Отговори
# 270
  • В две мънички очи...
Те лекарите даже без да ги питаш пишат диагнозите така Simple Smile
Това да си плащаш за число е като да си платиш на тотото да ти изкарат точно твоите числа - има толкова по-лесни начини.

# 271
  • София
Естествено, че няма как да го докажа, което не променя факта, че познавам такива деца. Но да кажем, че вие сте прави, децата наистина са били изтеглени, генераторът не може да се манипулира, но може да се заобиколи. За това поне сме единодушни и самата ЕлиХ е написала някои от начините. Тогава какво е доброто на този начин на кандидатстване? Какъв е смисълът да се прилага и в училищата, като системата е дефектна?

# 272
  • София
Смисълът е, че ще има бройки и за простосмъртните и ще се ограничи броя на влезлите по другия начин

# 273
  • София
Смисълът е, че ще има бройки и за простосмъртните и ще се ограничи броя на влезлите по другия начин

Peace

Ако я нямаше с-мата за ДГ, нещата щяха да са още по-зле, вкл. и по отн. мерака за разкриване на нови места (не че точно отн. това няма какво да се желае, но 14 хил. деца без градина е едно, а "не стигат местата" съвсем друго)  Peace

# 274
  • София
Не съм чела темата до сега, но понеже това е важно за нашите деца искам да споделя и моето мнение.
Аз не мисля че е редно критериите като местожителство, месторабота, соп, телк, брат и сестра и т.н. трябва изобщо да се гледат за училището. Не забравяйте че училището формира до голяма степен бъдещето на детето ви. Все трябва да кандидатства за училищата, които смята че са подходящи за детето си и че тези училища ще развият уменията които то вече показва.

Любимото ми е: не съм чела темата, но вие сте длъжни да прочетете моето мнение и да се съобразите с него.

Ysabell, разбрахме, че не подкрепяте никакви критерии, но не става ясно според вас на какъв принцип трябва да се приемат децата в дадено училище.

# 275
  • В две мънички очи...
Mrs Jan, гласувах за следните критерии

Жребий на всички, подали молби
Класиране по точки и жребий за граничните групи
Поредност на желанието при кандидатстване в повече от едно училище

Не съм чела цялата тема защото знам за какво е пусната. Ели от няколко дни се опитваше да информира родителите. Определено ако има електронен начин за кандидатстване ще бъде много по-добре отколкото да висят родителите пред избраното училище с дни (имам приятели които си чакаха с дни да запишат детето си в желаното училище).
Аз съм за равен старт на децата, без социални привилегии, ако желаят училищата да добавят критерии, както в момента си има такива за ЦДГ и СДЯ. Ето тук може да се добави критерия за местоживеене и месторабота - преди години като бях учител се искаше децата да се изпращат от учителите.
Не се заяждам, децата не трябва да бъдат разделяни по критерии, но имам чувството че дори и хора които не спадат към категориите ползващи социалните критерии се принуждават да намерят начин да ги използват (пример ЦДГ и СДЯ).

# 276
  • София
Определено електорнния начин на кандидатсване е по-добрия вариант. Но българина винаги намира вртаички за всичко - -ето, това ме притеснява.

# 277
  • София
Ysabell, разбрах  Peace

Така изброените критерии в крайна сметка се стига все до жребий.
Съгласна съм за жребий за по-голямата част от местата, но трябва да има възможност и някои социални случай да не бъдат затруднявани допълнително (например не можем да караме трудноподвижно дете да ходи в друг квартал, защото съдбата отново не е била благосклонна към него). Разбирам и родителите, които искат децата им да учат в най-близкото училище. Личният ми избор не е такъв, но ги разбирам и подкрепям.

Определено електорнния начин на кандидатсване е по-добрия вариант. Но българина винаги намира вртаички за всичко - -ето, това ме притеснява.

А сега какво е ясното и кой казва дали всички приети отговарят на предварително зададените от училището критерии? Излизат накрая някакви списъци на приетите деца, но кои са, какви са и как са определени не е ясно.
Освен това при едно такова електронно класиране всичко ще е по-ясно и едно дете ще бъде класирано на едно място. Извинете, но миналата година, когато сина ми трябваше да бъде първокласник подадох молби в няколко училища. Класираха го в 4. Е защо трябваше родителите на три деца да чакат второ класиране за местата, в които аз не го записах? При единно класиране, той щеше да фигурира само в един списък. 

# 278
  • София
Ysabell, разбрах  Peace

А сега какво е ясното и кой казва дали всички приети отговарят на предварително зададените от училището критерии? Излизат накрая някакви списъци на приетите деца, но кои са, какви са и как са определени не е ясно.
Освен това при едно такова електронно класиране всичко ще е по-ясно и едно дете ще бъде класирано на едно място. Извинете, но миналата година, когато сина ми трябваше да бъде първокласник подадох молби в няколко училища. Класираха го в 4. Е защо трябваше родителите на три деца да чакат второ класиране за местата, в които аз не го записах? При единно класиране, той щеше да фигурира само в един списък.  

Ще се радвам с електронния вариант всичко да е О.К.

# 279
  • София
изчетох внимателно темата. имах възможност тези дни на спокойствие да помисля. аз съм категорично за електронна система. критериите, за които гласувах след размисъл са: жребий за всички подали молби, като при жребият да се взима предвид поредност на желанията. Тоест първо се тегли жребий сред децата, които са по първо желание за дадено училище. За социалните бих оставила 20 %.

# 280
Основен критерий за влизане следва да е районът на местоживеене - доказан с документ, че семейството живее на този адрес поне 2 години назад, платило е всички дължими данъци за период от 5 години назад и пр. Генерира се списък на желаещите, децата им да посещават дадено училище 24 месеца по-рано. Така предимство в съответното тай-предпочитано училище ще имат изрядните родители, а не тези, които сменят адрес, месторабота и пр. само по документи за период на класиране  Simple Smile

Предимство ще имат хората, които по-отдавна плащат данъци в полза на местния бюджет  Simple Smile, изрядни са, респ. имат предимство. Така за всички ще има места, но с предимство ще са изрядните.

И тъй като това вече е училище и детето ще е там до 7 клас, то предимство за брат/сестра да се дава само, ако детето е до 4 клас вкл., не по-голямо. Не знам до колко е справедливо обаче да се дава такова предимство, тъй като доста семейства имат само по едно дете.

Който смята, че неговото детенце трябва да има по-елитно образование, да си плати за частно такова.
Допълнителни критерии следва да важат, само ако в дадено училище не достигат местата и трябва да се избира.
Бонус точки да се двата за случаите, които не са масови. Някак не мога да си представя как ще се даде предимство на 90% от случаите в дадено училище просто ей така.

За мен обаче, най-добър вариант би бил да се правят списъци поне 24 месеца по-рано, за да има време за реакция относно необходимите допълнителни места.

Предимствата следва да бъдат предоставяни за тези случаи, които са напълно прозрачни, ясни и доказуеми.

п.п. поинтересувах се как е случаят в Праиж, Франция и ако смятате, че у нас нещата са доста несправедливи, поинтересувайте се и вие и после си направете равносметката къде сме ние в това отношение.

# 281
  • Beyond the Frontiers
Основен критерий за влизане следва да е районът на местоживеене - доказан с документ, че семейството живее на този адрес поне 2 години назад, платило е всички дължими данъци за период от 5 години назад и пр. Генерира се списък на желаещите, децата им да посещават дадено училище 24 месеца по-рано. Така предимство в съответното тай-предпочитано училище ще имат изрядните родители, а не тези, които сменят адрес, месторабота и пр. само по документи за период на класиране  Simple Smile

Ами хора, които нямат собствено жилище....или които са под наем, сори....Така формулирани изискванията са доста крайни.

# 282
  • София
....или родителите са безработни, не са имали възможност да си платят данъците???
Не мисля, че това трябва да е основен критерии за прием. Simple Smile

# 283

Ами хора, които нямат собствено жилище....или които са под наем, сори....Така формулирани изискванията са доста крайни.

Няма проблем, бележка от общината, че живеят на този адрес поне от 2 год.  Simple Smile. Даже сяматм за редно договорът за наем да се проверява дали е регистриран в НАП  Simple Smile
Места има, но...ако не стигат, предмствата следва да са за тези, благодарение на които училищата се финансират и разкриват нови места, за да имат възможност следващите поколения дечица.

....или родителите са безработни, не са имали възможност да си платят данъците???
Не мисля, че това трябва да е основен критерии за прием. Simple Smile
Виждате ли, никога няма да сте доволни на 100%. Места ще има, но не в същия квартал. Вие искате държавата да осигури 100% места, даже по възможност 150% капацитет за всяко едно училище, за да ви се гарантира място. Няма как да стане.
Лично мое мнение е, че професия “безрбаотен“ и “социално слаб“ са в ущърб на обществото. Моля, това си е моето мнение на изряден данъкоплатец. Аз имах личен пример как безрбаотните или не са безрбаотни и получават скрити доходи, или имат доста големи спестявания, за да си позволят да изпускат редовен доход за дългосрочен ангажимент. Затова и си имам едно наум с темата “безработица“.
А критериите никога няма да са справедливи, което се вижда от мнението, което преобладава тук. И само да допълня, че моята племенничка си я приеха на първо желание в ЦДГ с 8.2 точки в ДЗ до тях. Без връзки и пр. - през системата. Всички заявени критерии са 100% вярни. От 10 места по социални критерии заети бяха 3, останалите 7 отидоха в общата опашка. В колко ли дурги държави има такава система, през която да можете да проследите нещата? Но и тя не е добра за българина. Даже и Ели Х и мама Сання набързо бяха виновни, нищо че отделят от личното свободно време в полза на тук четящите.
Огледаха се набързо и в социалните критерии, даже ги позаплюхте, защото повечето си мислят как всяко едно място от социалната опашка отнема шанса на техните дечица.
Плюхте и по точката за ясла, но тя в основната си идея е справедлива. Опорочиха я амбициозните родители. Дава се за деца, на чиито родители им се е наложило да се върнат на работа рано, бонус за семейства, които не са имали лукса, майката да се радва на мигове с децата си, които никога няма да върне назад, за да ходи на работа и да бачка, за да осигури живота на децата си. После се огледахте в предомството за инвалиди - злоупотреби има, но докато не се докажат, критерият е справедлив.
Оплюхте и близнашкото предимство, макар никой от тези, които го посочиха против да не са родители на близнаци, ако има как и да ги разделите...супер ще е, че да не влиза автоматично и втория.
Все в България системата е кофти, но като ви се дадоха примери с други, доста по-развити държави - подминахте с мълчание, все едно никой нищо не казва.
Всички недоволстват за местоживеенето, но като ви се даде вариант за по-дългосрочно обвързване с адреса и това не ви харесва, нищо, че ще минимизира измамите, особено, когато се обвързва и с данъци.
Отнсно плащането на данъци и безрбаотица - в развитите държави, към които уж българинът все гледа, собственото жилище е само з ахора, които могат да го издържат и струва много скъпо, ама наистина много скъпо. Собствениците са длъжни да поддържат и пред сградите, издръжката е много скъпа. Та отговорът е очевиден.

# 284
  • В две мънички очи...

Няма проблем, бележка от общината, че живеят на този адрес поне от 2 год.  Simple Smile. Даже сяматм за редно договорът за наем да се проверява дали е регистриран в НАП  Simple Smile

Аз също това щях да питам. Понеже наемателя няма как да предостави бележка за платените данъци. Иначе проверката на договора е добро решение, както знаем 90% от договорите не са обявени, но тогава собствениците няма да разрешават да се ползва адреса им от наемателя за записване в общината.

Общи условия

Активация на акаунт