Политически идеологии ! Къде е разковничето !?

• 21 430
  • 663
  •   1
Отговори
# 435
В малките градове, хората са истински късметлии ако имат работа. Това не е нормално. Оправяйки съдебната система, администрацията, инфраструктурата, могат да се привлекат инвеститори, производители, които да създадат работни места. Ето за това е длъжна държавата. Съмняваш ли се че крадат пари, които биха могли да се използват за тези цели?

Не, дори по-напред казах, че парите изтичат от всякакви пробойни. Обаче - това най-много става именно чрез инструментите на държавата. Т.е. колкото повече държавата стопанисва, позволява, забранява, лицензира и т.н. - толкова повече средства имат нейните служители на всякакви нива да харчат безогледно и нецелесъобразно. Или просто да прибират пари под масата.

И това няма да се поправи като просто увеличим ролята на държавата - а точно обратното. Икономиката се движи от предприемачите - те намират пазари, измислят бизнес, организират работата на останалите. Това е, което създава някаква стойност въобще. Без тая стойност да я има, няма въобще какво да обсъждаме какви да са данъците, пък колко да е майчинството - защото няма да има нищо за разпределяне.

В очите на българина, обаче, работодателят/частникът/богаташът е враг номер едно. Само в бг-мама има десетки теми, които доказват това. Има хора, на които никога, ама никога не им минава през ума, че те всъщност могат също да си направят бизнес и че разделянето между работодател и работник в съзнанието им е всъщност безкрайно изкуствено.

Често съм се удивлява на лекотата, с която в Щатите, примерно, хората започват бизнес сами. Някои се отказват, почват нещо друго, сменят един бизнес с друг, после пък пак се връщат на заплата. Действат спрямо текущите обстоятелства и какво им е по-изгодно или по-удобно към момента. Някак си управляват сами живота си в по-голяма степен.

Тук стереотипът е - уча нещо, после си намирам служба и почвам да мрънкам колко ми е малка заплатата - и така до пенсия. Някак хората сами се стремят да влязат в някакъв предначертан канал и всякаква идея за кривване от него им е крайно неприятна.

Малко дълго стана, но в крайна сметка може би наистина всичко опира до ценности, манталитет и традиции. Демокрацията и свободният пазар не са за всеки - мисля, че са само за тези, които сами са стигнали до тях всъщност.

# 436
  • London
Ибсена , ти не си ли уж в чужбина , така ръчкаш усърдно ? 
не можеш да изтощаваш обществото заради прослойките , които живеят от данъците на работещите ...

Ами Марийка не е виновна , че Драган има познати в еди коя си фирма и му е топло мястото чрез връзки , а за нея работа няма.Ако не си безработен в повечето случаи особено в провинцията взимаш колкото да не умреш от глад. 80% от българите живеят под екзистентния минимум ! Сит на гладен не вярва обаче ! Ако държавата не е длъжна на никой тогава да не плащаме данъци , защото и аз не съм и длъжна с нищо. Тревожи те , че твоя данък отива при някой дето не работел , защото наистина няма работа и е в безисходица , но не ви тревожи , че 23 години плащате реално на депутати почивките , новите колички , апартаментите и прочие. Сънародниците ви нищо не са ви вземали , управляващите змии и партии и фирмите около тях в които навярно тук доста хора работят или имат връзки с тях , защото в БГ само такива хора са добре и не схващат мизерията или не им изнася да я схващат.

# 437
  • London
В малките градове, хората са истински късметлии ако имат работа. Това не е нормално. Оправяйки съдебната система, администрацията, инфраструктурата, могат да се привлекат инвеститори, производители, които да създадат работни места. Ето за това е длъжна държавата. Съмняваш ли се че крадат пари, които биха могли да се използват за тези цели?

Не, дори по-напред казах, че парите изтичат от всякакви пробойни. Обаче - това най-много става именно чрез инструментите на държавата. Т.е. колкото повече държавата стопанисва, позволява, забранява, лицензира и т.н. - толкова повече средства имат нейните служители на всякакви нива да харчат безогледно и нецелесъобразно. Или просто да прибират пари под масата.

И това няма да се поправи като просто увеличим ролята на държавата - а точно обратното. Икономиката се движи от предприемачите - те намират пазари, измислят бизнес, организират работата на останалите. Това е, което създава някаква стойност въобще. Без тая стойност да я има, няма въобще какво да обсъждаме какви да са данъците, пък колко да е майчинството - защото няма да има нищо за разпределяне.

В очите на българина, обаче, работодателят/частникът/богаташът е враг номер едно. Само в бг-мама има десетки теми, които доказват това. Има хора, на които никога, ама никога не им минава през ума, че те всъщност могат също да си направят бизнес и че разделянето между работодател и работник в съзнанието им е всъщност безкрайно изкуствено.

Често съм се удивлява на лекотата, с която в Щатите, примерно, хората започват бизнес сами. Някои се отказват, почват нещо друго, сменят един бизнес с друг, после пък пак се връщат на заплата. Действат спрямо текущите обстоятелства и какво им е по-изгодно или по-удобно към момента. Някак си управляват сами живота си в по-голяма степен.

Тук стереотипът е - уча нещо, после си намирам служба и почвам да мрънкам колко ми е малка заплатата - и така до пенсия. Някак хората сами се стремят да влязат в някакъв предначертан канал и всякаква идея за кривване от него им е крайно неприятна.

Малко дълго стана, но в крайна сметка може би наистина всичко опира до ценности, манталитет и традиции. Демокрацията и свободният пазар не са за всеки - мисля, че са само за тези, които сами са стигнали до тях всъщност.
Хахах те предприемачите и в Индонезия организират работа Simple Smile))) , изгледай някой др. филм за работата там на фабрики на ГАП или Валентино да видиш по 28 часа работен ден и заплата колкото да не ти зарастне гъза. В България доста такива отвориха цехове и всички знаем как се работи в тях от шивачките ! Та хайде да спреме с тия инвестиции и сапунки , гледаме ги 23 години и резултата е ZERO !

# 438
Та хайде да спреме с тия инвестиции и сапунки , гледаме ги 23 години и резултата е ZERO !

Ти едва ли гледаш нещо 23 години, а по сапунките очевидно си спец. То не бяха сватби, то не бяха прегръдки, то не бяха целувки. За петък да очакваме ли и нещо пО така?

Откъде всъщност идват парите за социални разходи, според теб? Като изключим очевидния и лесен отговор - от петрол, защото все пак той не е повсеместен ресурс.

Много ми е интересно да разбера с цялото ти "икономическо образование" (в колеж по туризъм ли беше това?) - как всъщност изглежда една работеща икономика в твоята глава?

# 439
  • Costa Rica
Делфина, да не ти е промит мозъка. От кого?
Какво направи с висенето 90-та, 97-ма, 2007? Даде властта на хора, които на приказки го докарваха, докато бухаха в джобовете, защото после никой не отиде да им искаш сметка за това, което сътвориха? Ти да не живееш с илюзията, че сега като дадеш властта на "новите лица", след две години те няма да са същите угоени свине като старите, а?

Защо не кажеш на някой пенсионер, инвалид или хронично болен, как е мързелив и затова няма пари. Защо не кажеш на хората, работели във всички заводи в провинцията, които затвориха, че работа има бол. Сега е момента да изтупам от праха изтъркания лаф за чукчата Mr. Green На кой свят живееш не знам. В такъв, в който се работи яко, а не се виси на опашки за помощи.

Не знам как може да не забелязвате как тънем в мизерия. Забелязвам. Е, и? Какво предлагаш?Огледайте се в автобуса, на улицата, въпреки че така като чета тука явно повечето се возят на мерцедеси и не слизат при простолюдието. А дали пък не ни е писнало да издържаме въпросното простолюдие с данъци, осигуровки и всякакъв друг вид държавен рекет, ти как мислиш?

# 440
  • London
Та хайде да спреме с тия инвестиции и сапунки , гледаме ги 23 години и резултата е ZERO !

Ти едва ли гледаш нещо 23 години, а по сапунките очевидно си спец. То не бяха сватби, то не бяха прегръдки, то не бяха целувки. За петък да очакваме ли и нещо пО така?

Откъде всъщност идват парите за социални разходи, според теб? Като изключим очевидния и лесен отговор - от петрол, защото все пак той не е повсеместен ресурс.

Много ми е интересно да разбера с цялото ти "икономическо образование" (в колеж по туризъм ли беше това?) - как всъщност изглежда една работеща икономика в твоята глава?
[/quote

Не съм икономист , но не ми трябва да съм за да знам , че не е важно колко се печели , а как се разпределя! За какво ми е инак богата уж държава в която благата са за 10% , а останалите смучат пръсти ? Най-важно от всичко е разпределението Simple Smile))) , ако ти не усещаш лично подобрението в дадена икономика за какво подобрение говорим ? Че Буда си е купил ново ферари или Волен нов апартамент на Витошка или Сергей мезонет в Сен Тропе ?

# 441
Не съм икономист , но не ми трябва да съм за да знам , че не е важно колко се печели , а как се разпределя!

Как така не си икономист? Сега ще ми кажеш, че и юрист не си и съвсем ще ме объркаш... Да не си си забравила цялото образование за една нощ?  Outta Joint

Аз пък съм учила много математика - тъй че ми повярвай - 100% от нула е също толкова нула. А 10% от 100 е повече, отколкото 50% от 10. И т.н. - нататък става сложно за теб. Simple Smile

Абсолютно безсмислено занимание е да се терзаеш какво и как се разпределя, ако не си се погрижил да има какво да се разпределя - и то в дългосрочен план.

Някой беше казал - "Никой не е направил бедните богати като е направил богатите бедни". И си е така.

# 442
  • London
Делфина, да не ти е промит мозъка. От кого?
Какво направи с висенето 90-та, 97-ма, 2007? Даде властта на хора, които на приказки го докарваха, докато бухаха в джобовете, защото после никой не отиде да им искаш сметка за това, което сътвориха? Ти да не живееш с илюзията, че сега като дадеш властта на "новите лица", след две години те няма да са същите угоени свине като старите, а?

Защо не кажеш на някой пенсионер, инвалид или хронично болен, как е мързелив и затова няма пари. Защо не кажеш на хората, работели във всички заводи в провинцията, които затвориха, че работа има бол. Сега е момента да изтупам от праха изтъркания лаф за чукчата Mr. Green На кой свят живееш не знам. В такъв, в който се работи яко, а не се виси на опашки за помощи.

Не знам как може да не забелязвате как тънем в мизерия. Забелязвам. Е, и? Какво предлагаш?Огледайте се в автобуса, на улицата, въпреки че така като чета тука явно повечето се возят на мерцедеси и не слизат при простолюдието. А дали пък не ни е писнало да издържаме въпросното простолюдие с данъци, осигуровки и всякакъв друг вид държавен рекет, ти как мислиш?

Хехех ти за интелигенция ли се имаш ??? Въпросното простолюдие....тцтцттцц !Ама всички тук от бизнесмен нагоре , а в живота кой знае.... newsm78

# 443
  • София
Не съм икономист , но не ми трябва да съм за да знам , че не е важно колко се печели , а как се разпределя!

и тука се сетих за Платонов и "Червенгур" - града на победилия комунизъм. Където трудът създава, продукт, собственост, следователно създава потисничество и затова е антикомунистически и трябва да се забрани, и  Слънцето е назначено за Световен пролетарий който ще бъде единственият трудещ се в града, неговите лъчи  ще огряват земята, която ще дава плод, който ползувателите на комунизма  ще събират и ще живеят щастливо. Просто идилия.

Последна редакция: пн, 22 апр 2013, 23:52 от Refrenolog

# 444
  • London

Как така не си икономист? Сега ще ми кажеш, че и юрист не си и съвсем ще ме объркаш... Да не си си забравила цялото образование за една нощ?  Outta Joint

Аз пък съм учила много математика - тъй че ми повярвай - 100% от нула е също толкова нула. А 10% от 100 е повече, отколкото 50% от 10. И т.н. - нататък става сложно за теб. Simple Smile

Абсолютно безсмислено занимание е да се терзаеш какво и как се разпределя, ако не си се погрижил да има какво да се разпределя - и то в дългосрочен план.

Някой беше казал - "Никой не е направил бедните богати като е направил богатите бедни". И си е така.
 Не знам , но инвестициите са по-малко от парите на емигрантите. Не знам какво правите в България , но определено не е за похвала! И никой не е казал бедния да става богат , говорим да живее достойно , нещо което в българия и на т.нар средна класа не се предоставя , какво остава за най-бедните. Там както казах под 1500 лева за 1 човек не стигат да се усмихнеш.Мецаната ми 200 кинта папка на месец , а някои хора с толкова заплата карат там. Страшна икономика , няма що.....

# 445
  • London

и тука се сетих за Платонов и "Червенгур" - града на победилия комунизъм. Където трудът създава, тоест – поражда продукт, собственост, следователно създава потисничество и е антикомунистически и трябва да се забрани, и затова Слънцето е назначено за Световен пролетарий който ще бъде единственият трудещ се в града, неговите лъчи  ще огряват земята, която ще дава плод, който ползувателите на комунизма  ще събират и ще живеят щастливо. Просто идилия.

Абе Рефренолог не знам за идилиите и слънцето , ама в България бая години слънце не е изгрявало.А като гледам това съвсем не ви и притеснява или свикнахте с мизерията та чак вече не ви прави впечатление , че хората са във втора употреба , на ресторант се ходи само на празник или хладилника не е пълен ? То бих казала си е цяло слънчево затъмнение !

# 446
Удивлявам се на усърдието, с което някои хора спорят с Мис Протест.
Катрал, кой те номинира? Защото и аз ходих на някой друг протест и имаше няколко стотици далеч по-хубави момичета? На номенклатура ми мирише.  Mr. Green

# 447

Но и държавата има роля да създава работни места. В малките градове, хората са истински късметлии ако имат работа. Това не е нормално. Оправяйки съдебната система, администрацията, инфраструктурата, могат да се привлекат инвеститори, производители, които да създадат работни места. Ето за това е длъжна държавата. Съмняваш ли се че крадат пари, които биха могли да се използват за тези цели?

Точно казано.

# 448
Не знам , но инвестициите са по-малко от парите на емигрантите. Не знам какво правите в България , но определено не е за похвала!

Как какво - крещим "Национализация" по улиците, искаме да започваме работи директно на средноевропейски заплати веднага щом завършим "университета" в Сусурлево и не пропускаме да оскубем докрай всеки, доближил се на по-малко от 3 метра от държавен чиновник.

Нали не мислиш, че инвеститори не идват, щото заплатите са твърде ниски. Grinning

# 449
а , инвестиции ... кой може да се бори с това огромно милиардно море от евтин труд в Азия ..

Общи условия

Активация на акаунт