Въпрос за "лакомствата"

• 7 675
  • 110
  •   1
Отговори
# 15
До 2 годишен не му давах всичко което съдържа шоколад ,сметана ,карамели.Давах обикновенни бисквити ,кекс,обикновенни вафли.Сега е на 3,10 месеца.Давам всичко ,но той не иска.Незная дали е причината в това че го ограничих.
Мога да ти дам пример с мен.Аз никога не съм ограничавана.Като дете ядях и изяждах по 1 кутия бонбони на веднъж по 2 шоколада...и наистина промишлени количества.Нищо не ми става.И вода не пия докато ям.Но не го намирам за никак правилно.Пък и мисля че толкова сладко е вредно.И аз не разбрах защо питаш но ако прекаляват моя съвет е да ограничиш до някакво приемливо количество.

# 16
  • в здрача
До тръгването в първи клас на голямата, т.е. на 7 навършени изяждаше по едно малко шоколадче и една вафла седмично, които щедро се предоставяха от бабите. Аз пари за такива работи не давах и гръмко се изказвах, че не ограничавам. В първи клас давах джобни по левче на ден, които бях на ясно, че ще се дават и а подобни глупости, тъй като ядеше у дома, а там имаха лавка. Уж на лавката имаше здравословни храни - глупости на търкалета. През лятната ваканция ми се наложи много бързо да сменя политиката и да давам на детето по едно шоколадче от най-малките /по 50 гр са май/ на ден или вафла. Когато щерката чу заключенията на докторката след всичките изследвания на които я подложих, че в диетата и трябва да се включат повече от досегашните шоколадови изделия лицето и грейна и като излязохме си призна, че през учебната година най-често си е купувала от лавката шоколадови изкушения, а аз се чудех как проблема не е изскочил по-рано, тъй като натоварването и през учебната година беше според мен дори по-голямо.

Та сега малкото реално не го ограничавам. Има на достъпно място винаги малки шоколадчета, натурален шоколад в хладилника, но повече от 1 на ден обикновено не си взима. Имало е дни, когато набляга предимно на сладкото и ги отбелязвам, но в някой от следващите дни компенсира със сурово плодово-зеленчукова диета.

# 17
До около 4-тата му година го ограничавах съвсем незабелязано. Зрънчо, кроасани и вафла и досега не съм купувала никога, обяснила съм защо.
Фен е на шоколадите, предпочита натурален и по възможност с марципан.
За дневните количества - сутрин след закуска 2-3 фингъра Киндер или равностойното количество млечен или натурален шоколад, който може и да е с пълнеж, или 1 Барни с ягоди.
След градина - половин Баунти, или пакетче Милка бисквитки с шоколадовите звездички, бонбонките Милка - 1 кутийка, опаковка Рафаело с 4 бонбончета, малките барове на Линд с марципан.

Ако трябва да премеря количеството, което изяжда за деня е не повече от 50-60 грама, до 80 под формата на шоколад, бисквита.

# 18
  • София
Предпочитам такива "пакетирани" и шаренки неща да не влизат изобщо у нас. Голяма част от тях все още не е опитвала. Залагам на домашни кексове и несладки десерти. Ще яде всичко, но колкото по - късно и по - умерено, толкова по - добре.

# 19
Вафли, кроасани, барнита, сокове и прочие подобни боклуци вкъщи не влизат. В шкафа има обикновени бисквити (закусват прясно мляко с бисквити или мюсли с кисело мляко), понякога сушени плодове и ядки. Купуваме по един шоколад през седмица-две. Понякога се изяжда бързо, друг път може и да откара месец преди да се сетят за него. По магазините не си искат от лъскавите опаковки.
Обаче знаят, че и при двете баби има по нещо сладичко, та събота и неделя могат и да изядат по някоя вафла.

# 20
  • На село
За последно вафла или кроасан съм купувала преди 4-5 години - аз не ям такива неща, няма как да дам на децата си. Млечен шоколад купувам 2-3 пъти месечно - един и го разделям на 4 - за мен и трите ми по-големи деца. Натурален, "био" при това, винаги има вкъщи - ползвам го за готвене. Ако им се прияде, си взимат, но така или иначе от него не могат да изядат много  Mr. Green.
Като алтернатива на "лакомствата" им купувам курабии и кроасани от една хлебопекарна до училището им ("Слънце и Луна"), приготвени на място, от различни видове пълнозърнести брашна, ядки, сушени плодове, кафява захар. Купувам и едни "плодови" бисквити, съставени от овесени ядки, стафиди, фурми и смокини. Предлагам им сушени плодове (банани, ананас, смокини, фурми, стафиди, кайсии), от скоро даже си ги сушим вкъщи. Всяка седмица правя кексове или други сладкиши - с пълнозърнесто брашно, мед, кафява или фруктова захар, два пъти месечно хапваме домашна торта. Е, когато някоя от бабите или дядо им им донесат бонбони или шоколад, си ги хапват, ако междувременно не ги скрия деликатно.

# 21
Само ако знаете колко ми е противна тази дума "лакомства"... Може би защото за мен лакомията винаги е била много грозно нещо, макар че е символ на цялата ни съвременна цивилизация - да се тъпчем непрекъснато, да лакомеем и да храносмиламе...
И на мен ми е противна. Много добре описа причината, поради която я използвах.

Ти защо питаш? Имаш проблеми да определиш аккви да са границите натвоето дете или просто лаф да става?
Имам проблем да определя нормалното количество. Аз знам за моите разбирания кое е нормално, но не съм наясно с общата представа. Много често чувам "Не ги ограничавам", но не мога да разбера това какво значи. И аз не ограничавам детето си в неща, които и без това не иска.

Дадох си сметка, че явно съм прекалено строга и мога да отпусна малко.

# 22

Причината аз лично да отпусна "строгостта" е именно идеята ми, че след няколко години, когато разполага с джобни ще се нахвърли върху онези лъскави кесии или поне върху част от тях.
Примери около мен има доста и затова така реших.

Направи ми силно впечатление, че не се прави разлика между отделните "боклуци", а друга вредна храна се приема за такава, която е ок.

И все пак - при добро, пълноценно хранене, малко боклучава храна не е толкова страшно нещо.
Защото измежду лъскавите опаковки има и хубави неща, без вредни адитиви.

П.П. "Лакомство" ми е много неприятна дума и на мен, никога не я използвам.

# 23

Мисля че, от този тип теми, става ясно, не колко Х трябва да се отпусне, а колко останалите, не осъзнават, че трябва да се постегнат.
Остави "общата представа", тя никога не е мерило за правилност, а точно обратното.

# 24
  • София
allana - щом си имаш ясна представа, за теб какво е допустимо, другите нямат никакво значение, действай според собстевното си усещане и  разбирания и няма да сгрешиш.

Аз си знам например, че според нормите на ССф много прекалявам със сладките неща, които давам на детето Wink

# 25
allana - щом си имаш ясна представа, за теб какво е допустимо, другите нямат никакво значение, действай според собстевното си усещане и  разбирания и няма да сгрешиш.
Аз знам за себе си, но детето ми е отделен, различен от мен човек. Искам да знам дали не минавам границата, която да доведе до обратен ефект и вманиачаване.
За всяко нещо, колкото и да е убеден човек, трябва да си свери часовника. И не е задължително да придобива средно-статистическото мнение, достатъчно е само да определи къде по скалата се намира.

# 26
За малкия 1 Барни - 1 или 2 пъти в седмицата.
Голямия + Барнито, което яде с малкия, по още най-много веднъж седмично нещо сладко.
Но не им ги броя. Гледам да е колкото се може по-рядко.

# 27
Все още не яде сладко.

# 28
  • В заешката дупка
Имаме си ден от седмицата - събота - в който излизаме и си купувами разни сладки неща  - кой каквото си поиска. В четвъртък пък ни е ден за пица с кола/фанта, ако не настояват много минават и с айрян.

# 29
Синът ми е на 3,5 години. Единствените му лакомства са черен био шоколад - 1 блокче - и сладолед, по-малко от 100мл. Има право на едно от двете на ден. Това са единствените лакомства, които влизат вкъщи. Ако някой подари някакъв джънк, моментално заминават за секретарката на мъжа ми, пристрастена към сладкото. Ако отидем някъде и го почерпят някой боклук, не правя драми. Оставям го да опита. Обикновено му се услажда и ако прекали с количеството, поставям граница.

Последна редакция: чт, 21 мар 2013, 23:41 от ticket

Общи условия

Активация на акаунт