Черен списък на храни и хранителни продукти - 5та тема

• 159 826
  • 635
  •   1
Отговори
# 480
  • в сърцата на децата <3
В кашкавал на Лакрима майка ми намери 6 см.парче от нещо,което прилича на месо,но е много твърдо,като пластмаса  Sick

Кошмар!  Sick

Аз Лакрима и без това не купувах, защото мандрата и марката са собственост на Пеевски  Stop
Така че двойно "НЕ" за тях.
Аз се чудех защо са ми гадни на вкус и ми бият на гранясала мас  Joy Joy Joy

# 481
  • София
Аз да добавя луканката "Маджаров" с черния етикет. Стоях пред витрината и като гледах колко сланина има набутана вътре за сметка на месото, се отказах изобщо да купя. Като цяло продуктите на Маджаров ги одобрявам, но тази луканка я развалиха.
Като цяло само златната селекция на Маджаров е сгодна за ядене.... (от луканките)

# 482
В кашкавал на Лакрима майка ми намери 6 см.парче от нещо,което прилича на месо,но е много твърдо,като пластмаса  Sick

Кошмар!  Sick

Аз Лакрима и без това не купувах, защото мандрата и марката са собственост на Пеевски  Stop
Така че двойно "НЕ" за тях.

Аз на този принцип бойкотирам Лафките. Не знаех, че и Лакрима са негови, но списъкът с бойкота явно ще се удължи. Simple Smile

# 483
И Лакрима ли са негова собственост?!? Rolling Eyes
Аз им харесвам овчето сирене, но май ще спра да го купувам Naughty

# 484
  • София
Включвам и сухите салами на Еко-мес - пълни са с кокали ! За втори път купувам от техния Бургас и двата пъти салама е кокалче до кокалче. Хрупа, хруска - гадно. Първият път реших, че е грешка в производството и взех втори път - ей така , за проба. Оказа се с още повече кокалчета - все едно хрупкаш горена захар.Само дето е гадно. Та тези Еко-мес за мен са задраскани с огромен хикс.

# 485
Аз на този принцип бойкотирам Лафките. Не знаех, че и Лакрима са негови, но списъкът с бойкота явно ще се удължи. Simple Smile
+1  Laughing

# 486
  • София
+ още 1

# 487
  • София (Възраждане)
Без Лафкаа #Cussing out

# 488
  • София
Асоциация "Активни потребители"
Седмичен бюлетин 41.2016 (109)
Опасна “биологична” хранителна добавка за вегани в България

На 9 септември чрез системата за бързо оповестяване за опасни храни на Европейската комисия (RASFF) е разпостранено съобщение за наличие в търговската мрежа на България и 14 други държави от ЕС на токсична хранителна добавка. Въпросният продукт представлява изсушени и стрити листа от ечемик, рекламирани от производителите и търговците като “биологична” храна за вегани. В тревистата добавка е открита бактерията Escherichia coli, щам съдържащ гена stx1. Този щам продуцира токсин, изключително отровен за хората. Всеки месец в световен мащаб се установяват стотици смъртни случаи причинени от бактерията. В Европа последното голямо епидемичо хранително отравяне с тази бактерия беше преди няколко години в Германия. Тогава болестта беше предизвикана от подобно замърсяване на “биологични” храни и доведе до фатален край за повече от 50 човека.
В България предупреждението е получено още на 9 септември от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Инфрормация за нея на потребителите, търговците или медиите обаче не е предоставена. Проверката на “Активни потребители” показва, че същата или аналогиченна хранителна добавка се предлага свободно в България посредством интернет търговия, например: https://www.vitalabo.bg/life-light/echemik.
Извършването на нашата проверка отне 5 минути!
Нашият съвет:
Защо не бива да консумирате подобни храни?
1.   Листата от ечемик, каквато е въпросната добавка, са съставени от неразградими от човека въглехидрати (полизахариди). При някои животни, най-вече преживните крави, храносмилането позволява разграждане и усвояване на треви. Хората не са крави и съответно не могат. Нещо повече, редовната консумация на подобни треви, не само не носи ползи, но може да доведе до здравословни проблеми!
2.   Производителите и търговците на тази добавка твърдят, че ечемика е отглеждан по “биологичен” начин. Това означава, че тревата е торена с органичен компост. Той се получава от животински отпадъци и въпреки компостирането в него остават огромен брой патогенни бактерии. На полето те се размножават в идеални условия, полепват по повърхността и навлизат в тъканите на растенията. Споменатата хранителна добавка се произвежда без температурна обработка унищожаваща бактерииите, а посредством нискотемпературно сушене. По този начин в готовия продукт се съхраняват и опасните микроорганизми – бактерии и вируси. Консумацията на подобни, рекламирани като “здравословни” продукти, всъщност е като игра на руска рулетка.

# 489
  • София
Пудра захар Крина.
С потрес прочетох, че съдържа и антислепващ агент силициев диоксид...

# 490
  • Sofia
Явно не само в крина го има...чудила съм се защо като си смеля захар не седи така пръхкава,а се сбутва и втвърдява,а то било зарад тази съставка Thinking

# 491
  • София
Ами локумите? Ние мислехме, че това, с което ги посипват е нишесте, а то още по-зле било...

# 492
  • София
Чие производство локуми ?

# 493
Ъъъ, не ги ли посипват с пудра захар?

# 494
  • в сърцата на децата <3
С пудра захар посипват локума, но тя съдържа въпросният антислепващ агент. Пудрата захар съдържа и нишесте, затова 100 гр пудра захар не подслаждат колкото 100 гр кристална захар. В кристалната захар също има антислепващ агент, но обикновено не го пише на опаковката. Тези неща ги знам от човек, който работеше в захарен завод  Peace

Общи условия

Активация на акаунт