Математически турнири - 22

• 85 008
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
kodbg, нямаш идея за какво говориш

Когато някой говори, идея определено има. Дати тя е правдива, дали съвпада с твоята идея е съвсем друг въпрос.
Нито едното, нито другото състезание имат ясен формат и начин на определяне на продължаващи към финален кръг.
Самият финален кръг и на двете може би е чудесен, но пътят до него е изпъстрен с бъбуни, които не би следвало да съществуват. Няма да се връщаме на ограничението 2 деца на ниво от училище, защото звучат комично. Нито да споменаваме изкривени максимални резултати, от първи кръг на състезание, провеждащо се в самите училища без контрол.

Нали се сещаш, че ако "недостойни" деца са се класирали за националния кръг на ЕК то "вината" е в първия кръг (който е направил възможно това класиране) и по никакъв начин не говори лошо за националния кръг. По твоята логика тогава би трябвало първият кръг на ЕК да е "измислено състезание" Grinning
Иначе ЕК, включително и националният кръг,  съвсем не е най-важното национално състезание, а е просто едно много интересно и обичано състезание, на което децата се явяват за кеф и разтоварване. Подобно състезание е и АК - децата отиват заради предизвикателството, а не за награда.

По моята логика първия кръг не е измислено състезание, поради факта, че самият кръг и като формат, и като важност в календара е създаден както казваш за удоволствие и не носи някакви облаги.
Децата решават и се забавляват.
"Измислеността" за мен се поражда от решението едно както казахме състезание за забавление да бъде взето за квалификация на единственото състезание, даващо държавна стипендия за особени успехи в областта на математиката в 5-ти клас и едно от двете в 6-ти и 7-ми.
Моля, нека всеки да има право да изкаже мнението си за дадено състезание!
Аз не харесвам някое и давам своето обяснение защо. Друг го харесва - да даде своите доводи за това, а не да обяснява дали съм в час или не, или да разсъждава над думите ми без да изказва своята позиция.

# 526
Националният на Кенгуруто леко ми напомня за идиотията Понс, която всъщност не е някакво реално състезание за деца,  а сбирка за раздаване на награди м/у учители Simple Smile
kodbg, нямаш идея за какво говориш - нито за националния кръг на PONS, нито за националния кръг на ЕК.

Самият финален кръг и на двете може би е чудесен, но пътят до него е изпъстрен с бъбуни, които не би следвало да съществуват.

Не изопачавай казаното във виртуалния разговор:
- ти казваш, че националният кръг на ЕК ти напомня на ПОНС, който пък бил идиотски;
- аз казвам, че нямаш идея какво представлява националният кръг и на двете състезания и че не си прав с квалификациите за тях;
- след което ти каваш, че "Самият финален кръг и на двете може би е чудесен, но пътят до него е изпъстрен с бъбуни, които не би следвало да съществуват. ", което противоречи на първото ти твърдение.

Нека си остане всеки с мнението си, нямам намерение да споря или да се заяждам.   Peace За мен националните кръгове и на двете състезания са сериозни неща, а медал от тях - постижение, достойно за уважение.

# 527
Моля, нека всеки да има право да изкаже мнението си за дадено състезание!
Аз не харесвам някое и давам своето обяснение защо. Друг го харесва - да даде своите доводи за това, а не да обяснява дали съм в час или не, или да разсъждава над думите ми без да изказва своята позиция.

Ако не се лъжа съм изказала точно позицията си за ЕК без да съм коментирала дали си в час или не.

# 528
Ако не се лъжа съм изказала точно позицията си за ЕК без да съм коментирала дали си в час или не.

Мм, този коментар не е насочен към теб, по отношение на написаното от теб, само коментирах защо придавам повече важност на националния кръг като една от много малкото възможности за държавна стипендия и признание в целия курс на основното образование. И че провеждането на квалификации за състезания с подобна награда не е редно да става в самите училища без външен контрол.
Затова деля състезанието на две - първа забавна част, и втора, с лош, измислен регламент защото се базира на резултатите от забавната част.
Допълнение - Също така, конкретно за националния кръг - наличието на 5 задачи с избираем отговор от общо 7 е формат, който никога няма да ми допадне. Може наблюденията ми да са повърхностни, но не се сещам за друго състезание, претендиращо за престижност, в което да преобладават задачи с избираем отговор.

- аз казвам, че нямаш идея какво представлява националният кръг и на двете състезания и че не си прав с квалификациите за тях;

Продължавам да не схващам какво значи - нямам идея, че мнението ми не съвпада с твоето ли??
Дълго и широко беше коментиран националния кръг на Кенгуруто миналата година в 4-ти клас, когато ме интересуваше и когато, за да не получат 10 деца служебен прием в СМГ, "страхотното" състезание беше опорочено с несъстоятелни доводи и децата разпръснати на точка, две под максимума.
Отделно, не разбирам позицията да коментираш само надстойката на една сграда, без да взимаш под внимание основите й - първия кръг.
Завиждам на самочувствието ти във втори пореден пост да определяш кой с какво е запознат и с какво не е, вместо да се придържаш към своята гледна точка без да засягаш опонента си.

А и в крайна сметка, всичко тръгна от питанка защо в таблици и рейтинги не включвам национален кръг на Кенгуру. Най-лесно е да кажа - защото не искам. Simple Smile Но се опитвам да се аргументирам защо е редно да се включи областен, а не национален, пък вие ще ме изядете Hug
Следващия ми отговор на подобен въпрос ще бъде по-кратък.

Нека си остане всеки с мнението си, нямам намерение да споря или да се заяждам.   Peace За мен националните кръгове и на двете състезания са сериозни неща, а медал от тях - постижение, достойно за уважение.

Разбира се, всеки ще остане с мнението си, просто не налагай твоето толкова нападателно.
В интерес на истината предполагам, че си права и за понс, факт е, че логиката ти съвпада с тази на учителката. Която предлагаше явяването да е на A1 за да има железни доводи за медал, а не на B1, което е адекватната проверка на нивото за мен.
Да кажем, имаме различни ценностни системи и организацията на това състезание, поощряваща явяване на явно по-ниско ниво с цел печелене на отличие не резонира добре с моята.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 23:03 от kodbg

# 529
kodbg, не споря, а изразявам мнение, че националният кръг на ЕК (и националния кръг на ПОНС) не е "идиотско" състезание - теза, изразена от теб. За мен такова определение за ЕК може да бъде дадено само от човек, който няма разбирането за типа на задачите, давани на националния кръг. Това, че покрай детето си имаш някакъв опит с това състезание, не означава, че го познаваш и не ти дава правото да го наричаш "идиотско".

В интерес на истината предполагам, че си права и за понс, факт е, че логиката ти съвпада с тази на учителката. Която предлагаше явяването да е на A1 за да има железни доводи за медал, а не на B1, което е адекватната проверка на нивото за мен.
Да кажем, имаме различни ценностни системи и организацията на това състезание, поощряваща явяване на явно по-ниско ниво с цел печелене на отличие не резонира добре с моята.
Може да нападаш колкото искаш, не може да ме засегнеш. Остани си със здраве и със самочувствието, че знаеш всичко за математическите (и не само) състезания  и че на базата на грандиозния си опит може да им лепиш свободно всякакви епитети.

# 530
Оливаш се. Освен, че прекрачваш границата на уважителния спор, вкарваш в устата ми епитети, които не съм изричал по отношение на математическото състезание европейско кенгуру!
Не бих си позволил да отвърна в подобен лично нападателен тон, стана достатъчно досадно.

# 531
Разбрах, че са изнесени  резултатите от приемния изпит в 125-то СОУ София  на 4 клас. Някой случайно да ги има снимани да ги сподели?

# 532
  • Варна
моля да препоръчате добри сборници за 5-6 клас
благодаря

# 533
Пак ще питам за задачи от миналите състезания "Еврика" за завършилите 1 клас... В нета намирам само един вариант, а ми се иска да видим по-точно типа на задачите, които ще се падат. Знам, че вие се готвите за много по-сериозни състезания, но за нас е важно, искаме от втори клас да е там.
Не го приемай като подценяване на въпроса ти или на състезанието за твоето дете.
Едва ли някой може да помогне, защото такива задачи в нет-а няма, нито има сборник, в който са издадени. Дори и да има, не е масово известно. Защо не се обадиш по телефона в 107-мо и не ги попиташ, да видим какво ще ти кажат.
Успех.

Ирина, много ти благодаря за отговора!   bouquet Обадих се в 107-о, предстояло издаване на сборник, но към момента нямало нищо и не можели да ми предоставят задачи. Не е фатално, просто помислих, че някой може да ги има. Нищо, след седмица ще разберем.  Laughing

# 534
  • у дома
моля да препоръчате добри сборници за 5-6 клас
благодаря

- тук http://www.book.store.bg/p27369/magiata-na-intelekta-sbornik-po- … hristo-lesov.html може да видиш странички и да прецениш...
-  този си е за зип и СИП,пак има дадени странички и можеш да прецениш нивото  Peace
 - този също не е лош,в група Б има доста нестандартни задачи.

Аз пък търся отзиви  за тези,ако ги има някой
 - http://www.book.store.bg/p61652/111-zadachi-za-sravniavane-lica- … -staribratov.html
  -    http://www.book.store.bg/p87968/zadachi-za-izbroiavane-na-vyzmozhnosti-za-uchenici-ot-5-7-klas-penka-rangelova-iulia-krysteva.html
- най-вече за последните два...

Последна редакция: нд, 09 юни 2013, 11:55 от svetlaem

# 535
  • София
Ирина, много ти благодаря за отговора!   bouquet Обадих се в 107-о, предстояло издаване на сборник, но към момента нямало нищо и не можели да ми предоставят задачи. Не е фатално, просто помислих, че някой може да ги има. Нищо, след седмица ще разберем.  Laughing

Tonina, a казаха ли ти кога ще го издадат, в смисъл дали ще е тази година? Мен ме интересува същото, но за догодина.

За 107-мо след 1 клас само с резултатите от "Еврика" ли се кандидатства? /От наредбата им за прием не става много ясно, т.к. са дали списък с математически състезания резултатите, от които се взимат предвид, но тези състезания са от 2-ри клас нагоре./

# 536

Tonina, a казаха ли ти кога ще го издадат, в смисъл дали ще е тази година? Мен ме интересува същото, но за догодина.

За 107-мо след 1 клас само с резултатите от "Еврика" ли се кандидатства? /От наредбата им за прием не става много ясно, т.к. са дали списък с математически състезания резултатите, от които се взимат предвид, но тези състезания са от 2-ри клас нагоре./

Не уточниха кога точно ще излиза сборника. Иначе в регламента пише нещо различно, но де факто сега е образуван рейтинг от всички състезания, на които е участвало детето - в нашия случай коледното, великденското и СМТ. Мисля, че този рейтинг има значение само при равен резултат на Еврика, да се наклонят везните, но не съм сигурна.

# 537
  • София

Не уточниха кога точно ще излиза сборника. Иначе в регламента пише нещо различно, но де факто сега е образуван рейтинг от всички състезания, на които е участвало детето - в нашия случай коледното, великденското и СМТ. Мисля, че този рейтинг има значение само при равен резултат на Еврика, да се наклонят везните, но не съм сигурна.
Не, не е така. Рейтингът също участва в крайния резултат, макар и с по-ниска тежест. Формулата за изчисляване на общия резултат за приема можеш да видиш тук - https://files.acrobat.com/preview/60fb9090-875a-4c81-a7e7-da3e5131b4a6

# 538
Мерси за пояснението, Иринка! На мен като скарана с математиката тази формула нищо не ми говори  Embarassed. От всички състезания през годината процентите му са 64, ще видим след Еврика какво ще стане. На младежа в момента никак не му се решават задачи и няма как да го принудя, а и какъв е смисълът дори да успея...

# 539
  • София
Мерси за пояснението, Иринка! На мен като скарана с математиката тази формула нищо не ми говори  Embarassed.
Съвсем накратко, резултатът от състезанието Еврика в % се удвоява, прибавя се % от рейтинга и се дели на 3. т.е. рейтингът участва с 1/3 в крайния резултат, а състезанието - с 2/3.

Общи условия

Активация на акаунт