На екскурзия в Малта?

• 141 484
  • 845
  •   1
Отговори
# 705
Скрит текст:
Може да има подведени заради нагласата, с която се пътува, обаче това не е проблем на тези, които пътуват с радост и удоволствие, и го споделят.
Абсолютно всяко място е различно и ако отидеш с открито сърце и без очаквания да ти угодят, винаги ще ти е интересно и приятно. Чуждата държава, дом, кухня не е продукт, опакован с годините и чакащ Ганка да отиде там, та да се угоди на изтънчения й вкус. А нова информация за света, която можеш да попиеш. Или не, можеш да също да я омрънкаш, защото например от един остров, който е цяла съкровищница от различно, си запомнил само, че след 22 часа няма рейсове и че в най-приятното заведение в Мдина било "претъпкано". Но при такава нагласа, празната торба си остава за теб.

# 706
  • София
Скрит текст:
Може да има подведени заради нагласата, с която се пътува, обаче това не е проблем на тези, които пътуват с радост и удоволствие, и го споделят.
Абсолютно всяко място е различно и ако отидеш с открито сърце и без очаквания да ти угодят, винаги ще ти е интересно и приятно. Чуждата държава, дом, кухня не е продукт, опакован с годините и чакащ Ганка да отиде там, та да се угоди на изтънчения й вкус. А нова информация за света, която можеш да попиеш. Или не, можеш да също да я омрънкаш, защото например от един остров, който е цяла съкровищница от различно, си запомнил само, че след 22 часа няма рейсове и че в най-приятното заведение в Мдина било "претъпкано". Но при такава нагласа, празната торба си остава за теб.
Абсолютно подкрепям!  Simple Smile

# 707
  • на острова на мечтите
Когато тръгнахме за Малта и на нас ни казаха,че нямало какво да се види чак толкоз.  Но ,както казва Врабец, е нужно да се отвори първо сърцето, после очите и ушите и чак тогава може да се види. Аз бих се върнала отново в Малта и то с голямо удоволствие.  За хотела те помня много,но и ние почти не се спирахме вътре. А хората бяха толкова любезни, че май забравих неудобният матрак  Wink
Ние обиколихме  повечето музеи, за които открихме информация в самият хотел,а и в автобуса за туристическата обиколка, ако слушаш внимателно има какво да се посети.
Скрит текст:
ех,Алеко Константинов, колко много те мисля  Sunglasses Wink,особено като чуя българска реч в чужбина. В Лисабон с 32 каратова усмивка питам едно младо българско семейство,о, колко ми е хубаво да чуя българска реч! От къде сте? От София, разбира се Joy ми отговориха. Оттогава не питам, а слушам Sunglasses

# 708
  • София
Скрит текст:
ех,Алеко Константинов, колко много те мисля  Sunglasses Wink,особено като чуя българска реч в чужбина. В Лисабон с 32 каратова усмивка питам едно младо българско семейство,о, колко ми е хубаво да чуя българска реч! От къде сте? От София, разбира се Joy ми отговориха. Оттогава не питам, а слушам Sunglasses
На влизане в горните градини Баракка, едно момиче, студентка в Берлин, ни заговори също с 32-каратова усмивка. Толкова беше щастлива, че чува българска реч. Simple Smile Дано не сме ѝ направили лошо впечатление като въпросното семейство. Simple Smile Наистина се зарадвахме на ентусиазма ѝ, но не сме хора, които показват емоциите си. Simple Smile

Иначе и на нас приятел ни каза, че няма какво да се гледа.  Laughing Единственото, което не ми хареса беше пренаселеността на острова, но предварително бях подготвена за това. Simple Smile

# 709
"Абе кво ще я гледаш тая Малта - камънак!" Така ми казаха преди да тръгна. Ама аз съм всеядна и където и да ида в Европа - все ми харесва!

# 710
  • София
Малта е интересна и разностранна, а малтийците са ми едно към едно с италианците. Шумни, приказливи, дружелюбни, неспазващи правилата за движение, с прекрасна италианска кухня.

Културно имаше нещо, което ме учуди наистина и това беше кичът в църквите и някои музеи.  Laughing Някакви украси, правени като от деца 2-ри клас, използвайки ластиците, перлички  и мънистата от "Левчето" и по средата сложен Младенеца или икона.

# 711
"Какво ще и гледам на Малта-та - хора, улици, салтанати" - перефраза по ясно кой. Валидна фраза и за всяка друга дестинация, ако подходът е такъв.
Четох в темата за Кан, Ница и т.н преди време едни мнения от едно семейство (беше даден и линк към блога им), което посетило Ривиерата бюджетно. Това беше най-важното, че е бюджетно. Иначе почти нищо не им беше харесало - хората простаци, пък и говорят на френски, навсякъде шумно, автобусите пълни, заведенията скъпи, улиците стръмни, много горещо, следобяда хазяите на наетите апартаменти си почивали, ядяли еди-какво си - лоша кухня и т.н. (не помня всичко буквално).
Аз се радвам, че посетих Малта и по друга причина - тръгнах от Израел, минах през Крит и Родос и накрая и Малта - та вече съм практически рицарка-хоспиталиерка. Simple Smile

# 712
  • на острова на мечтите
Ние бяхме в Малта по Великден, католическият имам предвид, и видяхме невероятна религиозна  процесия в едно малко населено място,точно в навечерието на празника. И макар че идваме от най-католическата страна, тук не съм виждала подобна процесия.
  http://www.img-share.eu/main/image_view/20160326_111342TGdWGJr.jpg.htm
http://www.img-share.eu/main/image_view/20160325_210455wBhgvV3.j … .htm   
http://www.img-share.eu/main/image_view/20160325_205543t2VXmZr.jpg.htm 
Имаше и много малки деца, които участваха с такъв ентусиазъм, че ме развълнуваха и тръгнаха дълбоко. Нямаше майки, да търчат наоколо,но за малчуганите отговаряща по-големи участници, но не възрастни,а по-скоро и те деца. Два часа процесия в една невероятна и почтителна тишина и ред.  Един от отговарящите за малките младеж, искаше да замени едно дребно, което едвам държеше реликвата,  ама детенцето не пожела и да чие! Обърнете внимание, че закачулените в процесията са боси.
http://www.img-share.eu/f/images/265/20160325_210005_0029uPoSNQ_sredna.jpg 
Ето и снимки от една църква,посветена на всички европейски народи(става въпрос за няколко века напред,така че Германия, Рим.... )
   http://www.img-share.eu/main/image_view/20160326_11 … 7Ac.jpg.htm 
http://www.img-share.eu/f/images/265/20160327_120027JMa03Dv_sred … .jpg    музеят на armata maltese Peace

# 713
От познат малтиец зная, че са доста вярващи и младите, независимо освободения им манталитет. Все пак малтийският кръст е спрял полумесеца и счупил ятагана през 1565 г., момент повратен за уж непобедимата османска империя.

# 714
Автобусите са удобни, ползвайте тях, тъкмо ще се разхладите. Покрай Валета пък се придвижвахме и с лодка/water taxi. Не бих препоръчала колела да се карат там, шофьорите са крайно невнимателни, с обратно движение е, на което едва ли сте свикнали. Светофарите са рядкост вместо такива има кръгови.

Единствено в Малта съм виждала автобус да кара по тротоара, защото улицата е тясна и вместо да спре да изчака колата, си кара по тротоара с едната гума и никой не обръща внимание.  Laughing Забелязах, че там шофьорите не обичат да спират, може да намалят, но не им е по вкуса да спрат.

И аз съм се убедила в това, след като автобуса в който бяхме, се заклещи с един автомобил на една мноого тясна уличка  Laughing и така, докато спориха кой прав, кой крив ни свалиха от автобуса и от селцето на Попай си повървяхме пеш до следващата удобна спирка  Joy

# 715
Здравейте, през април пътувахме за Малта. Подготвих се за екскурзията благодарение на темите тук в бгмама и на съфорумците в тях.Много благодаря не всички!За съжаление темите за Малта не са толкова много като тези за Париж, Дубай...Чак наскоро успех да напиша нещо като пътепис за нашите прекарване там. Сега го споделям тук, за да съм в помощ на тези, които тепърва им предстои да посетят тази интересна страна!
https://travelingemotions.wordpress.com/2016/11/24/%D0%BC%D0%B0% … 1%80%D0%B8%D0%BB/

# 716
  • София
Провокирана от разказа на Маги, реших и аз да напиша нещо за нашето априлско пътуване до Малта. Simple Smile

По отношение на посетените места няма какво толкова ново да кажа, защото за краткото ни време успяхме да видим само най-туристическите. Обаче за транспорта мисля, че взехме добро решение. Първоначално си мислехме как ще вземем кола под наем за целия ни престой, но здравият ни разум надделя. Да пристигнем по тъмно и веднага да се включим в обратното движение на напълно непознато място ни се видя доста рисковано. Затова първите 2 вечери резервирахме хотел в старата част на Слима. Самолетът трябваше да пристигне около 20-21 часа и по това време все още има градски транспорт. За късмет Уиз закъсняха с 3 часа и се наложи да вземем такси. Плаща се на гише на летището и е 20 евро до всяка точка на острова. После Уиз ни възстановиха парите, защото ползването на такси беше по тяхна вина.

И така, първите 2 пълни дни бяхме пешеходци. Разхождахме се в Слима и Валета като използвахме само краката си и корабчетата. Влюбихме се във Валета и особено в горните градини с гледката към Трите града, затова я повторихме. Фериботите и без това не влизат в картата за градски транспорт и изобщо не ни беше нужна. Междувременно посвикнахме с обратното движение. На втората вечер отидохме с автобус до летището, където ни чакаше колата. Автобусът беше много точен на нашата спирка, но ни повози поне 30 минути повече от това, което пишеше в разписанието. Радвахме се, че не гоним самолет. За колата нямаше особено значение това закъснение. И честно казано, колкото и да е уреден транспорта, не бих си губила времето с него. Автобусите се движат безумно бавно, обикалят по невероятни места, за да съберат хора, а и на по-отдалечените места са на големи интервали от време. Колата ни струваше 8 евро на денонощие и почти толкова дадохме за пълна застраховка, но не във фирмата, от която я взехме. Блокираха ни доста голям депозит, но това го знаехме предварително и не ни пречеше. Не успяхме да употребим дори един резервоар бензин, защото разстоянията са много малки и се кара бавно и икономично.  Laughing

И така, след 30 минути стресово каране, успяхме да стигнем до апартаментчето ни в Рабат. Имаше места за паркиране, а не като в Слима и Валета. Wink Бяхме съвсем до пешеходната част на градчето. Мдина много ни хареса и почти всеки ден я уважавахме - по тъмно, по залез, денем.  Grinning Вече на колела, не беше проблем да обикаляме навсякъде по по-спокойните места на Малта и Гозо. А след 2 дни, вече свикнали напълно с лявото движение, се осмелихме да влезем отново в "мелето". Минахме през пренаселения Сейнт Джилиан, по крайбрежието на Слима, видяхме и Трите града, за които не ни стигна времето през първите 2 дни. Отидохме отново до Валета, за да я видим и нощна, но учудването ни беше голямо, защото в 21,30 нямаше никакъв живот там.  Shocked

Останахме много доволни от екскурзията ни. Ако продължат евтините полети сигурно ще отидем пак. Simple Smile Е, не съм очарована от презастрояването и бетонните хотели, напомнящи Слънчев бряг, но пък умея да си отварям очите само за хубавото и да не забелязвам това, което не ми харесва.  Mr. Green

# 717
Тaня67, много добре сте го измислили вашия превоз. Нас ни притесни обратното движение и не посмяхме.А и като гледахме как карат всички се чудехме как на всеки ъгъл няма катастрофа, изглеждаше страшничко  Simple Smile .Но наистина мога да кажа, че при нас сумарно излиза, че един ден си поседяхме на спирките  или в автобуса.

# 718
  • Луната
Ние заради това когато ходехме някъде като слезнехме от автобуса първото нещо гледахме разписанието кога са следващите автобуси и така си разпределяхме времето. Автобусите бяха относително точни... Имаше места където минаваха на час ooooh! например за плажа Голдън бей

# 719
Здравейте ,ние ходихме до Малта за Коледа. Има много какво да се види и за 3 и за 10 дни. Вярно ,че повечето е еднотипно ,но все пак е красиво. На 26 12 даже бяхме на плаж и се къпахме. Водата беше топла и не бяхме единствените. За Гозо един ден е малко. Плажовете на Малта са кът и на 26,12 имаше огромни задръствания по пътя към малкото пясъчни. Във водата са предимно камъни. Транспортът е добре уреден . Улиците са прекалено тесни и при това ляво движение не посмяхме да вземем кола. В хотела контактите са шантави и не дават адаптори. В магазина има по 3 евро.

Общи условия

Активация на акаунт