Работа, CV-та, HR-и, съвети - пожелаваме си нова работа - 31-ва тема

• 57 252
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
Някой дали има информация за тази фирма Юником системс ЕООД?

# 526
А аз искам да питам относно референциите. Би ли било според вас грешка, да не дам координати на всичките си предишни шефове?

От една фирма ми поискаха координати на хора, които да дадат референции за мен.
Аз от една страна вече имам препоръки от страна на техен колега, който ме познава и има понятие от това, което съм работила в предпоследната фирма, в която бях.  Никак обаче не ми се ще да давам лица за връзка от самата фирма, защото там точно от нежелание да ме освободят, тъй като им бях ценен кадър, се стигна до някои доста неприятни разговори и моменти и знам, че не са скроени по начин такъв, че да ме похвалят, а по-скоро обратното. Те не, че ако искат, не могат сами да се докопат до някакви телефони на фирмата, но не ми се щеше да се бутам сама под шамарите.
В първата фирма, в която работих предполагам, че биха се изказали добре за мен, но пък отдавна не съм се виждала с шефовете си оттам и ми беше неудобно да търся техни телефони, за да ги занимавам с това.
Та...им дадох  телефона на последния си началник, с който запазихме добри отношения. Не знам как ще им се стори това, че давам контактите само на един човек, но аз и не съм сменяла чак толкова много фирми. Има ли вариант да се дадат координати на човек, който не ти е бил точно началник, а колега във някоя от фирмите? Че аз поне колеги имам бол, които ми останаха добри приятели, само дето и те вече не работят в тези фирми.

За препоръка са достатъчни и двама души, като дори не е задължително да са ти бивши шефове. Трябва да са хора, които могат да дадат характеристика на професионалните ти качества и представяне, като ако връзката (това от къде се познавате) не е интуитивна, е добре да я обясниш. Например - човек от фирма, в която не си работила също може да е препоръка. Ако си работила някъде и си имала външен проект, клиентите по проекта също биха могли да бъдат референти, тъй като си работила с тях.

# 527
Дай нова трудова книжка , кажи че си си загубила старата и ще ти попълнят 2- месечния стаж в нова книжка , и няма да се вижда в старата

Shocked Това нали си наясно, че е грубо нарушение и деклариране на невярна информация.

И какви могат да са последствията от това?
Интересува ме серизоно, защото смятам да го направя. При мен е малко по-различно, защото имам трудова книжка само с 2 дни стаж  Laughing просто напуснах много бързо, но нямам намерение да я показвам никъде, купих си нова. Не съм работила другаде. Какъв е проблема?

# 528
Ти нямаш проблем. Два дни стаж не са стаж. Но 5 години - са. Част то последиците съм написала в отговора си по-напред. Най-малкото се губи добавката за прослужено време и правото на платен отпуск през първите осем месеца от трудовия договор. При теб това не е проблем, защото ти така или иначе 8 месеца стаж нямаш. Но дамата има.

Отделно ти този стаж от два дни няма за какво да го ползваш. Но тя - има. И като дойде време да го ползва, може и тя и работодателя и да отнесат глоби. (Тя със сигурност, за деклариране на неверни обстоятелства). Защото когато лице загуби трудовата си книжка, има задължението да отиде в Инспекцията по труда с документи, доказващи стажа. Инспекцията по труда служебно възстановява този стаж, и следващия работодател продължава своите вписвания след това. Не на последно място, когат да откажат да и го признаят. А 5 години стаж са много.

Повече от една трудова книжка можеш да имаш само, ако първата е свършила. Следващите трудови книжки обаче се издават не като нови, а като продължения. Има задължителни записи, които се правят и в свършилата и в новата книжка. И още, и още...

Не мога да повярвам колко лекомислено наричаш 2 дни трудов стаж "малко по-различни" от 5 години трудов стаж и даваш подобни съвети без капка компетентност по въпроса. Да, форума е за това, всеки да споделя мнение. Но да се дават съвети по специфична материя, по която нямаш познания е безотговорно, най-малкото защото може да навреди сериозно.

# 529
http://www.jobs.bg/f1798952

Пълна подигравка, та и наглост да го пуснеш публично, без да ти пука от нищо...
Наистина е наглост. Няма ли сега кой  да реагира и да му друсне една глоба на този селски тарикат?

Аз скоро имах подобен казус с "желаното възнаграждение".

Значи, кандидатствам във фирма, където ме е препоръчал мой познат. Съответно той ми казва каква заплата реално могат да ми предложат там. Пускам си СВ. Получавам в отговор въпросник с близо 50 точки, в едната от които да посоча "желаната заплата". Аз пиша това, което ми е казал колегата, макар, че ако трябва да бъда честна, то е по-малко от това, което бих изискала, ако не знаех реално какви са им възможностите. Чудя се дали не постъпих тъпо, но в случая мисля, че поне работата ще се доближава до това, което имам като опит, макар и доста да се навеждам в изискванията си по отношение на заплатата. Досега съм кандидатствала на 5 места. На нито едно от тях заплатата не надвишаваше 600 лв., освен в случаите, в които се говореше за някакъв мижав процент от продажби, който я го получиш, я не.
На едно от местата посочих минимална заплата 700 лв. и то за доста претенциозно обявена длъжност. Е, нямам ни вест, ни кост от тях и нещо ме кара да си мисля, че може и да е защото им се струва, че искам много. Нищо, че фирмата е с международно участие.

Щом направо го е писал, значи не го е страх от нищо, а за съжаление, вероятно ще има и кандидатки за работата.

На мен на първото интервю, на което ходих, също ми предложиха 600 лв. заплата бруто. Не си писала дали бруто или нето е при теб. Като си сметнах, че ще имам час и половина-два пътуване до/от работата, отделно час за привеждане в добър вид сутрин, разходите за транспорт и факта, че няма да може да посещавам учебни занятия, понеже е на пълен работен ден и прецених, че около 700 лв. за работа у дома си е по-добре.

# 530
Кукумицинка, за нетно възнаграждение става въпрос. И аз когато пиша желано възнаграждение, посочвам, че имам предвид нетно. То ако е брутно, съвсем на мизерия започва да бие, по-добре да си седя на борсата.

# 531
Кукумицинка, за нетно възнаграждение става въпрос. И аз когато пиша желано възнаграждение, посочвам, че имам предвид нетно. То ако е брутно, съвсем на мизерия започва да бие, по-добре да си седя на борсата.

Не знам вече какво да мисля. То вярно, че и аз имам претенции заради занятията, но по принцип съм си решила, че бих си ги отложила, за да ходя със задочниците, при някаква що-годе перспективна работа с прилично заплащане. Но работа, свързана с отговорности за тези пари, е абсурдно. Колкото и иначе взаимно да си допаднахме.

# 532
  • Бургас
А на мен до сега никъде не са ми гледали трудовата книжка. Тя си седи в мен. Като напускам някоя фирма я давам да минанесат съответния стаж и толкова.

# 533
Относно моята питанка...

Кофти ми стана не от заплащането(въпреки, че 800лв чисто за български аутсорсинг кол център, опериращ в цял свят и САЩ без бонуси в договора ми се струва странно или греша? ако в договора пише, че няма бонуси по усмотрение на работодателя това пречи ли все пак да се раздават такива, ако проекта на фирмата потръгне?) ами от подхода- диференцирания старт на новите служители. Аз откъде мога да знам какви пари може да предложи компанията. Ако тя ми предложи заплата (както е било при мен преди) ще знам, че на всички дава равен старт и после кой колкото си доработи отгоре. А така винаги ще знам, че заплащането ми зависи (в по-голямата си част) не от мен и моите резултати, ами от това какво съм договорила на итервюто? Не е ли така? Въобще тази политика на диференцирано заплащане и "поверителна" информация винаги ми е била странна и не знам защо работодателите практикуват това. Може би да спестят лев, особено ако фирмата/проекта сега стартира. Просто досега никога не съм работила на заплата, посочена от мен без опции за разширение и ми е неясно още. Първия ден като започнах от счетоводството като попитах за опции на заплатата жената ми каза, че това става след изтичане на изпитателния срок от 6м. ама то дотогава кол центъра ще се напълни с бая нови хора и хаоса ще е пълен (той и сега е).
Иначе за колегата, да той има 11 месеца трудов стаж и препоръка и затова се е договорил така. Но в крайна сметка работата си е работа особено в кол център като свикнеш ставаш като робот, така че не виждам опита да има кой знае какво значение?.... А пък и повечето колеги се оплакват (ама това е традиция сигурно във всяка фирма) и един е от почти година там, но заплащането му не е мръднало.

# 534
 curse защо така смъкваш летвата?  Laughing Наистина поискала си сигурно по-малко от всички останали.
Но това е трик на тукашните служители по назначаването. "Кажете, та кажете какво очаквате като възнаграждение". И човек много лесно може сам да се прецека - или да каже нещо нереално или нещо твърде малко. За това повече ме кефят позициите за чужбина, защото там си знаеш от самото начало за какво кандидатстваш. Не като тука - тестове, чудесии, дълги разговори - незнайно за какво..

# 535
Сравнявате ябълки с краставици в случая. Има различни системи на заплащане. Всяка от тях си има предимствата и недостатъците. Съответно при някои системи се предполага предварително оповестяване на заплатите, а при други - не.

Почти напълно съм сигурна, че ако от двамата нови служители curse беше с по-високата заплата, системата нямаше да е толкова лоша....Докато разбира се не се появи някой с още по-висока заплата и не развали впечатлението.

Колкото до бонусите, те не са задължително плащане и не се регламентират в трудовия договор. В тази връзка, ако в трудовия договор е изрично написано, че няма бонуси, това със сигурност означава, че такива не се плащат. Плащането им би било нарушение на трудовия договор.

# 536
Ти нямаш проблем. Два дни стаж не са стаж. Но 5 години - са. Част то последиците съм написала в отговора си по-напред. Най-малкото се губи добавката за прослужено време и правото на платен отпуск през първите осем месеца от трудовия договор. При теб това не е проблем, защото ти така или иначе 8 месеца стаж нямаш. Но дамата има.

Отделно ти този стаж от два дни няма за какво да го ползваш. Но тя - има. И като дойде време да го ползва, може и тя и работодателя и да отнесат глоби. (Тя със сигурност, за деклариране на неверни обстоятелства). Защото когато лице загуби трудовата си книжка, има задължението да отиде в Инспекцията по труда с документи, доказващи стажа. Инспекцията по труда служебно възстановява този стаж, и следващия работодател продължава своите вписвания след това. Не на последно място, когат да откажат да и го признаят. А 5 години стаж са много.

Повече от една трудова книжка можеш да имаш само, ако първата е свършила. Следващите трудови книжки обаче се издават не като нови, а като продължения. Има задължителни записи, които се правят и в свършилата и в новата книжка. И още, и още...

Не мога да повярвам колко лекомислено наричаш 2 дни трудов стаж "малко по-различни" от 5 години трудов стаж и даваш подобни съвети без капка компетентност по въпроса. Да, форума е за това, всеки да споделя мнение. Но да се дават съвети по специфична материя, по която нямаш познания е безотговорно, най-малкото защото може да навреди сериозно.

Първо аз на никого не съм давала съвети да си крие трудовата книжка. Казах какво смятам аз да направя с моята. Съвета го даде Yanina_, така че не ми слагай думи в устата (клавиатурата).
Второ според мен Yanina_ имаше предвид момичето да даде нова книжка в сегашната фирма, където да и нанесат двумесечния стаж и после да си показва старата, в която го няма и все едно не е работила там. Никой не я е съветвал да си крие 5-те години трудов стаж. Затова и толкова "лекомислено" казах, че е малко по-различно. Така че по-спокойно. Wink

# 537
  • София
Red velvet , ZinaSt , благодаря ви много ! Смятам да се вслушам в съвета ви  !  Hug

Каква ти трудова книжка.. Пък и спорят някои хора!
То докато опре работата до книжката, има време.

Не си го пиши в СВто.
Ако все пак те питат дали и какво работиш в момента, кажи че е временен проект.

# 538
Red velvet , ZinaSt , благодаря ви много ! Смятам да се вслушам в съвета ви  !  Hug

Каква ти трудова книжка.. Пък и спорят някои хора!
То докато опре работата до книжката, има време.

Не си го пиши в СВто.
Ако все пак те питат дали и какво работиш в момента, кажи че е временен проект.

Да бе, какви пет години, каква трудова книжка. Момичето пита съвсем различни неща. Аз не бих го отбелязала в СВ-то, вече на интервю на място може да се преценя-в плюс ли ще е или в минус.

# 539
Цитат
Колкото до бонусите, те не са задължително плащане и не се регламентират в трудовия договор. В тази връзка, ако в трудовия договор е изрично написано, че няма бонуси, това със сигурност означава, че такива не се плащат. Плащането им би било нарушение на трудовия договор.

Да бе да... заради това доста работодатели дават пари под формата на бонуси/привилегии под масата, за да не се облагат с данък. Това е масова практика.

Общи условия

Активация на акаунт