Отговори
# 285
  • София (Възраждане)
А за приема в ДГ към момента нали все още се изисква адресна регистрация и служебна бележка от работодател ? Какъв е проблемът за училищата да се спази съвсем същия принцип Rolling Eyes
Твърдо съм за критерии, които са обвързани с плащане на данъци, нека поне тук да има някакво предимство за съвестните граждани. Подкрепям мнението на Бръмбарче в тази му част.  
И още нещо, макари и да звучи нелицеприятно и расистко, без критерии от подобен характер и класиране само на лотариен принцип рискуваме в класовете да има деца, с които не ни се иска нашето дете да стои на един чин, като държа да уточня, че не става въпрос за деца със СОП, напротив - гласувах СОП да дава предимство.

Последна редакция: сб, 04 май 2013, 22:22 от Mooimeiske

# 286
  • Beyond the Frontiers
Плюхте и по точката за ясла, но тя в основната си идея е справедлива. Опорочиха я амбициозните родители. Дава се за деца, на чиито родители им се е наложило да се върнат на работа рано, бонус за семейства, които не са имали лукса, майката да се радва на мигове с децата си, които никога няма да върне назад, за да ходи на работа и да бачка, за да осигури живота на децата си.

Глупости. Синът ми го пуснах на градина на 1,6 за да се върна на работа, ама не беше приет в ясла и плащах като поп на частно. Това как се вързва с вашата теория? Живея на съответния адрес от 8 години, плащам си данъците и се осигурявам на пълна заплата - и какво от това. Щерката също не я приеха в ясла.

# 287
  • София
само да кажа, че това не е темата за детските градини и точка за ясла не се обсъжда  Wink

# 288
  • Beyond the Frontiers
само да кажа, че това не е темата за детските градини и точка за ясла не се обсъжда  Wink

Така е, но малко или много опитът с тях ни изкривява. Те са и причината да отричам всякакви критерии, освен най-основните - поредност на желания и жребий.

# 289
Записвам се да следя темата ...

# 290
  • пак там
За мен основен критерий трябва да е адресът на местоживеене.

Иначе според мен има възможност целият този проблем да се реши без излишно напрежение, въпрос е на грамотно преразпределяне на ресурси.

Но тук трябва да помогне и общината. Разбирам, че в момента има недостиг на места, както и че този недостиг в следващите три години ще се увеличи. Ясно е, че не може да се говори за построяване на нови училища. Но какво пречи да се осигури една гъвкавост и реална преценка?

Имам предвид следното: капацитетът на едно училище е например: по три паралелки от всеки клас. Да, обаче не всички са запълнени, тоест докато за първи клас в дадена година кандидатстват 110 деца, за шести в този момент има например само за 2 паралелки. Пренасочването на ресурси към образуване на 4-та паралелка в дадено конкретно училище за сметка на незапълнените паралелки от шести клас едва ли е толкова трудно (разсъждавам лаишки, поправете ме, ако греша).

Та, при подобна гъвкавост и грамотното координиране на ИСОДЗ и новата електронна система, е сравнително лесно прогнозируемо по квартали къде ще имам недостиг и къде ще има свободни места, за да може да се реагира адекватно година по година (защото явно по-надалеч общината не е способна да вижда).

При това положение и моето дете ще влезе в кварталното училище без излишни нерви, и съседското дете ще влезе в желаното друго-квартално училище без излишни нерви.

# 291
  • В две мънички очи...
Липсата на места идва не само от паралелките, но и от целодневното обучение.
Дори и да иска да създаде повече класове едно училище може да няма ресурс - класни стаи, преподаватели и всичко свързано с един нормален процес на обучение.
Наскоро бях гледала едно предаване че все още много от училищата не са готови за подготвителните класове.

# 292
  • София

Ами хора, които нямат собствено жилище....или които са под наем, сори....Така формулирани изискванията са доста крайни.

Няма проблем, бележка от общината, че живеят на този адрес поне от 2 год.  Simple Smile. Даже сяматм за редно договорът за наем да се проверява дали е регистриран в НАП  Simple Smile

И ако на семейство, живеещо под наем се наложи да се премести 12мес. преди класиране какво се случва? Детето няма право да кандидатства никъде? Или го пращаме в Ботунец, където места са останали?

# 293
  • София
brumbarche , така е - никога няма да сме доволни на 100 %. Simple Smile Всеки от нас ще има свои критерии и изисквания.
И аз съм за електронна система за кандидатстване, но все си мисля, че и тази система ще бъде опорочена от дяволити хора. Дано да бъркам.
ЧЕСТИТО ВОЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!

Последна редакция: нд, 05 май 2013, 09:20 от nikolinanik

# 294
Идея за чудо и приказ е родителите на първокласниците да напълнят фиска с данъци от наеми. Няма как да е иначе. И другата идея хората да си купуват жилище поне две години преди детето да стане кандидат нещо си също я бива. Wink (в случая само си мисля, че постоянният адрес би следвало да дава предимство пред настоящия. Първата форма на регистриране показва в по-голяма степен някакъв вид на уседналост и на център на жизнените интереси на семейството Peace)
От друга страна започвам да виждам и нещата така, както Касита ги е описвала. База за разкриване на паралелки ще има. Просто в горните класове на човешките училища ще има по-малко деца и класове, а отдолу ще се разширяват нещата. Красиво като елхичка започва да ми изглежда. Е, то не може да бъде всичко красиво. Тук идва проблемът с това кой ще бъде учител на децата и какво текучество ще се получи.

# 295
Липсата на места идва не само от паралелките, но и от целодневното обучение.
Дори и да иска да създаде повече класове едно училище може да няма ресурс - класни стаи, преподаватели и всичко свързано с един нормален процес на обучение.
Наскоро бях гледала едно предаване че все още много от училищата не са готови за подготвителните класове.

И това би могло да бъде една от причините за недостига на места......
Не знам дали си чувала, че това целодневно обучение е  по "европейски" проект и всъщност тук се цели да се "усвоят" (разбирай "да се вземат") едни европейски пари. А децата ни......ще търпят. Мисля си, че всичко, което се измисля уж за доброто ни, всъщност е за пари...

# 296
И това би могло да бъде една от причините за недостига на места......
Не знам дали си чувала, че това целодневно обучение е  по "европейски" проект и всъщност тук се цели да се "усвоят" (разбирай "да се вземат") едни европейски пари. А децата ни......ще търпят. Мисля си, че всичко, което се измисля уж за доброто ни, всъщност е за пари...
Да не отклоняваме темата, но ... всъщност това не е целодневно обучение, а училище плюс безплатна занималня. Тя не е задължителна и в този смисъл, никой никого не принуждава да търпи нищо. За доброто е на много хора, които няма какво да правят децата си, ако те са на полудневно обучение, а така ползват безплатна занималня.

# 297
  • В две мънички очи...
Ако трябва да съм честна няма нищо лошо в безплатната занималня - като малка и аз съм ходила и то точно от първи до четвърти клас. По този начин и родителите са спокойни че децата има кой да ги гледа, освен това се осигуряват работни места. Качеството на обучението в занималнята едва ли ще бъде такова каквото го помня аз, но си има и своите предимства.

Към критериите може да се иска бележка от общината за липсата на задължения - по този начин се обхващат всички данъци, такси, глоби и т.н.  Така отпада проблема на наемателите.
Ако се приеме обаче общината също ще трябва да се погрижи издаването на такава справка да става възможно най-бързо и без разходки от гише на гише. При добро желание на администрациите софтуерно може да се направи така че да не се налага изобщо родителите да носят бележки, а директно да се получава информацията от общината (на базата на егн на родителите да се подава информация за задълженията към общината).

# 298
  • Beyond the Frontiers

Към критериите може да се иска бележка от общината за липсата на задължения - по този начин се обхващат всички данъци, такси, глоби и т.н.  Така отпада проблема на наемателите.
Ако се приеме обаче общината също ще трябва да се погрижи издаването на такава справка да става възможно най-бързо и без разходки от гише на гише. При добро желание на администрациите софтуерно може да се направи така че да не се налага изобщо родителите да носят бележки, а директно да се получава информацията от общината (на базата на егн на родителите да се подава информация за задълженията към общината).

Ами наемателя може да е коректен, ама наемодателя не.
А това за справките е в сферата на научната фантастика за момента. Не че е невъзможно, ама за толкова важни неща се обикаля като гламав, надали точно за кандидатстването за училище ще го направят.

# 299
  • В две мънички очи...
Да наемодателя може и да не е коректен, но няма как да наемателя да го накара да бъде.
По принцип всичко може да бъде направено стига да има добро желание - за съжаление в нашата държава го няма това.

Общи условия

Активация на акаунт