направя веган десерти, на които посветих доста четене в последно време
Масовите рецепти включват кокосово олио и агаве. ( нещо трябва да слепи 'тестото', и да го подслади) Много полезни продукти и тн. И днес отидох за кокосово олио едно бурканче от макс 200 гр. струва 4,50 евро, агаве от най-евтиното ( 100ина мл.) - пак поне 3 евро. Като прибавам и нужните количества ядки, които изобилстват в рецептите ( защото все от нещо крост трябва да се направи), накрая този веган десерт излиза платинен, не златен.

Мога да направя един тон суши за цената на един 'вегански чийзкейк". Twisted Evil
Да, продуктите са по-скъпи от обикновеното масло, захар и брашно.НО:Всеки ден ли ядеш десерт, пък бил той и полезен?
Или:всеки ден ли ядеш по един тон суши на цената на веган десерт?   Laughing
Нормално ,а и доста по-полезно е всекидневната ни храна да е проста, лека и за приготвяне, и за смилане.А удоволствия като суши, десерти, торти, стриди и т.н. да са изключения.Защото те затова са удоволствия, защото не се консумират по три пъти на ден.
Поне за мен е така.Аз лично не съм правила веган десерт, и изобщо десерт от поне 10 дни.
Като ни се прияде сладко, плодове колкото искаш....

Цитат
Затова на толкова хора не им е вкусно. Ти като знаеш какъв е вкуса на една бисквита трудно ще
оприличиш бисквита от овес и банан на 'революционна'
Всъщност, наистина е Революционна.И като вкус няма нищо общо с масовите бисквити, отровени от захар.Особено фабричните.
Откакто "готвя" различно, дори когато правя стандартни десерти, за мъжете, пак намалявам захарта (освен , че я заменям с кафява) ,поне наполовина.Т.е., ако по рецепта е 2 ч ч, например, аз слагам 1/3 ч ч .И пак е много сладко.

Цитат
Пробвахме ги всичките модерни фуражи. Една педиатърка точно така беше казала - това не е храна, това е фураж.

Е, извинявай, че ще го напиша, но , по логиката на вашата педиатърка, месото не е храна, а трупове.   Laughing


# 652
  • Мнения: 24 467
Вместо да е био със сертификат, предпочитам селска продукция от малък производител без сертификат, но тези хора са задължени да продават всичко на прекупвачи и не е толкова лесно да се снабдиш.

Не са задължени. Ние купуваме зеленчуци, мед, плодове, яйца и млечни често от такива хора и те се изхранват от клиенти като нас. Живеят на село и основно разчитат да продадат продукцията си на хора от града, които ги познават.
И двете страни сме си полезни една на друга.
Избягвам био храните у нас по причините, посочени от Кинче, чието становище по повод цената споделям изцяло. Липсата на държава и контрол направиха така, че стремежът ни е да намалим общуването си с магазините тук до максимум. На нас не ни идва изобщо по- скъпо неяденето на месо, напротив.

# 653
  • Мнения: 5 710
Има много маркетинг. Както дадох примера с камут-а.
Ако се ядат местни плодове, зеленчуци и продукти може да се мине евтино ( аз дори спестявам, но спестявам и от количествата и от безконтролно пазаруване най-вече, трупане на излишности в хладилника срещу което успявам да пазарувам по-качествено месо, риба, яйца). Но ако трябва да пазарувам от био-магазин ще се разоря. Ако се пусна и по нашумели полезности идващи напр от южна Америка или Азия също. А и човек винаги трябва да има едно наум за маркетинга. С това агаве ми пробиха дупка в главата, преди беше стевията. Накрая реших, че е по-добре да ям тукашен мед или да се върна към кафявата захар отколкото да плащам за агаве. С орлите няма да живеем:)

Иначе си признавам, че в еко-супермаркет ми е много интересно, мога да убия часове на такова място, защото виждам продукти които няма къде на друго място да видя , да прочета етикет , да си взема здравословно списание и тн Пред сектора с чайовете буквално столче трябва да има, за да седна и спокойно всичко да разгледам/изчета:))

# 654
  • Мнения: 170
Аз се чудя къде растат тия "био" и "еко" продукти при тази отровена почва, замърсени вода и въздух, къде се отглеждат, за да са наистина чисти, може би на Луната, знам ли или се има предвид, че са отглеждани в среда с възможно най ниска концентрация на отрови. И каква е разликата между "био" и "еко" продукти. newsm78

# 655
  • Мнения: X
Цитат
Когато аз открих био света преди няколко години (не бях в България), сметката ни за храна драстично намаля, точно по причините описани от Кристиян. След първоначалното ми втрещяване от някои цени, пробване на това-онова, постепенно минахме почти изцяло на такива продукти. Но се пазарува по-внимателно, към храната се отнасяш като към ценност, много по-малко се изхвърля. Просто преоткрихме вкуса на млякото и яйцата от детството; открих и кълновете. Оказа се, че с едно истинско яйце и чаша мляко на закуска, си доста сит за дълго време. Кълновете пък изобщо не са скъпи, но дават много енергия. Започнахме да ядем по-малко, но по-качествено и се чувствахме по-добре всички. Мисълта ми е, че, да, продуктите са скъпи, но ако си сравним сметката със семейство, което пазарува в огромни количества от Метро, защото там било по-евтино, ще се окаже, че харчим по-малко. В нормалните супермаркети мяташ в количката много по-големи глупости; доста от тях изхвърляш. Промоции, глупости, голяма опаковка, че било по-евтино... И накрая куп ненужни неща.

Опитвам се да кажа, че мен пазаруването в специален био магазин ме научи на повече самодисциплина и планиране. Определено предпочитам да пазарувам внимателно качествени неща и да не изхвърлям.

Абсолютно!!!    Peace

# 656
  • Costa Rica
  • Мнения: 551
Има и хубава страна на тези цени-поне аз намирам такава за себе си.
Купуваме много по малко неща и не изхвьрляме нищо.При една равносметка за годината излиза,че сме дали 50% по  малко пари.
И не е нужно,ако нещо е скьпо да го купува човек.Минавам веднага на нещо по евтино.
Дори не си спомням кога за последно съм хвърляла храна. Naughty

Не ям само био, разбира се. Няма как да стане, но се старая да вземам качествени продукти. Селските също са на почит.

# 657
  • Мнения: X
Цитат
Цитат на: Трещерица в Ср., 20 Март 2013, 19:42
Пробвахме ги всичките модерни фуражи. Една педиатърка точно така беше казала - това не е храна, това е фураж. Ама какво ли разбират те. Накрая се оказа, че обикновените неща най-добре понасят на внучката.
именно фуражи, да
то и затова някои тук се опитват да убедят останалите, че хората сме крави/кози/овце
 35

А как би определила хората, които се хранят с мърша?     Mr. Green
Може би лешояди?    Joy

# 658
  • София
  • Мнения: 44 578
Аз се чудя къде растат тия "био" и "еко" продукти при тази отровена почва, замърсени вода и въздух, къде се отглеждат, за да са наистина чисти, може би на Луната, знам ли или се има предвид, че са отглеждани в среда с възможно най ниска концентрация на отрови. И каква е разликата между "био" и "еко" продукти. newsm78

На един приятел дядо му е някакъв професор геолог мисля и му е казал, че в БГ почти няма чисти почви.
А като вида био краставиците на Гимел, направо настръхвам.
В чужбина цените на био нещата са все пак поносими спрямо заплатите. Тук са направо космически.
Селски неща бих си купувала, стига да има откъде.
Едно зайче за Великден! /Да подразня вегитата!/ Mr. Green

# 659
  • Мнения: 4 150
Има и хубава страна на тези цени-поне аз намирам такава за себе си.
Купуваме много по малко неща и не изхвьрляме нищо.При една равносметка за годината излиза,че сме дали 50% по  малко пари.
И не е нужно,ако нещо е скьпо да го купува човек.Минавам веднага на нещо по евтино.
Дори не си спомням кога за последно съм хвърляла храна. Naughty

Не ям само био, разбира се. Няма как да стане, но се старая да вземам качествени продукти. Селските също са на почит.
Разбира се,че е така.Говоря за масата,която се подлага на рекламите и купува безкрайно ненужни продукти.
И ние не ядем само био.
Посещавал сьм полета за био продукция.Полетата за конвенционално отглеждане са едно до друго с био полетата.Като дойде прьскалката,успя да напрьска и био полетата.
Вярно е,че днес биото е много сьмнително. Peace
Най чистият продукт е бялата захар.

Общи условия

Активация на акаунт