Математически турнири - 22

• 85 063
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
Много са.Аз стигнах до 25,но съм сигурен,че са по-малко.

20 разреза.

5 торти наполовина – 5 разреза – 10 парчета по 1/2.

3 торти на четири с по 2 перпендикулярни разреза – 6 разреза – 12 парчета по 1/4.

Едната от трите тортите - 1 разрез под ъгъл 45о - 10 парчета по 1/4 и 4 парчета по 1/8.

Последната, 9-та торта – 4 разреза под ъгъл 45о – 8 парчета по 1/8.

Дотук имаме: 10 парчета по 1/2; 10 парчета по 1/4; 12 парчета по 1/8 (4 от осмата и 8 от деветата торта).

Две противоположни парчета по 1/8 от деветата торта – 4 разреза – 10 парчета по 1/40.

Общо 10 по 1/2, 10 по 1/4, 10 по 1/8 и 10 по 1/40.

Общо разрези: 5 + 6 + 1 + 4 + 4 = 20.

# 376
http://www.math.bas.bg/smb/kenguru/2007/nac_kryg/TEMA_5_6_KLAS.pdf

5-6 клас - 7 задача
Задачата мисля е оттук, с предговор -

Разделянето на 6 еднакви кръгли торти между 10 души така, че всички да получат равни по размери и форма парчета, може да се реализира по следния начин: разделяме 5 от тортите наполовина и получаваме 10 еднакви части. Шестата торта разделяме на 10 части с помощта на 5 разрязвания и получаваме още 10 еднакви части. При това разделяне се използват общо 10 разрязвания (вж. чертежа).         
 Намерете най-малкия брой разрязвания, с които 9 еднакви кръгли торти могат да се разделят между 10 души така, че всички да получат равни по размери и форма парчета. (Моделирайте тортите с кръгове в равнината и разглеждайте само разрязвания, които съдържат центровете им.)     

# 377
Имам задачите от 2010 г. за прием в 5 клас  в ОМГ Пловдив .Ако някой има нужда, да пише на лични.

# 378
Отговорът,който имам на задачата за деленето на тортите е 19.

# 379
Имате ли информация за ЕК/01 юни 2013- място на провеждане и час? Трябва ли да заявим участие някъде?

# 380
Имате ли информация за ЕК/01 юни 2013- място на провеждане и час? Трябва ли да заявим участие някъде?
На страницата на СМБ има следната информация:
Националният кръг на ЕК'2013 ще се проведе на 1 юни 2013 г. от 11:00 ч. в Софийската математическа гимназия.

От МОМН са малко по-подробни:
Националният кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру" - 2013 г., ще се проведе на 1 юни 2013 г. от 11,00 часа в Софийската математическа гимназия.
Участниците да се явят в 10:30 ч. в СМГ с лични документи.

# 381
Отговорът,който имам на задачата за деленето на тортите е 19.

Не може да е 19.

При 19 разреза има 2 варианта: А. Няма торти разрязани наполовина; Б. Има 5 торти разрязани наполовина – 5 разреза – 10 парчета по 1/2.

Ясно е че за да може всичките 10 души да получат равни по размери и форма парчета, броят на парчетата от всеки размер трябва да бъде кратен на 10, следователно и броят на всички парчета трябва да бъде кратен на 10.

А. Няма торти разрязани наполовина. Тогава всяка торта е разрязана с поне по два разреза и единственият вариант е 8 торти да са разрязани с 2 разреза и една с 3 разреза – общо 8.2 + 3 = 19 разреза. Понеже броят на парчетата, на които е разрязана една торта е точно два пъти по-голям от броя на разрезите, с които тортата е разрязана, в случая ще имаме 8.4 + 1.6 = 38 парчета, които няма как да бъдат разделени между 10 души.

Б. Има 5 торти разрязани наполовина – 5 разреза – 10 парчета по 1/2. Останалите 4 торти трябва да бъдат разрязани с 14 разреза, като всяка торта бъде разрязана с поне по два разреза. Независимо как режем, броят на парчетата получени при разрязване на 4 торти с 14 разреза е винаги два пъти по-голям от броя на разрезите – 28. Няма как да разделим 28 парчета между 10 души.

Всъщност, може да се докаже, че 20 е най-малкият възможен брой разрязвания, но изисква повече писане.

# 382
На страницата на СМБ има следната информация:
Националният кръг на ЕК'2013 ще се проведе на 1 юни 2013 г. от 11:00 ч. в Софийската математическа гимназия.

От МОМН са малко по-подробни:
Националният кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру" - 2013 г., ще се проведе на 1 юни 2013 г. от 11,00 часа в Софийската математическа гимназия.
Участниците да се явят в 10:30 ч. в СМГ с лични документи.

Благодаря!
Значи направо отиваме!

# 383
  • ride my bike...
ето допълнителна информация за първокласниците

" Учениците от първи клас, допуснати до Националния кръг, могат да се явят на 1 юни 2013 г., извън регламента, като заплатят такса правоучастие от 10 лв. Същата се внася 1 час преди състезанието в Софийската математическа гимназия."

# 384
  • столицата
Здравейте, аз се интересувам fткъде бих могла да видя как следва да се описва подробно решение на задача?. На посл. пробен изпит в СМГ дъщеря ми  е решила последните две задачи, но явно не ги е описала както изискват и е загубила 4 т. Моля да ме насочите къде мога да намеря подробни решение на такъв тип задачи /сборник, сайт/.

# 385
  • у дома
Здравейте, аз се интересувам fткъде бих могла да видя как следва да се описва подробно решение на задача?. На посл. пробен изпит в СМГ дъщеря ми  е решила последните две задачи, но явно не ги е описала както изискват и е загубила 4 т. Моля да ме насочите къде мога да намеря подробни решение на такъв тип задачи /сборник, сайт/.

http://math-bg.com/?page_id=167 - тук в решения на олимпиадите е дадено и точкуването...

# 386
  • София
Имам питане към петокласните родители - с какви очаквания изпращате децата си на националното кенгуру? Аз ли нещо не съм в кондиция, що ли, но като гледам задачите от миналите години за 5-6 клас нямам никакви очаквания. Не зная как стоят нещата в математическите гимназии, но изучаваното в обикновено училище се оказва крайно недостатъчно за решаване на някои от задачите, като нивото вече определено надхвърля природната интелигентност. Има някои геометрични задачи, както и такива с дроби, които ми се виждат трудни за шестокласник, пък камо ли за деца от пети клас. Впечатлението ми бе, че ЕК обхваща изучавания материал + логически схеми на решаване, които не се разглеждат в училище.  Струва ми се обаче, че на националния кръг се дават задачи, за които трябва да имаш математическата подготовка от по-горния клас, което обезсмисля обединяването на два класа в една състезателна група.  Thinking
Но както и да е - в училищно време е състезанието, не във ваканционно и дори младежът да не се представи много добре, в крайна сметка няма какво да губи.

# 387
Имам питане към петокласните родители - с какви очаквания изпращате децата си на националното кенгуру? Аз ли нещо не съм в кондиция, що ли, но като гледам задачите от миналите години за 5-6 клас нямам никакви очаквания. Не зная как стоят нещата в математическите гимназии, но изучаваното в обикновено училище се оказва крайно недостатъчно за решаване на някои от задачите, като нивото вече определено надхвърля природната интелигентност. Има някои геометрични задачи, както и такива с дроби, които ми се виждат трудни за шестокласник, пък камо ли за деца от пети клас. Впечатлението ми бе, че ЕК обхваща изучавания материал + логически схеми на решаване, които не се разглеждат в училище.  Струва ми се обаче, че на националния кръг се дават задачи, за които трябва да имаш математическата подготовка от по-горния клас, което обезсмисля обединяването на два класа в една състезателна група.  Thinking
Но както и да е - в училищно време е състезанието, не във ваканционно и дори младежът да не се представи много добре, в крайна сметка няма какво да губи.

Задачите от ЕК дори и в горните класове пак не изискват непременно познаване на материала от горния клас и не правят участието на по-малкия клас обречена кауза. За доказателство можеш да видиш протокола от миналата година - 5 клас не само са се представили супер, ами и са спечелили 1, 3 и 4 място. При 7-8 клас нещата са пак подобни.

http://www.math.bas.bg/smb/kenguru/2012/EK_2012_Nats_5.pdf
http://www.math.bas.bg/smb/kenguru/2012/EK_2012_Nats_7.pdf

А и най-малкото се трупа опит за следващата година. Обаче си напълно права, че нивото на националния кръг не е от ранга на изучаваното в училище. Трябва си по-сериозна подготовка.

# 388
До тук съм съгласна, но ако забият първи и втори клас заедно с 4-ти си е вече грубичко...

И не става въпрос само за материал, но и за опит, при което толкова малки ученици няма как да са равнопоставени на големите

# 389
Аз си оставам на мнение, че на първи клас изобщо не им е мястото там и ако някой все пак държи да участва да приеме нещата такива, каквито са. Няма кой да прави задачи за 1 клас. То и 2 клас участват по компромис за да трупат опит главно, а сега и първи се намеси. Лудост.

Общи условия

Активация на акаунт