ВИСЯЩОТО КАФЕ

• 25 000
  • 456
  •   1
Отговори
# 75
Аз пак да си кажа- кафе не искам да купувам на никого. Ако ще правя добро, независимо дали си купувам усещането за такова, ли наистина го върша, то поне да давам парите си за храна.
И честно казано .... не бих причинила на симпатичния собственик на кафето под офиса ми клиентите, които евентуално ще изпият висящото ми кафе.
За вас, разбира се, зная и не се притеснявам- никой не ви мирише, никой и с нищо не ви притеснява.

# 76
 Бояна, надявам се, че грешиш.

# 77
Обикновено - да.
Стриктните не изпитват нужда от индулгенции. Нито пък имат гузна съвест за приспиване. Вършат си там доброто дело тихомълком и нямат нужда от фейсбук или другите популярни методи за себедоказване колко са добри.

Не винаги. Един от домовете за сираци във Варна почти изцяло се издържа от една много мразена местна групировка (включително и от мене). Не им подхвърлят пари за боб и леща, а буквално се грижат за децата. Нямат ФБ страница. Даже си плащат за да не се говори с тях. Е да, може да се изтълкува като купуване на място в рая. Но пък и нищо не им пречи да се самоопределят, като атеисти и да се държат като много други богати задници.

По темата. Идеята с висящото кафе ми е тъпа до немай къде. Кой наистина беден човек има нужда от кафе в кафене? То благотворителност, то чудо. Това с магазините е много хубаво, но и аз като много други не вярвам да няма злоупотреби в нашенските условия.

Пънки, много хубав е ентусиазмът ти за висящите кафета, но да ти припомня, че само в центъра на Варна има два дома за сираци. Два, в центъра. Сигурно си виждала и опашките пред църквите и сама си се сетила, че там работят доброволци.

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 21:43 от Анонимен

# 78
  • София
Бояна, надявам се, че грешиш.

И аз се надявам, но познавам много хора и знам как постъпват тези, които наистина искат да направят нещо добро. Независимо дали са добри по начало, дали са честни и тн, но искаш ли да направиш добро то е смислена и съвсем реална дейност на практика. Изключвам известните личности, там показността също е от полза за самата кауза, защото привличат внимание към нея.

# 79
Мислех, че темата е за идеята, не за фейсбук-парадите.

Даже и за идеята да е. Един закъсал човек се нуждае от реална помощ, не от кафе. Хайде, за хляба ще си замълча, доколкото може да е животоспасяващ за момента. Но кафето?
Кафето може да помогне на някого, който временно е изпаднал извън борда. Пил си е всяка сутрин кафето в любимото заведение в течение на 20 години, изведнъж остава без работа, не може вече да си го позволи, но има нужда от ритуала кафепиене и общуването с хората - да, съгласна съм, помощ е.
Но един клошар, един инстински гладен човек няма нужда от кафе. Има нужда от работа, от постоянни доходи, от постоянни и достатъчни за преживяване помощи, ако не е трудоспособен.
А това става с пари. И не за 1-2 лева допълнително към касовата бележка, а с адекватна държавна и бизнес политика.
Ето, чета тези дни, че новото правителство щяло да бори самозапалванията и непосилните сметки за ток с 65 лева за най-изпадналите. Откъде ще дойдат тези пари? Ще решат ли проблемите на хората? На кого му пука. Важното е да си приспим съвестта, че искаме нещо да направим.
Вместо да се предприемат адекватни мерки, за да помръдне икономиката напред. Макар и бавно, макар и малко, но напред.

# 80
За показността съм напълно съгласна. Смятам, че който се афишира, не помага.
Само дето в подобна инициатива, ако реално се осъществи, не виждам нищо показно.  

Сийке, какво сте се хванали за едното кафе? Може да е хляб. Може да е мляко, ориз, брашно... и не е задължително да ги дава човек. Само ако иска.
А държавната политика с една тема за кафето няма да я вкараме в правия път.

# 81
Е, виж заглавието, де.  Laughing

# 82
Обикновено - да.
Стриктните не изпитват нужда от индулгенции. Нито пък имат гузна съвест за приспиване. Вършат си там доброто дело тихомълком и нямат нужда от фейсбук или другите популярни методи за себедоказване колко са добри.
 Не мога да бъда категорична аз. Мислех, че темата е за идеята, не за фейсбук-парадите.
Идеята е именно фейсбук парад, като този на Калин Терзийски, ама малко по- семпъл.

То това стана спонтанно вчера. Просто историята е много готина и хората си казаха "ееее, колко хубав жест е това не може ли и ние". В което няма нищо лошо, като се замислиш. Хората искат да са добри. Не мисля, че искат да си 'купят чиста съвест', просто както каза Кейси е романтично, макар на 2ро мислене да не изглежда дори много логично.

# 83
  • София
За показността съм напълно съгласна. Смятам, че който се афишира, не помага.
Само дето в подобна инициатива, ако реално се осъществи, не виждам нищо показно. 

Сийке, какво сте се хванали за едното кафе? Може да е хляб. Може да е мляко, ориз, брашно...
Ако е хляб, ориз, брашно, картината става съвсем различна. Такива инициатива има и у нас, и работят реално независимо дали са в супермаркети или към някаква организация. но аз не виня и хората, дори желанието им да си купят чиста съвест може да се впрегне в нещо наистина полезно, но това е работа на благотворителните организации, които у нас като цяло са доста слаби.

# 84
  • София
Не мисля, че с едно" кафе висящо" ще си изчисти човек лошите помисли. Не си купува индулгенция за праведен живот от тук нататък. Не се оправдава за това, което е сторил до момента. Това е само помощ. Аз така го разбирам.  "Висящо кафе" е само пример, а може и да е хляб, кутия цигари даже. След като я няма държавата, благотворителните организации липсват, защо да не се помогне от нас сами те. Не мога да отделя хиляди лева, но малка сума съм готова. Това няма да ми наруши финансовото статукво. Идеята е добра и не мисля , че е фейсбук парад. Просто човещина, така го разбирам.

# 85
  • София
"Висящо кафе" е само пример, а може и да е хляб, кутия цигари даже.
А защо не и бутилка алкохол, жетон за покер машина... Хаде, стига, има неща, които са помощ и други, които са откупуване на усещане. Може да и романтично това усещане, както казва 10 цента, а и не казвам, че е осъдително, но не е добрина, поне според моите мерни единици.

# 86
А защо не и бутилка алкохол, жетон за покер машина...

Нищо лошо не виждам в това да купиш алкохол на алкохолик и цигари на пушач. Те се хранят с тях. Всъщност правила съм го много пъти. За бездомни хора говоря.

# 87
  • София

Нищо лошо не виждам в това да купиш алкохол на алкохолик и цигари на пушач. Те се хранят с тях. Всъщност правила съм го много пъти.
Така им храниш порока и им отнемаш единствения шанс да се поправят като разберат, че имат проблем (това за алкохолиците и от моя гледна точка, без да претендирам за някакъв универсален морал или правило).

# 88

Нищо лошо не виждам в това да купиш алкохол на алкохолик и цигари на пушач. Те се хранят с тях. Всъщност правила съм го много пъти.
Така им храниш порока и им отнемаш единствения шанс да се поправят като разберат, че имат проблем (това за алкохолиците и от моя гледна точка, без да претендирам за някакъв универсален морал или правило).

Да, може би трябва да им платя здравните осигуровки, да им осигуря лечение и да им намеря приемно семейство. Еми не мога, затова правя нещо, което ги прави щастливи в момента. Като спиш на студа предполагам че водка и цигара са по-добър вариант от един хляб и добър съвет придружен с потупване по рамото. Сега някой да не се хване, че не им давам хляб.

# 89
  • София
А защо не и бутилка алкохол, жетон за покер машина... Хаде, стига, има неща, които са помощ и други, които са откупуване на усещане.
Даже и бутилка алкохол да е. Кой от каквото има нужда. За мен това е съпричастност към нещастието на другия. Да си "откупвам усещането"...какво усещане, че на някого помагам, неразбирам...Не съм тази , която  ще им дава тон в живота. Всеки има право на избор, от какво да умре като се трови или не.  Там никой не се бърка.

Общи условия

Активация на акаунт