С колко пари живеете на месец

• 38 751
  • 519
  •   1
Отговори
# 285
Точно така! Колкото по-рядко и по-крупно пазарувам, толкова по-малко харча.
Вечер минавам през пазара за ядки, салата и плодове. Там няма какво да ме изкуши за разлика от големите /и не само/ магазини.

# 286
Не е безплатен и обяда в училище, нито спортните дейности, или чуждият език. Да, да зная, че и без това може.
Не, не - без спорт и чужд език не може. Peace Пък кой каквото ще да си приказва.  Wink

Каси, с последния си пост леко ми развали доброто настроение.  Crossing Arms
Ох,аз ако сметна сумите и ще се хвана за главата,та само си ви чета и   smile3501

# 287
  • София
а при мен е обратното - колкото по-начесто пазарувам, толкова повече си правя сметка какво да купя, защото всеки ден виждам как парите заминават в касата на магазина със скоростта на светлината. И почти винаги излизам с готов списък, та рядко се изкушавам да купувам повече, отколкото съм решила предварително.

# 288
  • Някъде по Дунава
Това е въпроса. Колко Ви е общия доход на сем. и стига ли ви за да живеете нормално? Искам да ис направя справка защото ние сме с две малки деца имаме малък кредит 300лв, доходите ни не са се променили за последната година, а положението става все по зел. Общия ни доход е към 2500 лв не сме под наем и всеки месец закъсваме за пари. Чуденката ми е ние ли не може да си правим сметка или просто взимаме малко пари  newsm78
2500 и не ви стигат  newsm78 Човек знае 2 и 200 и се простира според чергата си. Нашият доход е 1200лв(и в един малък град това е висок доход), но от тях веднага махам 380лв заем и 120лв лизинг(поне след 3 месеца лизинга свършва).Общо взето като се платят сметките и остават 400лв с които трябва да купувам храна, памперси и други неща за бебо, да посрещаме непредвидени разходи ако някой се разболее напр. и под.
То и аз всеки ден пазарувам и влизам в магазин ,който ми е под носа, но по 50лв. за храна не оставям на ден.
А се яде месо всеки ден заради мъжа ми, задължително нещо сладко, безалкохолно, салата, плодове.

Сладко купуват предимно бабите на каката, безалкохолно не пием защото е бъкано с консверванти, плодове купувам само сезонни, а салата рядко защото зимата са направо изкуствени. Не се чувствам сякаш се лишавам от храна, просто винаги премислям какво да купя. Не мисля че да си угодиш на стомаха е най важното. За съжаление от дрехи и под. се лишаваме, купуваме само за някой повод, но какво да се прави, пак моите неща заемат по голяма част от гардероба  Mr. Green

# 289
Аз също съм купувала скъпа козметика за бебе.
Не смятам , че това е голям  проблем , като вземеш един крем няма да го ползваш само седмица. Дали ще дадеш 10 или 20 лв , не е кой знае какво защото не се купува всеки ден.
Но за мен най- много разходи отиват за храна.
Не знам как с 10 лв успявате да се нахраните цял ден.
Не купувате ли кашкавал , чиито килограм е 14 -15 лв.
Сирене килограм 10 лв
Месо килограм 10 лв
плодове , зеленчуци.
Отделно работещите се хранят на вън.
Това е минимум 10-12 лв на ден.

# 290
  • до една звездичка
Сирене килограм 10 лв
Месо килограм 10 лв

Ти пък всеки ден ли купуваш по килограм от тези продукти, бе жена?!?! Joy

# 291
2500 и не ви стигат  newsm78 Човек знае 2 и 200 и се простира според чергата си. Нашият доход е 1200лв(и в един малък град това е висок доход), но от тях веднага махам 380лв заем и 120лв лизинг(поне след 3 месеца лизинга свършва).
1200лв. не е висок доход, дори и за малък град. Ако говорим за село, където човек има къща с двор и ниви и сам си гледа животни и реколта, тогава е добър доход, но ако всичко се купува от магазина, този доход си е нисък. Дори и в нашия град (Шумен) доход от 1200лв. на семейство си е нисък, ако и двамата родители са работещи. Нормален доход е около 2000лв. за малък град. Е ако само единия родител работи, тодава 1200лв. е нормално за доход.

# 292
Сирене килограм 10 лв
Месо килограм 10 лв
плодове , зеленчуци.
Е, ти всеки ден ли изяждаш подобни количества?
У дома кг кашкавал, когато ядяхме млечни на корем, се изяждаше за седмица.Кг сирене, поне 4-5 дена...Месо, за едно ядене, за трима, готвех по около 500 гр.
Ако купя например 1 зелка, 1 кг моркови, ряпа, пак стига за салата поне за 3-4 дни.
Плодове през ден-1 кг портокали, 1 вр. банани, 4-5 кивита, 4-5 ябълки.И пак се застъпваха, не свършват за два дни...
Т.е., описаните от теб продукти у дома се купуваха на седмица, не на ден.

# 293
  • София
Сирене килограм 10 лв
Месо килограм 10 лв
плодове , зеленчуци.
Е, ти всеки ден ли изяждаш подобни количества?
У дома кг кашкавал, когато ядяхме млечни на корем, се изяждаше за седмица.Кг сирене, поне 4-5 дена...Месо, за едно ядене, за трима, готвех по около 500 гр.
Ако купя например 1 зелка, 1 кг моркови, ряпа, пак стига за салата поне за 3-4 дни.
Плодове през ден-1 кг портокали, 1 вр. банани, 4-5 кивита, 4-5 ябълки.И пак се застъпваха, не свършват за два дни...
Т.е., описаните от теб продукти у дома се купуваха на седмица, не на ден.

И при нас тези продукти са за седмица.
Всеки ден купуваме само хляб,мляко и някакви дребни неща за малката.Основните продукти стигат поне за седмица.Но ,не при всеки е така.Има си хора ,които ги изразходват много по бързо.Баща ми например един кашкавал го яде за 2 дена.Реже си вечер и си го хапва като чипс.В нас може и 2 седмици да седи.

# 294
Нана 77, джънг винаги трябва да има !
"Барни" ,вафла,шоколад и т.н. ....... "излишни и вредни" храни,
но от време-навреме присъстват.Не може да се въртят само едни и същи яденета ,
само за да има нещо на масата и да се изхвърля.Всичко омръзва,когато е постоянно и за да
не изхвърлям храна - предлагам на близки.Последния случай от миналата седмица -
макарони на фурна - 1/4 дадох на приятелка.Няма как да направя само две порции.
Истината е ,че прехраната на едно семейство става все по-голямо изкуство.
Не мисля,че има някаква логика относно пазаруване всекидневно и седмично -
яде се всеки ден по няколко пъти, с определена сума за пазар.

# 295
  • София
Нана 77, джънг винаги трябва да има !
"Барни" ,вафла,шоколад и т.н. ....... "излишни и вредни" храни,
но от време-навреме присъстват.Не може да се въртят само едни и същи яденета ,
само за да има нещо на масата и да се изхвърля.

У дома нищо не се изхвърля. Яде се каквото има и докато не свърши. Бюджетът на семейството е такъв, че лиготии не се толерират. Капризи също.
Така че явно всичко е въпрос на лична преценка какво е допустимо и какво не.

# 296
За да хвърля нещо, първо, то трябва да е купено, и второ, предложено за ядене/наченато да се яде.

За да не се стига до там, се мисли преди да сготвиш казан манджа за четирима, или да се купят кутия вафли, килограм ягоди, ако се изядат по няколко, а останалите се подмятат с дни, докато отидат в кофата.

# 297
Много рядко хвърлям храна...трябва или да съм забравила нещо в хладилника, за да се е развалило, или да не е издържало и 2дни и пак да се е развалило, защото просто е бил калпав продукт.

В къщи се готви наистина в малки количества, малки тенджерки, тави, защото иначе подмятам храна и по 3-4дни. Научила съм се да готвя само неща, които се харесват и се ядат, а не да си правя експерименти и после само аз да го ям. )

Парите ни сега като съм по майчинство ще са около 2000лв. С 2деца, ще видим как ще се справяме.

# 298
Няма начин да не изхвърляме храна, правим го редовно. Не в големи количества обаче, просто има неща които залежават и след няколко дена като им дойде времето отиват на боклука. Например, хляб купувам веднъж на 2 дена, за това време изяждаме обикновено половината, другата половина заминава на боклука. Същото се случва и с нещата които копувам в големи промоционални опаковки, ами много ни идват и някаква част хвърляме, което обезмисля промоцията, защото реално накрая ни идва по-скъпо от нормалното. Сготвено рядко хвърляме, то се изяжда. По-лукс нещата също. Хвърлят се главно по-евтините неща, които понякога се подлъгвам да купя, и съответно само се подмятат из хладилника и никой не ги иска, пример днес хвърлих почти цяла щафета шпек, седеше вече 2 седмици в хладилника, отвън добре изглеждаше, но беше боклук, никой не го искаше.

# 299
  • София
 Това с готвенето в казани за жалост в повечето случай се налага, защото едва повечето жени които готвят имат време всеки ден като се върнат от работа да се затворят в кухнята за 1-2 часа. Много от хората работят до късно и ако трябва да готвят манджи за вечеря то те ще станат късно и ще са минали часа за вечеря. Ами нали трябва да се обърне и внимание на деца, да се свърши и някаква друга домакинска работа..... Освен всичко останало е и по икономично откъм ток най-малкото. Така че готвенето в казан е в повечето "пъти по принуда"

Общи условия

Активация на акаунт