Автоимунен тиреоидит на Хашимото (28)

• 76 781
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
Merelenda, пия метизол по 1 таблетка дневно, може би от една година съм на тази доза. Преди 2 месеца ТСХ беше 2,7, фт4 около 14 май беше, не са пред мен изследванията. За съжаление сега не изследвах ФТ4, а само ТСХ  Tired а то сигурно ще е нужно  Tired като знам каква съм паника стане ли въпрос за вземане на кръв...... не ми се ходи да си правя нови изследванията!
От колко време общо се лекуваш?
Нещо за спиране на терапия не е ли ставало въпрос?

# 466
С метизол се лекувам от април 2012, а преди това - с еутирокс. Преди 2 месеца като ходих при Начев го питах като ми е в норма ТСХ налага ли се да продължаваме лечението и той каза, че поне 2 години трябва да пия хапчета. Иначе сега се сещам, че като си правих изследванията пиех бетасерк и невробекс, не знам дали те може да са дали отражение, въпреки че лекарката, която ми ги изписа, зане, че съм с Хашимото.

# 467
Да, то лечението е до 2 години. От 6 месеца до 24 месеца. Някои леки случаи се оправят и за 6 месеца, други за 12, други за 1,5 г.
Иначе периода на прием на тиреостатик не е превенция срещу поява на рецидив.
Но щом на 1 таблетка метизол вдигаш ТСХ на 4, да не се правя на доктор, ама не виждам как ще продължиш лечение до 2 години с тази доза.
Пиши после какво е казал лекуващия.

Иначе за хапчетата, невробекса не дава отражение на изследванията. За другото също се съмнявам.
Единици са лекарствата, които биха повлияли. По-скоро състояния, отколкото лекарства.

( Първия път ми спряха лечението на 11 месец от началото на заболяването. 3 месеца хормоните докато се наместят бях на 4 таблетки, после на 3 таблетки тирозол, и останалите 8 месеца с хормони в норма на 1 таблетка тирозол ( ТСХ 1,2,3 - така се въртеше). Не бях готова да ми спират терапията, но и тукашните доктори и в София хирургът ми каза, че такъв е подхода и така е трябвало, щом хормоните са се задържали в норма толкова време с 1 таблетка. ( защото си мислех, че рано ми я спират). А рецидива, ако ще става не можеш да го спреш.)

# 468
  • София
нещо се притесних сега за тая захар,разрових от януари имам изследвана глюкоза-5.84,при норма 6.1 Tiredне помня какво съм яла предната вечер....за захар,може ли кръв от пръста?Претеснява ме вълчият ми апетит напоследък ooooh!

# 469
  • Бургас
Moмичета, сложиха диагноза Хашимото и на майка ми. Тя е на 71г и досега не е знаела за проблема, никой лекар от многото, при които е ходила не се е сетил да ѝ изследва щитовидната жлеза, хормоните и т.н. При нея е доста засегната жлезата. Както и да е.
Изписали са ѝ съвсем малка доза Л-тироксин и Цефасел. Цефасел и селен едно и също ли е? При какви случаи се изписва и това? На мен всички ми изписват само Л-тироксин. Дали не би могъл и селенът да ми е от полза  newsm78

# 470
  • UK
Мон,
 аз пия Селен от доста време, като го започнах едно от антителата (нямам спомен сега, но май МАТ newsm78) беше леко извън нормите, малко над горната граница, незнам от него ли или от друго, но си влезе в норми. Пия Селен на Валмарк Peace

# 471
  • UK
нещо се притесних сега за тая захар,разрових от януари имам изследвана глюкоза-5.84,при норма 6.1 Tiredне помня какво съм яла предната вечер....за захар,може ли кръв от пръста?Претеснява ме вълчият ми апетит напоследък ooooh!
Ами мисля, че не, изследва се венозна кръв, поне на мен, винаги така са ми я изследвали. Иначе е било хубаво да не се консумират захарни изделия поне от вечерта, защото май давали отражение върху изследването, но в последното не съм сигурна, четох нещо такова някъде newsm78

# 472
Здравейте, станаха ми изследванията. ТСХ 6 и нещо, при норма до 4,20, анти ТПО 131 при норма до 34. Айде пак увеличаване на дозата на ел тироксина. Да ви питам, някой има ли проблеми със сърцето? Аз съм с ужасни ектрасистули и тахикардия, пия куп лекарства за сърцето.

# 473
  • Sofia
На мен лятото в жегите ми се „разхлопва„ сърцето и при някои по-силни емоции,но не приемам никакви лекарства за сега

# 474
  • UK
Здравейте, станаха ми изследванията. ТСХ 6 и нещо, при норма до 4,20, анти ТПО 131 при норма до 34. Айде пак увеличаване на дозата на ел тироксина. Да ви питам, някой има ли проблеми със сърцето? Аз съм с ужасни ектрасистули и тахикардия, пия куп лекарства за сърцето.
Да, съвсем първоначално, доста хора бяхме така, даже някои са на бетаблокери, мисля че Мереленда newsm78 беше.
Не се притеснявай, след като увеличиш тироксина известно време ще имаш неразположенията, но всичко това е за кратко и бързо ще отшуми Hug

# 475
Момичета ,а посинявала ли ви е долната устна в краищата ?Бях попитала във форума доктор и ми каза ,че най вероятно е от сърцето .Ходих на кардиолог всичко беше наред ,а устната ми е така от миналото лято.

# 476
Не се притеснявай сега. Стойността не говори за диабет, но е сигнал да се направят някои изследвания и при нужда доктор да ти предпише диета, някакви добавки или каквото той прецени, ако резултатите покажат отклонения.
Граничните стойности са сигнал и колкото по-рано се изследва човек и предприеме мерки, толкова риска да развие диабет в близките години се снишава.
Аз съм на лекарства, предвид и тиреотоксикозата, докторът ми каза, че няма да стане без хапчета и само с диета ( а и с хиперфункция не трябва да пазим диета). Да, имам ограничения в храненето, някои храни са заменени с по-здравословния им вариант ( ако мога така да го нарека).
Започнах да приемам и лекарства за захарта. Свалих и килограми, което преди беше невъзможно. Всичко се е дължало на нарушения метаболизъм.

За кръвната захар, може да ти вземат кръв от пръста  или от вената, като стойностите за двете са различни.
Примерно - при венозна кръв в някои лаборатории горната граница е 6,1 - 6,30
При капилярна кръв ( от пръста) 5,5
При венозна, ако стойността е гранична, около горната граница ( или между 6,1 - 6,9) се правят допълнителни изследвания, за да се разбере дали се касае за нарушен глюкозен или въглехидратен толеранс ( и двете са преддиабетни състояние - рискови и се налага да се предприемат мерки). След изясняване се предприема при нужда диета, която включва някои ограничения и заместване на някои храни, движение и спорт; или по преценка на доктор - лекарства.
Двукратно измерена захар на гладно 7 говори за диабет.
Двукратно измерена захар след хранене 11 говори за диабет.
Затова е хубаво, ако има гранични стойности, или захар надвишаваща 5,5 да се направят повторни изследвания и ако излезе пак гранична да се консултира пациентът с ендокринолог.
Сега като правя кръвно-захарен профил давам кръв само от пръста. Може да давам и от вената, ама все пак тия вени не съм ги намерила на пътя я. Laughing

Така и така посещаваме такъв специалист, затова попитах дали се изследвате, особено тези, които сме с наднормено тегло, имаме отоци, изпотявания, неутолима жажда, вълчи глад, подут корем и т.н. Не всички симптоми са задължителни. Майка ми и баща ми са с диабет - нямат нито един. Аз имах само подут корем и наднормено тегло, принципно от хашитоксикозата. За корема все ми казваха, че е от колита, но и захарта доскоро ( миналата година) беше все в норми, около 5. С рецидива на заболяването се разбутаха нещата.

За изследване на захарта, най-добре не яж пържени тежки храни предния ден. Без подсладени газирани напитки и сокове, без сладкиши.
Някакво месо, салата, филийка-две хляб, айрянче за вечеря - примерно.
Аз съм правила изследвания макар да съм хапвала всякакви тежки храни, пържени филийки със сладко, кока-кола, шоколад и т.н. и захарта ми е била в норми. Принципно съм на мнение, че заради изследване не би следвало да правя ограничения, а да си карам нормалния ритъм през деня, за да са реални изследванията и да се види как реагирам и на захарите, но вече се съобразявам, защото ми го изискват. Tired
И все пак, не хапвай 12 часа преди изследването - може само вода в периода и нека вечерята да е по-лека, без посочените : шоколад, газирани напитки, пържени храни, захар.

Мон..., не съм пила Селен, но доста момичета пият. На някои им помага за антителата, на други не. Принципно добавката е полезна, не само за Хашимото.
Майка ти е на възраст и ще пие малка доза.
Моята майка и баща ми не мога да убедя да се изследват, а има защо. На баща ми след инсулта ( той е и с два инфаркта) чак тогава му казаха да се изследва, ама не иска. Tired Пулсът му е все около 30-40. Чудят се как изобщо ходи на крака.
Майка пусна само едно ТСХ преди година заедно с брат ми, че и двамата са с пакет симптоми и им казали, че всичко е ок. Майка ми свали над 20 кг за няколко месеца. Исках да отидат на ендокринолог, ама не чуват. Как да им обясня, че едно ТСХ не е достатъчно за диагноза. Tired

Да, съвсем първоначално, доста хора бяхме така, даже някои са на бетаблокери, мисля че Мереленда newsm78 беше.
Не се притеснявай, след като увеличиш тироксина известно време ще имаш неразположенията, но всичко това е за кратко и бързо ще отшуми Hug

Беше спряло да прескача моето и спряхме бетаблокера, но сега пак пия. Понякога ме стряска много. Както си лежа и сякаш спира изведнъж, подкосяват ми се краката и след 2-3 секунди започва да бие силно. Много се стряскам в такива моменти. Confused

# 477

Беше спряло да прескача моето и спряхме бетаблокера, но сега пак пия. Понякога ме стряска много. Както си лежа и сякаш спира изведнъж, подкосяват ми се краката и след 2-3 секунди започва да бие силно. Много се стряскам в такива моменти. Confused

[/quote]А мен ме е събуждало от сън от силното биене на сърцето , тогава много се уплаших .

# 478
  • София
 Hugблагодаря ти Мереленда...ще го помисля.

И моето сърце прескача ужасно на моменти, пия Беталок зок!

# 479
Titanka, и на мен ми се е случвало. И като се събудя и не мога да се успокоя. Бие като лудо.

k@li, просто като правиш следваща контрола на хормона, така и така ще ти вземат кръв, пусни и захар на гладно пак за изследване. После я консултирай с ендокринолога. Обясни му симптомите, ако имаш такива и ако нещо те тревожи и той ще предприеме мерки.

Скрит текст:
Аз миналата година по това време някъде направих рецидив на заболяването и понеже на всяка контрола освен хормони пускам и кръвна захар и все е била 5 или малко по-малко от 5, та този път показа 6,15 венозна при норма 6.1 Бях хапвала картофи и царевичен грис предния ден, та личната вика от това ще е. Пусни я пак след месец. Консултирах изследването с тогавашния ендокринолог който ме лекува и му казах, че досега никога не съм имала дори гранична захар. Винаги е била ниска. Той ми каза, че понеже съм направила рецидив на хашитоксикозата може от това да се е повишила захарта. Да огранича свинското и тестото и след 2 месеца пак да пусна изследване, след като се поуспокоят хормоните.
Следващите изследвания показаха кръвна захар 5,25, 5,45 при норма 6.1, докато извенъж октомври месец не показа резултат 5,87 при норма 6.1 Веднага го консултирах с новия ендокринолог, при който вече ходих. Обясних му, че преди месеци веднъж пак съм имала гранична стойност, после всичко е било в норми, но предвид заболяването ми Хашитоксикоза, предвид, че родителите ми са с диабет ( вторичен го водиха, отключен след основно друго заболяване)( старчески и са на хапчета), то докторът ми пусна изследвания ОГГТ - обременяване с глюкоза и кръвно-захарен профил.
Първото изследване излезе в норма, второто показа нарушен въглехидратен толеранс - мисля че се казваше нарушена гликемия на гладно.
Вечер каквото хапна го складирам и захарта е ниска, а сутрин със ставането се повишава. Нарушена обмяна на веществата. Докторът ми обяснява някакви неща, ама честно казано нищо не запомних. Как работел панкреаса, какво ставало с храносмилането, как се повишавала захарта и т.н., но както казах не запомних.

Общи условия

Активация на акаунт