Политически идеологии ! Къде е разковничето !?

• 21 425
  • 663
  •   1
Отговори
# 330
(И като сме се отдали на спомени - помня как за 800 лв трима души си купихме един пакет мухлясала "Стюардеса". Нямам идея наистина дали с 20 лв можеше нещо да се купи.)

И аз не помня нещо да е струвало 20 лв. Една година след Виденов един хляб струваше 1000 лева. След още една година махнаха трите нули.
Освен това си мисля, че по времето на Виденов изобщо нямаше банкнота от 20 лева. Най-малката беше от 1000 и си беше като сегашното левче.

Последна редакция: нд, 21 апр 2013, 21:45 от Анонимен

# 331
  • London
Картал, а верно ли е, че Виденов е създал младежкото движение Че Гевара, част от Федерацията на анархистите в България? Само питам, ако не е верно, сори! Simple Smile
Не знам , не членувам в движението. Joy Влез във сайта на СКБ и Чегевара и може да има някаква информация. Naughty

# 332
Освен това си мисля, че по времето на Виденов изобщо нямаше банкнота от 20 лева. Най-малката беше от 1000 и си беше като сегашното левче.

Не беше ли от 100 - една жълтичка?

# 333

Не беше ли от 100 - една жълтичка?

Тя като че ли беше по-рано. Тук ги има емисиите.
http://kadebg.com/krasivi-bulgarski-banknoti/
Може и жълтата столевка да е била в обръщение, но едва ли се е ползвала. То една дебела пачка от тях си трябваше за скромна вечеря.

# 334
  • London
Добре е да не се приказват глупости Simple Smile))) Пепе е започнал навремето като Кастро във герийяс и водил подобен начин на живот като Уго и Фидел.

Може да е водил, какъвто си иска живот, но икономическият му подход не е нито този на Кастро, нито този на Чавес. Нищо, че се снима с тях и говори сладки думи на погребенията им.

За количките - явно Виденов ти е слабост. Simple Smile Ама двайсетолевките по онова време бяха по-евтини от тоалетна хартия...

(И като сме се отдали на спомени - помня как за 800 лв трима души си купихме един пакет мухлясала "Стюардеса". Нямам идея наистина дали с 20 лв можеше нещо да се купи.)
Изобщо не ми е слабост Виденов , нито някой в България замесен в политика.... #Crazy!  Не мисля , че изобщо си наясно за нещо в Южна Америка , ако трябва да съм честна.  А и не мисля , че си заслужава по нататъшни обяснения. #Crazy

# 335
Не мисля , че изобщо си наясно за нещо в Южна Америка , ако трябва да съм честна.  А и не мисля , че си заслужава по нататъшни обяснения. #Crazy

Аз пък мисля, че твоята представа е някаква супер изкривена и крайно романтична. Наистина, що не вземеш да се преместиш - пък няколко години по-натам пак ще си говорим? То от Англия всеки може да плюе гнилия капитализъм. Или да възхвалява социалистическата икономика без да е живял в нея.

Check Please, да - явно помня тази от емисията от 1991.

# 336
социализъм-постепенни промени на капиталистическото общество, чиято основа е експоатацията
комунизъм-прилагане на диктатура на пролетариата като средство за постигане на безкласово общество
анархизмът е продължение на идеите на великата френска революция за общество на свободни и равни хора и отхвърля всяка власт над хората-религиозна, политическа или икономическа, тък като тя създава материални предпоставки за надмощие и експлоатация на едни хора над други
либертарианство-/ мое определение Laughing/- вид вуду култ с богове Печалба и Свободен пазар, който зомбира хората да възприемат себе си като роботизирани икономически единици, а не човешки същества.
При либертарианството има 2 класи-банкери, политици, забогатели престъпници, масони и Всички останали.

# 337
  • София

комунизъм-прилагане на диктатура на пролетариата като средство за постигане на безкласово общество

няма как да се постигне безкласово общество. Най-малкото ще има класа която разпределя благата и класа потребяваща разпределените  блага. И тъй като благата винаги са ограничени, няма как всички да са доволни.

# 338
Е, да де, в тва е проблема... Sad

# 339
  • London
Не мисля , че изобщо си наясно за нещо в Южна Америка , ако трябва да съм честна.  А и не мисля , че си заслужава по нататъшни обяснения. #Crazy

Аз пък мисля, че твоята представа е някаква супер изкривена и крайно романтична. Наистина, що не вземеш да се преместиш - пък няколко години по-натам пак ще си говорим? То от Англия всеки може да плюе гнилия капитализъм. Или да възхвалява социалистическата икономика без да е живял в нея.

Check Please, да - явно помня тази от емисията от 1991.
На драго сърце бих заминала и съм правила постъпки , но половинката ми си е пуснала корените в Англия и не му се мърда. Та това ме спира Simple Smile)) както и това , че все пак като си тръгнал да пускаш корени някъде , взимаш паспорт , свикваш с годините та....при други обстоятелства на драго сърце.

# 340

Ох, че глупости! Какво общо има между всичките тези държави, че и съюз да правят?  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

Или може би на Русия и се иска да ги погълне?

# 341

Тук трябва да си припомним кога се появи 50-левовата банкнота.
През 1990г. и се шегувахме, че на нея трябва да стои образът на Андрей Луканов!
Съвсем вярно е, че тогава нямаше колички, а само кошнички! А колко артикули липсваха! Даже и ВЕРО-то често липсваше!
И за историческия ден 1.02.1991г. трябва да си спомним. Аз даже пуснах специална тема. Ето я:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=560778.0

Последна редакция: нд, 21 апр 2013, 23:35 от vl

# 342
  • Costa Rica

либертарианство-/ мое определение Laughing/- вид вуду култ с богове Печалба и Свободен пазар, който зомбира хората да възприемат себе си като роботизирани икономически единици, а не човешки същества.
При либертарианството има 2 класи-банкери, политици, забогатели престъпници, масони и Всички останали.
Ти май описа днешна България. Naughty

При либертарианството има 2 ГРУПИ хора:
а) такива, които използват капацитета си и не хленчат, че "държавата" е длъжна да ги дундурка

и

б) гладна тълпа, която смята, че човешките права и принадлежат по право и ако може, обядът да е безплатен.
А държавната намеса е сведена до минимум и безплатен обяд нЕма. Това е.

Тъй като процентът хора от група а) е пренебрежимо малък, либертарианството е също такава утопия като комунизма.

# 343
20Г. ПРЕХОД – НЕ КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ, А КЪМ НОВО РОБСТВО

Ето как без дори да осъзнаем попаднахме в едно още по-страшно от предишното робство

През месец май 1989 г. комунистическото правителство по указание на банкерите-лихвари издава в Държавен вестник един “Правилник за работа на банките”, с който на дело се отваря път за превръщането на държавните авоари в частни. Вече “юридически” подготвени за ограбването на българите, банкерите-лихвари пущат в действие сценария “10–ти ноември”.

Целта – отвличане на вниманието от същността на банкеро-лихварските мероприятия. В какво се заключават те :

игри с курса на западните валути, което доведе до невиждана сиромашия грамадно мнозинство от българския народ ; страхотна инфлация – през 1999 г. несуверенното българско правителство извърши смяна на инфлиралите пари с нови в съотношение 1000: 1, което на математически език означава че самите власти в България признават минимум 100 000 % инфлация за периода (1989 – 1999); ООД-та, финансови пирамиди, държавни пари, давани като необезпечени банкови кредити на частни лица и т.н., и т.н.

Днес съществува едно частно предприятие, известно като “Банкова консолидационна компания”, което контролира целият финансов живот в страната. В това предприятие например, по данни от Държавен вестник, участват лица като – Иван Костов, Емил Хърсев, Добри Жотев и мн. др.

Как стана така, че едно частно предприятие на акционери, днес се поставя над съд, правителство и държава?

Това положение се гарантира от задлъжняването на държавата към частното акционерно дружество, известно като “Българска народна банка”. Ето и един красноречив пример: според официален бюлетин на българското правителство за държавен бюджет 2000 очакваните приходи на българската държава са общо: 8 531 млн. лв., а очакваните разходи – 10 484 млн. лв (http://www.government.bg). Съвсем съзнателно обаче правителството пропуща да извести българските данъкоплатци какъв бюджетен дефицит прави това! А сметката е проста: 8 531 – 10 484 = – 1953 млн. лв. Това е почти два милиарда лева! Около 19%! И кой ще покрива този дефицит? Обикновеният, нещастен българин, разбира се!

Така е замислена схемата на световното лихварство – “модерното робство”, както гениално се изразяваше американският поет Ездра Паунд. Големият дефицит поражда необходимостта от паричен заем. Частното акционерно дружество “БНБ” напечатва едни пъстри хартийки и ги дава като заем на несуверенното българско правителство, но и срещу съответната лихва. В действителност, акционерите от БНБ знаят много добре математическата невъзможност за изплащане на така създадените държавни дългове, но те не държат на връщането им, а на изплащането на лихвите по тях.

Те нямат интерес държавата да съумее да си изплати дълговете, за да могат вечно банкерите-лихвари да получават лихви от своя длъжник. И се стига до едно такова положение поданиците на една държава с несуверенно правителство да работят като роби за частни акционери от едно частно предприятие, в случая БНБ.

Боже, каква камара глупости!  Shocked Shocked Shocked

# 344
  • London
социализъм-постепенни промени на капиталистическото общество, чиято основа е експоатацията
анархизмът е продължение на идеите на великата френска революция за общество на свободни и равни хора и отхвърля всяка власт над хората-религиозна, политическа или икономическа, тък като тя създава материални предпоставки за надмощие и експлоатация на едни хора над други
Чудесно определение Пънки   bouquetвдъхновяващо. Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт