На екскурзия в Малта?

• 142 428
  • 845
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Като гледам гъстотата на програмата, едва ли ще имаш време за онези градинки, за които стана дума. Ние ги открихме и двете, но едната беше насред такава лудница, че не намерихме място за паркиране. Другата (със статуята на котка върху една градска тоалетна  Mr. Green) беше по-лесно достъпна, но е твърде далеч от споменатите маршрути. Но пък сигурно ще отидете до градините Баракка, откъдето се виждат топовете, с които гърмят. Има едно кафене. От задната му страна има 2 къщички и поне 5-6 дебели мързеливи котки. Някои от тях се разтапят от кеф като ги погалиш.
Баракка ще ги видим, две вечери ще имаме из Валета и на за третия ден малко сутринта. А тези градинките с котките във Валета ли са или другаде, помниш ли как се казват?
Градините Баракка вечер ги затварят. Най-вероятно само на сутринта ще можеш да ги видиш. Останалото го скривам, че не всички четящи се интересуват от котки.  Embarassed
Скрит текст:
Местата, за които беше споменала Чек не са във Валета. Едната градинка е в Сейнт Джулиънс, срещу хотел Cavalieri. В котешката тема дори беше показала карта.  Mr. Green А другата е на крайбрежната алея между Сейнт Джулиънс и Слима. Статуята на котка се вижда от пътя, защото е върху покрива на местната градска тоалетна.  Mr. Green До статуята са и въпросните къщички и котки. Но за съжаление, дори на коткарка като мен, ми беше малко неприятно. Котките бяха хубави, но миризмата хич не беше приятна. Човешката тоалетна миришеше на "цветя и рози" в сравнение с градинката.  Mr. Green  Иначе на много места видяхме единични къщички с по 2-3-4 котки.

Ето и една охранена малтийска котка от Upper Barrakka Gardens:

Котката е дебела, а не бременна.  Laughing Все пак не всички са толкова охранени. Повечето бяха с нормално за домашен любимец телосложение. Wink 

Последна редакция: ср, 04 май 2016, 11:01 от Тaня67

# 601
Таня67, чудесна снимка! Сега се сетих, че Малта е един оазис за котки, котараци и малки котенца. Не съм виждала въпросните къщички, но котки отвсякъде ми се явяваха. Simple Smile

# 602
Здравейте,
Ето как протече и нашата екскурзия в Малта.
Кацнахме вечерта в Малта и затова предварително си бяхме резервирали трансфер до хотела ни, който беше в Слима. Като пристигнахме в хотела имахме време и си направихме и малка разходка из градчето за добре дошли.
На другия ден сутринта си хванахме ферибота за Валета, там прекарахме целия ден. Първо отидохме до Upper Barrakka Gardens там гледахме как изстрелват топ точно в 12 на обяд . След това се разхождахме по главните им пешеходни улички. Влезнахме и в St. John's Co-Cathedral входа е 10 Евро. На входа ти дават диктофон и с него обикаляш из храма и слушаш какво ти разказват. Тук най-малко един час отнема разглеждането. След това продължехме обиколката, минахме покрай фортовете в края на града и стигнахме до голямата камбана, която също бие всеки ден в 12ч. и след това се разкарахме в Lower Barrakka Gardens. С две думи този ден обиколихме Валета на длъж и на шир.
На втория ден отидохме до Гозо. Веднага се запътихме към Azure Window и The Inland Sea.Там беше много красиво, много ни хареса. Направихме си и разходка с лодка, като се тръгва от The Inland Sea и се излиза в морето, там виждаш от морето и Azure Window. След това отидохме и до столицата Виктория. Там обиколихме уличките и цитаделата. И там също е много красиво. От крепостните стени на цитаделата се вижда целия остров.
Трети ден- беше неделя, моят имен ден. Хванахме си автобуса за Валета, щяхме да ходим до рибарското селище, но като стигнахме във валета видяхме, че автобуса е чак след час, а опашката, която чакаше за него беше изненадващо голяма/може би заради неделния рибен пазар/. Променихме си плановете в движение и си хванахме автобуса за Мдина. Там страшно много ни хареса. Попаднахме наистина в древността. Оказа се, че тази събота и неделя има фестивал на древна Мдина. Беше нещо уникално -  вървиш си по улиците заедно с хора от древността - майка с деца, занаятчии, семейства...всички бяха облечени, като във филм. Имаше и забавна програма. Беше много интересно, жалко, че не успях да го уловя в снимките, който направих.  Simple Smile В този ден катакомбите в Рабат не работеха и ние се запътихме към Blue Grotto. Там също си направихме разходка с лодка, ще се повторя като каже, че и там беше много интересно и красиво  Grinning. На прибиране, за жалост, чакахме повече от час автобуса и май там беше момента, в който настинахме.
Четвърти ден- хванахме от Слима автобуса за Мдина. По пътя минахме през Rotunda of Mosta - много е впечатляваща! След това слезнахме в Ta' Qali Crafts Village. Там обиколихме всички магазинчета. Гледахме как обработват стъкло и сребро. Тук мисля, че прекарахме повече от необходимото време, а след това отново почакахме около час автобуса. Автобуса , който хванахме ни откара отново в Мдина. Тъй като предния ден там много ни хареса, решихме пак да влезнем малко в крепостния град. Там посетихме и подземията ( 5 Евро). След това тръгнахме към катакомбите в Рабат, да влезнем и там. Оказа се, че вече беше станало 4 и нещо и можехме да влезем само в едните катакомби, който затваряха в 5. Решихме, че не си заслужава и се отказахме.
Пети, последен ден. Щяхме да ходим към Трите града. Доста време не успяхме да хванем автобус за Валета и накрая се отказахме. Този ден го определихме като ден за почивка. Седнахме в едно крайбрежно кафе. После се разходихме в Слима и накупихме магнитчета за подаръци.

Това беше нашето пътуване. Опитах се да го разкажа на кратко. Вписвам подробно всяко пътуване и в моята страничка. Като опиша и пътуването до Малта, ще ви споделя линк.

Поздрави,
Маги

Последна редакция: ср, 04 май 2016, 13:00 от maggi_91

# 603
maggi_91, аз също бях в Малта миналата година и разказа ти ме върна отново там Simple Smile Какви са тези подземния в Мдина? Явно това съм го пропуснала ? Красиви ли са ?

# 604
maggi_91, аз също бях в Малта миналата година и разказа ти ме върна отново там Simple Smile Какви са тези подземния в Мдина? Явно това съм го пропуснала ? Красиви ли са ?

Mdina Dungeons се казва, водят се подземия, тъмници. Там е показано как са ги измъчвали и наказвали затворниците. Интересно и на пръв поглед малко страшно.
Ето това е:
 https://www.tripadvisor.co.uk/Attraction_Review-g190324-d3332315 … and_of_Malta.html

# 605
maggi_91, благодаря Simple Smile

Ох, да, наистина изглежда стаховито Simple Smile

# 606
След това тръгнахме към катакомбите в Рабат, да влезнем и там. Оказа се, че вече беше станало 4 и нещо и можехме да влезем само в едните катакомби, който затваряха в 5. Решихме, че не си заслужава и се отказахме.

На следващото идване в Малта да идете и там  Wink На мен по-ярък спомен ми останаха по-малко "лачените" и рекламирани катакомби - тези на Св. Агата. Те са по-забити надолу по същата улица, на която са и тези на Св. Павел. Усещането вътре е запомнящо се, независимо дали ще ви впечатли с добро или с лошо.

# 607
И аз препоръчвам катакомбите на "Света Агата" - не знам как е сега, но преди 3 г. не можехме да влезнем само 2-та с мъжа ми и трябваше да изчакаме един гид да дойде /не сме заплащали допълнително/, но момчето - май беше студент - разказваше доста интересни неща и на "разбираем" английски Sunglasses

# 608
Определено съжалявам, че така стана и не успяхме да ги посетим. В плана ни беше и в две катакомби да влезем. Здраве да е, оставихме си нещо и за следващия път Simple Smile

# 609
О, не съжалявай - видели сте доста, а и винаги е хубаво да има "следващ" път. Ние също си "оставихме" някои неща, защото искахме да имаме и 3 дни само за плаж. Колко беше като продължителност полета до там, че съм забравила, а не ми се търси?

# 610
О, не съжалявай - видели сте доста, а и винаги е хубаво да има "следващ" път. Ние също си "оставихме" някои неща, защото искахме да имаме и 3 дни само за плаж. Колко беше като продължителност полета до там, че съм забравила, а не ми се търси?

На отиване беше 1ч и 45 мин, а връщане 1ч. и 30 минути

# 611
Здравейте и от мен. Вчера кацнахме в Малта,тук ще сме до 10 Май. Доста е ветровито,но няма да ни попречи да си изпълним програмата  Laughing
Като се върна, ще напиша подробности.
Хубава вечер от мен  bouquet

# 612

На отиване беше 1ч и 45 мин, а връщане 1ч. и 30 минути
Благодаря, това е кратък полет. Не знам защо, но все го бъркам с полета до Малага /може би заради сходното звучене/, и си казвах - има още какво да видим, ама не ми се лети толкова дълго Embarassed Значи, трябва да се замисля над следващо пътуване, но този път да наблегнем на природните забележителности, Гонзо и до този археологичен комплекс /забравих в момента името му/, за който се запазват билети с месеци напред.

Тъй като темата е за Малта, бих направила едно сравнение с Родос - вярно е, че в Малта обикаляхме 4 дни /с 3 дни релакс/, в Родос бяхме само за 1 ден, но все пак, независимо от някои общи неща и в исторически, археологически и архитектурен стил, Малта е в пъти по-интересна, нещата са по-добре експонирани или пък запазени, или пък просто всичко е организирано по-добре, най-общо казано.

# 613
Здравейте и от мен. Вчера кацнахме в Малта,тук ще сме до 10 Май. Доста е ветровито,но няма да ни попречи да си изпълним програмата  Laughing
Като се върна, ще напиша подробности.
Хубава вечер от мен  bouquet

Приятно прекарване и поздрави на Малта Simple Smile

# 614
Здравейте, мили хора,

на 10 май се върнахме след 8-дневен престой в Малта. А сега почвам с разказа.
Пътувахме с WIzz Air като пристигнахме около 20ч вечерта. Разбрахме , че има карти за транспорт, които са 7-дневни, струват 21 евро и обхващат неограничено пътуване не само в Малта, а и на остров Гозо. За пътуващите - има будка на летището , на което се продават картите (работят до 20h) , от автобус не мога да се купят, само от някои бус стейшъни, например във Валета. Тъй като ние изпуснахме работното време на представителството на летището, си закупихме билети в автобуса  ( струват 1.50евро и важат 2 чАса) за вечерта, а на следващия ден си взехме и карта. Хубавото на транспорта е , че има подробни графици на спирките с номера на линиите, през къде минават, кога пристигат (но не се спазва изобщо разписанието).
За да се улесните , най-добре си купете от летището мобилна сим карта на Vodafone (там е най-изгодна офертата) . Струва 20евро и включва 1гб интернет + 5евро кредит. Ползвайте ГугълМапс на телефона ... без него е сложно и губите време. Общо взето е голямо улеснение.
За транспорта пропуснах да кажа, че автобуси има до към 22 часа за по-оживените квартали , магия е дали ще минат. А ако са препълнени, даже не те и отразяват на спирката. Просто те подминават. Затова ако има много желаещи на спирката, като спре автобуса, гледайте да сте нахални и по-напред , защото иначе нямате шанс да се качите и ще чакате 1 час следващия, който не се знае дали ще има места и ще спре  Laughing
За да спре - трябва да му махнете, а когато искате да слезнете - натискате вътре бутона стоп . Шофьорите карат много бясно , така че хубаво се дръжте.  Laughing
Цените в супермаркетите за храна са добри - Лидл , Пама супермаркет .
Цените в заведенията също не са много завишени , особено впредвид факта , че са големи като порции. Например парче торта (огромно) - 3 евро, Пица (голяма) - 8-9евро , Салати - 7-8 евро , Кафе - 1.50евро и т.н.
Общо взето обиколихме много места, времето беше приятно, нито много горещо, нито студено. Само водата беше доста студеничка, но се престрашихме .

Хотелът ни беше в Буджиба (имаше страхотна промоция в Триваго и го резервирах на оферта) и всеки ден пътувахме до различни точки на Малта.
Само да поясня за моите наблюдения-аз се вълнувам повече от природни забележителности, повече ме впечатляват, отколкото архитектурни и исторически , да се знае  Laughing

Посетихме Слима и Сейнт Джулиян , оживено е , има хубава гледка. Разходихме се и до "уж" големия мол в Слима "The Point", но не съм очарована. Доста надути цени и нищо интересно.

Отидохме да видим и Трите града, но не ми харесаха, беше загуба на време.

Посетихме Валета, гледахме приготовленията на топовете и в 12 часа имаше гърмеж. Градинката , където се намират, е много красива и приятна. След това минахме и през Катедралата Свети Йоан Кръстител, входа е 10евро, много е пищна и хубава. Може да си вземете на входа говорител-слушалка на английски или друг език ,във всяка точка на катедралата натискате бутон и оператора ви разказва какво се е случило.
След това се разходихме по тесните улички , хапнахме уникален сладолед , приготвят ти го във формата на цветенце и освен превъзходния вкус, само с очи се храниш  Heart Eyes

Отидохме и в Моста - Ротондата. Също много красива, няма вход , може да оставиш дарение на входа.
Известна е с това , че по време на бомбардировка , бомба пробива купола на църквата , и в присъствието на толкова вярващи, тя просто не се взривява. Има я изложена вътре.
В Моста има много голям супермаркет PAMA (ПАМА) , голямо разнообразие и страхотни цени.

Отделихме 1 ден и за остров Гозо , хванахме ферибота от пристанището Cirkewwa , на качване не се плаща, само на връщане - около 4.80 евро. Има голяма навалица , така че пак трябва да се експедитивни и да не се мотате, защото в един момент затварят и ще чакате следващия след 45 минути. Фериботи от/до Гозо има денонощно. Пристигнахме и се отправихме към столицата Виктория - има малки магазинчета и сергийки за сувенири на път за Цитаделата (голяма крепост, но скучна за мен,особено и като напече слънцето - става непоносимо). Затова се насочихме към райското място - Azure Window или Азурният Прозорец - нещо УНИКАЛНО. Чиста вода, уникална гледка, напомняща ни колко ВЕЛИКА е Природата. Направихме си куп снимки и самото наблюдаване на това красиво творение е супер зареждащо.

След това се върнахме отново на пристанището в Гозо и се качихме на лодка за другата НЕВЕРОЯТНА Райска атмосфера - Blue Lagoon - Синята лагуна на остров Комино. Това удоволствие струва 15 евро отиване и връщане (като връщането може да си изберете да е или до Гозо, или директно до Малта).
Ако искате да посетите директно от Малта (пристанището CIkrewwa) , а не от Гозо - билета е 10 евро.
Та... Синята Лагуна... каквото и да напиша, ще е малко... Кристално синя вода, чисто, спокойно, райско място. Такава красота, че ме остави без дъх... щом я посетихме и 2 дни.. представете си... Със сигурност трябва да се види такава хубост... На път за Малта, лодката мина през Подводните пещери, отново ще се повторя - Велико нещо е Природата.

В неделният ден посетихме рибарското селище Marsaxlokk , има пазарче със сергии - продават всякакви неща , от риба, плодове , сладкиши до туристически стоки като тениски,шапки , обувки , чанти . .. всичко.

От там се насочихме до Zurieq , където да видим Blue Grotto - Синята пещера. Отново голяма красота, величествени скали, на места водата е небесно синьо. Но имаше доста вълни и за съжаление нямаше лодки, с които да отидем до самата пещера, нооо... добре че има youtube  Grinning

Отидохме и в Рабат и Мдина, общо взето разстоянията са много малки, така че всичко се разглежда, стига да има желание. В Мдина посетихме прочутото заведение Fontanella , очаровани сме от храната, всичко е много вкусно, а и в големи количества. Открива се гледка от тераската и си заслужава. Трудно се намира свободно място , но не е невъзможно.

От там се отправихме към Аttard , където посетихме градините на Сан Антон. Голямата градина, където се води резиденция на президента на Малта , е изпълнена с много цветя, всякакви растения и дървета, фонтанчета, много е красиво , в същото време и екзотично. Палмите и кактусите са задължителни навсякъде. Входът е 1.5 евро, работи до към 18:30часа. Над нея има малка градина Сан Антон, където има животинки и по-малко цветя, както и кафенета за отдих и детски площадки.

Е.. това е моя скромен разказ. Нащракахме си много снимки, видяхме много атракции и се връщаме с хубави спомени.

Надявам се да съм полезна на бъдещите туристи! Не се колебайте, посетете Малта.
Не му мислете , Пътувайте, защото Пътуването е богатство!  Hug Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт