Признаха вегетарианството за психично заболяване

  • 82 844
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 12 722
Пак залитаме в крайности - преди сте купували тонове боклуци, като сте минали на био, си правите сметката.

# 661
  • Мнения: 4 150
Пак залитаме в крайности - преди сте купували тонове боклуци, като сте минали на био, си правите сметката.
Това кой го е казал?

# 662
  • Мнения: 2 761
В България ситуацията е друга; нямам доверие на нищо вече, за съжаление. Скоро готвих черна леща (много я обичам), био, немска, около 5-6 кинта пакета. Знам я фирмата, обикновено е страхотна. За мое учудване водата в тенджерата стана тъмносиня, а отдолу се показа една много дребна кафява леща. Казах си какво толкова, всякаква леща обичам, хапнах малко и после имах страшни киселини. Оригиналната и след като се сготви, стои черна и лъскава. Първоначално изобщо не ми хрумна, че някой може да купи най-скапаната възможна леща и да я боядиса. Пълно безобразие е точно хората, които са готови да плащат повече, за да избегнат химиите, (някои от тях може да имат и сериозна здравословна причина), да се сдобият с бог-знае-как боядисан и пакетиран продукт.

Фирмата може да е немска,а лещата китайска.В немските био магазини е пълно точно с китайски и зинзибарски стоки.Местните хора,за които това са типични храни и сортове работят на безценица,за да ги добиват,но като се внесе за по-евтинко на Запад и сложат био етикет,цената скача многократно.Някой икономист да обясни за търсенето и предлагането.
Аз лично преминах на пазаруване от турски магазини-нямат био на опаковката,но имат хубави сортове,които се доближават до тези,които съм яла в Бг,освен това смятам,че ги гледат и по-чисто отколкото в Китай.

Като съм си в БГ купувам от производители-мед,масло,сирене,плодове,зеленчуци.

Относно това кой как си харчи парите за храна въпросът изобщо не опира до това в какъв магазин пазарува,а как.

# 663
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 229
Аз все се чудя - не би ли трябвало да е по-евтина био храната? Все пак в нея се предполага, че са вложени по-малко средства - не е торена с хим. торове, не е пръскана с нищо, животните не са хранени с хормони и антибиотици....сама си се е отгледала, така да се каже?

# 664
  • Мнения: 4 150
Аз все се чудя - не би ли трябвало да е по-евтина био храната? Все пак в нея се предполага, че са вложени по-малко средства - не е торена с хим. торове, не е пръскана с нищо, животните не са хранени с хормони и антибиотици....сама си се е отгледала, така да се каже?
Кьдето има логика там животьт ще е много лесен и хубав.
Уви,всичко днес е само пари и господство.

# 665
  • Мнения: X
Аз все се чудя - не би ли трябвало да е по-евтина био храната? Все пак в нея се предполага, че са вложени по-малко средства - не е торена с хим. торове, не е пръскана с нищо, животните не са хранени с хормони и антибиотици....сама си се е отгледала, така да се каже?
Еее, няма как да е по-евтина, добивът е по-малък и самите плодове/зеленчуци също са по-малки и  с недостатъци.
Виж ябълките на баба ти от дървото в двора и тези в магазина. 10 био ябълки са кило и са 10% от целия добив на дървото, докато при отглежданите ГМО + торове и всякакви "подобрения", 2 ябълки са кило и са 5% от добива... икономически изгоден, но безвкусен вариант

# 666
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Christian, защо да няма логика? Има.
Зеленчуците, които не са био, се пръскат и торят с пестициди, инсектициди и фунгициди. Поради това реколтата не се засяга от болести и вредители и е обилна. Като се продаде се избиват парите за ПРЗ многократно.
Обемът на реколтата при био производството зависи от степента на поражение от споменатите вредители и болести. Ако не се ползват ПРЗ може и всичките насаждения да ти заминат. Едно мораво рогче може да ти опропасти цяла нива царевица. Цистообразуващите нематоди могат да ти съсипят картофите. За производителите на стокова продукция това е неизгодно. Затова био зеленчуците се гледат в по-малки количества и често реколтата не е голяма. Отделно, че се случва често продуктите да не са с перфектен търгоски вид. Дори краставици сорт "Гергана", които по правило са прави, могат да пораснат доста изкривени, дори във форма на подкова или геврек. Никой не би ги купил, защото всеки гледа външния вид. Това допълнително намалява процентът стока, годна за продажба. Оттам и по-високите цени.
Био зеленчуците трябва и да отговарят на критерии като чистота на почвата например.

Всъщност ето направо НАРЕДБА № 22 ОТ 4 ЮЛИ 2001 Г. ЗА БИОЛОГИЧНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА РА … АЧАВАНЕ ВЪРХУ ТЯХ

Последна редакция: чт, 21 мар 2013, 10:53 от Зимна роза

# 667
  • Мнения: 4 150
Christian, защо да няма логика? Има.
Зеленчуците, които не са био, се пръскат и торят с пестициди, инсектициди и фунгициди. Поради това реколтата не се засяга от болести и вредители и е обилна. Като се продаде се избиват парите за ПРЗ многократно.
Обемът на реколтата при био производството зависи от степента на поражение от споменатите вредители и болести. Ако не се ползват ПРЗ може и всичките насаждения да ти заминат. Едно мораво рогче може да ти опропасти цяла нива царевица. Цистообразуващите нематоди могат да ти съсипят картофите. За производителите на стокова продукция това е неизгодно. Затова био зеленчуците се гледат в по-малки количества и често реколтата не е голяма. Отделно, че се случва често продуктите да не са с перфектен търгоски вид. Дори краставици сорт "Гергана", които по правило са прави, могат да пораснат доста изкривени, дори във форма на подкова или геврек. Никой не би ги купил, защото всеки гледа външния вид. Това допълнително намалява процентът стока, годна за продажба. Оттам и по-високите цени.
Био зеленчуците трябва и да отговарят на критерии като чистота на почвата например.

Всъщност ето направо НАРЕДБА № 22 ОТ 4 ЮЛИ 2001 Г. ЗА БИОЛОГИЧНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА РА … АЧАВАНЕ ВЪРХУ ТЯХ
Защо е нужно реколтата да е обилна?
Защото ни научиха да искаме да имаме голям избор.Искаме да имаме много и повече.
Хиляди тонове храна се изхвьрля ежедневно!Само на пазара до нас всеки ден има по 2 тона плодове и зеленчуци в кофите.
Това ли е по евтино???
Това ли е целта,така ли се борим с глада?
Всичко е маскирано сьс закони,да.Само,че аз излязох от тази матрица отдавна. Peace

# 668
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Не е въпросът само в обилната реколта. При биологичното производство трябва да се спазват страшно много изисквания и това го оскъпява. Прочети наредбата от линка и ще видиш, че много по-евтино излиза да се произвежда не-био.

# 669
  • София
  • Мнения: 5 921
Обилна, щото на двоен добив и печалбата е двойна. За селскостопанската продукция ясно що е по-скъпо еко- и био-то, но пък не разбирам какви са тия цифри за нерафинираните продукти, как кафява захар и типово брашно са на двойна цена от белите. Thinking

# 670
  • София
  • Мнения: 5 248
Сега очаквам СЗО да препоръча ваксина срещу вегетарианство и нещата ще си дойдат по местата.  Simple Smile
smile3521

# 671
  • Мнения: 4 150
Не е въпросът само в обилната реколта. При биологичното производство трябва да се спазват страшно много изисквания и това го оскъпява. Прочети наредбата от линка и ще видиш, че много по-евтино излиза да се произвежда не-био.
Нали и аз това казвам,че всичко се свежда до пари и печалба,за да се угоди на ненаситното потребление,което иска на рафтовете да има цветове,вкусове и радост.Реалната нужда от истинска храна липсва.Случва се задоволяване на интереса и избора.
Потьрси да видиш как са се отглеждали култури преди да са се появили химиците...елементарно,с много опит (който се е предавал от поколения) и напьлно достатьчно за изхранване.
Сега какво имаме?
Нищо.

# 672
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Знам как са се отглеждали култури навремето. От тогава до сега обаче много неща са се променили. Например много вредители са прекосили континентите и вече са плъзнали навсякъде. До не много отдавна колорадският бръмбар е бил непознат в Европа. Отделно населението на планетата нараства главоломно и става икономически неоправдано да се произвежда храна, която може във всеки един момент да загине я поради болест, я поради нещо друго (и за растения, и за животни говоря). Ако си гледаш в двора само за себе си - нямаш проблеми. Но не може всеки сам да си гледа, налага се да купува от магазина това, което друг е произвел. А въпросният производител пък няма изгода реколтата му да се скапе и да остане нереализирана.
И пак във връзка с нарастналото население - това води до необходимост не само от по-голямо количество произведена храна, а и до необходимост от по-бързото й производство. Една реколта вече не е достатъчна. Нужни са по две. И се стига до "изнасилване" на растението по химичен път, за да дава повторно плод. Създават се и нови сортове растения.
Уви, по-добре няма да става.  Confused

# 673
  • Мнения: 4 150
Знам как са се отглеждали култури навремето. От тогава до сега обаче много неща са се променили. Например много вредители са прекосили континентите и вече са плъзнали навсякъде. До не много отдавна колорадският бръмбар е бил непознат в Европа. Отделно населението на планетата нараства главоломно и става икономически неоправдано да се произвежда храна, която може във всеки един момент да загине я поради болест, я поради нещо друго (и за растения, и за животни говоря). Ако си гледаш в двора само за себе си - нямаш проблеми. Но не може всеки сам да си гледа, налага се да купува от магазина това, което друг е произвел. А въпросният производител пък няма изгода реколтата му да се скапе и да остане нереализирана.
И пак във връзка с нарастналото население - това води до необходимост не само от по-голямо количество произведена храна, а и до необходимост от по-бързото й производство. Една реколта вече не е достатъчна. Нужни са по две. И се стига до "изнасилване" на растението по химичен път, за да дава повторно плод.
Уви, по-добре няма да става.  Confused
Ясно ми е какво казваш.Причината е пак сьщата.Промениха мисленето и желанията на хората.Затова сега се тьрсят аргументи,които да подкрепят тази промяна (в по лошо) за тези,които се сьбуждат от хипнозата си.И добре са обмислени,виждам,че ги знаеш.
Не може да се произвежда толкова много,а на всеки 4 минути да умира едно дете от ГЛАД.
Статистически- 2 милиарда живеят на рьба на оцеляването,1 милиард няма какво да ядат.
Чудесна система.И хоп биото се оскьпява.Не био месото и бананите да не са по 20 цента?
Побеснявам от несправедливост.... Sick

# 674
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
В световен мащаб производството на храна е предостатъчно, за да се изхранят всички хора на планетата. Просто не е разпределено равномерно, тъй като има държави, чийто климат не позволява да се отглежда почти нищо. Проблемът с доставянето на храна до тези държави, за жалост, е политико-икономически и в него са намесени много пари. А не че няма как да се даде храна на гладуващите хора.  Confused
Гледах един филм, в който показаха колко тона храна се изхвърля дневно в САЩ. Беше потресаващо. При това не става въпрос за изостанала манджа в тенджерата, а за неразопакована храна, непродадена в магазините.  
Ето статия за изхвърлянето у нас

Общи условия

Активация на акаунт