Автоимунен тиреоидит на Хашимото (28)

• 76 725
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Е, щом вода може няма да е кой знае какво да издържа без кафето сутринта. Четох сега в сайта на Цибалаб, че пролактина се взима 2 часа след ставане. Освен тат мат и тсх има ли други показатели, които се изследват за щитовидна жлеза, които да си пусна и да мина с едно боцкане? Аз совен тях и пролакти, кр. захар и мисля и хемоглобин да пусна, но да не би да има нещо, за което да не се сещам?

# 661
Е, щом вода може няма да е кой знае какво да издържа без кафето сутринта. Четох сега в сайта на Цибалаб, че пролактина се взима 2 часа след ставане. Освен тат мат и тсх има ли други показатели, които се изследват за щитовидна жлеза, които да си пусна и да мина с едно боцкане? Аз совен тях и пролакти, кр. захар и мисля и хемоглобин да пусна, но да не би да има нещо, за което да не се сещам?
За щитовидната: ТСХ, ФТ4, ФТ3, ТАТ и МАТ ( принципно за поставяне на диагноза може и без ФТ3, може и само ФТ4, ама ако искаш пусни всички, че да ги знаеш накъде са)
ПКК ( пълна кръвна картина) - в нея се изследва и хемоглобина. Около 5-6 лв излиза, пак в зависимост от лабораторията. В някои лаборатории 7-8 показателя от ПКК струват 5 лв, в други 22 показателя струват 5 лв.
Пролактин
Кръвна захар ( само на гладно ли ще пускаш или ще правиш профил) ?
Какво е видяла толкова в изледването - обременяване с глюкоза докторката ти, че казва, че е странно?
Сподели резултата.

За други изследвания, зависи какви са ти оплакванията.
Някои, особено ако правят кръвно-захарен профил пускат и липиден профил и чернодробни показатели.
Липиден профил:
- Тотален холестерол;
- HDL;
- LDL;
- Триглицериди.
В зависимост от лабораторията, цените са различни. Аз последно го пуснах в една лаборатория, където беше с намаление и ми излезе - 10 лв.
Чернодробни - Асат-Алат ( често ако се пускат двете излизат към 3-4 лв)

Най-добре, преди изследванията 12-14 часа да не си се хранила - заради кръвната захар. Вечерта по-добре не яж месо.
Тук там за пролактина се споделя това за месото. За всеки случай - не казвам, че е вярно, нямам идея, но просто се споделя в някои теми, освен задължителните - без секс преди изследването, без докосване на гърдите, и покой 15-20 мин преди да ти вземат кръв.

trada, аз пия рибено масло. Много е полезно. Peace

Последна редакция: нд, 19 май 2013, 14:44 от Merelenda

# 662
  • София
Защото, когато болен от Хашимото влезе в ремисия и антителата влязат в нормални стойности, той не престава да е болен от Хашимото, а просто е в ремисия и заболяването не е активно. То може пак да се отключи, може и да не се отключи. Може първоначално да е започнало с хипофункция, да достигне ремисия и след години да се отключи с хиперфункция.
Защото някои имат скрит тиреоидит и антителата им са в норми, но имат всички симптоми на заболяването.
Защото заболяването при всички има различна изразеност и само опитен ендокринолог може да постави диагноза и да предприеме адекватно лечение, без да разчита само на хормонални изследвания, които примерно за дадения момент са в норми.
Защото антителата понякога спонтанно спадат, без прием на лекарства и добавки, които евентуално да ги понижат, а с промяна в начина на живот.
Защото не е задължително да са повишени и двете ( Анти тро и Анти тг).
Защото не е задължително да са повишени с голяма стойност. Понякога и само граничен резултат на едното подсказва, за какво заболяване се касае, но не може да се предвиди хода му ( дали ще се увеличат още антителата, дали ще спаднат, дали ще се отключи хиперфункция или хипофункция)

Примерно!
Peace даже може и въобще да не са повишени ТАТ и МАТ и пак да има Хашимото,в такива случаи  ехографията се използва за диагностициране, жлезата има специфична структура, аз лично познавам няколко такива дами.

# 663
В понеделник , вторник ще правя тсх, тат, мат , пролактин и кр. захар. Та да питам за тези изследвания мога ли да пия вода? Обременяванет беше и на гладно и жадно, но за тук нве разбрах.
За тсх, фт4, тат и мат може да пиеш вода, за другите не мога да кажа. В началото и аз не смеех да пия и вода и един път лаборантката ми се скара защо не съм пила, кръвта едвам течеше, така се беше сгъстила....

# 664
Защото, когато болен от Хашимото влезе в ремисия и антителата влязат в нормални стойности, той не престава да е болен от Хашимото, а просто е в ремисия и заболяването не е активно. То може пак да се отключи, може и да не се отключи. Може първоначално да е започнало с хипофункция, да достигне ремисия и след години да се отключи с хиперфункция.
Защото някои имат скрит тиреоидит и антителата им са в норми, но имат всички симптоми на заболяването.
Защото заболяването при всички има различна изразеност и само опитен ендокринолог може да постави диагноза и да предприеме адекватно лечение, без да разчита само на хормонални изследвания, които примерно за дадения момент са в норми.
Защото антителата понякога спонтанно спадат, без прием на лекарства и добавки, които евентуално да ги понижат, а с промяна в начина на живот.
Защото не е задължително да са повишени и двете ( Анти тро и Анти тг).
Защото не е задължително да са повишени с голяма стойност. Понякога и само граничен резултат на едното подсказва, за какво заболяване се касае, но не може да се предвиди хода му ( дали ще се увеличат още антителата, дали ще спаднат, дали ще се отключи хиперфункция или хипофункция)

Примерно!
Peace даже може и въобще да не са повишени ТАТ и МАТ и пак да има Хашимото,в такива случаи  ехографията се използва за диагностициране, жлезата има специфична структура, аз лично познавам няколко такива дами.
Това пък съвсем забравих да го напиша.  Hug

# 665
Ммда, ехографията си е задължителна.

# 666
Merelenda, има толкова много видове рибено масло в нета.Ти от кой вид пиеш и по колко на ден?

# 667
Merelenda, има толкова много видове рибено масло в нета.Ти от кой вид пиеш и по колко на ден?
От това си взимам аз, че ми е по джоба. Другите ми идват скъпо.  Peace
РИБЕНО МАСЛО капс. 150 мг. * 60 ФОРТЕКС
http://apteka.framar.bg/30011926/%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D0%BD% … D0%B5%D0%BA%D1%81

По 2 на ден пия. Пише от 1 до 3 таблетки.
В нета е около 6 лв, от нашата аптека ми излиза 5 лв. Една опаковка за 1 месец.

# 668
Благодаря, Мереленда!
Странното на изследването е, че инсулина ми е висок само на гладно т.е. при първото теглене на кръв. И то беше към 27-8 като стойност, не много високо. Всички останали стойности са в норма и на кр. захар и на иснулин. Преди години съм рпавила няколко пъти обременяване и изследванията ми си бяха съвсем като по учебник с инсулин повишен след обременяването. Тогава и кръвната ми захар беше на горна граница. В колата ми са изследваниата, ще ги напиша тия дни.

# 669
Благодаря, Мереленда!
Странното на изследването е, че инсулина ми е висок само на гладно т.е. при първото теглене на кръв. И то беше към 27-8 като стойност, не много високо. Всички останали стойности са в норма и на кр. захар и на иснулин. Преди години съм рпавила няколко пъти обременяване и изследванията ми си бяха съвсем като по учебник с инсулин повишен след обременяването. Тогава и кръвната ми захар беше на горна граница. В колата ми са изследваниата, ще ги напиша тия дни.
Ами това не говори ли за нарушена гликемия на гладно?
С една дума - сутрин захарта е висока, а след обременяването в норми.

Аз съм така. Сутринта беше висока, а след глюкозата в норми. Simple Smile
Пия си хапчетата чинно 7-ми месец и сега сутрин ми е 4,9 захарта, а обед и следобед е 4.4. - последната контрола отпреди 4-5 дена.
Преди това няколко месеца я държах над 5 с хапчета.

# 670
Захарта ми е в норми само инсулина е повишен.

# 671
Захарта ми е в норми само инсулина е повишен.
Извинявай, би ли пояснила, че не съм наясно?
Значи, с обременяване с глюкоза, веднъж може да се измери кръвната захар след час и после след 2, и отделно да се измери инсулин? Така ли да го разбирам, че изобщо не ми е ясно?

Цитат
Обременяване с глюкоза

Вероятно най-разпространеният метод за определяне на глюкозната толерантност, за диагностициране на захарен диабет тип 2, както и за определяне на инсулиновата чувствителност. Изследването се провежда рано сутрин, като последният прием на храна е бил предишната вечер. След първоначално измерване нивата на кръвна захар на гладно на пациента се дават 75 г глюкоза, разтворена във вода, и нивата на кръвната захар се проследяват за период от 2 часа. Стойности на гладно ≥ 6.1 mmol/L са признак за проблеми с гликемичния контрол и наличие на инсулинова резистентност, а ≥ 7 mmоl/L – за наличие на захарен диабет. Същото се отнася и за стойности съответно ≥ 7.8 mmоl/L и ≥ 11.1 mmоl/L 2 часа след обременяването с глюкоза.

Източник: Как да определим инсулиновата си чувствителност
Питам, защото аз правих ОГТТ, но на изследването пишеше: Глюкоза, а не инсулин.Самата стойност определя дали се касае за инсулинова резистентност може би, или за инсулин се определя отделно?
От прочетеното по-горе аз не намерих разлика, затова и питам. Simple Smile

Аааа, имало и инсулин на гладно:
Цитат
Инсулин на гладно

При този метод серумните нива на инсулин се определят на гладно, най-често рано сутрин, като последното хранене е било преди лягане. Прието е стойности над 60 pmol/L (10 mU/L) да се считат за признак на инсулинова резистентност.
Аз не разбрах, че си правила такова, а ОГТТ. Пък може и пак да бъркам. Simple Smile

Последна редакция: нд, 19 май 2013, 18:31 от Merelenda

# 672
Обременяване с глюкоза се казваше изследването. Измерват се кръвната захар и инсулина на гладно, пие се глюкоза, след час пак се тегли кръв, след това се пие само вода и пак се тегли кръв Много често пускат изследването само на гладно и на 180 мин. Предполагам, че защото си е скъпичко.Инсулина е 20лв. 3х20 и кр. захар и стъпва на 70 и отгоре лв.

На мен само инсулина на гладно ми беше висок, но сега като не знам мерната единица и не мога да се ориентирам в това, което си написала. Ще видя утре. Но лекарката каза, че пак се късае за ИР.
п.п.Сетих се, че ги имам в пощата  Crazy

Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност    Метод
ОГТТ-0,60,120                          
     Глюкоза         5.6        mmol/l     2.8 - 6.1    
     Глюкоза         5.7       mmol/l         
     Глюкоза         6.6        mmol/l     3.5 -7.8    
Хормони
Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност    Метод
ОГТТ-0,60,120                          
     Инсулин    H     28.79        uIU/ml     2.6 - 24.9    
     Инсулин         27.90        uIU/ml         
     Инсулин         17.25        uIU/ml     2.6 - 24.9    

# 673
Ясно, вече разбрах.  Simple Smile
Благодаря ти!
Бе, питаха ме в темата за Сиофор, дали съм правила за инсулин, ама тогава не схванах много, за какво иде реч.
Докторът ми пусна само ОГТТ - глюкоза - тук излиза към 8 лв с таксата за взимане на кръв.
И кръвно-захарен профил.

При мен ОГТТ излезе в норми, а при кръвно-захарен профил излезе проблем.
Нарушена гликемия на гладно ми каза доктора, че имам. Неправилно усвоявам въглехидратите, доколкото разбрах. Нарушен въглехидратен толеранс. На хапчета съм сега.

Интересно ми стана, че в лабораторията, в която аз правих ОГТТ - 3 кратно измерване е с една и съща референтна граница.
При мен също беше двукратно. Докторът каза, че е достатъчно двукратното измерване и вече по-често го правят така. На гладно и на 120 мин.
В друга лаборатория видях, че е на гладно, на 60 мин и на 120 мин, като на 60 мин имаше по-висока референтна граница, а на 120 мин по-ниска референтна граница, но не по-ниска от тази на гладно.

Така или иначе ще ходиш при ендокринолог ще си готова с изследванията за него.

# 674
  • София
Mika,и захарта на гладно ти е височка...

Общи условия

Активация на акаунт