Монтесори - обучение у дома-2

• 90 562
  • 268
  •   1
Отговори
# 195
Това не е за 5 клас, в нормална детска градина се учи на възраст 4-5-6 годишни

# 196
Ама аз не съм казвала, че е за пети клас. Simple Smile Моето дете още няма две години и измежду бордовете в този акаунт попаднах на идеи за активности, които ми се струват интересни за приложение в домашна обстановка. Всъщност, то това е и идеята на тази дама, доколкото разбирам - обучение в домашна среда, така че нормално да има активности, които иначе ги дават в детските градини.

# 197
Здравейте, някой чел ли е книгата на Тим Селдин "Как да отгледаме очарователно дете" (по метода Монтесори)? Ако има такива, дали може да споделите отзиви? Също ме интересува дали книгата съществува в електронен вариант. Опитвам се да намеря издание за Киндъл, но не успявам.

Аз си я поръчах от английския Амазон, 2-ра ръка се води, но е в отлично състояние. Излезе ми около 2-3 паунда + още 2 лв за доставка с превозвач до България Wink

Колкото до отзиви - лично за мен в прекалено обща - за хора, които за 1ви път чуват за метода изобщо. Наскоро издадоха книга на български, която би свършила по-добра работа за запознаване с метода. От английските книги аз лично считам за по-полезна "Teach Me to Do It Myself".

# 198
Тази я имам, прочетох я, но на мен тя пък ми звучи прекалено общо и намирам малко конкретни насоки за приложение на метода от родителите. Взех си и другите две книги на "Асеневци", но още не съм ги започнала и не мога да дам мнение.

# 199
Ако търсите практична книга с конкретни занимания, погледнете тази http://www.amazon.it/Help-Preschooler-Build-Better-Brain-ebook/d … 400995&sr=1-1 хубава е, не е скъпа, но е на английски. От същия автор има и книжка за математиката пак по метода на Монтесори, също е много хубава. Направих си вече някои от пособията и синът ми много се забавлява с тях, за него са игри и неусетно учи много неща.
Според мен този метод е гениален, единственият недостатък са скъпите материали - иска ти се да ги имаш всичките, но просто не си струва да се влагат толкова пари за домашно обучение. С малко желание и сръчност човек може и сам да си ги направи, но това си е време и занимавка...

# 200
Здравейте, не е точно в темата, но днес оглеждайки се за подарък в Orange- кътчето на бестселъри, мярнах - 2-те нови книжки на български и тази на Тимошенко. Държейки ги и романа за евентуален подарък, погледът ми се спря на една от Сиела- Безгрижният родител (Т. Ходжкинсън) и реших да си направя подарък.  bouquet
     Искам да кажа, че другите ги оставих заради това издание. Предположих, че е по-близко до моите разбирания, а и за 13 лв. Та, другите вече са по леглата, аз се заемам да се преспивам познайте с какво  Wink Иначе, в процес на търсене на работа съм и наскоро кандидатствах за сътрудник в Монтесорско у/ще. Не изискват Сертификат, който аз така или иначе съм в готовност да придобия, но не ми се и обадиха. Считам, че се представих убедително, но явно не съм техният човек, а така ми се искаше, както и да е, не ме е яд...

# 201
  • Англия
Aomame, за каква възраст е предназначена, за 4 годишни ли?

# 202
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
Аз да ти кажа честно в България само едно "монтесорско" училище съм виждала и то още от презентацията си нямаше нищо общо с разбиранията на Монтесори като цяло. Така че не съжалявай  Peace

# 203
ana.ana, по принцип preschooler се води от 2 до 5-6 години, възрастта преди започване на училище.

# 204
  • Пловдив
Аз водих малката на Монтесори занимания. Интересно и беше според мен,толкова нови и различни предмети имаше там. Но,след първото посещение си остана болна в къщи за 2 седмици. След второто посещение си остана болна за 3 седмици. На третото посещиние едно момче така яко я захапа,че три дни по късно продължаваше да бълнува случката. Майката на момчето ,не реагира по никакъв начин,нито пък учителката .На следващо посещение малката от каза да влезе. И така...купих няколко книжки,подходящи игри,гугъл бълва непрекъснато инфо,и малката си е у дома. Ще си я пусна след време на нормална градинка. Поне да знам,че като я захапят все някой ще реагира-било то правилно,уместно или не  Confused

Последна редакция: сб, 02 яну 2016, 15:46 от armira

# 205
Благодаря на Aomame за линка.

В нашия град има само една Монтесори занималня, която е за деца над 2.5 г., така че ние се класираме чак за есента, но смятам да отида да проверя каква е хавата предварително. Написаното от armira за нейния опит не ме окуражава особено, но дано тук са ОК нещата. Иначе ми е странно това, което пише jujana2, не би ли трябвало преподавателите в Монтесори градините и занималните да имат задължително сертификат? И ако не, как можем да сме сигурни, че разполагат с подходящата квалификация? Ще се радвам някой да се включи в дискусията. Поздрави!  Hug

# 206
  • Англия
ana.ana, по принцип preschooler се води от 2 до 5-6 години, възрастта преди започване на училище.
Всъщност  от 1 до 3 г. са toddlers, preschooler са на 3-5г. Това е за Англия, където  на 4 тръгват на reception, училище започват на 5г. Както и да е, дори и по-рано да се вземе, все ще дойде подходящият момент. Ще я потърся със сигурност.

Последна редакция: сб, 02 яну 2016, 20:39 от ana.ana

# 207
Не е точни така, на 5 са киндергандънър, така, че прескулър са 4 годишни

# 208
Titina, ana.ana, самата книга се казва "Help Your Preschooler Build a Better Brain", а в описанието авторът пише, че е за деца от 2 до 6. В различни сайтове съм срещала preschooler като 3-5, 2-5... явно зависи от държава, контекст, знам ли...  Crazy Моето дете е на 4 и от доста време я ползвам (повече от година), някои от упражненията определено е надраснал, за други пък му е рано - с две думи, покрива приличен възрастов интервал.

Колкото до сертификатите, би трябвало да са задължителни ако детското заведение наистина обучава по метода на Монтесори, а не са го вмъкнали в името просто защото е модерно Wink Аз живея в Италия и тук методът е популярен вече поне второ поколение, даже има и държавни детски градини и училища, които го прилагат. За преподавателите си има специални курсове, регламентирани са нещата. В нашия район обаче такава държавна детска градина няма, а частните са наистина прекалено скъпи, да не говорим, че най-близката ми е на 15 км Stop

# 209
едно момче така яко я захапа...Майката на момчето ,не реагира по никакъв начин,нито пък учителката

Здравейте,

Моето дете ходи на Монтесори детска градина в чужбина. Надниквам в темата ви.

Нормално е учителката да не реагира. Според Монтесори децата трябва сами да се справят със ситуацията. Следварително няма нужда от намеса - като се скараш на хапещото дете, то няма така да се научи, че не трябва, а ухапаното ще се травмира още повече. Според Монтесори трябва да се учи предварително със сесии Куртоазия, по време на които децата разиграват роли. Там се коментира кое е правилно или не. Ако родител се намеси, той трябва да задава въпроси, ако има чувството, че има неосъзнатост на детето, което хапе или удря. Днес примерно моят 3 годишен одраска 8 месечното ми бебе. Питах го дали според него на брат му му е било приятно и т.н. Нямаше нужда да се карам.

И на мен ми звучеше отначало като тинтири минтири, но има методи, които са повече от ефикасни. Аз самата съм учила в подобно на Монтесори училище.

Общи условия

Активация на акаунт