Не, дори по-напред казах, че парите изтичат от всякакви пробойни. Обаче - това най-много става именно чрез инструментите на държавата. Т.е. колкото повече държавата стопанисва, позволява, забранява, лицензира и т.н. - толкова повече средства имат нейните служители на всякакви нива да харчат безогледно и нецелесъобразно. Или просто да прибират пари под масата.
И това няма да се поправи като просто увеличим ролята на държавата - а точно обратното. Икономиката се движи от предприемачите - те намират пазари, измислят бизнес, организират работата на останалите. Това е, което създава някаква стойност въобще. Без тая стойност да я има, няма въобще какво да обсъждаме какви да са данъците, пък колко да е майчинството - защото няма да има нищо за разпределяне.
В очите на българина, обаче, работодателят/частникът/богаташът е враг номер едно. Само в бг-мама има десетки теми, които доказват това. Има хора, на които никога, ама никога не им минава през ума, че те всъщност могат също да си направят бизнес и че разделянето между работодател и работник в съзнанието им е всъщност безкрайно изкуствено.
Често съм се удивлява на лекотата, с която в Щатите, примерно, хората започват бизнес сами. Някои се отказват, почват нещо друго, сменят един бизнес с друг, после пък пак се връщат на заплата. Действат спрямо текущите обстоятелства и какво им е по-изгодно или по-удобно към момента. Някак си управляват сами живота си в по-голяма степен.
Тук стереотипът е - уча нещо, после си намирам служба и почвам да мрънкам колко ми е малка заплатата - и така до пенсия. Някак хората сами се стремят да влязат в някакъв предначертан канал и всякаква идея за кривване от него им е крайно неприятна.
Малко дълго стана, но в крайна сметка може би наистина всичко опира до ценности, манталитет и традиции. Демокрацията и свободният пазар не са за всеки - мисля, че са само за тези, които сами са стигнали до тях всъщност.
))) , изгледай някой др. филм за работата там на фабрики на ГАП или Валентино да видиш по 28 часа работен ден и заплата колкото да не ти зарастне гъза. В България доста такива отвориха цехове и всички знаем как се работи в тях от шивачките ! Та хайде да спреме с тия инвестиции и сапунки , гледаме ги 23 години и резултата е ZERO !