С какво ви дразнят свекървите- 24

• 64 120
  • 807
  •   1
Отговори
# 270
  • Бургас
Според мен кой каквото и да ми обяснява, тук става въпрос за една чисто и просто предубеденост към свекървата. Замислете се дали реагирате по един и същи начин на едни и същи неща, които правят/казват майките ви и и свекървите. Да, майките ни са най-близките ни същества, а свекървата е чужд, омразен човек, който я каже нещо, което не ни хареса, я сме я изяли с парцалите.
А пък това с обаждането на свекървите, когато децата са болни. Да, досадно е, особено когато си изнервен. Но пък свекървите може да се притесняват много за внуците си или просто да си мислят, че ако не се обадят поне два-три пъти през деня, ще сметнете, че не се интересуват от децата ви. За добро или лошо свекърите вървят с мъжете ни и трябва да ги понасяме и да преглъщаме някои неща.  Като не ви харесва нещо го казвате с деликатен тон. Например: "Не ми се сърди, моля те, но когато детето е болно, не съм на себе си и се изнервям ако /посочвате какво ви изнервя/". Ако е нормален човек ще се съобрази, ако ли не -  спокойно може да си позволите да сте по-груби или да не вдигате телефона. Аз нищо не си премълчавам - просто съм такъв човек. Въобще не ми минават разни тъпи номера и изказвания и свекърите това много добре го знаят и поне засега си стоят на г*зовете и не ме дразнят, защото знаят, че съм "так-так и режа като с нож"  Laughing

# 271
  • Северозапада
Аз с моята свекърва нямам някакви големи противоречия, поне за сега. Тя не е лоша жена, напротив, много е добра като човек, винаги гледа да помогне на всички. Нейният проблем (или по-точно моят) е по-скоро в това, че се престарава и чак досадно става на моменти. Но да е жива и здрава, защото сигурно ще опрем до нейната помощ догодина. Не се оплаквам от нея, а искам да споделя, че напоследък прави някои изказвания, от които ми става много тъпо. Например за името на бебето, да сме си избрали по-кратко име, защото тя дълги не харесвала. Еми, това си е нашето дете и името трябва да харесва на нас. Или вчера и казва синът и, че сме си поръчали еди-какъв си цвят количка. Веднага, "ама защо този, а не онзи". Не го прави нарочно или съзнателно, съвсем непреднамерено е, но аз ли съм станала по-чувствителна от бременността, много кофти ми става. Моята майка не се бърка, не раздава непоискани съвети, но свекървата някак си без да иска постоянно нещо ни съветва.
Не желая да ме поучавате. Това е едно място където (сравнително) анонимно мога да си кажа какво ме дразни и да погледна от друг ъгъл на нещата. Благодаря, че ме изчетохте!

# 272
  • София
Марсинка, прекалено много се обясняваш. Не знам как имаш нерви за такова нещо. Просто когато пак започне да те разпитва като първокласник, обясни това, което написа тук. Любезно. Ако ти си мълчиш, тя няма как да знае, че прекалява и в този случай не е нейна вината за това, а твоя. Но не забравяй, че тя е баба на внучето, все пак. Трябва да намерите баланса между нейния интерес и твоето спокойствие. Защото в момента последното, доколкото виждам, го няма.

ПП Боже, аз на мъжа си не се обяснявам така всеки ден.

# 273
На мен ми се струва нелепо да негодувате срещу нещо и да не си кажете. Защо? Или, пък, да ползвате мъжете си за говорители  newsm78 Представям си как прекарвам време със свеки, но ако искам да й кажа, че предпочитам бучката сирене да стои на втори, а не на трети рафт от хладилника, пращам милото да го свърши, за да не си развалим отношенията  Joy
Вероятно, защото тук да си директен се смята, че си изказването на предпочитанията е придружено от стиснати устни и зъби  #Cussing out

# 274
ant G и тя се вълнува за бебето и ти си станала по-чувствителна .
Важното е ,че знаеш че е добър човек и дразненето ти да е моментно .

# 275

В началото като се роди малкия всеки ден ми се задаваха въпросите - спа ли вчера, колко спа, колко пъти се събужда, в колко часа се събужда, кърми ли го, ака ли... в последствие някои въпроси отпаднаха, а и аз се научих деликатно да отбивам питанките. Сега като почнахме кухнята пак трябва да давам отчет - какво е менюто, яде ли го, всичко ли изяде, хареса ли му....Почнах да казвам, че съм бързала и не съм имала време да погледна менюто. Може да съм гадна, ама пък кажете как да и кажа в очите - не ме питай?
Същата работа и при нас,само дето тия въпроси всеки божи ден ми ги задава майка.Преди 5 мин ме пита дали детето е слушкало като бяхме на разходка  ooooh!Какво има да слушка 3-4 месечно спящо бебе в количката.Направо вече ми омръзна всеки ден едни и същи въпроси да ми задава.КОгато се роди малкия,тя беше при нас 1 месец и в началото детето пропусна 2 дни и не ака- 2 денонощия ни наду главата,карани да звъним на педи да питаме що не ака.Като се изходи детето си записа на коя дата е акал-ще си води дневник....ами майка ми е ама е прекалено-ММ и каза,че все пак ние сме родителите,а не тя.Обаче пак продължава и е много досадно да ви кажа.

# 276
Когато прочетох последните няколко поста се сетих нещо. Моята свеки, когато детето плаче през нощта било за каквото и да е веднага цъфва в нашата стая, понеже живеем при нея. Аз тамън съм го поуспокоила и той аха да заспи, и тя идва и тогава детето става кукуряче. Направо ми призлява, следва 2 часа будуване и, а баба му е излязла от стаята, а е "дигнало блока на главата си". Сега не толкова често. Знам, че тя иска да помогне и наистина детето се успокоява, когато тя дойде, но аз си задавам въпроса: "Не съм ли доба майка, че да не мога да помогна на детето си?" Разбира се, че всяка нормална майка е доба за нейното си дете. Но тя по този начин поставя под въпрос моите качества на майка пред мен самата. Но когато детето е болно или прави простъпи, и се налага да ходим до Бърза помощ, винаги идва с мен и мъжо за кураж. Дори и когато понякога го водя на лекар и съм много притеснена я викам с мен пак за кураж. А когато лежим в болницата с малкия, разчитам само и единствено на нея за багаж и други необходими работи, защото мъжо е на работа. Разбира се не ми носи точно нещата, които съм и поръчала, но важното е, че носи. А въпросите: "Днес слуша ли?", "Снощи спа ли?" и др. не им обръщам внимание и отговарям без да се дразня. Свикнала съм. Та аз от дете постоянно отговарям на въпроси. Така, че не ми са проблем. Моето мнение за нея е, че просто обожава внуците си и не може да живее без това да не знае как са, особено пък като са загубили едно внуче на 1г

Последна редакция: пн, 15 апр 2013, 17:33 от niksana324

# 277
Определя се един час за консултация, удобен за двете страни и тогава се дава информация. 

# 278
  • Canada
Не става въпрос за предубеденост, а за години взаимоотношения.

# 279
Aз пък като прочетох поста на niksana 324 се сетих за една моя командировка. Детето на 1,5 години заминавам за три дни. През деня с детегледачката а прз ноща с ММ и свекървата. Прибирам се след командировката в 22 часа мъжа ме посреща с детето на ръце а свеки я няма. Аз така Shocked
Върха е било след като й казал през ноща ако детето се разплаче да не влиза в стаята. Давахме му мляко и отнемаше 2-3 минути докато го направим. Е оказа се че тя всяка нощ е влизала след което ММ е играел по един час с детето . И сега аз мога да й обясня нещо свързано с детето по-добре от мъжа ми. От мен по вдява.

# 280
Aз пък като прочетох поста на niksana 324 се сетих за една моя командировка. Детето на 1,5 години заминавам за три дни. През деня с детегледачката а прз ноща с ММ и свекървата. Прибирам се след командировката в 22 часа мъжа ме посреща с детето на ръце а свеки я няма. Аз така Shocked
Върха е било след като й казал през ноща ако детето се разплаче да не влиза в стаята. Давахме му мляко и отнемаше 2-3 минути докато го направим. Е оказа се че тя всяка нощ е влизала след което ММ е играел по един час с детето . И сега аз мога да й обясня нещо свързано с детето по-добре от мъжа ми. От мен по вдява.

Joy
абе защо така се ококорват тези деца не мога да си обясня. Супер се вбесявам тъкмо съм го приспала и някой да влезе  #2gunfire. А свекито има един навик да ми говори малкия докато спи. Ама то на него му трябват 15-20 минути тишина и след това няма проблем. Явно първият сън не е така дълбок и от най-малкия шум се буди. А тя застава до мене и почва да шепне, а аз да речем съм си легнала и се опитвам да гледам филм, ама на - кимам и я слушам, пък по някое време след 2 минути и малкия се събужда и тя "Я кой се е наспал"  #2gunfire

# 281
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Бронте, изцяло съм съгласна с теб - много добре си го написала.  Peace

Като пример за отвратителни отношения и простотия, явно от двете страни, да.

Трещерица, премервай   си  квалификациите, защото неусетно  сама  се превръщаш в пример   за  отвратително  отношение и  простотия.Но нищо лично, нали знаеш. Ти  не  си  виновна.Толкова ти  е  потенциалът Peace

Joy
абе защо така се ококорват тези деца не мога да си обясня. Супер се вбесявам тъкмо съм го приспала и някой да влезе  #2gunfire. А свекито има един навик да ми говори малкия докато спи. Ама то на него му трябват 15-20 минути тишина и след това няма проблем. Явно първият сън не е така дълбок и от най-малкия шум се буди. А тя застава до мене и почва да шепне, а аз да речем съм си легнала и се опитвам да гледам филм, ама на - кимам и я слушам, пък по някое време след 2 минути и малкия се събужда и тя "Я кой се е наспал"  #2gunfire

Е,  Марсинка,  ти  си  търпелив  човек.
Аз такова  нещо бих изтърпяла  един  път. Втория  път  бих  се издразнила. Трети  път нямаше  да има, защото  достъпът  на  дразнителят  щеше  да  е  ограничен  в определен  часови  диапазон, в който  детето  е  будно.

И между другото, не споделям мнението, че  съм длъжна  да  приемам  с безкрайно  търпение  и  отворени  обятия  някого  само,  защото  се падал  мой роднина или пък роднина  на  мъжа ми. Неприятните  роднински елементи    държа / и ще  държа/   на  дистанция, както  правя  с всяка  друга  неприятна   за мен особа. Не желая  да имам   повече контакти от необходимото с тях, нито  пък  желая  те  да  се  врат  в близкото  ми обкръжение. Роднини- нероднини, като  не си  знаят  мярката,  не съм длъжна  нито  да ги търпя, нито  да ги  превъзпитавам  така, както  аз  считам за редно. Те са такива, каквито  са. Аз  просто не ги  одобрявам  и не ги искам  наблизо. Няма драма  за мен. За който  това  е драма, си е негов проблем. И който  е  по- нахален, отколкото  мога да понеса и не  си  знае  мястото, рано или късно  се  сблъсква  с   неподправения  ми, як, магарешки  инат Laughing

# 282

Аз такова  нещо бих изтърпяла  един  път. Втория  път  бих  се издразнила. Трети  път нямаше  да има, защото  достъпът  на  дразнителят  щеше  да  е  ограничен  в определен  часови  диапазон, в който  детето  е  будно.

И между другото, не споделям мнението, че  съм длъжна  да  приемам  с безкрайно  търпение  и  отворени  обятия  някого  само,  защото  се падал  мой роднина или пък роднина  на  мъжа ми. Неприятните  роднински елементи    държа / и ще  държа/   на  дистанция, както  правя  с всяка  друга  неприятна   за мен особа. Не желая  да имам   повече контакти от необходимото с тях, нито  пък  желая  те  да  се  врат  в близкото  ми обкръжение. Роднини- нероднини, като  не си  знаят  мярката,  не съм длъжна  нито  да ги търпя, нито  да ги  превъзпитавам  така, както  аз  считам за редно. Те са такива, каквито  са. Аз  просто не ги  одобрявам  и не ги искам  наблизо. Няма драма  за мен. За който  това  е драма, си е негов проблем. И който  е  по- нахален, отколкото  мога да понеса и не  си  знае  мястото, рано или късно  се  сблъсква  с   неподправения  ми, як, магарешки  инат Laughing
[/quote]
И аз съм като теб,много точно си го написала Peace

# 283
Драма има, в случай че се влагат прекалено много емоции за такова незначително събитие. Ако човек се пожали, драма няма.  Grinning

# 284

Общи условия

Активация на акаунт