Въпрос за "лакомствата"

• 7 555
  • 110
  •   1
Отговори
# 60
  • софия
В къщи боклуци или така наречените лакомства,не се купуват и не се ядът.Взимам единствено обикновени бисквити и то рядко.Никога не сме имали шкаф за подобни неща.Привърженичка съм на плодовете и смятам,че те трябва да са ''лакомствата'' на децата.

# 61
magnoliq69, на колко години са децата ти?

# 62
  • софия
Имам само едно и е на три.Защо питаш?

# 63
  • София
Здравейте!
Иска ми се да си сверя часовника по един въпрос. Какво количество вафли, шоколади, кроасани, Барни-та и други дивотии от този сорт, смятате, че е нормално да ядат децата на ден?
Според вас лично къде е границата? Налагате ли някакви ограничения (ако се налага) или не?

За дневна консумация не може да става и дума. Купувам на сина ми по 1 кроасан седмично. Вафли, Барнита и подобни простотии не купувам. Шоколад - рядко. Понякога му купувам от детските шоколадчета на Милка. Въобще не съм фен на пазаруването на подобни продукти. Предпочитам да му направя домашен сладкиш или кекс, ако му се яде сладко.

# 64
Рядко купувам желирани бонбони и черен шоколад, сигурно 2 пъти в месеца. От шоколада яде не повече от 3 блокчета, защото е с високо съдържание на какао и сме имали инцидент, който го убеди че не трябва повече.Обича сладки неща, но ги приготвяме вкъщи, диетата го налага - ореховки, торти, мъфини, тарталети. Това е баткото. Бебето на 2години иска всичко, което види, готово е само сладки да яде, сърди се, но няма начин и това ще мине. Иначе за позволеното - малкият може да хапне няколко бисквитки дневно или Барни или обикновен вафла, но не по -често от 2-3 пъти седмично. Граници трябва да има!

# 65
Моята госпожица е 1г и 9м. Позволявам й да похапва сладичко /аз също обичам много../. Тя похапва шоколад, обикновени вафли, обикновени бисквити, руло и сладолед. Барни и желирани бонбони не съм й давала. Чипсове също не съм й предлагала. Понякога яде и царевични пръчици. Много обича да гризка хляб /пълнозърнест със семки и ядки- или купувам такъв, или правя домашен/.

Като количества- различно е. Няма определено правило. Не пречи на нормалните й хранения /тоест изяжда и достатъчно количество манджички/.

Да си допълня поста- вкъщи също имаме шкаф за сладки неща.

Последна редакция: сб, 30 мар 2013, 11:04 от sissipisi

# 66
  • Бургас
Явно съм най-лошата включваща се /всъщност не знам според кого/ - яде всякакви неща, но ако й купя и позволя.Бебето като я види и то иска.На 1.2 г., давам му да опита, ако преценя, че може.
Вкъщи имаме шкаф със сладки неща и разни пуканки, но и аз си похапвам.Ядем и доста плодове всеки ден, но си търсим и шоколадовите десерти.

# 67
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Чист шоколад давам по 1-2 парченца на ден и то не всеки ден. Барни-та, бисквити, вафли и други подобни неща с шоколадови заливки и пълнежи, хапва, колкото иска - в повечето случаи успява да изяде едно Барни или 4-5 бисквити.

# 68
Имам само едно и е на три.Защо питаш?
За да разбера на каква възраст можеш да постигнеш това, детето изобщо да не яде боклуци. Но за 3 знам, че е лесно, При нас беше така и на 3 и на 4 и на 5. После вече става по-трудно. Особено като тръгне на училище и започне да си купува само от лафката каквото си купуват и другите деца.

# 69
  • софия
И е така и не е така.Аз твърдо вярвам,че вкуса и начина на хранене се изгражда още докато са малки и разбира се личния пример,който ние даваме на децата си.Беше голяма борба през последните две години и половина с майките от градинките и техните дечица що се отнася до храненето с боклуците-но аз винаги съм била твърда и последователна,като не просто не и давам и не купувам,но и обяснявам винаги надълго и нашироко вредата от тези храни.Дълго време нямаше никаква полза,но през последната половин година забелязвам,че тя просто спря да иска и когато и предлагат казва че не е полезно и разваля зъбите.И сега ако някога поиска нещо ще и купя,точно за да избегна полошия за мен вариант пораснала голяма да си купува такива храни,защото не им знае вкуса.А колкото до другите деца по лафките-да мислела съм за този момент и се надявам тогава да ''бера''плодовете от своя труд в предните седем години.

# 70
И аз така си мислех, но сега не бих разчитала на това. Моята дъщеря в един момент тотално си измени вкуса, всъщност започна да минава през различни фази на вкусове. Неща, които супер много е обичала и е ядяла всеки ден, сега не иска и да помирише. И обратно, неща, с които безуспешно съм я преследвала да ги хапне, сега иска всеки ден. Преди обясненията за вредност много вървяха, но сега вече само минават покрай ушите. Преди, ако се случи да я почерпят с бонбон, нищо на света не можеше да я накара да го опита. Сега... не е така. Но може аз да съм допуснала някаква грешка междувременно, знам ли.

# 71
И е така и не е така.Аз твърдо вярвам,че вкуса и начина на хранене се изгражда още докато са малки и разбира се личния пример,който ние даваме на децата си.

И аз мислех така и спорех с много мами по този въпрос.Та тези мами имат вече по-голям опит от мен и винаги са ме съветвали да не ограничавам детето прекалено много,защото като порастне ще има обратен ефект.Умереното предлагане на всичко е по-добрият вариант.Така възпитавам и моето дете,не само с храната,а и с всичко.Никога не слагам забрани за нищо и винаги знае какво и колко да поиска.

Като тръгнат на у-ще ще видят какво ядът другите и ще им хареса,естествено.И нали знаете,че забраненият плод е най-сладък.Дали ще ги спре това,че мама не дава? Аз лично не вярвам.
И все пак са деца,имат нужда от всичко/това ми го е казвал нашия педиатър,който безкрайно уважавам не само като специалист,но и като мой съветник в храненето/.Един шоколад със сигурно няма да навреди когато е с мярка,дори и на зъбките Wink

# 72
Аз нямам нищо против в училище да опитва каквото види там.Но дотогава докато мога аз да контролирам нещата боклуците нямат място в менюто му.Ограничавах го от сладко до 2 години/давах обикновенни бисквити.обикновенни вафли,кекс.../.Сега той не иска сладко.Яде но съвсем малко а шоколад и шоколадови бонбони и торти/само блата яде/ почити не близва.Та не се знае дали боклуците ще му харесат и после.Не го ограничавам вече изцяло.Но той е на почити 4 години.И има разлика какво яде един незрял детски организъм и едно дете на 10-12 години.За всяко нещо има време.

# 73
  • в здрача
Аз твърдо вярвам,че вкуса и начина на хранене се изгражда още докато са малки и разбира се личния пример,който ние даваме на децата си.
И баба ми го вярваше, ама на - братовчедка ми вече 25 години не близва чушки и чесън. И се храни супер нездравословно само и само да не надвиши определени килограми, а здравословните проблеми, които я преследват отказва да свърже с начина си на хранене.
Децата ми вече не помня колко пъти са си променяли вкуса.
Някога и аз имах твърда позиция, и аз се надявах когато стигнахме до момента с лавката да бера плодовете, на това което съм посяла. А по избора на децата и по количеството се разбира кои са били ограничавани - и кои - не. Едно дете си взема 2 захарни червея, а друго - 10 /не за да черпи/.
О, да има голяма разлика какво яде един организъм на 4 и такъв на 10 - най-малкото като количество.
И извинявайте - до 2 години са си бебета, естествено че никакви сладки работи и джънк.

# 74
Аз нямам нищо против в училище да опитва каквото види там.Но дотогава докато мога аз да контролирам нещата боклуците нямат място в менюто му.Ограничавах го от сладко до 2 години/давах обикновенни бисквити.обикновенни вафли,кекс.../.Сега той не иска сладко.Яде но съвсем малко а шоколад и шоколадови бонбони и торти/само блата яде/ почити не близва.Та не се знае дали боклуците ще му харесат и после.Не го ограничавам вече изцяло.Но той е на почити 4 години.И има разлика какво яде един незрял детски организъм и едно дете на 10-12 години.За всяко нещо има време.
Аз не исках да споря,а исказах да си изкажа мнението.На синът ми до 2г. и кекса му го правех с кафава захар,но според теб един незрял детски организъм на 2г.може да яде обикновенни вафли,а не може да яде шоколад,много странно Rolling EyesВсе пак какаото е полезен продукт.

Лошото е,че повечето ограничавани деца на 10г. менюто им е предимно от тези храни.Тук имаше една съфорумка,писа в друга тема за боклуците,че като дете майка й я и хранела само здравословно и не й давала нищо сладко.Не й давала пари,а й слагала храна от вкъщи.Като започнала работа на 18г.започнала да се храни само с шоколади и вафли и така досега.Споделя,че много пъти и е ставало лошо от това,че не яде нищо друго,а само сладко.

Има разлика обаче от деца,който не си искат нищо и тези,които си искат.Първите със сигурност няма да прояват интерес и по-късно,а вторите не виждам лошо,ако сладкото е рядко и въобще не пречи на храненето им като цяло.

Последна редакция: вт, 02 апр 2013, 11:10 от Sunshine Mom

Общи условия

Активация на акаунт