Малки сме родени , но ще станем силни и големи :)

• 92 791
  • 753
  •   1
Отговори
# 60
Извинявам се много, но какво е ТФЕ??? И какви са тези прегледи за които говорите???
Когато изпишат малката ще ме насочат ли към някакви специалисти за определени прегледи или това е само за определени случаи...? До сега никой от лекарите не ми споменал за някакви рискове. Възможни ли са такива и в какво биха се изразили, ако - да???
Съжалявам, но не съм запозната и ще съм благодарна за малко инфо.

# 61
  • Плевен
Извинявам се много, но какво е ТФЕ??? И какви са тези прегледи за които говорите???
Когато изпишат малката ще ме насочат ли към някакви специалисти за определени прегледи или това е само за определени случаи...? До сега никой от лекарите не ми споменал за някакви рискове. Възможни ли са такива и в какво биха се изразили, ако - да???
Съжалявам, но не съм запозната и ще съм благодарна за малко инфо.

Аз това се опитах да обясня, че ако има нужда бебето ще ви насочат. Преди изписването гледай да разпитваш максимално лекарите, какви са рисковете и на какви прегледи трябва да ходите, макар че всичко това ще го пише в епикризата.
ТФЕ е трансфонтанелна ехография. През все още незатворената малка фонтанела се гледа с ехограф мозъка. По-късно може да се прави това изследване и през голямата фонтанела, но не е толкова ефективно. Моето бебе е ходило редовно на такова изследване тъй като имаше два големи мозъчни кръвоизлива при раждането и други изменения на мозъка.
Но например към невролог изобщо не са ме насочвали след изписването. При преглед на 7 месеца ни насочиха към невролог, тъй като детето имаше смущение в двигателното развитие.

# 62
Но например към невролог изобщо не са ме насочвали след изписването. При преглед на 7 месеца ни насочиха към невролог, тъй като детето имаше смущение в двигателното развитие.
Ето това може би имаше предвид М_Маринова. Че е хубаво да имаш едно наум и да не се доверяваш толкова само на преценката на един лекар.
Защото понякога може да се окаже ,че е твърде късно.
За мен с вашите кръвоизливи е много учудващо ,че не са ви насочили за консултация с невролог.

# 63
Аз също съм на мнение, че не е хубаво изцяло да се доверяваш само на напъствията от родилния дом. Не мога да кажа, че съм си водила детето на излишни прегледи. Следила съм при неонатолог и тя ни е насочвала към специалисти, но по принцип очен преглед и невролог са си задължителни. ТФЕ-то общо взето също при недоносените деца, защото обикновено имат кръвоизливи. Иначе например ние на очен сме ходили само един път след изписването, защото ни казаха, че всичко е ок и няма нужда, но не мога да си представя да не заведа детето на този преглед. Същото според мен е и с невролог, водиш го и ако няма проблем, супер...просто профилактичен преглед.

# 64
И на мен ми е чудно , защото в нашата епикриза си пишеше консултация с невролог , без да сме имали проблеми ?
Просто защото е родена в 28 седмица .

# 65
  • Плевен

За мен с вашите кръвоизливи е много учудващо ,че не са ви насочили за консултация с невролог.

Ами не ни насочиха към невролог, само към ТФЕ. Между другото тогава говорих и с Литвиненко и също ми каза, че няма смисъл да ходя рано, просто да следя детето.
И съм изключително доволна, че съм се доверила на лекаря на бебето си.

И на мен ми е чудно , защото в нашата епикриза си пишеше консултация с невролог , без да сме имали проблеми ?
Просто защото е родена в 28 седмица .

Моето дете е родено в 26г.с.

Има и нещо друго, децата в нашата неонатология се преглеждат от невролог преди изписването Възможно е в други неонатологии да няма такава практика и за това да се насочват децата към такъв преглед след изписването. Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 03 апр 2013, 21:47 от Botten Mary

# 66
Станислава -аз на доктор вяра нямам. За съжаление от личен опит. Предпочитам да направя консултация с поне 2-ма лекари, отколкото да се доверявам на "светила".
Мими е родена в първия ден на 27 седмица.

# 67
  • Плевен
Станислава -аз на доктор вяра нямам. За съжаление от личен опит. Предпочитам да направя консултация с поне 2-ма лекари, отколкото да се доверявам на "светила".
Мими е родена в първия ден на 27 седмица.
То и аз съм се консултирала много и съм изчела където каквото има в интернет и няколко тома медицинска литература. Все пак бебето беше три месеца в болница и по 24 часа четенето ми беше основно занимание - нещо като затворниците, които четат юридическа литература и накрая се защитават сами в съда, защото знаят повече от адвокат. Но накрая и от прочетеното и от опита си стигнах до извода, че воденето по излишни прегледи не е никак добро, както и че епикризата и мнението на неонатолога ни, съдържаха цялата истина за състоянието на детето и за това, което е трябвало да правя или да не правя.

# 68
Никой не говори за излишни прегледи. Специално за тфе например-отидохме,казаха ни ,че сме ок и няма смисъл да ходим пак. На следващия месец при консултацията с неонатолога направихме пак тфе -и тя каза ,че сме ок. И това беше. Дадох 20 лв за излишна тфе,но са най-добре похарчените ми 20 лв. Нещо подобно направихме и с невролога и с очния. Не виждам кое от изброените е било излишно. С втораа консултация,при друг лекар се застраховам, че не е сгрешил първия и съм малко по-спокойна. От там и малката е по-спокойна. Не сме ходили по лекари до безкрай. Още повече ,че един невролог преценява по-добре от неонатолога двигателното развитие на бебето. Просто защото това му е специалността. Извинявам се ,че стана малко дълго,но дано съм обяснила ясно какво мился.

# 69
Благодаря ви за просветлението. Малко се наплаших от изчетеното... Не са ми споменавали при малката да е имало кръвоизлив, надявам се това да не е спестена информация. Но предполагам, че ако има нещо обезпокоително ще ми кажат...

# 70
  • Плевен
Благодаря ви за просветлението. Малко се наплаших от изчетеното... Не са ми споменавали при малката да е имало кръвоизлив, надявам се това да не е спестена информация. Но предполагам, че ако има нещо обезпокоително ще ми кажат...
Твоето бебе е родено в деветия месец /нали беше писала, че точната седмица не е ясна/ и вероятността за някакви проблеми при развитието на бебето е минимална. Верно е, че бебе родено преди 37-38г.с. се води недоносено. Но аз не съм много съгласна, че бебе родено в 37г.с. има необходимост от всички прегледи както дете родено в 27г.с.
Стреми се да разпитваш лекарите за това, което те интересува. Повечето от тях не обичат да обясняват много, много подробно. Даже, ако не ги питаш нещо конкретно, ще ти казват само най-сериозните неща, другото го смятат за маловажно. Но ако им задаваш конкретни въпроси, ще ти отговарят.
И по-скоро да ви изписват. Как е сега бебето ти?

# 71
Момичета,излишен преглед няма,повярвайте ми.Бебето не помни,дори да му е некомфортно в тези първи прегледи,така че не се притеснявайте че нещо е излишно.
Моето бебе беше в края на 34 седмица,с тегло 2200 гр. и само 4 дни на апаратна вентилация,при това на нисък процент кислород.Тук следва да кажа : Е ,и ???
В епикризата: леки изменения в мозъка,контролно ТФЕ след 3 месеца,за очите не коментирам ,защото там аз вече ровех здраво.Въпроса е ,че на 3 месеца направихме ТФЕ и Георгиева каза- Няма да идвате повече,всичко е наред,продължете рехабилитация за всеки случай.
Днес всички знаете в какво състояние е детето ми.
Искам да кажа следното:Вие сте майки,бъдете бдителни и водете децата си във всеки момент ,в който ви се стори ,че нещо не е както трябва.Колкото и да сме неуки,срещаме се по парковете с други бебета в същата възраст и можем да видим дали нашето бебе не е като тях.
Лекарите ли? Те хабер си нямат какво ще стане по натам.Медицината не е точна наука така или иначе и колкото и велик да е онзи ,който прави ТФЕ в началото,той не може със сигурност да каже дали детето ще се забави или не в развитието.Да не говорим ,че детската неврология е недоказуема като медицинско направление и гледаме здрав мозък пък дете с проблем и мозък с изменения,пък детето се развива в норма.
Та моето мнение е ,че вие сами можете да прецените дали има нужда или не,но не се доверявайте на 100% на лекаря,все пак вие сте с децата си по цял ден,не лекаря,но пък излишен преглед няма,може само да помогне Hug

# 72
Твоето бебе е родено в деветия месец /нали беше писала, че точната седмица не е ясна/ и вероятността за някакви проблеми при развитието на бебето е минимална. Верно е, че бебе родено преди 37-38г.с. се води недоносено. Но аз не съм много съгласна, че бебе родено в 37г.с. има необходимост от всички прегледи както дете родено в 27г.с.
Стреми се да разпитваш лекарите за това, което те интересува. Повечето от тях не обичат да обясняват много, много подробно. Даже, ако не ги питаш нещо конкретно, ще ти казват само най-сериозните неща, другото го смятат за маловажно. Но ако им задаваш конкретни въпроси, ще ти отговарят.
И по-скоро да ви изписват. Как е сега бебето ти?

Oх и аз се надявам по-бързо да ни изпишат, макар да няма такива изгледи в близките 10тина дни... За сега е без промяна. Все още на кислородна терапия в кувьозчето, има много секрети, които чакат да изчисти... но поне вече диша самичка. От утре започвам да нося кърма всеки ден. Родена е по термин в 39та седмица, а по фетална (на която отговаря реално) в последния ден на 37ма седмица... Може би като наближи реалната дата на термина ще покаже по-значително подобрение, поне така си мисля и на това се надявам. Не знам как ще издържа... Имам чувството, че деня в който ще я изпишат е на светлинни години разстояние...

# 73
Момичета,излишен преглед няма,повярвайте ми.

Абсолютно подкрепям мнението на Ина-излишен преглед няма!!!!!!!!
Какво като в епикризата не е отразено нищо?!!!Не е ли по-добре да си мине всички необходими прегледи (за недоносени дечица),отколкото постоянно да се притеснявам има ли му нещо или не???Апелирам-МАЙКИ НА НЕДОНОСЕНИ БЕБЕТА-ВОДЕТЕ ДЕЦАТА СИ НА ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ПРЕГЛЕДИ,КОЛКОТО И БЕЗСМИСЛЕНИ ДА ВИ СЕ СТРУВАТ!
Излишен преглед няма!

# 74
Здравейте,
Може ли да ми препоръчате добър детски невролог в София.Детенцето ми е родено 1500 и в момента е на един месец и една седмица коригирана възраст. Предполагам не е рано да направим този преглед. Мерси.

Общи условия

Активация на акаунт