С колко пари живеете на месец

• 38 722
  • 519
  •   1
Отговори
# 300
  • до една звездичка
Същото се случва и с нещата които копувам в големи промоционални опаковки, ами много ни идват и някаква част хвърляме, което обезмисля промоцията, защото реално накрая ни идва по-скъпо от нормалното.

Не промоцията, а разумността от това да купиш нещо, което си наясно, че не можеш да изконсумираш сама.  Laughing
Промоционалните опаковки/количества са принципно за тези, които консумират в големи количества. Така промоциите са си баш смислени. Wink

# 301
Оооо, разни подобни "абсурдни" колбаси в къщи не купувам. Купува си ги само мъжа ми и то вече доста рядко, защото и той установи че в 99.9% от случаите не стават за ядене.
Спрях и разните луканки и др. подобни да купувам, които са по 30лв.кг, защото и те вече са с крайно съмнително качество.
Всяка зима си правя домашна пастърма и така си имаме мезе за вечерта.
В големи опаковки също нищо не купувам, защото със сигурност най-малко половината ще трябва да се хвърли.

Ами аз готвя всеки ден почти, но не отделям по 1-2часа.
Всичко се пече, или задушава....нищо не пържа, запържвам и др. подобни дейности, които реално отнемат повече време.
Само слагам продуктите и мятам във фурната, то яденето си се готви само. От време на време да му се хвърли едно око само.

# 302
Ами, ето, пак си е ваша вината за хвърлянето. Защо купувате голям хляб, като има такъв от 350-400 гр.? Или колбас цяла щафета, когато може да се заеме нарязан, да речем 100 гр.? Или пък стоки на промоция- например 10 млека със срок на годност една седмица, като реално консумирате за това време по две?

Сами си вижте грешките и преценете защо на едни не им стигат 5000 лева за храна, а други ядат доста по-качествено и балансирано с 500?

Реално погледнато парите са си ваши, но чистосърдечно си признавам, че сте ми смешни.

# 303
  • Пловдив
Същото се случва и с нещата които копувам в големи промоционални опаковки, ами много ни идват и някаква част хвърляме, което обезмисля промоцията, защото реално накрая ни идва по-скъпо от нормалното.

Не промоцията, а разумността от това да купиш нещо, което си наясно, че не можеш да изконсумираш сама.  Laughing
Промоционалните опаковки/количества са принципно за тези, които консумират в големи количества. Така промоциите са си баш смислени. Wink
Примерно за нас са смислени, ама ние сме 5 човека и 4ри от тях ядем, най-малкия е като мишка Simple Smile Ако преценим, че нещо ни е в повече даваме на роднини (живеем в семейна кооперация).

# 304
  • София
Ами, ето, пак си е ваша вината за хвърлянето. Защо купувате голям хляб, като има такъв от 350-400 гр.? Или колбас цяла щафета, когато може да се заеме нарязан, да речем 100 гр.? Или пък стоки на промоция- например 10 млека със срок на годност една седмица, като реално консумирате за това време по две?

Сами си вижте грешките и преценете защо на едни не им стигат 5000 лева за храна, а други ядат доста по-качествено и балансирано с 500?

Реално погледнато парите са си ваши, но чистосърдечно си признавам, че сте ми смешни.

И на мен  Grinning
Но Каси, както ти самата каза, да пазаруваш рационално си е умение. Явно някой го нямат, но пък имат пари за пилеене.

# 305
  • София
Това е въпроса. Колко Ви е общия доход на сем. и стига ли ви за да живеете нормално? ...
И да и не.
Стига, за да живеем нормално, но не стига за да забързаме строежа на къщата, колкото би ни се искало.
Храната ни е безумно перо. Не знам какво правя, но вкъщи или навън не падаме под 50 лева дневно. За двама.
А за бебешките разходи ме изненадахте приятно Simple Smile Други цифри си имах аз наум, а то какво излезе .

# 306
Всичко беше на принципът "проба-грешка" и затова пазарувам почти всеки ден.
Забелязах,че ако има повече от няколко вида храна изостава и се подмята.
В "казан" не готвя,  не съм привърженик на претоплена храна,която
по някой път се налага. Няма как да се приготви гювеч само за четири порции,
съответно остава за още едно хранене.Единствено може да се дозира при супите
и аламинутите,салатите.Как да се приготви домашен кекс само за една закуска ? Съответно
остава ,залежава,назлъндисват му се и съответно заминава по направление .

# 307

Хляба го купувам, защото се продава по 600-700гр., половинки не съм виждала от много време.
За колбаса, ами щяхме да го изядем, ако ставаше за ядене. От вън добре изглеждаше, не беше и от евтиниите, но беше гаден.
Млека почти никога не хвърляме. Случва се да хвърляме плодове и зеленчуци, сирена, готови салати и др. Мога да го огранича, но тогава няма да имаме избор, защото е друго човек да има повече от единия хляб, масло и салам в хладилника. В смисъл, да има избор като огладнееш какво да си вземеш. Не поже постоянно да търчиш до магазина. Като каже детето в 10 вечерта, мамо яде ми се плодово кисело мляко, какво правите? Или, мамо дай ми от пастърмата?

# 308
  • до една звездичка
Като каже детето в 10 вечерта, мамо яде ми се плодово кисело мляко, какво правите? Или, мамо дай ми от пастърмата?

Grinning

# 309
  • София
Като каже детето в 10 вечерта, мамо яде ми се плодово кисело мляко, какво правите? Или, мамо дай ми от пастърмата?

Grinning

В 10 часа вечерта храна на детето не давам.

# 310
Grinning
А ако ти поиска, какво правиш?
Казваш му, да чака до сутринта ли?
Говоря за моето, на 4г., ако е по-голямо ще разбере.

# 311

И на мен  Grinning
Но Каси, както ти самата каза, да пазаруваш рационално си е умение. Явно някой го нямат, но пък имат пари за пилеене.

Както всяко умение, и това се учи, стига човек да има желание и мотивация да го направи. До преди да се роди синът ми, пазарувах безобразно, и изхвърлях огромно количество храна. Сега като се замисля, за двама човека съм пазарувала като за изхранване на петима  Embarassed  С времето помъдрях, и започнах да се замислям за доста неща - и за ресурсите, и за стойността на парите, и за свръхконсумацията, и най-вече за това, че със съвсем малко усилия човек може да направи големи спестявания, с които да си финансира повече приятни занимания, хобита и т.н....
Да не говорим пък колко е важно това умение за семейства, където ресурсите са ограничени. Тогава дори не става въпрос за забавления и хобита, а за покриване на други насъщни разходи...

Проблемът е в прекалено ниската финансова култура на хората (съжалявам, че го повтарям във всяка втора тема, но е факт!), както и в бедняшкото мислене "И аз съм човек!", и "Парите са си мои, ще си ги харча както си искам", което докарва хората до извращения от сорта - два дни на пържоли и после 28 дни на хляб и маргарин...

# 312
  • София
Grinning
А ако ти поиска, какво правиш?
Казваш му, да чака до сутринта ли?
Говоря за моето, на 4г., ако е по-голямо ще разбере.

На 4 години е достатъчно голямо, за да не яде по сто пъти на вечер. Моето е на близо 7 и след като самата аз години се борих с наднормено тегло, не смятам да толерирам ядене по нощите.

Цитат
Проблемът е в прекалено ниската финансова култура на хората

BirdsFlu, напълно съм съгласна с теб. И то не само за пазаруването се отнася, а като цяло.

# 313
  • до една звездичка
Grinning
Точно това щях да кажа и аз, но реших да се огранича само с усмивката.
Ни плодово, ни зеленчуково давам по това време.
Еле пък за пастърмата.... Joy

# 314
Ето, дори и мисленето ви/ти, Полина, не е мащабно. Аз давам просто примери, ти дълбаеш, оправдавайки се.

Общи условия

Активация на акаунт