Математически турнири - 22

• 84 870
  • 740
  •   1
Отговори
# 720
Мерси ама не виждам задачи на посочените линкове?
Намерих 0т 2011г, но от 2010 и 2012... не

От 2010 имаме сборник със задачите и решенията, но не виждам цена.Синът ми го донесе от Созопол, но не помня дали миналата или по-миналата година.Но на първият фестивал най-малките са били 7 клас. От 2011 се състезават и 6 клас. От 2012 сигурно има някъде листи със задачите по шкафовете, но не ми се рискува да загубя цял ден в ровене и търсене.Ако те интересува нещо, пиши на ЛС.

# 721
Ами, ако случайно се мерне задача от 2012 би ми била от голяма полза Simple Smile

# 722
Международната олимпиада по математика е най-популярното математическо състезание в света.Всяка участваща страна изпраща отбор от до 6 ученика. Всяка страна има право да предложи до 6 задачи на комисята за избор на задачи.Комисията представя на журито,което се състои от ръководителите на отборите ,т. нар. Shortlist.Журито избира 6 задачи, които се предлагат на учениците за решаване в два последователни дни.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=595777223801033&set= … ype=1&theater

https://www.youtube.com/watch?v=b9iuswO4GOw

# 723
Международната олимпиада по математика е най-популярното математическо състезание в света.Всяка участваща страна изпраща отбор от до 6 ученика. Всяка страна има право да предложи до 6 задачи на комисята за избор на задачи.Комисията представя на журито,което се състои от ръководителите на отборите ,т. нар. Shortlist.Журито избира 6 задачи, които се предлагат на учениците за решаване в два последователни дни.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=595777223801033&set= … ype=1&theater

https://www.youtube.com/watch?v=b9iuswO4GOw

Стискаме палци на големите. На видеото в края май беше наше момче ? Simple Smile

# 724
  • гр.София
В момента текат координациите по задачите- битката за медалите започна. Май знам неофициалните резултати на всеки от младежите, но ще Ви кажа, когато от Санта Марта ми разрешат.
Иначе на видеото е нашето момче- ако загледате движението на лятото краче, ще разберете "колко гадна геометрия" решава. Но пък ми е хубаво детето Laughing

# 725
  • София

Иначе на видеото е нашето момче- ако загледате движението на лятото краче, ще разберете "колко гадна геометрия" решава. Но пък ми е хубаво детето Laughing

Коя от двете "геометрии"? Grinning Задачите ги има качени тук: (нищо, че на официалната страница на IМО ги няма или поне  аз не ги видях)
http://www.artofproblemsolving.com/Forum/resources/files/interna … tions-IMO-2013-16
Дано не  дублирам нечий пост, но рядко влизам да чета в тази тема:) Успех на момчетата!  bouquet

# 726
http://www.imo-official.org/team_r.aspx?code=BGR&year=2013

Нашите резултати от IMO 2013. На същото място може да намерите и резултатите на останалите участници.

# 727
  • гр.София
С една дума истинска катастрофа...Дори няма да го коментирам като резултат.....

# 728
Така е, толкова надежди имахме, а резултатът е двойно по-зле от миналогодишното слабо представяне. Това обаче не се отнася за твоето момче, него можем само да го поздравим smile3501 Мъъъъничко късмет не му е стигнал за среброто, но догодина има шанс за още по-добро класиране.

Впрочем някой явно е карал безсънна нощ, защото в Бгматкафе вече има статия:

http://www.bgmathcafe.com/1/post/2013/07/imo_2013.html

Напълно споделям мнението, че причината е в системата на подготовка в България. То подготовка на практика няма, а националният отбор се определя толкова малко преди олимпиадата, че то и няма време да се направи нещо, даже и да има мотивация и свежи идеи от страна на ръководството.

Последна редакция: сб, 27 юли 2013, 09:19 от Черна станция

# 729
  • В офиса
А с какво подготовката тази година е по-различна от тази в "златните" ни години? Единствената разлика е в ръководителите, което е обяснимо, но едва ли е причина.
Набори '94-'95-а са едни от най-малките в България. Дали това не е причината?

# 730
  • София
И все пак браво на децата, въпреки че не са отговорили на очакванията към тях!

Някой от кухнята би ли споделил как точно се подготвят децата, как се сформира отбор, въобще каква е организацията (ние с малките деца сме много далеч от това и ми е интересно:)

# 731

Липсата на обективност не помага на никого, а незаслужените адмирации обезценяват заслужените.

# 732
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
С една дума истинска катастрофа...Дори няма да го коментирам като резултат.....

Защо да е катастрофа? Да не би да не са постигнали прилични резултати? Не са имали ден. Сигурно е гадничко толкова труд да не се възнагради напълно, но аз мисля ,че представянето е достойно.

# 733
  • София

Липсата на обективност не помага на никого, а незаслужените адмирации обезценяват заслужените.

Taka e, сега погледнах и общото класиране. В началото реших че три медала са ок, но 38 място, при минали 14-21-во показва, че явно нещата не са ок.

Кажете за подготовката и защо всеки път виждаме различни ръководители на отборите? Не хващат ли 2-3 един набор и да си го карат докрай или схемата е друга?

# 734
Много е вероятно подготовката да не е по-лоша, а да е същата като едно време, обаче олимпиадите вече не са същите. Останалите нации влагат пари, енергия, иновативност и напредват. Някои отбори се сформират година или шест месеца предварително и после се готвят по план и специално разработена програма. Това ще рече например сутрин решаване на предварително селектирани задачи (не просто задачи от минали години, а такива каквито следват новата мода и се очакват да се паднат), а след обяд се прави разбор на грешките, посочват се варианти и тактики. И така планомерно и ежедневно. А нашият отбор се определя месец преди олимпиадата. За кога тепърва да се води подготовка? А децата трябва да мислят и за дипломите си все пак, защото ще кандидатстват. Не могат да се отдадат само на задачи в края на годината. И доколкото знам от преди, подготовката за олимпиадите се състои от е решаване на стари теми и лекции. Без тактика, без анализи, без изследване на нови моди. Ами замислете се - нашият отбор се е препънал главно на трета и пета задача (оставяме на страна супер трудната и нестандартна шеста). Но пета задача Е ПРЕДЛОЖЕНА ОТ БЪЛГАРИЯ. Ми това е пълна идиотия. Не казвам, че е трябвало нашият отбор да знае задачата, това е измама. Но да не са тренирани за типа задача, която смятаме да предложим, е идиотия.

В случая според мен обаче е много вероятно и да не сме имали късмет. Много е странно да имаме такива резултати на трета задача. Може би децата са използвали решение или теорема, които не са признати от журито? Не е нормално и сребърен медалист от миналата година да решава що годе прилично първия ден, а после втория ден да има кръгла нула. Все пак на състезание се намесват и случайни фактори и явно този път не сме имали късмет. Но това не променя нещата, че водещите нации инвестират в подготовка, а ние лежим на стари методи и стари лаври. Показателно е, че в Китайския отбор децата на практика не се повтарят (май само едно китайче се е явявало на две олимпиади). На мен това ми говори, че най-вероятно за всяка олимпиада се сформира отбор може би години по-рано и се готви целенасочено. А при нас е аматьорска работа. При тези условия каквото печелим го печелим заради талантливите си деца, а не заради системна подготовка.

Общи условия

Активация на акаунт