Пости 2013 - 2 тема

• 68 821
  • 740
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Аз лично, виждайки всичко това, дори ми е обидно за мен си, да си пускам изследвания по време на пост, само, за да проверя какви са ми показателите... 
Не ми е минавало през ум да си пускам изследвания, за да си гледам кръвните показатели. Това са задължителни изследвания от трудова медицина /мисля, че споменах, не ми се връща да проверявам/, които ми направиха. И пак се моля, наистина тези резултати да са или грешка или резултат от подбора на храни, който съм си правила през това време.

Извинявам се, че разбудих духовете.

Написаното от мен не е обобщение, а просто споделяне и мога да те уверя, че не визирам в него, нито теб, нито който и да е било от темата Simple Smile Не мисля, че може да става въпрос за каквото и да е "разбуждане на духове". Надявам се всичко да е наред с изследванията ти Peace

# 286
Сигурно няма по-подходяща риба от тилапията за такъв голям празник - според преданието май това била рибата, която Св.Петър уловил, когато се срещнал за пръв път с Иисус Христос и той му казал отново да хвърли мрежите...  Grinning

Не е тилапия рибата, която имаш предвид.
В Галилейското езеро има една риба - нарича се Петрова риба и я има само там.
Опитахме я, когато бяхме по Светите земи, много вкусна! Хищна е, няма нищо общо с белите риби.

Явно става въпрос за една и също риба. Според Уикипедия в Галилейското езеро имало няколко вида тилапии и един от тях наричали Петрова риба - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F
Въобще в интернет където и да цъкнеш за тилапията, винаги излиза и тази история. Ето тук също - http://www.znania.tv/?p=16678

# 287

Не е нужно да се извиняваш, iiv_mortisha.
Темата е, за да си споделяме всичко свързано с поста - не само рецептите, но и всичко което ни вълнува и безпокои. Е, разбира се споделянето винаги е рисковано, защото човек не всякога може да срещне разбиране и съчувствие. По-често се случва да го разбират погрешно, но на всеки се случва Hug.

# 288

Не е нужно да се извиняваш, iiv_mortisha.
Темата е, за да си споделяме всичко свързано с поста - не само рецептите, но и всичко което ни вълнува и безпокои. Е, разбира се споделянето винаги е рисковано, защото човек не всякога може да срещне разбиране и съчувствие. По-често се случва да го разбират погрешно, но на всеки се случва Hug.
Мда..И мен не ме разбират, но аз ще си ям рибен хайвер- така правя от  94 година насам на този ден.   http://days.pravoslavie.ru/Days/20130414.htm   ей го тука пише на руски- в дясно на страницата.Но всеки да пости както намери за добре

# 289
Ами ако първият го няма или ако нещо не ти допада в първия и те притеснява..макар че винаги ще има нещо, което да пречи да е идеален.
Вече си ям, каквото ми се иска - както съм си била до преди поста /както споменах/.
Искам и аз smile3506 eat Embarassed   /макар че вече ям хора - което е признак, че постът е към края си и лъвовете са изгладнели  newsm56

Благодаря за отговора! lieseна теб същототи благодаря!Имам още малко време ,ще реша какво да правя,но се притеснявам от изповедтта Sad

# 290
  • София
Мда..И мен не ме разбират, но аз ще си ям рибен хайвер- така правя от  94 година насам на този ден.   http://days.pravoslavie.ru/Days/20130414.htm   ей го тука пише на руски- в дясно на страницата.Но всеки да пости както намери за добре

Ако постите изцяло според руския типик ок, но за мен да се взима оттук - оттам по нещо, не е правилно. Например гърците в първия ден на Великия пост (Чисти понеделник), когато при нас масово се тримири, не се разрешава олио и т.н. се събират на големи празнични трапези и пикници с калмари и октоподи. При тях е и не работен ден. Между различните типици има разлика. Никой не ви осъжда, че да се опаквате, но не значи, че е правилно и важи за всички. Ако вие нямате проблем и вашия изповедник ви разрешава ок, но ако не се отбележи, че не важи за всички някой може да се подведе...

# 291
  • София
Сигурно няма по-подходяща риба от тилапията за такъв голям празник - според преданието май това била рибата, която Св.Петър уловил, когато се срещнал за пръв път с Иисус Христос и той му казал отново да хвърли мрежите...  Grinning

Не е тилапия рибата, която имаш предвид.
В Галилейското езеро има една риба - нарича се Петрова риба и я има само там.
Опитахме я, когато бяхме по Светите земи, много вкусна! Хищна е, няма нищо общо с белите риби.

Явно става въпрос за една и също риба. Според Уикипедия в Галилейското езеро имало няколко вида тилапии и един от тях наричали Петрова риба - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F
Въобще в интернет където и да цъкнеш за тилапията, винаги излиза и тази история. Ето тук също - http://www.znania.tv/?p=16678

Да деее ама моята е китайска тилапияааааа.  smile3534

Мда..И мен не ме разбират, но аз ще си ям рибен хайвер- така правя от  94 година насам на този ден.   http://days.pravoslavie.ru/Days/20130414.htm   ей го тука пише на руски- в дясно на страницата.Но всеки да пости както намери за добре

Ако постите изцяло според руския типик ок, но за мен да се взима оттук - оттам по нещо, не е правилно. Например гърците в първия ден на Великия пост (Чисти понеделник), когато при нас масово се тримири, не се разрешава олио и т.н. се събират на големи празнични трапези и пикници с калмари и октоподи. При тях е и не работен ден. Между различните типици има разлика. Никой не ви осъжда, че да се опаквате, но не значи, че е правилно и важи за всички. Ако вие нямате проблем и вашия изповедник ви разрешава ок, но ако не се отбележи, че не важи за всички някой може да се подведе...

Къде изчезна светата апостолска църква с единните канони, та се стигна до там не само, че всеки народ да има свои си собствени изисквания, ами дето се вика и всеки край на дадена държава.

# 292
Всякога е имало различия и особености в обичаите, но важното е любовта да покрива всичко.

# 293

Ами май не съм се замисляла newsm78 Излиза, че съм по-руския, тъй като не си спомням някога да съм яла калмари и октоподи през поста.

# 294
Задължително ли е предишния ден преди изповед и причастие да се пости строго,когато календара не го изисква?

# 295
  • София
Задължително ли е предишния ден преди изповед и причастие да се пости строго,когато календара не го изисква?

Типика на БПЦ няма такива изисквания.

# 296
Доколкото знам строгият пост 3 дни преди причастие се приема за неписано правило.
Отците, които изповядват го изискват или го свеждат до 1 ден за болни и немощни. Само, когато денят преди причастие е събота, постът се облекчава (с олио), защото има канон, с който се забранява строгия пост в събота (освен ако е Велика събота).
При всички случаи това трябва да се уточни с духовния наставник.  

Календарът изисква строг пост само от понеделник до петък през първата седмица на Великия пост и първите три дни на Страстната седмица, защото на Тодоровден и Велики Четвъртък се причастяват традиционно всички християни. През останалото време, който се подготвя за св. Причастие се допитва до духовния си отец, и ако има благословение пости строго 3 дни или 1 ден. Според мен това правило не е случайно - когато се пости по-строго, човек става по-събран в себе си, по-внимателен, по-настроен към молитва и размисъл.

Последна редакция: пт, 26 апр 2013, 20:36 от simpatikonia

# 297
  • В царството на игрите:)

Определено няма такова изискване..
И още нещо, в предния манастир край Търново, в който беше леля, се ядеше хайвер по време на пости. В сегашния режима е по строг по принцип. В него не се яде дори и месо през цялата година, освен на храмовия празник..
Явно има различни начини на постене, но е вярно, че любовта трябва да покрива всичко!!!

# 298

Благодаря.Това ме интересуваше,а не кой къде какво дочул  bouquet

# 299
  • София
Попрочетох последните страници от темата и ми се прииска да споделя, че физически винаги постът ми се е отразявал много добре и физически, и психически, и духовно; усещам, че и някои процеси в тялото ми се регулират и оправят за разлика от непостните периоди. Реших да го споделя просто за да не се роди някакъв предубеждение, че постът може да доведе до някаква болест едва ли не  Shocked.

kati4ka, копирам ти нещо, което може би би ти било от полза, от сайта на Православие БГ:

Отче, имам усещането, че е по-добре да потърся друг изповедник. Как да знам дали не греша и дали това не са клопки?
Как един човек намира духовния си отец?

Отец Стоян Бербатов:

Духовният наставник играе важна роля в живота на християнина, понякога тя е и съдбоносна. Неговото намиране или смяната му с друг е въпрос на личен избор. То, разбира се, крие и много опасности. Духовният отец трябва да е човек, който напълно може да разбере твоята личност и да те предразполага към духовно общуване. Бързам да кажа, че няма универсални изповедници. За един човек може да е добър даден свещеник и да го ръководи правилно, но за друг може и да не е. Един от критериите за подходящ изповедник е дали твоето общуване с него е станало толкова непринудено, че той ти дава примери от своя собствен живот, които са равносилни на изповед за самия него. С други думи, ако той изповядва някои свои грехове пред тебе, наистина има шанс да стане твой добър духовен отец. Ако изповедта не носи духовни плодове за тебе, по-добре е да смениш духовника, но това не бива да носи обида за тебе или за него. Нали изповедта ни учи на покаяние, а пък щом знаем да се молим за нашите грехове, нека простим и на другите.
Бог да благослови.
Отец Стоян.

liese и аз така чувствам нещата относно поста.
 А цитатът, който си споделила е прекрасен.

Благодаря за отговора! lieseна теб същототи благодаря!Имам още малко време ,ще реша какво да правя,но се притеснявам от изповедтта Sad

kati4ka, не се притеснявай от изповедта. Направена искрено, с покаяние и със съзнанието, че се изповядваш пред нашия Отец, а не пред целия свят, пълен със суета и осъждане, тя носи облекчение и ти става едно такова светло на душата...  Simple Smile Изповедта и причастието са най- големите крачки напред по- пътя ни към Бога, защото съдържат в себе си разкаянието и прошката, а те водят към любовта към Бога и всяко негово творение. И дори да правим понякога малки крачки назад, вършейки грехове (защото ние сме грешни още от историята за Адам, Ева и райската ябълка), щом се покаем и вкусим от единственото лекарство- тялото и кръвта Христови, Господ ни прощава тези грехове и ни води по пътя на спасението.
 На мен лично тази статия много ми помогна да преодолея притеснението от изповедта и най- вече от свещеника.

Общи условия

Активация на акаунт