Опитвам се да кажа, че мен пазаруването в специален био магазин ме научи на повече самодисциплина и планиране. Определено предпочитам да пазарувам внимателно качествени неща и да не изхвърлям. Прави ми впечатление, че в Европа, хората, които срещаш в био магазините най-често са майки с малки деца и изобщо не приличат на хора с много пари.
В България ситуацията е друга; нямам доверие на нищо вече, за съжаление. Скоро готвих черна леща (много я обичам), био, немска, около 5-6 кинта пакета. Знам я фирмата, обикновено е страхотна. За мое учудване водата в тенджерата стана тъмносиня, а отдолу се показа една много дребна кафява леща. Казах си какво толкова, всякаква леща обичам, хапнах малко и после имах страшни киселини. Оригиналната и след като се сготви, стои черна и лъскава. Първоначално изобщо не ми хрумна, че някой може да купи най-скапаната възможна леща и да я боядиса. Пълно безобразие е точно хората, които са готови да плащат повече, за да избегнат химиите, (някои от тях може да имат и сериозна здравословна причина), да се сдобият с бог-знае-как боядисан и пакетиран продукт. Ама тук съм виждала и кафява захар на чиято опаковка пише "захар на кристали, оцветител...". Изобщо, с липсата на държава и контрол върху производителите, пазаруването на качествени продукти става все по-трудно.