Хистеректомията - въпроси , отговори , коментари .

• 181 373
  • 727
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Коли  утери в буквален превод  означава  шийка  на матката !  Няма как  това да  ви е диагнозата ? Shocked  Диагнозата  може да е Са  коли  утери , Са ин сито коли  утери , дисплазия  коли  утери , папилома коли  утери  и т.н. ......

# 196
  • София
Джесика,да моята е Са коли утери..... не знам защо го съкратих  Rolling Eyes
Да попитам още нещо като ходя при професора да му кажа ли,че искам да мина на телк и ли напряво при личната с епикризата  Thinking

# 197
Аз също съм пропуснала предните буквички. Честно казано не знам термините. Трябва да имаме май някакви обяснения на първа страница. Какво ще кажете? За по-лесно ориентиране.

# 198
  • София
Да,хубаво ще е да има повечко инфо на 1 стр  Peace

# 199
  • София
Здравейте.

Имам яснота по моите въпроси.
Са коли утери, означава "Карцином на МШ". Peace От карцином до карцином има разлика, както и от много други фактори.
При мен за съжаление лъчетерапията е неизбежна, както и премахването на яйчниците. Гадинката "ниско диферинциран карцином"+инфилтрация+разпространение в жлези и цепки ме води до тук. "Микроинвазивния карцином" е по малкото зло. (ако изобщо може да се говори за по малко зло). Освен това съм фамилно обременена.
Дянкова каза, че онколозите във ВМА са много добри и да съм спокойна. Рецидива е 1Б. Видях си рака на колпоскопа..гадно е.
Реших да не се оперирам при Горчев. На майка ми и правиха лапароскопска операци, не я почистиха добре и си отиде. Просто съм предубедена. Споделих на Дянкова и вчера в урологията за робота "ДА ВИНЧИ" и са на мнение, че с този коварен рак по добро от скалпелната операция, няма.
В общи линни се започва борбата и Господ да е с мен. Praynig

П.С . Сетих се още нещо да споделя, за ТЕЛКА. Началника ми се бори с линфом хванат много на време , добре е. Praynig Както и да е, днес ми каза, да не си пускам отпуски, а да ползвам колкото ми дават болнични, защото малкото болнични се отразявали , като минус в оценяването за пенсия. Дано не ви подвеждам, но поразпитайте, на мен още ми е рано.

Последна редакция: сб, 18 май 2013, 22:31 от Kиkи

# 200
Здравейте борбени момичета, чета Ви , но не ми стигаха сили са седна и да пиша . На 10.04 получих силен кръвоизлив Последва светкавично абразио и след 6 дни вече бях с диагноза високодиференциран адено карцином. Докато асимилирах , че в хистолигията ми има думичката карцином, преглъщах сълзите си и усещах как светът ми се обръща на  друга страна излезе доктора тупна ме по рамото и каза " Ще те изчистим и те уверявам, че ще умреш от нещо друго, но не и от това" Честно казано в този момент душата ми умираше. Веднага ми насрочиха ден за операция и така на 26.04 ми направиха тотална хистеротомия. няма да описвам операцията и дните след нея Честно казано много ми помогна обстановката в "Дева Мария" Бургас Оперираме ме д-р Хубчев , персонала от акушерки, мед . сестри , рехабилитатор и т.н. са винаги любезни и готови да ти помогнат. След 24 часа те вдигат и след 5 дена си отиваш у дома Започва чакането на новата хистология Този път нещата никак не изглеждаха розови. Следва лъчетерапия, която лекаря при който попаднах в онкото каза , че няма да има ефект тъй като съм пълна и само ще си пържа сланините. Препоръча ми да търся връзки в София и да искам лъчетерапия през влагалището. Лекуващият ми лекар и лъчетерапевта са на мнение ,че няма такова нещо Момичета които сте минали по този път моля Ви кажете как ви облъчват  и ако има някой по този начин да даде някакви координати на лекари. Ще ви бъда благодарна. Май Ви досадих с моето дълго писане , но ще се постарая по нататък да съм по кратка. Пожелавам успех в лечението и възтановяването на всички

# 201
  • София
Здравей, SSK! И ти си борбено момиче, всичко си преживяла и сега напред без страхове,доктора ти е казал правилно!!!
 За брахитерапия става въпрос,това е облъчване,което се прави вОнкологията София. Аз съм правила такова,това са 8  броя процедури. За конкретен лекар,не мога да кажа,отиваш там или се обади по телефона.Там  мисля,че една докторка се занимаваше с брахитерапията/не помня име/ И на мен ми бяха казали,че няма нужда от лъчетерапия,а за брахитерапията казаха,че би било добре,но и да не се проведе,с хистеректомията въпроса е решен.Има значение все пак хистологията,началне стадии 1б или 1а. Успех и питай, ако имаш въпроси Simple Smile

# 202
Благодаря мм, при мен  за съжаление е ІІ а и въпроса е дали да остана тук  и да си направя обикновената лъчетерапия или да е брахитерапия. Спомняш ли си дали се чака дълго за да те включат за  брахитерапия.

# 203
  • София
Не съм чакала,нямаше проблем да започна веднага,но все пак са минали няколко години,сега не знам как стоят нещата. А високодиференциран карцином на ендометриума ли е диагнозата или  на какво е?
От много неща зависи терапията,първо че е високодиференциран е добре,второ,зависи колко е проникването в тъканите,в хистологията ще пише и тогава ще се реши кое е по-добре. Може да направиш поне още една консултация с готовата хистология, тук в Онкологията Тимчева е много добра.

Последна редакция: нд, 19 май 2013, 14:26 от мм

# 204
След операцията хистологията ми е: нискодиференциран ендометриален аденокарцином, инфилтриращ по-малко от 1/2 от миометриума. маточна шийка ендоцервикална жлезна инвазия от ендометриален карцином яйчници - фиброза g3/t2a/ = ІІ А

# 205
  • София
Не мога да разбера на маточната шийка ли е карцинома,от написаното нещо не ми е ясно newsm78
Когато е по-малко от 1/2 проникаването се прави само брахитерапия,а когато еповече лъчетерапия,но става дума за карцином на ендометриума. Ако е на маточната шийка,там е задължителна лъчетерапията,но пак зависи дали има засегнати лимф.възли,дали има засегнати яйчници и т.н. .

Последна редакция: нд, 19 май 2013, 14:38 от мм

# 206
Това пише в епикризата. Както ми обясниха карцинома е на ендометриума, но не разпространен извън матката.

# 207
  • София
Значи е като моята диагноза- CA endometril, i e po-malko ot 1/2  в миометриума. Добра прогноза!

# 208
Благодаря ти. Едно е да го чуеш от лекар друго от човек който е минал по този път и е изпитал и болката и страха от неизвестното. Между другото ми е приятно , че се запознахме Името ми е Софка или Софи както казват приятелите и май отдавна не съм момиче зад гърба ми са цели 56 год .

# 209
  • София
SSk,аз също не разбирам нищо от поставената диагноза която имаш и не знам кое е по добро лъче или другото но се допитай до някой в София има добри както и в Плевен- проф.Горчев или Томов  Peace

Аз си чакам също епикриза с резултата от Хистологията и нямам търпение за да си отдъхна Praynig дано не ми се наложи Лъче Rolling EyesМоя гинеколог в софия каза,че щом е Микроинвазивен едва ли ще трябва,но сега след махането на матката и лимфната дисекция не знам какво ще излезне Confused

Последна редакция: пн, 20 май 2013, 14:11 от ♥ Димяни ♥

Общи условия

Активация на акаунт