Базедова болест - тема 3

• 60 755
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
Laura B, от колко време се лекуваш?

# 661
  • вече в собствен дом
Laura B, от колко време се лекуваш?
От октомври 2011г. С прекъсвания по инициатива на лекарите. И от миналата година август месец съм без прекъсване на медикаментите.

# 662
  • UK
Да се отчета,
вчера ходих пр Райков вярно, бях без час, но не очаквах подобно претупване Rolling Eyes
С триста зора ми пусна едно ТСХ др да си го изследвам сама Tired
И някакси Rolling Eyes не ми направио добро впечатление да посреща пациенти, а сина му, да си джитка  в интернет на компа Crossing Arms Crazy
С две думи ... разочарована съм!

# 663
Laura B, нещо това лечение не ми е ясно. Пиеш метизол, защото си била с хиперфункция, след това минаваш в хипо и ти включват и хормони, така ли е или бъркам, и защо ако си с хипофункция продължават и метизола.
А сърцебиенето ясно, че е от жлезата, но защо след като хормоните са в норма, чудя се дали те са единствените показатели, че жлезата работи добре?

# 664
  • вече в собствен дом
Laura B, нещо това лечение не ми е ясно. Пиеш метизол, защото си била с хиперфункция, след това минаваш в хипо и ти включват и хормони, така ли е или бъркам, и защо ако си с хипофункция продължават и метизола.
А сърцебиенето ясно, че е от жлезата, но защо след като хормоните са в норма, чудя се дали те са единствените показатели, че жлезата работи добре?
Включиха ми Л-тироксин, защото с 1 таблетка метизол минавам в хипо, а когато ми го спрат -минавам пак в хипер. А така като ги пия и двете хапчета поддържат хормоните ми в норма определено време, докато ТРАК ми стане в норма, докато ми се оправят очите и т.н. поради други показатели, които лекарите си знаят. 7 месеца вече ги пия и двете и ми казаха, че поне още 6 месеца трябва да ги пия, преди да се заговори за спиране на лекарствата. А ТРАК вече от 2 месеца ми е в норма.

# 665
Бодимед са се оляли със цените #Cussing out
За ТСХ, ФТ4 и захар ми взеха 39 лв.

За същите пари в Цибалаб пускам ТСХ, ФТ4, захар и ПКК, като ПКК-то е 7-8 лв!

smile3516

# 666
Лаборатория да имаш на това време.  Simple Smile

# 667
  • UK
Здравейте
днес се бодах  Mr. Green
Как ви се струват резултатите ми?
  bouquet

ТСХ 0,049 /0,35-5,00/
ФТ4 14,76 /9,15-23,86/
ТРАК 0,435 /до 1 отрицателен/

# 668
Видях, че си писала, че доктор е казал, че са ок резултатите. Щом е казал така, значи е така.
На мен ми се вижда ниско ТСХ, но нали по-важно е Т4 да е ок. А ти взимаше малка доза тироксин за Фт4, нали? Явно той е понижил ТСХ, ама вдига ФТ4.

# 669
ЗДравейте,

извинявайте за глупавия въпрос - но каква е разделителната линия между диагноза хиперфункция на ЩЖ, хашитоксикоза и Базедова болест? Имам чувството, че аз имам или всичките или едно от тях. Вече се обърквам. Първоначално беше хиперфункция, после видяха и хашимото и казаха хашитоксикоза, после ми поискаха ТРАК, който уж беше в норма - на долна граница, но в норма. Посъветвайте ме - този ТРАК променя ли се с времето и необходимо ли е да го правя всеки път или през някакъв период от време. И още един въпрос - симптомите на хиперфункция и базед не са ли приблизително еднакви?
Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят.
Уж съм средно интелигентна, пък съвсем се обърках вече.

Поздрави! 

# 670
mamabama симптомите на хиперфункция и базед са еднакви, и аз като попитах лекарката ми дали имам базед или хашимото, ми отговори, че лечението било едно и също. ТРАК мисля, че показва наличието на базед и с времето се променя, не е винаги едно и също, например може да е висок, а след лечението да е в норми. Иначе с хиперфункция или тиреотоксикоза се обобщават всички болести с повишина функция на ЩЖ. 
На теб на какво основание ти казаха, че хиперфункцията е хашимото?

# 671
На мен Начев ми беше казал, че в началните етапи на лечението е трудно да се определи дали става въпрос за Хашитоксикоза или Базед. Обикновено отнемало около 6 месеца, за да може да се определи тази точност в диагнозата  newsm78 Мен ме видя тогава на около 2 месец от лечението ми и ми каза, че по-вероятната ми диагноза е Базед. Наистина не ми е ясно и на мен какви са конкретните особености, които разделят тези две диагнози  newsm78

# 672
  • UK
ЗДравейте,

извинявайте за глупавия въпрос - но каква е разделителната линия между диагноза хиперфункция на ЩЖ, хашитоксикоза и Базедова болест? Имам чувството, че аз имам или всичките или едно от тях. Вече се обърквам. Първоначално беше хиперфункция, после видяха и хашимото и казаха хашитоксикоза, после ми поискаха ТРАК, който уж беше в норма - на долна граница, но в норма. Посъветвайте ме - този ТРАК променя ли се с времето и необходимо ли е да го правя всеки път или през някакъв период от време. И още един въпрос - симптомите на хиперфункция и базед не са ли приблизително еднакви?
Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят.
Уж съм средно интелигентна, пък съвсем се обърках вече.

Поздрави! 

Изследва се един ТРАК< ако го имаш, значи си с Базед, което си е тиреотоксикоза (разл понятия) И да променя се Трака-а със стартиране на лечението, той не стои някаква константна величина Crazy
При мен при откриване на заболяването ТРАК-а беше над 13 като ст-ст и сега 3 години по-късно ето я ст-ста 0,435 (до 1 отрицателен). Но не се изследва всеки месец, аз лично си го пусках някъде на 3-4 месеца да си следя пада ли и изобщо как се движи Peace

# 673
Мен ме водеха базед, но след консултация с проф. Лозанаов, той каза (цитирам  по памет) "Щом потъва така от хипер в хипо и обратно, значи е хашитоксиккоза" Не знам дали това е някаква особеност, и на мен не са ми особено ясни разликите, защото си получих и базед - очи, въпреки че уж съм хаши......
А ТРАКА и аз знам, на три или шест месеца, иначе нямало смисъл...

# 674
Мен ме водеха базед, но след консултация с проф. Лозанаов, той каза (цитирам  по памет) "Щом потъва така от хипер в хипо и обратно, значи е хашитоксиккоза" Не знам дали това е някаква особеност, и на мен не са ми особено ясни разликите, защото си получих и базед - очи, въпреки че уж съм хаши......
А ТРАКА и аз знам, на три или шест месеца, иначе нямало смисъл...
Значи ще попитам Начев непременно следващия път какво смята за мен, след като вече два пъти скачам от хипер в хипо при ниски дози на тиреостатика  newsm78
Междудругото сега се сетих да ви кажа, че преди известно време разбрах за една позната, чиито очи винаги са ми изглеждали леко ококорени (честно казано преди не съм си и помисляла да нарека това, което виждам екзофталм..просто ми изглеждаше леко странно) - че е с екзофталм и диагноза Хашимото...незная никакви други подробности, но се сещам, че бях чела че ТАО се асоциира с Базед, защото честотата на активиране е най-голяма при това основно заболяване, но всъщност ТАО се проявява и при Хашимото-струмозен вариант, също при хипотиреодизъм и при другите автоимунни тироидни заболявания (преди време бях качила една доста подробна статия на доц.д-р Михаил Боянов от Александровска болница - от там ми е тази информация)  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт