Черен списък на храни и хранителни продукти - 5та тема

• 160 277
  • 635
  •   1
Отговори
# 345
Овкусени меса и аз не купувам. Ввднъж купих от Лидл подлютени крилца и честно казано ми харесаха. Не се разпадаше месото (а съм купивала пилешко дето буквално се разпада от костите), ухаеше си нормално и беше вкусно.

В Лидъл нямат такива "месарски" щандове като в Кауфланд, Метро и др.п. - при тях месото е основното пакетирано в тарелки и по-различно. Въпреки това не съм му фен - предпочитам проверени квартални месарници, където все още пред тебе разфасоват месото

# 346
предпочитам проверени квартални месарници, където все още пред тебе разфасоват месото[/color]

Някой да се сеща за подобна месарница в Надежда? По Ломско шосе или изобщо, където и да е в района на квартала?

# 347
Овкусени меса и аз не купувам. Ввднъж купих от Лидл подлютени крилца и честно казано ми харесаха. Не се разпадаше месото (а съм купивала пилешко дето буквално се разпада от костите), ухаеше си нормално и беше вкусно.

В Лидъл нямат такива "месарски" щандове като в Кауфланд, Метро и др.п. - при тях месото е основното пакетирано в тарелки и по-различно. Въпреки това не съм му фен - предпочитам проверени квартални месарници, където все още пред тебе разфасоват месото

Точно заради това купувам предимно месо от там за ежедневни нужди. В едната месарница до нас месото е видимо застояло. Продават кости за супа, като най ми е мило да видя и реброто от свински котлет. А познайте месото къде е отишло?! В каймата разбира се. Та мерси  Stop
В другата месарница месото е хубаво и свежо, но рядко минавам от там. Просто нямам навик. Костите им са "нормални" като съм купувала до сега. Пушеното месо и пиле са с вкус, а не като тези от витрината на Кауфланд.

# 348
Агнесана, зависи кой къде живее и какви магазини има наблизо ...
За София знам, че подобни магазини за месо са голяма рядкост, но в нашия град има доста месарници от стария тип -
за едната дори знам от къде купуват животните за колене (от напълно екологичен регион) и месото има вкус ...
Например за това не купувам от Метро охладените месища внос от Испания или Холандия ...

# 349

Например за това не купувам от Метро охладените месища внос от Испания или Холандия ...

Личните ми наблюдения са, че такива са месищата по всички супермаркети.

# 350
  • София (Възраждане)
предпочитам проверени квартални месарници, където все още пред тебе разфасоват месото[/color]

Някой да се сеща за подобна месарница в Надежда? По Ломско шосе или изобщо, където и да е в района на квартала?

"Мусан" срещу дългия блок на Ломско. Месото там е от Джебел, колят го дори "халал", телешко разбирай, свинско не знам дали продават, вероятно. Знам това, тъй като имам съседка туркиня която крачи чак до там за месо. Но да уточня, че нямам личен опит.  

Последна редакция: нд, 28 сеп 2014, 21:29 от Mooimeiske

# 351

"Мусан" срещу дългия блок на Ломско. Месото там е от Джебел, колят го дори "халал", телешко разбирай, свинско не знам дали продават, вероятно. Знам това, тъй като имам съседка туркиня която крачи чак до там за месо. Но да уточня, че нямам личен опит.  

Супер! Мерси много, ще го пробвам и ще споделя.  Hug

# 352
  • Sunshine state
Какво е 'халал'?

# 353

Мюсулмански обичай- при колене на животни, в съответствие с Корана.
Ако не е заколено по този, правоверните не ядат месото, защото е омърсено...

# 354
Оттук ли идва изразът "халал да ти е"? Интересно, не знаех.

# 355
Оттук ли идва изразът "халал да ти е"? Интересно, не знаех.

Възможно е, но значението на израза в българския е - дадено нещо от сърце или даваш нещо, което човекът си го е заслужил ....
ние употребяваме думата в смисъл на одобрение ...

а за "халала" по отношение на храните е в този смисъл - на "разрешено" (както при евреите има - "кашер")

за халала прочетох ей това

оказва се, че касае всички храни, а не само месото.
Може би съм се заблудил от някои ритуали, които съм виждал и които са били свързани основно с месото и коленето на животни и птици

# 356
Типово брашно на мелница Балван. Току що отворих пакет в срок на годност, пълен с гъгрици.
Еми, вече не знам какво брашно да купувам..... Shocked

П.П. Мъжът ми ме успокоява, че брашното е натурално, без изкуствени "подобрители" и затова има буболечки. Може и да е прав.....

Последна редакция: пн, 29 сеп 2014, 22:06 от wilian

# 357
Не знам в белия ли,в черния ли списък да постна тази таблица от сайта на Дир.бг за кравето масло на различни фирми,аз лично купувам Домлян и Маркенбутер,за което не съм се излъгала.Но да се видят резултатите от изследването:
http://life.dir.bg/news.php?id=17483877

http://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/121/cms/us … aslo_TABL_web.jpg

# 358
  • Пловдив
Цитат
Какво е 'халал'?
Малко извън темата, но понеже има въпрос и после обяснения.
Не съм мюсулманка, но съм човек, който се занимава с месо, вкл. ХАЛАЛ.
ХАЛАЛ е дума от Корана, която не касае само месото, а всичко.
Думите са две:
ХАРАМ - всичко лошо, зло, грешно, грях, непозволено
ХАЛАЛ - всичко добро и правилно, което Аллах е казал, че е добро.
Съответно и храната е ХАЛАЛ и ХАРАМ. ХАРАМ е свинското и всички храни, които съдържат свинско или са били в допир със свинско или в допир с ХАРАМ храни. ХАРАМ е месото от болни животни, животни умрели преди клането и животни, които са били в несвяст по време на клането (зашеметени). Клането ХАЛАЛ се извършва без зашеметяване, главата на животното сочи към Мека, казва се молитва или поне Аллах акбар (че умъртвяването се прави хуманно с позволението на Аллах), задължително се коли с голям, много остър нож, с едно движение, за да не се причинява излишна болка и мъка на животното.
Това е накратко. За подробности си има разни книги. Аз съм чела основно справочници на английски от Малайзия.
"Халал да ти е" е нещо, като благословия.
Във всички големи търговски вериги, дори и когато месото е от български доставчици, вероятността да е вносно е много голяма - холандско, испанско, френско.
Не винаги българското месо е с по-добри качества, това го казвам, като човек пред чиито очи и през чиито ръце са минали тонове българско (заклано пред очите ми) и вносно месо. Качествата на българското месо останаха малко в сферата на легендата.
"Мусан" не колят свине. Качеството на българското говеждо и телешко месо е доста ниско предвид породния състав на говедата в България. Телета се колят съвсем рядко, най-често се колят дърти крави от млечни породи, където за месо е трудно да се говори, основно са жили. Месно говедовъдство в България почти няма. В Родопите, за щастие условията не позволяват да се отглеждат характерните високо продуктивни млечни породи (Черно шарено, Холщайн Фризийско) и животните са най-често комбинирани (имат месце), но пък за жалост пак рядко се колят телета.

# 359
  • София
poohito omm omm omm

Общи условия

Активация на акаунт