Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 26

• 55 914
  • 748
  •   1
Отговори
# 60
  • Перник
Строителки, я ми кажете, след като общината ни одобри проекта, веднага ли можем да си го вземем, или трябва да изчакаме да изтече 14-дневния срок за евентуално обжалване на разрешението за строеж?  newsm78
Предполагам няма да имаш нищо против ако ти отговори един кандидат строител Simple Smile От декември месец миналата година има промяна в ЗУТ, съгласно която, след като проекта се одобри от гл. архитект на общината се изпраща за съгласуване и одобрение до РДНСК, там тази процедура отнема между седмица и 10 дена, след това се връща в общината изготвя се разрешение за строеж, но собственика реално не го получава веднага, а след като изтече срока от две седмици за обжалване. Поне в София област са такива правилата, знам го от пресен опит преди няколко седмици ми излезе разрешението и минах през всичките процедури описни по горе.

Благодаря ти за изчерпателния отговор!
Според сайта на общината, където следя движението на проекта, преписката е приключена на 30.04.2013 г. със "Заключителна бележка. Изпращаме в ДНСК", от което обаче не разбирам мога ли да ида да си взема папките, или не. Но явно ще трябва да поизчакаме още някой и друг ден. Те вероятно ще ни уведомят писмено, но ако ги чакам ще мине една година - преди малко мъжът ми ми каза, че получил писмо, с което ни връщат проекта за отстраняване на забележки. А ние сме си го взели още на 12.04., отстранили сме ги, внесли сме го обратно и е одобрен  Joy

# 61
...., от което обаче не разбирам мога ли да ида да си взема папките, или не. Но явно ще трябва да поизчакаме още някой и друг ден. ....
Мен никой не ме уведоми - сам си звънях и питах, даже и се разкарвах няколко пъти до там, ако не питаш малко вероятно е да ти се обадят, а иначе твърдят, че ще го направят, когато пускаш заявленията. Вашите папки можете да си ги вземете, когато проекта е одобрен от гл. архитект, при него обаче остава едната папка - пълен набор, а останалите две ги връща, т.е. не е необходимо да чакате да ви излезе разрешението за да си вземете папките. За коя община става въпрос ?

Последна редакция: ср, 08 май 2013, 17:32 от Xy6aBTaTKo

# 62
  • Вила Великула
Строителки, я ми кажете, след като общината ни одобри проекта, веднага ли можем да си го вземем, или трябва да изчакаме да изтече 14-дневния срок за евентуално обжалване на разрешението за строеж?  newsm78
понеже и ние сме на този етап-ще  споделя и моя опит. На 03.04.2013г. входирахме проекта, на 19.04.2013 е издадено разрешително за строеж от общината, което е изпратено до ДНСК. От общината ни обясниха, че се изпраща по пощата с обратна разписка и когато се върне при тях обратната разписка, се гледа датата на която е получено в ДНСК-от тогава започват да се броят 14 дни. Това е времето през което от ДНСК могат да дойдат да направят проверка или някой да реши да обжалва, ако има нередности. Вчера, когато се обадих в техническата служба ми казаха, че днес - 08.05.13 изтича срока и утре ще могат да ми го връчат-т.е. влиза в сила.

# 63
Момичета, благодаря за съветите Simple Smile Всъщност парцела е малко кофти, защото е доста тесен и да искам няма как къщата да е по-широка. Аз дори исках на един етаж, обаче е невъзможно - първо, заради големината на парцела и второ - от изток има къща на 3 етажа, която е много близко до нашата. Проектантката не е написала размерите вярно. Това, което се получава като големина на стаите е следното:
 Първи етаж:
хол-трапезария - 30 кв. м
кухня - 12 кв. м
котелно(на снимката пише килер и е зад кухнята, а входа ще е отвън) - 5,4 кв.м
тоалетна - 3,2 кв.м
килер - 3,4 кв.м
стълбище - 6 кв.м

Втори етаж:
детска 1 - 14 кв.м
детска 2 - 14,4 кв.м
спалня - 11,2 кв.м
дрешник - 5,2 кв.м
тоалетна - 2,04 кв.м
баня - 4,7 кв.м
перално - 3,6 кв.м

Аз искам да имам такива малки помощни помещения, като килери, дрешници, защото смятам, че в една къща има достатъчно много багаж, който трябва да се прибере точно в тези помещения.

# 64
Привет и от мен на всички строители и строителки Hug
И нашето разрешително е издадено на 17/04 и вчера влезе в сила. Отидох в енергото за да подам за временен ток, но се оказа ,че като сме подавали за предварителен договор не сме отбелязали, че ще искаме временно захранване Sad Сега ми искат първо папките с ел. частта да ги съгласуват и одобрят и после да подам за окончателно присъединяване, което значи, че ще чакаме 2 пъти по минимум 30 дни сроковете им #Cussing out Да видим днес от В и К какво ще кажат, дано поне там да стане по бързо Praynig Надзорна фирма ни подготви и подава папките в общината, сега смятаме пак нея да ползвам за строителството, макар, че строителя, който избрахме нещо се опитва да ме насочи към друга фирма за надзор, но ние сме си доволни от тази. Яд ме е само, че не знаех за съгласуването на папките в енергото, но ще чакаме, нямаме друг избор.
Успех на всички и нека ви върви по вода Peace

# 65
  • Перник
...., от което обаче не разбирам мога ли да ида да си взема папките, или не. Но явно ще трябва да поизчакаме още някой и друг ден. ....
Мен никой не ме уведоми - сам си звънях и питах, даже и се разкарвах няколко пъти до там, ако не питаш малко вероятно е да ти се обадят, а иначе твърдят, че ще го направят, когато пускаш заявленията. Вашите папки можете да си ги вземете, когато проекта е одобрен от гл. архитект, при него обаче остава едната папка - пълен набор, а останалите две ги връща, т.е. не е необходимо да чакате да ви излезе разрешението за да си вземете папките. За коя община става въпрос ?

За Община Перник става въпрос. Много неща не са им в ред, но поне работят бързо, а електронната система, през която се следи движението на документа е супер удобна. Другата седмица съм отпуска и ще ида на място да видя какво мога да си взема и какво не  Simple Smile
lariva, в сайта на ЧЕЗ всички стъпки за съгласуване, присъединяване и т.н. са описани ясно и подробно, можеш да видиш кое колко струва, да си свалиш нужните формуляри, даже и картинки има  Grinning

# 66
  • Вила Великула
 Wine Glass cook
да почерпя, макар и виртуално - имам разрешително за строеж!!!
Ходих и до ЧЕЗ Перник /след големи притеснения дали съм маркирала, че искам временно захранване, както е написала lariva/ и слава богу, че всичко е наред, но сега ще чакаме 30 дни за окончателния договор и после още 3 месеца за да ни захранят. През това време строителя ще работи с генератор или ще молим от съседи да се вържем и ще им плащаме сметките за ток през това време. Ако не бяхме отбелязали, че искаме този временен ток-щяха да ни захранят, чак след разрешението за ползване/ужас/. Във ВИК ни казаха да се свържем с техника да ни монтира водомера и после при тях за отваряне на партида, но това е след като сами със собствени средства изградихме водопровода от централното захранване до мястото и  естествено той вече е собственост на ВИК.
Така, че вървим по график за сега-другата седмица-първа копка!!!

# 67
SvetlaK, благодаря, но ние сме с Енерго Про, макар, че явно навсякъде е едно и също.
pipilota6, да ви е честито разрешително и все така по график да вървите Peace Защо трябва да чакате 3 месеца за да ви захранят? Сега щом сте подали за окончателен договор значи  пак се плаща таксата за присъединяване, така ли е? Аз си подадох папките за съгласуване, казаха ми да си подготвя копие на папка архитектура и на ел. частта, като ги получа за да подам веднага за окончателен договор, но най вероятно няма да ми пуснат захранване. Ако искам временно да си подам пак наново за предварителен договор, ама все пак да съм изчакала окончателния договор какво ще решат  newsm78 Имаме генератори и явно ще се работи с тях или вариант от съседите.
За ВИК уж трябва да станат бързо нещата, имаме шахта, да видим дали ще намерят старата партида   newsm78

# 68
  • Перник
pipilota6, честито! Дано и оттук насетне да вървите по график и без проблеми!

# 69
  • Вила Великула
Благодаря ви! Lavria от ЧЕЗ казаха, че сега след като сме им представили разрешителното за строеж до 30 дни ще е готов договора и до 3 месеца им е срока да изградят съоръженията от трафопоста до мястото. Необходимо е по техните сметка да се монтират 4 стълба и затова е такъв срока. А иначе таксата я плащаме след 30 дни при подписване на договора. До колкото разбрах разликата в това, че сме писали, че искаме строителен ток е, че няма да чакаме да се построи къщата и да им представяме разрешение за ползване.

# 70
Запис от мен   bouquet Темата е страхотна, връщам се да дочитам!

# 71
.... Необходимо е по техните сметка да се монтират 4 стълба и затова е такъв срока. А иначе таксата я плащаме след 30 дни при подписване на договора. До колкото разбрах разликата в това, че сме писали, че искаме строителен ток е, че няма да чакаме да се построи къщата и да им представяме разрешение за ползване.
Имайте предвид, че след като е готов договора ще разберете точно и цената, която трябва да заплатите за присъединяване. Ако парцела ви е близо до стълб и не се налага полаганите на нови такива цената е 699 лв., ако е необходимо да се полагат повече стълбове, то те се заплащат от собственика на имота. В самия договор се вписва и срока за изпълнение на присъединяването. Таксата се заплаща след като е готов договора и е разписан и от потребителя.

# 72
  • Вила Великула
.... Необходимо е по техните сметка да се монтират 4 стълба и затова е такъв срока. А иначе таксата я плащаме след 30 дни при подписване на договора. До колкото разбрах разликата в това, че сме писали, че искаме строителен ток е, че няма да чакаме да се построи къщата и да им представяме разрешение за ползване.
Имайте предвид, че след като е готов договора ще разберете точно и цената, която трябва да заплатите за присъединяване. Ако парцела ви е близо до стълб и не се налага полаганите на нови такива цената е 699 лв., ако е необходимо да се полагат повече стълбове, то те се заплащат от собственика на имота. В самия договор се вписва и срока за изпълнение на присъединяването. Таксата се заплаща след като е готов договора и е разписан и от потребителя.
да знам го това-таксата е 699 лв. В становището е написано, че за наша сметка са съоръженията, които се намират в имота, след границата на собствеността. Всичко друго е работа на ЧЕЗ и остава негова собственост.
При ВИК се наложи ние да изградим целия водопровод с наши средства и да направим допълнителен проект за присъединяване и сега този водопрод е собственост на ВИК. Само където не са ни накарали да им подпишем договор за дарение.... Laughing

# 73
Не са големи масите, моята в хола е толкова неразпъната, на васильовден (а и не само) не се събираме или със зор. 2 семейства с деца е зор. За на двора ми се иска обаче май нещо разтегателно май, но стабилно, че повечето са паянтови разтегателните.

Meggysan, леле колко ви е пораснала каракачанката! И тревичката е супер. Само косачката ви е малко шумна  Laughing

# 74
  • Софето
Привет къщурки, ние си решихме жилищния проблем, имаме си вече къща  Simple Smile.
Къщата е 650кв с двор 250кв.
Къщата вътре е на: подове на циментова замаска, а стените и таваните са завършени с гипсова шпакловка, стълбището е с плочи гранит, като е монтиран метален парапет, в баните са монтирани вградени казанчета. Отоплението е централно а в къщата е направено подово, има централна климатична инсталация. Както виждате ще имаме още доста работа, а вашия опит ще ми е от голяма полза. Ще караме бавно, а първото което ни вълнува сега е дали да инсталираме радиатори? Има ли някой да се отоплява само с подово, някакви недостатъци?

Общи условия

Активация на акаунт